Het belang van een gezonde werk-privébalans tijdens het thuiswerken
Inhoudsopgave
- Wat betekent werk-privébalans?
- Waarom is een goede werk-privé balans zo belangrijk?
- Wat is een ongezonde werk-privé balans?
- Signalen van een onevenwichtige werk-privé dynamiek
- Hoe je de balans tussen werk en privé kunt verbeteren
- 1. Plan vooruit
- 2. Omarm hoe je hersenen werken
- 3. Reserveer tijdsblokken voor verschillende taken
- 4. Stop met werken op een bepaald tijdstip
- 5. Gebruik technologie om je te helpen loskoppelen
- 6. Ga uit eten, of geniet van de lunch met collega’s
- 7. Neem vrije tijd
- 8. Beoefen mindfulness
- 9. Vind iets waar je van houdt buiten het werk om je mee bezig te houden
- 10. Heroverweeg werk dat maakt dat je verlangt naar balans
- 11. Communiceer met je manager
- 12. Werk samen met een coach of therapeut
- 7 manieren waarop managers de werk-privébalans van hun werknemers kunnen ondersteunen
- Werk-privébalans vinden tijdens het thuiswerken
- Vind en behoud een gezonde werk-privébalans
Heb je het gevoel dat je alleen maar werkt? Je bent niet de enige. Uit verschillende statistieken blijkt dat meer dan 60 procent van de Nederlandse werknemers het gevoel heeft dat hun werk-privébalans uit evenwicht is. Maar hoe houd je je werk-privéleven in balans met zoveel werk dat thuis gebeurt? En hoe balanceer je je werklast om efficiënter te zijn?
Gaat het om meer dan alleen een wekelijkse yogales? En, het allerbelangrijkste, in een wereld waar de grenzen tussen werk en thuis steeds meer vervagen, hoe kom je erachter wat werkt?
Veel mensen worstelen om harmonie te vinden tussen hun baan en hun thuisleven, het kan onvermijdelijk lijken om overweldigd en overwerkt te voelen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.
Hier identificeren we het patroon van gezonde en ongezonde werk-privébalans en manieren waarop individuen en managers betere manieren kunnen vinden om beide te beheren.
Wat betekent werk-privébalans?
Gezonde werk-privébalans verwijst naar het onderhouden van een harmonieuze relatie tussen je werk en persoonlijk leven. Het houdt bewust tijd en energie beheren in om zowel professionele als persoonlijke verplichtingen na te komen, terwijl zelfzorg en welzijn worden geprioriteerd.
In een ideale wereld, gaat deze manier van denken zo: na het werk kunnen we tijd besteden aan dingen die ons als mensen voeden. Dit kan inhouden dat je tijd doorbrengt met vrienden en familie of je bezighoudt met een hobby.
Enkele kenmerken van een gezonde werk-privébalans kunnen zijn:
- Grenzen stellen: Dit houdt in dat je duidelijke grenzen stelt tussen werk en persoonlijk leven door specifieke werktijden te bepalen en werkgerelateerde taken te scheiden van persoonlijke activiteiten.
- Tijdmanagement: Efficiënt organiseren en prioriteiten stellen aan taken, ervoor zorgen dat je voldoende tijd toewijst aan werkverantwoordelijkheden en persoonlijke bezigheden, zoals tijd doorbrengen met familie, je bezighouden met hobby’s of persoonlijke doelen nastreven
- Stressmanagement: Het implementeren van strategieën om stressniveaus te beheersen, zoals mindfulness beoefenen, regelmatig lichamelijke activiteit doen, pauzes nemen en je losmaken van werkgerelateerde activiteiten wanneer nodig
- Flexibiliteit: Het vermogen hebben om je schema aan te passen en aan te passen aan onvoorziene omstandigheden of persoonlijke behoeften zonder werkverplichtingen in gevaar te brengen
Waarom is een goede werk-privé balans zo belangrijk?
