Gefermenteerde Melk Tegen Kanker

Gefermenteerde melk tegen kanker

0

De consumptie van gefermenteerde melkproducten beschermt tegen kanker. Dat meldden de Sloveense onderzoekers Metka Filipic en Tamara Lah van het Nationaal Instituut voor Biologie in Ljubljana op een medisch congres in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

De wetenschappers constateerden dat de toevoeging van gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir aan een bacteriekweek van Salmonella typhimurium of Escherichia coli, deze organismen beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolet licht en van de chemische stof nitrosoguanidine.

Illustratie: Hendrik J.VosZowel UV-bestraling als contact met nitrosoguanidine leidt tot aantasting van het erfelijk materiaal van bacteriën (en van menselijke cellen). Zulke beschadigingen kunnen leiden tot kanker – het is geweten dat te veel ultraviolette straling van de zon bij mensen huidkanker veroorzaakt.

Waarom gefermenteerde melk deze kwalijke effecten voorkomt weten de Sloveense onderzoekers niet te melden. Ze vermoeden dat een en ander te maken heeft met de aanwezigheid van melkzuurbacteria zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacteria in de zuivelproducten.

Die zouden de kankerverwekkende stof nitrosoguanidine op hun celwand binden en zo verhinderen dat ze schade aanrichten. Hoe gefermenteerde melk tegen ultraviolette straling beschermt is nog niet verklaard. Misschien, denken Filipic en Lah, bevatten zure melkproducten “beschermende factoren” die het erfelijk materiaal voor UV-afbraak behoeden. Maar voor daarnaar verder onderzoek is verricht, heeft het volgens de onderzoekers weinig zin om voor het zonnebaden ter bescherming een potje kefir op te lepelen. (Hilde VAN DEN EYNDE) / De Standaard 21 oktober 1996

Share.