Hoe Tieners hun biologische klok Cravings In de Late Avond aanwakkeren

Hoe Tieners hun biologische klok Cravings In de Late Avond aanwakkeren


75 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
75 keer gelezen sinds

0
(0)

Tieners met obesitas eten meer ‘s avonds door hun interne biologische klok, en niet alleen door gewoontes of slaap. Een gecontroleerde studie toonde aan dat de circadiaanse ritmes beïnvloeden wanneer en hoeveel mensen eten. Dit opent mogelijkheden voor strategieën voor gewichtsbeheersing.

Het onderzoek, uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, bevestigde dat interne biologische klokken de voedselinname rechtstreeks beïnvloeden.

Lees ook: Circadiaans Ritme Begrijpen en Het Effect op Je Stofwisseling

Dit gebeurt onafhankelijk van slaap- en lichtcycli. Wetenschappers willen onderzoeken of het verschuiven van de timing van de maaltijden kan helpen om het gewicht te beheersen. De onderzoekers willen dus uitzoeken of het helpt om op andere momenten te eten.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Je biologische klok beïnvloedt je eetgedrag meer dan je denkt. Vooral ‘s avonds kan dit leiden tot meer eten bij tieners met overgewicht.
  2. Circadiaanse ritmes, je interne klok, spelen een cruciale rol. Ze beïnvloeden wanneer en hoeveel je eet, onafhankelijk van slaap en licht.
  3. Onderzoekers bestuderen of het aanpassen van je maaltijdtijden kan helpen. Dit zou een nieuwe strategie kunnen zijn voor gewichtsbeheersing.
  4. Bijna de helft van de Amerikanen zal in 2030 te maken hebben met obesitas. Het begrijpen van de rol van je biologische klok is dus essentieel.
  5. De studie toonde aan dat tieners met overgewicht later op de dag meer calorieën consumeren. Dit inzicht kan leiden tot gerichte interventies voor deze groep.

Het verband tussen overgewicht, circadiaanse ritmes en eetgewoonten

Naar verwachting zal bijna de helft van de Amerikanen in 2030 zwaarlijvig zijn. Dit is een aandoening die het risico op chronische ziekten zoals diabetes en kanker verhoogt. Eerder onderzoek heeft slaap, eetgewoonten en gewichtstoename in verband gebracht.

De exacte rol van het circadiaanse systeem (onze interne biologische klok) bij het vormgeven van eetgedrag is echter onduidelijk gebleven. Er is wel het een en ander bekend, maar er is nog meer onderzoek nodig.

Een nieuwe studie van Mass General Brigham en de Warren Alpert Medical School van Brown University werpt een licht op dit verband, vooral bij tieners. Eetpatronen van deze groep kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn.

Uit de studie bleek dat adolescenten met overgewicht of obesitas later op de dag meer calorieën consumeerden dan degenen met een gezond gewicht. Deze bevindingen suggereren dat circadiaanse ritmes een sleutelrol spelen bij het reguleren van de voedselinname.

Dit is vooral het geval bij mensen met een risico op obesitas. De resultaten werden gepubliceerd in de *Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)*.

Verklarende woordenlijst

  • Obesitas: Ernstig overgewicht, waarbij er een overmatige hoeveelheid vet in het lichaam aanwezig is. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.
  • Circadiaanse ritmes: De interne biologische klok die een cyclus van ongeveer 24 uur volgt. Het regelt verschillende processen in het lichaam, zoals slaap en eetlust.
  • Adolescenten: Jongeren in de leeftijd van ongeveer 10 tot 19 jaar, de periode van de kindertijd naar volwassenheid.
  • Calorieën: Eenheid van energie, vaak gebruikt om de energiewaarde van voedsel aan te geven. Je lichaam gebruikt calorieën om te functioneren.
  • Interventies: Acties of maatregelen die worden genomen om een probleem aan te pakken of een situatie te verbeteren. In dit geval gaat het om maatregelen om gezondheid te bevorderen.

De interne biologische klok en voedselconsumptie

“Voorafgaand aan dit onderzoek wisten we dat het circadiaanse systeem de honger en het metabolisme beïnvloedt. Wat echter onduidelijk bleef, was of het circadiaanse systeem de voedselconsumptie rechtstreeks beïnvloedt.” Dit zei Frank A.J.L. Scheer, PhD, hoogleraar Geneeskunde.

Hij is ook directeur van het Medical Chronobiology Program aan het Brigham and Women’s Hospital. Dit is een van de oprichters van het Mass General Brigham gezondheidszorgsysteem. “Deze studie is de eerste die aantoont dat de voedselinname zelf wordt gereguleerd door onze interne biologische klok.”

Adolescenten in de groepen met obesitas en overgewicht consumeerden significant meer calorieën in de circadiaanse avond in vergelijking met degenen in de groep met een gezond gewicht.

Onderzoekers vonden geen significante verschillen in de totale slaaptijd tussen of binnen de groepen gedurende de slaapcycli. Het maakte dus niet uit of ze veel of weinig sliepen, ze aten ‘s avonds meer calorieën.

Een onderzoek bij adolescenten heeft een cruciaal verband blootgelegd tussen circadiaanse ritmes en eetgewoonten. Het laat zien dat tieners met obesitas later op de dag meer calorieën consumeren. Je interne klok speelt dus een grote rol!

Hoe circadiaanse ritmes eetpatronen vormen

Het circadiaanse systeem is samengesteld uit biljoenen klokken. Deze klokken zijn aanwezig in vrijwel alle organen, weefsels en cellen. Ze bereiden onze biologie en ons gedrag voor op de veranderende eisen gedurende de dag en nacht.

