Appel Beter Tegen Kanker Dan Pilletje

Appel beter tegen kanker dan pilletje

0

appel pilDe fruitboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist: in zijn appels zitten stoffen die veel rigoureuzer tegen kanker beschermen dan de geconcentreerdste vitaminepil. Red Delicious, waar per ons maar 5.7 milligram vitamine C in zit, heeft een antioxidatieve werking (bescherming tegen agressieve zuurstofmoleculen) die vergelijkbaar is met die van een pil met 1500 mg vitamine C.

Amerikaanse onderzoekers openbaren deze zoveelste waarheid over gezonde voeding in Nature (22 juni 2006). Het is niet de vitamine C in de appel die het doet, maar een combinatie van verschillende stoffen (flavanoïden en fenolen), samen bekend als de fytochemicaliën. Ze zitten vooral in de schil.

Dat ze beschermen bewees een experiment waarbij zowel tumorcellen uit de darm als lever aan een extract uit het appelvlees en uit de schil werden blootgesteld. De celdeling werd overduidelijk geremd, door de schil iets meer dan door het vlees. De natuur, in casu de groenteboer, levert hier een aanzienlijk effectiever middel dan de fabrikant van voedingssupplementen, garanderen de onderzoekers.

Share.