Net als in ons dieet, om gezond en energiek te blijven voor de lange termijn, hebben mensen variatie nodig. Als het gaat om werk-privé balans, moeten mensen zich bezighouden met een variëteit aan activiteiten en rust. We hebben de neiging te denken dat we altijd productief kunnen zijn, of dat een achturige werkdag gelijk staat aan acht uur output. Dat is echter moeilijk, zo niet onmogelijk, voor veel mensen om te bereiken.
Bovendien heeft overwerken negatieve gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers.
Workaholics en degenen die moeite hebben met zelfzorg lopen een groter risico op burn-out, vermoeidheid en gezondheidsproblemen gerelateerd aan stress. Een slechte werk-privé balans kan er ook toe leiden dat werknemers meer uren werken maar minder productief zijn.
Wat is een ongezonde werk-privé balans?
Aan de andere kant komt een ongezonde werk-privé balans voor wanneer werk overweldigend wordt en voorrang krijgt op het persoonlijke leven, wat leidt tot negatieve gevolgen voor het welzijn van een individu. Enkele tekenen van een ongezonde werk-privé balans kunnen zijn:
- Constant overwerken: Regelmatig lange uren werken, inclusief weekends en vakanties, zonder voldoende tijd voor rust, ontspanning of persoonlijke activiteiten
- Verwaarloosd persoonlijk leven: Het opofferen van persoonlijke relaties, hobby’s en vrijetijdsactiviteiten vanwege buitensporige werkeisen
- Burn-out: Het ervaren van fysieke, mentale en emotionele uitputting als gevolg van chronische stress en werkgerelateerde druk
- Gebrek aan zelfzorg: Het nalaten prioriteit te geven aan zelfzorgactiviteiten, zoals lichaamsbeweging, voldoende slaap en vrije tijd, wat resulteert in een verslechterende fysieke en mentale gezondheid
- Belaste relaties: Moeite hebben om gezonde relaties te onderhouden met familie, vrienden en geliefden vanwege werkgerelateerde verplichtingen
Onthoud dat het bereiken van een gezonde werk-privé balans kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van individuele omstandigheden en voorkeuren. Het is belangrijk om een balans te vinden die bij u past en die uw algehele welzijn bevordert.
Signalen van een onevenwichtige werk-privé dynamiek
Een slechte werk-privé balans kan een veel grotere impact hebben dan alleen maar de sportschool overslaan van de sportschool. Uit één onderzoek bleek dat het risico op een beroerte hoger is bij mensen die meer dan 55 uur per week werken. Hetzelfde aantal werkuren wordt ook geassocieerd met een hoger risico op angst en depressie. En zelfs wanneer rekening wordt gehouden met vrij normale slaappatronen, bleek uit een ander onderzoek dat langer werken samenhangt met een achteruitgang in de fysieke gezondheid.
Per definitie beïnvloedt de balans tussen werk en privé alle gebieden van je leven. Het manifesteert zich echter anders bij verschillende mensen. Hier zijn acht kenmerken geassocieerd met een slechte balans:
- Je kunt niet stoppen met denken aan werk wanneer je niet aan het werk bent. Mensen die het moeilijk vinden om grenzen te stellen tussen werk en leven lopen een hoger risico op een burn-out.
- Je relaties – zowel binnen als buiten het werk – beginnen eronder te lijden. Je raakt misschien gemakkelijk geïrriteerd door collega’s en afstandelijk met geliefden.
- Je voelt je niet goed. Je hebt onverklaarbare pijnen en kwalen. Het kan zijn dat je zelden energie hebt of het moeilijk vindt om je te concentreren op het werk.
- Als je niet op je werk bent, lijkt alles oninteressant of onbelangrijk. Je hebt gewoon geen zin om iets te doen tenzij je moet. Je slaat vaak uitnodigingen af, waardoor je jezelf verder isoleert van je vrienden.
- Je geeft veel geld uit aan het uitbesteden van ondersteuning voor persoonlijke taken. Je was, afwas en post stapelen zich op, wachtend op de dag dat je “tijd hebt” om ze aan te pakken.