De invloed van het circadiaanse systeem verschilt naar men zegt tussen mensen. Dit komt door een combinatie van genetische, gedragsmatige en omgevingsfactoren. Deze studie benadrukt de samenhang tussen gewichtsklasse, calorieën en circadiaanse ritmes.

Dit onderzoek is gedaan bij adolescenten, een onderzochte bevolkingsgroep. Hun huidige eetpatronen spelen een cruciale rol bij het vormen van hun gezondheid op de lange termijn.

Aan deze studie namen mannelijke en vrouwelijke adolescenten tussen de 12 en 18 jaar deel (gemiddelde leeftijd van 13,7 jaar). Tieners werden ingedeeld in drie groepen op basis van de body mass index (BMI).

Vierentwintig zaten in de groep met een gezond gewicht, 13 in de groep met overgewicht en 14 in de groep met obesitas. Alle deelnemers leefden zeven 28-uurs slaap- en waakcycli.

Ze verbleven in een gecontroleerde omgeving met gedimd licht terwijl ze wakker waren en in volledige duisternis tijdens de slaap. De deelnemers bleven gedurende het hele onderzoek in dezelfde ruimte.

Om invloeden van buitenaf op het circadiaanse ritme te beheersen, verwijderden de onderzoekers alle externe tijdsignalen uit de omgeving van het lab. Denk hierbij aan klokken en toegang tot buitenlicht.

Deelnemers kregen zes mogelijkheden om op vaste tijdstippen tijdens de waakperiode te eten, met een gestandaardiseerd menu. Deelnemers konden tijdens elke maaltijd zoveel eten als ze wilden.

Onderzoekers hielden bij hoeveel voedsel er werd gegeten en hoeveel calorieën er werden ingenomen. Overdag konden tieners deelnemen aan verschillende activiteiten.

Ze konden bijvoorbeeld knutselen, films kijken (met gedimd schermlicht) en sociale spelletjes spelen.

De directe invloed van de biologische klok op het eten

De resultaten toonden aan dat veranderingen in het circadiaanse systeem gedurende de dag en nacht de voedselconsumptie bij alle deelnemers significant beïnvloedden.

In alle drie de groepen piekte de voedselinname in de late namiddag en vroege avond. Het was het laagst in de ochtend, zelfs na correctie voor gedrags- en omgevingsfactoren.

Dit toont aan dat de biologische klok van het lichaam rechtstreeks van invloed is op hoeveel we eten op verschillende tijdstippen van de dag.

Hoewel deze studie de impact van het circadiaanse systeem op de voedselinname aantoonde en verschillen tussen groepen op basis van gewicht onthulde, kan het de “kip en ei” vraag niet testen.

Er is vervolg onderzoek nodig om te bepalen wat er eerst komt. Beïnvloedt de circadiaanse controle van de voedselinname gewichtsveranderingen?

Of beïnvloeden gewichtsveranderingen de circadiaanse controle van de voedselinname? Of is het een combinatie van beide?

Met toekomstig onderzoek wil Scheer een dieper inzicht krijgen in de interacties tussen voeding, het circadiaanse systeem en het metabolisme. Hij wil de biologische mechanismen ontrafelen.

Ook wil hij de implicaties voor het ontwikkelen van getimede voedingsinterventies onderzoeken om de gezondheid te verbeteren.

Mogelijkheden voor gezondheidsinterventies

“De ontwikkeling van adolescenten is cruciaal voor een levenslange gezondheid. Daarom is het belangrijk om de rol van slaap/waak- en circadiaanse timingprocessen voor eetgedrag te begrijpen,” zei hoofdonderzoeker Mary A. Carskadon, PhD.

Carskadon is verbonden aan de Warren Alpert Medical School. “De kennis die hier is opgedaan, opent een deur naar mogelijke interventies. Deze kunnen de gezondheid van tieners in de toekomst verbeteren.”

Verder onderzoek: Deze studie legt eindelijk uit waarom je ‘s nachts niet kunt stoppen met eten

Geraadpleegde bronnen:

  •  “Onafhankelijke effecten van het menselijke circadiaanse systeem en slaap-/eetcycli op de calorie-inname bij adolescenten variëren per gewichtstatus” door David H. Barker, Mary A. Carskadon, Caroline Gredvig-Ardito, Chantelle N. Hart, Hollie A. Raynor en Frank A. J. L. Scheer, 18 februari 2025, *Proceedings of the National Academy of Sciences*.
    DOI: 10.1073/pnas.2407907122

Veelgestelde vragen

Wat is het circadiaanse ritme?

Het circadiaanse ritme is de interne biologische klok van je lichaam. Het regelt processen zoals slaap, honger en hormoonafgifte over een periode van ongeveer 24 uur.

Hoe beïnvloedt het circadiaanse ritme mijn eetgedrag?

Je circadiaanse ritme beïnvloedt wanneer je honger hebt en hoeveel je eet. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld ‘s avonds meer trek kunt hebben dan ‘s ochtends.

Waarom eten tieners met obesitas ‘s avonds meer?

Onderzoek toont aan dat hun interne klok anders is afgesteld. Hierdoor hebben ze later op de dag meer honger, onafhankelijk van hun slaapritme.

Kan ik mijn gewicht beheersen door mijn maaltijdtijden aan te passen?

Het verschuiven van maaltijdtijden kan mogelijk helpen bij gewichtsbeheersing. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of dit effectief is.

Wat zijn de risico’s van obesitas?

Obesitas verhoogt het risico op verschillende chronische ziekten. Denk hierbij aan diabetes, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Sigma man Test
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd