hazelnoten

7 Belangrijkste redenen om Hazelnoten te eten



685 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
685 keer gelezen sinds

0
(0)

Hazelnoten

Ik bezit veel proteïne, complexe koolhydraten, vezels, ijzer, calcium en vitamine E. Daarentegen hebben hazelnoten weer heel weinig van Sodium en Suiker en dat is natuurlijk maar goed ook. Ik heb net als mijn andere note-neefjes 0% cholesterol in mijn body.

Maar liefst 80% van al mijn aanwezige vetten bestaan uit onverzadigde vetzuren. Ik zou wel eens een positief effect kunnen hebben op je gezondheid, maar nuttig mij wel zo vers mogelijk.

Liefst met een notenkraker. Wees niet bang, ik voel daar niets van. Ben je vegetarisch of je eet weinig vis of vlees, neem eens wat extra Hazelnoten. Daar zijn we ook voor!

Lekker en gezond, meer noten heb ik niet op mijn zang..

1. vitaminen

Hazelnoten zijn zeer rijk aan vitamine E (tocoferol) – aan de behoefte van een volwassene kan (bijna) voldaan worden met slechts een handvol noten per dag!

Tocoferol is een essentiële vitamine voor de mens. Het werkt vooral als een zogenaamde antioxidant – dat wil zeggen dat het vrije radicalen bindt die anders de celwanden zouden beschadigen.

Ook het gehalte aan sommige B-vitamines is belangrijk. Dit geldt vooral voor vitamine B7 (biotine) en B1 (thiamine).
Thiamine speelt een belangrijke rol in ons organisme. In omgezette vorm dient het als (co-)enzym in verschillende stofwisselingsprocessen, zoals de celademhaling. Het is ook belangrijk voor de transmissie van zenuwsignalen. Biotine is ook essentieel voor de werking van verschillende biochemische reacties.

B vitamines in het algemeen zijn ook nodig voor de vorming van neurotransmitters en voor de energievoorziening.

Mede door de werking van vitamine E als vrije radicalen vanger en de ondersteuning van de zenuwcellen door vitamine B, worden hazelnoten beschouwd als hersenvoedsel dat de gezondheid van zenuwen en hersenen bevordert.

2. mineralen

Behalve vitaminen bevatten hazelnoten ook veel andere belangrijke voedingsstoffen. Deze omvatten verschillende belangrijke en sporenelementen. Vooral het kopergehalte, maar ook ijzer, magnesium en fosfor zijn aanzienlijk en kunnen een goede bijdrage leveren om in de dagelijkse behoeften te voorzien. Het bevat ook kalium, calcium, selenium en zink.

Koper is een bestanddeel van vitale enzymen in ons lichaam, heeft een antioxiderende werking en is essentieel voor de bloedvorming. Het draagt bij tot de vorming van intacte huid en bestendig haar en is nodig voor het centrale zenuwstelsel.

IJzerhoudende hazelnoten

Als bestanddeel van rode bloedcellen is het nodig voor de bloedvorming en het zuurstoftransport in ons lichaam. Het versterkt het immuunsysteem, de huid, het haar en de nagels.
Magnesium heeft een ontspannende werking op onze cellen en voorkomt spierkrampen, hoge bloeddruk en het vrijkomen van stresshormonen. Het heeft een ontstekingsremmende werking en houdt de wanden van onze bloedvaten schoon. Dit voorkomt de vorming van plaque op de bloedvaten en vermindert de kans op hartaanvallen, beroertes en tromboses.

Magnesium is ook essentieel voor allerlei biochemische reacties in ons lichaam.
Fosfor is een van de belangrijkste bestanddelen van onze botten en tanden. In combinatie met calcium zorgt het voor hun stabiliteit en gezondheid. Nucleïnezuren en de universele energiedrager van onze cellen, ATP, bevatten ook fosfaatverbindingen. 

3. onverzadigde vetzuren

In tegenstelling tot verzadigde vetzuren, die in de eerste plaats een bron van energie zijn, het ongewenste LDL cholesterol in het bloed verhogen en daardoor in grote hoeveelheden hartziekten bevorderen, is het lichaam afhankelijk van onverzadigde vetzuren: Het heeft ze nodig voor de opbouw en instandhouding van gezonde celmembranen, de regulering van ontstekingsprocessen en de productie van hormonen. Zogenaamd gezond vet is ook belangrijk voor onze geheugenprestaties, want ons hersenweefsel bestaat voor meer dan 50% uit vet.