- Je vindt het moeilijk om vrij te nemen als je ziek bent, geestelijk gespannen bent of als je persoonlijke taken moet uitvoeren. Je herinnert je je laatste vakantie niet en je hebt geen plannen om er een te nemen.
- Je kunt je niet voorstellen dat je de rest van je leven doet wat je nu doet. Zelfs als je werkt in een veld of een bedrijf waar je ooit van hield, lijkt het onmogelijk om je het leven zoals het nu is lang voor te stellen.
- Je hebt altijd het gevoel dat je, ongeacht wat je doet, iets anders zou moeten doen. Na verloop van tijd leidt dit gebrek aan aanwezigheid en richting vaak tot een existentiële crisis.
Hoe je de balans tussen werk en privé kunt verbeteren
De waarheid is, er bestaat geen recept dat voor iedereen werkt. En het kan zijn dat je moet experimenteren met welke tijdschaal voor jou het meest relevant voelt. Het proberen te vinden van een balans in een enkele dag kan frustrerend zijn, maar het kan gemakkelijker zijn om een balans te bereiken over een week of meer.
De beste manier om de beste balans voor jou te bepalen, is door te leren inchecken bij je innerlijk kompas – en je resultaten.
Met intentioneel handelen en een beetje creativiteit, kun je je verwachtingen herkalibreren en je werk-thuisbalans resetten.
Hier zijn 12 tips om een goede werk-privébalans te behouden:
1. Plan vooruit
Plan vooruit om werkactiviteiten te combineren met vrijetijds-, sociale of fitnessactiviteiten. Als je jezelf betrapt op meerdere virtuele vergaderingen achter elkaar, probeer ze dan te houden terwijl je een wandeling maakt. Je kunt ook een telefoontje buiten plegen (als het omgevingsgeluid het toelaat!) of een vriend uitnodigen om samen met jou te werken.
2. Omarm hoe je hersenen werken
Gebruik productiviteitstrucs zoals een Pomodoro-timer om in korte, geconcentreerde bursts te werken. Blokkeer alle andere afleidingen zodat je het meeste uit je tijd kunt halen.
3. Reserveer tijdsblokken voor verschillende taken
Wijs een tijd toe om berichten te controleren (en te beantwoorden), een tijd voor vergaderingen, en een tijd voor geestelijk intensief werk. Het helpt om deze taken te verankeren rond de tijden dat je persoonlijk productiever bent.
4. Stop met werken op een bepaald tijdstip
Er wordt gezegd dat “werk uitdijt om de toegewezen tijd te vullen”, en als je thuis werkt, is het nog gemakkelijker om werk te laten overlopen in je persoonlijke tijd. Stel een tijd vast om te stoppen met werken voor de dag, en onderstreep dit door werkgerelateerde apparaten uit te schakelen, je kantoor te sluiten, of iets te plannen daarna.
5. Gebruik technologie om je te helpen loskoppelen
Gebruik een app om afleidende websites gedurende de dag te blokkeren, en blokkeer vervolgens werktools na werktijd. Als je kunt, beperk het werk tot één apparaat, of probeer één werk-vrij apparaat te houden zodat je volledig kunt loskoppelen.
6. Ga uit eten, of geniet van de lunch met collega’s
Zelfs als je thuis werkt, kun je tijdens je lunchpauze uit gaan of contact maken met collega’s. De verandering van tempo zal verfrissend zijn – en natuurlijk, het zal je eraan herinneren om daadwerkelijk iets te eten.
7. Neem vrije tijd
Als je altijd thuis bent, heb je de neiging om te proberen te werken, zelfs bij ziektes die je zeker thuis zouden houden van kantoor. Vrije tijd, inclusief ziekteverlof, persoonlijke tijd, vakanties, en rouwverlof, zijn belangrijke manieren om je welzijn te voeden.
