Het belang van evenwicht tussen werk en privé

Het belang van evenwicht tussen werk en privé

Werk-privé balans in het nieuws

Een recent onderzoek van Aviva heeft voor opschudding gezorgd. Het toonde aan dat mensen sinds de pandemie meer gefocust zijn op een belang van evenwicht tussen werk en privé balans dan op loon. Aviva zegt:

“Meer werknemers zeiden dat ze aangetrokken waren tot hun huidige baan vanwege de werk-privé balans (41%) dan het salaris (36%). Dit is een omkering ten opzichte van 2019, vóór de pandemie.”

Werk speelt een belangrijke rol in ons leven. Onze verdiensten zorgen ervoor dat de lichten blijven branden, er eten op tafel staat en onze spaarpot gevuld wordt voor moeilijkere tijden.

Met de dreigende kosten van levensonderhoud en energierekeningen die bij iedereen door het hoofd spelen, wordt het belang van genoeg verdienen niet onderschat… maar dit maakt het bereiken van een goede werk-privébalans wel iets moeilijker!

We worden steeds meer verbonden via technologie en sociale media. Voor velen is thuiswerken normaal geworden.

Het wordt steeds moeilijker om werk te scheiden van ons persoonlijke leven. Het is gebruikelijk om ’s avonds laat nog e-mails te checken, zakelijke telefoontjes aan tafel te beantwoorden en in het weekend aan laptops te werken.

Het belang van evenwicht tussen werk en privé

Hoe is dit acceptabel geworden?

Werkgevers verwachten meer van hun personeel, wat leidt tot meer druk om betere resultaten te behalen. Deze druk lijkt een breekpunt te hebben bereikt nu mensen zich realiseren dat ze een beter evenwicht in hun leven nodig hebben.

Als zakelijk leider heb je de verantwoordelijkheid om al je teamleden te helpen jongleren met de eisen van hun werk en persoonlijke leven. Zelfs je meest betrokken werknemers kunnen nog steeds moeite hebben om balans te vinden…

Waarom is werk-privébalans belangrijk?

Een gezonde werk-privébalans is niet alleen belangrijk voor gezondheid en relaties, het kan ook de productiviteit van werknemers verbeteren en uiteindelijk tot betere prestaties leiden.

Simpel gezegd, als jouw personeel werk niet ziet als een vervelende taak, dan zullen zij harder werken, minder fouten maken en eerder ambassadeurs worden voor jouw merk.

Bedrijven die bekend staan ​​om het stimuleren van een goede balans tussen werk en privéleven zijn erg aantrekkelijk geworden – vooral als je bedenkt hoe moeilijk het tegenwoordig kan zijn om jongere werknemers aan te trekken en vast te houden.

De Oxford Economic vermeldt:

“Het vervangen van een medewerker kost gemiddeld ongeveer €35.000, en het duurt tot 28 weken om hen volledig ingewerkt te krijgen.”

Met dit in gedachten is het misschien een goed idee om je bestaande werknemers tevreden te houden. Focus op werk-privébalans zal je helpen bij het aantrekken van waardevolle talentpool voor nieuwe aanwervingen en het verhogen van retentiepercentages. Het zal tijd en geld besparen, terwijl er toch een hoog niveau van in-house talent wordt behouden.

Hier zijn nog meer redenen waarom werk-privé balans belangrijk is voor jouw mensen en organisatie:

1. Minder gezondheidsproblemen

Als we gestrest en overwerkt zijn, lopen we niet alleen het risico onze sociale leven in gevaar te brengen – ook onze fysieke en mentale gezondheid is in gevaar.

Het is geen geheim dat wanneer we overwerkt, moe of gestrest zijn – onze gezondheid hieronder lijdt. Een slechte werk-privébalans kan leiden tot verschillende symptomen die ons welzijn kunnen beïnvloeden; variërend van de griep tot ernstige gezondheidstoestanden zoals beroertes en ademhalingsproblemen.

Een studie uitgevoerd door UCL onder meer dan 10.000 deelnemers stelde dat witteboordwerkers die drie of meer uur langer werkten dan nodig, 60% meer risico hadden op hartgerelateerde problemen dan degenen die geen overuren maakten.

Door je mensen aan te moedigen om goed voor zichzelf te zorgen en balans te vinden, beperk je aanzienlijk gezondheidsproblemen en afwezigheden.

Dit zal ervoor zorgen dat jouw organisatie efficiënter is tijdens werktijd en mensen willen graag deel uitmaken van het bedrijf en de cultuur.

Het belang van evenwicht tussen werk en privé

2. Meer betrokkenheid

Door je mensen te helpen de perfecte balans tussen werk en privéleven te vinden, verhoog je hun betrokkenheidsniveau.

Dit heeft veel positieve effecten: volgens het wereldwijde onderzoek van Tower Perrin had “bedrijven met zeer betrokken werknemers een bijna 52% kloof in prestatieverbetering in operationeel inkomen”.

Bovendien – “Bedrijven met een hoog niveau van betrokkenheid van medewerkers verbeterden met 19,2% in operationeel inkomen terwijl bedrijven met een laag niveau van medewerkersbetrokkenheid daalden met 32,7%.”

Een geëngageerde workforce leidt tot jouw personeel dat extra kilometers wil gaan voor jou en loyale voorstanders wordt van jouw merk en product.

Dit wordt ondersteund door de Temkin Group, die suggereert dat “betrokken personeel 2,5 keer meer kans heeft om na het normale einde van de werkdag laat te blijven als er iets moet gebeuren”.

3. Minder ‘burnouts’

We krijgen allemaal wel eens stress. Het is onvermijdelijk. Werkgerelateerde burn-outs zijn echter vermijdbaar, en je zou inspanningen moeten leveren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt met jouw mensen.