Onverzadigde en dus gezonde vetzuren verlagen het LDL cholesterolgehalte ten gunste van het gewenste HDL cholesterol, dat hart- en vaatziekten voorkomt.

Ons lichaam kan veel van de gezonde vetzuren zelf aanmaken, maar sommige moeten we via de voeding binnenkrijgen. Hiertoe behoren alfa-linoleenzuur (groep omega-3 vetten) en linolzuur (groep omega-6 vetten).

Onverzadigde vetzuren zijn ook heel nuttig voor figuurbewuste mensen, omdat ze een eetlustremmend effect hebben. Ook al doen de zeer hoge voedingswaarden van noten aanvankelijk anders vermoeden, toch helpen ze je beslist bij het afvallen – mits ze niet massaal maar met mate gegeten worden.

4. eiwitgehalte

Een ander pluspunt van hazelnoten is hun hoge eiwitgehalte van 15 g eiwit per 100 g. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Het zijn de “bouwstenen” van ons lichaam – we hebben ze nodig voor de opbouw van alle weefsels, zenuwen en hersenweefsel, en voor de aanmaak van enzymen, hormonen en immuuncellen.

De meeste aminozuren kunnen door ons lichaam worden gesynthetiseerd, maar sommige moeten we uit voedsel halen. Al deze aminozuren komen voor in hazelnoten. De noten zijn bijzonder rijk aan tryptofaan, dat een stemmingsverhogend effect heeft, het slaap-waakritme regelt en een belangrijke boodschapper van het centrale zenuwstelsel is, die nodig is voor de overdracht van impulsen.

5. vezelgehalte

Met 10 g voedingsvezels per 100 g zijn hazelnoten behoorlijk respectabel: Voedingsvezels, die behoren tot de onverteerbare koolhydraten, zijn erg belangrijk voor onze spijsvertering en voor een slank figuur. Ze vergroten het volume van ons voedsel, vullen onze maag en geven ons een vol gevoel – zonder calorieën binnen te krijgen. Door hun grote volume oefenen ze ook druk uit op de darmwand, wat de spieractiviteit stimuleert en zo de spijsvertering op gang houdt.

De in water oplosbare fractie wordt gedeeltelijk gefermenteerd door onze darmbacteriën, waarbij vluchtige vetzuren ontstaan. Deze dienen om de slijmvliescellen van de darm te voeden en ze gezond te houden.

Bovendien binden voedingsvezels micro-organismen, gifstoffen en galzuren, die dan in de ontlasting worden uitgescheiden.

6. fytochemicaliën

Secundaire fytochemicaliën zijn chemische bestanddelen van planten die ze door verschillende eigenschappen beschermen en veerkrachtiger maken.

Sommige secundaire fytochemicaliën hebben ook een uiterst gunstig effect op de menselijke gezondheid. Hazelnoten bevatten verschillende van deze waardevolle stoffen:
Fenolzuren hebben antioxiderende, maar ook anticarcinogene en antimicrobiële effecten door schadelijke stoffen en ziektekiemen in de darm te inactiveren.
Fytosterolen bevorderen de zelf-synthese van cholesterol. Tegelijk verlagen ze het peil van het ongewenste LDL cholesterol. Fytosterolen hebben ook een kanker remmend effect door de vorming van kankerverwekkende stoffen in de stofwisseling te remmen.

7. lecithine

Lecithine is een fosfolipide – een vet – dat een belangrijk bestanddeel is van celmembranen: het zorgt ervoor dat ionen door het celmembraan getransporteerd kunnen worden en draagt bij tot de effectieve isolatie van zenuwprocessen. Het zorgt onder andere voor het opwekken en doorgeven van zenuwcel impulsen.

Als je niet reageert op de allergenen die in hazelnoten zitten, moet je deze kleine krachtpatsers beslist in je dieet opnemen.

Lees ook: 13 Bewezen gezondheidsvoordelen van walnoten 

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231222 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023934 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023592 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023658 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211761 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211032 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021819 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021562 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211149 views