Dikke Veertigers Leven Zes Jaar Korter

Dikke veertigers leven zes jaar korter

0

Mensen die op hun veertigste levensjaar ernstig overgewicht hebben, leven gemiddeld zes tot zeven jaar korter dan mensen met een normaal gewicht. Als die dikke mensen bovendien roken, sterven ze gemiddeld 13,5 jaar eerder. Dit bleek uit een studie van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam.

De resultaten zijn gepresenteerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. De onderzoekers noemen de uitkomsten van het onderzoek ,,verontrustend”, omdat steeds meer Nederlanders te dik zijn. Volgens hen is de ,,rookepidemie” in Nederland anno 2003 enigszins bedwongen. Ze vrezen dat zich met het overgewicht een nieuw gevaar voor de volksgezondheid aandient. Te dik zijn, is volgens hen ongeveer net zo gevaarlijk als roken. Het EMC pleit voor effectieve preventie en behandeling van het overgewicht.

De Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg (RVZ) maakte in december vorig jaar bekend dat vier op de tien Nederlanders te dik is en één op de tien aan obesitas, vetzucht, lijdt. De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen (tussen de vijf en elf jaar) dat overgewicht heeft, gestegen van 4 naar 10 procent. Het aantal mensen met obesitas is verachtvoudigd.

Volgens de onderzoekers van het EMC is er sprake van ernstig overgewicht als bijvoorbeeld iemand van 1,80 meter zwaarder is dan 98 kilo. Als de persoon meer weegt dan 81 kilo heeft hij overgewicht.

Bron: ANP

Share.