Burn-outs treden op wanneer we ons overweldigd voelen en niet aan constante eisen kunnen voldoen. De negatieve effecten van burn-out kunnen elk aspect van ons leven beïnvloeden.

Het onvermogen om werk en privéleven te scheiden zal de kansen op een burn-out enorm vergroten, dus het is belangrijk om je team aan te moedigen tijd vrij te nemen en echt te ontspannen.

Het belang van evenwicht tussen werk en privé

4. Meer mindfulness

Wanneer we een gezonde balans tussen werk-privéleven vinden en behouden, ontwikkelen we meer controle over onze focus en ons vermogen om ons te concentreren op de taak die voorhanden is – dit staat bekend als mindfulness.

Zou je geen team willen hebben dat zich volledig richt op waar ze mee bezig zijn in plaats van zich zorgen maken over werk/thuis?

Door je mensen aan te moedigen een gezonde balans tussen werk en privéleven te vinden, creëer je een omgeving waar iedereen toegewijd is aan de taak die voorhanden is. Dit zal de retentiepercentages, productiviteit en uiteindelijk winst verbeteren.

Nu we weten waarom het belangrijk is, laten we verkennen hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw mensen een gezonde balans tussen werk en privé hebben:

Tips om de werk-privébalans te verbeteren

1. Moedig vrijaf nemen aan:

Vakanties zijn geen luxe; jaarlijks verlof is noodzakelijk. Een pauze van het werk geeft je de kans om uit te schakelen en van het leven te genieten; het is ook een geweldige gelegenheid om bij te komen en opnieuw op te laden.

Dit is essentieel om jouw personeel in staat te stellen de productiviteit en focus te verbeteren wanneer ze terugkeren naar kantoor.

Talrijke studies tonen aan dat vakanties bedrijfsproductiviteit verhogen en stress verminderen. De American Sociological Association heeft een rapport samengesteld waaruit blijkt dat meer vakanties leiden tot een afname van de psychologische stress bij mensen.

Een effectieve manier om jouw personeel aan te moedigen tijd op te nemen, is het implementeren van een “gebruik het of verlies het” systeem – waarbij ongebruikte dagen niet worden meegenomen naar het volgende jaar of financieel worden gecompenseerd.

Het belang van evenwicht tussen werk en privé

2. Implementeer korte pauzes gedurende de dag:

Als tijd vrij nemen geen optie is voor jouw personeel, dan is het belangrijk om kleine pauzes gedurende de dag aan te moedigen. Het menselijk lichaam was niet ontworpen om urenlang naar een fel scherm te staren. Het is niet goed voor onze gezondheid of ons mentaal welzijn.

Om dit tegen te gaan, kun je overwegen om een ​​speelkamer te installeren waar mensen kunnen socialiseren en hun gedachten even van werk af kunnen halen.

Overweeg lichte oefeningen gedurende de dag aan te moedigen en wandelvergaderingen buiten in te voeren. Je kunt zelfs als team samen koffie gaan drinken.

Technologie kan ook nuttig zijn: investeer in abonnementen op mindfulness- of meditatie-apps om hen rustiger en minder gestrest maken.

All deze technieken zullen positief werken op de werkprestaties, productiviteit en werkgeluk van je team.

3. Vraag medewerkers om feedback:

Als je moeite hebt om innovatieve manieren te bedenken om de werk-privébalans van jouw personeel te verbeteren, waarom vraag je hen dan niet?

Als je merkt dat jouw mensen moeite hebben met het vinden van balans, ontdek dan welke veranderingen zij denken dat hun situatie zouden verbeteren.

Door samen te werken met jouw team krijg je meer inzicht in hun denkwijze en kun je effectiever samenwerken aan strategieën voor de toekomst.

Om deze discussies te faciliteren, overweeg regelmatig geplande vergaderingen of implementeer realtime culturele feedbackprogramma’s om data-gedreven inzichten te bieden.

Op deze manier kunt u nauwkeurig beoordelen hoe uw mensen zich op elk moment voelen en aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat ze de juiste balans hebben.

4. Doe wat je zelf predikt:

Tenslotte is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Als jij tegen jouw personeel zegt dat ze hun laptops om 6 uur moeten uitzetten en geen werk moeten doen in het weekend, maar als jij hen e-mails stuurt gedurende die periodes geeft dit een heel gemengd signaal af.

Het legt ook extra druk op jouw mensen door hen aan dezelfde werktijden als die van jezelf probeert vast te houden. Geef dus zelf het goede voorbeeld en zie hoe jouw werkgewoontes doorheen de hele onderneming zullen doordringen.

Er is in Frankrijk een wet genaamd het “recht op ontkoppeling”. Het zorgt ervoor dat er grenzen worden gesteld aan de hoeveelheid werk die buiten kantooruren wordt verricht. Waarom overweeg je niet om iets soortgelijks binnen jouw bedrijf te implementeren?

Het is belangrijk om de balans en privacy van je team te respecteren wanneer ze niet actief aan het werk zijn. Dit betekent dat je hen vermijdt contact met hen op te nemen buiten kantooruren, zodat ze volledig kunnen uitschakelen en zich kunnen opladen van de dagelijkse stress op het werk.

De meesten van ons besteden een groot percentage van onze tijd op het werk. We laten dit ons leven beheersen en infiltreren in alle aspecten ervan.

Daarom is het essentieel om de juiste balans te vinden en deze ook toe te passen binnen jouw bedrijf. Hierdoor kun jijzelf en jouw personeel zich afsluiten voor hun werk en evenveel aandacht schenken aan hun persoonlijke leven.

Door de teugels te laten vieren als het gaat om de werk-privébalans van jouw personeel, zul je grote stappen zetten in het opbouwen van een betrokken en productief team.