veranderen

5 Bijzondere gewoontes om te veranderen in het nieuwe jaar

voornemensVeranderen! Aan het begin van januari kijken de meeste mensen nog hoopvol uit naar het nieuwe jaar dat voor hen ligt. We hebben goede voornemens gemaakt en hebben er meestal nog alle vertrouwen in dat het ons dit jaar gaat lukken om eindelijk te veranderen wat we zo graag willen.Maar zo tegen het eind van januari staan we er vaak al weer heel anders voor.

Uit onderzoek (universiteit van Cardiff) is gebleken dat op 24 januari de meeste mensen die goede voornemens hadden, deze alweer in rook hebben zien opgaan. Alles is eigenlijk nog grotendeels hetzelfde als het in de laatste maanden van het vorige jaar was, en het vertrouwen dat het dit jaar anders wordt is ook alweer wat weggezakt.

Wat nu? Hoe zorg je er nou voor dat je wensen dit jaar toch werkelijkheid kunnen worden?

Gelukkig is het jaar nog lang genoeg om die veranderingen aan te brengen die je graag in je leven wilt zien. Laat de moed vooral nog niet zakken! De onderstaande tips helpen je op weg:

1. Ga na wat je écht wilt dit jaar

Welke wensen heb je allemaal? Wat wil je veranderen of bereiken? Schrijf al je wensen en dromen eens op. Vaak zijn onze verlangens vrij vaag. We willen iets anders en weten vaak maar al te goed wat we niét willen. Maar wat wil je wél? Probeer dat eens zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Als je alles onder elkaar hebt opgeschreven ga je per wens na hoe belangrijk die voor je is. Wat levert het je op als die wens werkelijkheid wordt? Hoe belangrijk is dat voor je?

Kies tot slot de wens uit die het aller-allerbelangrijkst voor je is. Formuleer deze op zo’n manier, dat het een duidelijk omschreven doel wordt. Bijvoorbeeld: aan het eind van dit jaar ben ik 10 kilo afgevallen. Of: aan het eind van het jaar weet ik welk werk bij mij past en ben ik stappen aan het zetten om dat werk te vinden.

2. Maak een plan.Wat moet je doen om die wens waar te maken? Welke stappen kun je daarvoor zetten? Welke hulp heb je nodig?

VeranderenBedenk wanneer je wat gaat doen, en maak er een overzichtelijk plan van. Deel alle activiteiten op in kleine stappen. Zorg ervoor dat je elke stap in maximaal 1 ochtend of middag uit kunt voeren. Zo houd je het overzichtelijk voor jezelf, en zorg je ervoor dat je steeds een stapje weg kunt strepen. Daardoor zie je toch het resultaat van wat je aan het doen bent, ook al is je doel nog niet bereikt.


3. Houd steeds voor ogen waar je het allemaal voor doet: verbeeld je droom

Hoe ziet het eruit, als je droom is bereikt? Hoe voelt dat? Wat heb je dan wel wat je nu niet hebt? Verzamel plaatjes en teksten die jij associeert met je droom en alle positieve gevoelens die je daarbij hebt. Maak van dit materiaal een collage en plak een foto van jezelf in het midden. Hang deze collage ergens waar je hem regelmatig tegenkomt. Elke keer als je de collage ziet, verbind je jezelf opnieuw met de positieve energie van je droom, en houd je je enthousiasme om ermee bezig te zijn levend.

4. Maak ruimte voor het nieuwe: laat los wat niet meer dient – veranderen

Vaak houd je, al dan niet bewust, vast aan oude zaken die in de weg kunnen staan om het nieuwe toe te laten. Het is echter niet zo makkelijk om te breken met oude patronen of gewoontes die je in de weg kunnen staan. Begin dus eenvoudig: door letterlijk ruimte te maken in je huis. Kijk eens om je heen in de kamer waar je nu zit. Ervaar je ruimte in deze kamer? Heb je het gevoel dat je je er vrij kunt bewegen? Of staan er allemaal spullen die je eigenlijk wel kunt missen of al tijden op wilt ruimen? Ruim deze kamer helemaal op. Gooi of geef weg wat je niet mooi meer vindt en niet meer gebruikt.

Geef de overgebleven spullen een logische en handige plek. Als je wilt kan je daarna de rest van je huis onderhanden nemen. Haal per ruimte al je kasten leeg en weeg al je spullen af: gebruik ik dit? Vind ik het mooi? Ga ik het dit jaar nog eens gebruiken? Alles dat niet aan deze criteria voldoet kan weg. Door ruimte te maken in je huis krijg je automatisch ruimte in je hoofd. Probeer maar eens!

5. Neem regelmatig rust en tijd voor ontspanning

Zorg dat je niet alleen maar bezig bent met werken en je doel bereiken. Dan raak je uit balans en ben je alleen maar met je hoofd bezig. Wat ontspant jou? Waar krijg je energie van? Wat vind je heel erg leuk om te doen maar gun je jezelf eigenlijk weinig tijd voor? Doe elke week minstens 1 ding dat je ontspant, minstens 1 ding waar je energie van krijgt en doe minstens 1 uur per week helemaal niets. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kan veranderen om je wensen waar te maken, maar dit is in ieder geval een goed begin.

Alleen al het opschrijven van wat je wilt en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, zet van alles in beweging en helpt je veranderen. Dan hoef je al die stappen alleen nog maar uit te voeren…;) Blijf vertrouwen, blijf doorzetten, en geniet van alles dat je nu al hebt en wat er nu al is.

Succes!

©  Brigitte van Tuijl
 
Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com