Broccoli En Bloemkool Verminderen Kans Kanker

Broccoli en bloemkool verminderen kans kanker

0

BroccoliZware rokers hebben minder kans op kanker als ze rauwe groenten eten zoals broccoli, kool, bloemkool en spruitjes. Het risico op de ziekte neemt met 20 tot 50 procent af, stelden Amerikaanse onderzoekers dinsdag.

De wetenschappers zeiden er meteen bij dat hun onderzoeksresultaten nog niet voldoende waren om een voedingsadvies te geven. ,,En als je lang genoeg rookt, kan niets helpen”, nuanceerde Li Tang van het Roswell Park kanker instituut in Buffalo.

De onderzoekers ontdekten dat het risico op kanker door het eten van de groenten vooral afneemt onder mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken. Ook mensen die vroeger rookten hebben baat bij de groenten. Het verschil in afname ligt verder aan hoe vaak en welke soort groente iemand eet.

Tang en haar collega’s onderzochten 948 mensen met kanker en 1743 mensen zonder deze ziekte.

De kankerwerende eigenschappen van broccoli en andere kruisbloemige groenten lijken specifiek bij rokers te werken, volgens gegevens die gepresenteerd werden op de zevende jaarlijkse internationale conferentie van de American Association for Cancer Research over Frontiers in Cancer Prevention Research.

Van kruisbloemige groenten is in talrijke studies aangetoond dat ze beschermend werken, maar dit is de eerste uitvoerige studie die een beschermend voordeel aantoonde bij rokers, specifiek bij ex-rokers, aldus hoofdauteur Li Tang, Ph.D., een post-doctoraal medewerker aan het Roswell Park Cancer Institute.

“Broccoli is geen therapeutisch geneesmiddel, maar voor rokers die denken dat ze niet kunnen stoppen en ook niets aan hun risico kunnen doen, is dit iets positiefs,” zei Tang. “Mensen die stoppen met roken zullen zeker meer baat hebben bij de inname van kruisbloemige groenten.”

Li en collega’s voerden een ziekenhuis-gebaseerde, case-controlled studie uit met longkanker gevallen en controles gematcht op rookstatus. De studie omvatte alle algemeen geconsumeerde kruisbloemige groenten, en hield ook rekening met rauwe versus gekookte vorm. De onderzoekers voerden statistische berekeningen uit om rekening te houden met rookstatus, -duur en -intensiteit.

Risicovermindering van 55 procent

Onder rokers varieerde het beschermende effect van de inname van kruisbloemige groenten van een risicovermindering van 20 procent tot een risicovermindering van 55 procent, afhankelijk van de soort groente die werd gegeten en de duur en intensiteit van het roken.

Zo werd bij huidige rokers alleen de consumptie van rauwe kruisbloemige groenten in verband gebracht met risicovermindering van longkanker. Er werden geen significante resultaten gevonden voor de consumptie van groenten in het algemeen en fruit.

De onderzoekers verdeelden hun bevindingen verder naar vier subtypes van longkanker en vonden de sterkste risicovermindering bij patiënten met plaveisel- of klein cellig carcinoom. Deze twee subtypes zijn sterker geassocieerd met zwaar roken.

Bijzondere conclusie

“Deze bevindingen zijn nog niet sterk genoeg om een aanbeveling voor de volksgezondheid te doen,” zei Li. “Maar sterke biologische bewijzen ondersteunen deze waarneming. Deze bevindingen, samen met andere, wijzen erop dat kruisbloemige groenten een belangrijkere rol kunnen spelen in de kankerpreventie bij mensen die blootgesteld zijn aan het roken van sigaretten.”

We voerden een ziekenhuis-gebaseerde case-control studie uit met longkanker gevallen en controles gematcht op rookstatus, en corrigeerden verder voor rookstatus, duur, en intensiteit in de multivariate modellen. In totaal werden 948 gevallen en 1743 controles in de analyse opgenomen.

Conclusies

Onze bevindingen komen overeen met het roken-gerelateerde carcinogeen-modulerende effect van isothiocyanaten, een groep fytochemicaliën die uniek aanwezig zijn in kruisbloemige groenten. Onze gegevens ondersteunen dat consumptie van een dieet rijk aan kruisbloemige groenten het risico op longkanker bij rokers kan verminderen.

Longkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker, en vormt de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij zowel mannen als vrouwen. Naar schatting 29% van alle sterfgevallen door kanker in 2008 in de Verenigde Staten was te verwachten aan longkanker.

Share.