8. Beoefen mindfulness
Mindfulness maakt het moeilijk om disbalans te negeren. Als je mindfulness-technieken beoefent, zoals meditatie of ademhalingsbewustzijn, word je meer afgestemd op je emoties en fysieke sensaties. Aandacht besteden aan deze gevoelens helpt je leren te merken wanneer je misschien een behoefte onderdrukt om te kunnen werken. Het is moeilijk om terug te keren naar die spreadsheet nadat je je maag hoort rommelen.
9. Vind iets waar je van houdt buiten het werk om je mee bezig te houden
Als je iets hebt waar je enthousiast over bent om na het werk te doen, wordt het makkelijker om los te koppelen van werkberichten of je werkdag op een vooraf bepaalde tijd te beëindigen. Onze hobby’s stimuleren onze energie en vitaliteit. Als we spelen en ons creatief voelen, brengen we onze frisse zelven terug naar het werk.
10. Heroverweeg werk dat maakt dat je verlangt naar balans
Als je werk volledig los staat van de activiteiten die je interesse, enthousiasme, energie en gevoel voor betekenis opwekken, moet je misschien kijken hoe je het werk dat je doet of de manier waarop je het doet, kunt veranderen. Hoewel werk niet hoeft (en niet kan) voldoen aan al je behoeften aan doel, betekenis, sociale verbinding en uitdaging, mogen we van werk momenten van tevredenheid, prestatie en verbinding verwachten.
11. Communiceer met je manager
Een slechte werk-privébalans wordt vaak verergerd door de angst dat we niet genoeg doen. Praten met je leiders kan je helpen prioriteiten te stellen waar je je tijd aan besteedt. Als er echt te veel te doen is, is het misschien tijd om te praten over het aannemen van extra hulp of het stroomlijnen van bepaalde taken.
12. Werk samen met een coach of therapeut
Als je je overweldigd, vastzit of niet weet waar je moet beginnen om los te koppelen, kan het werken met een professional van onschatbare waarde zijn. Een coach of therapeut kan de juiste vragen stellen en je helpen te identificeren welke veranderingen de grootste impact zullen hebben en hoe je kunt beginnen.
Eén advies: begin klein. Hoewel je misschien verlangt naar een verbeterde werk-privébalans, zijn je werk gewoontes over tijd opgebouwd en zullen ze waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag veranderen. Als je doel bijvoorbeeld is om de schermtijd te verminderen, zal het proberen jezelf te beperken tot een bepaald aantal uren je waarschijnlijk alleen maar frustreren. Je zult waarschijnlijk eerder een nieuwe gewoonte volhouden als je begint met een kleiner doel – zeg, één technologievrije pauze van vijf minuten per dag.
7 manieren waarop managers de werk-privébalans van hun werknemers kunnen ondersteunen
Het nemen van de noodzakelijke stappen om een gezonde werk-privébalans te ontwikkelen kan moeilijk zijn. Als manager en empathische leider, kun je je werknemers (en jezelf) helpen door wegen te creëren voor hen om deze veranderingen te maken. Hier zijn zeven manieren waarop managers hun werknemers kunnen helpen om een goede werk-privébalans op te bouwen:
1. Herinner je team eraan om los te koppelen
Moedig je team aan om hun laptops en werktelefoons thuis te laten als ze op vakantie gaan. Je zou kunnen denken dat het niet gezegd hoeft te worden, maar ze zullen de expliciete toestemming waarderen.
2. Geef werknemers de ruimte om te verbinden
Organiseer virtuele borrels, verjaardagsfeestjes, boekenclubs en andere mogelijkheden om sociaal te verbinden. Zet je lunchpauze op je agenda zodat ze kunnen zien dat jij ook eet.
3. Informeer werknemers over hun voordelen
Herinner je werknemers eraan dat ziekteverlof en PTO onderdeel zijn van hun vergoeding, en vergeet niet om er zelf ook gebruik van te maken! Als het gaat om vrije tijd nemen, spreken daden luider dan woorden.
4. Check in met directe rapporten
Maak tijdens je check-ins tijd om te vragen naar het welzijn van de werknemer. Je moet misschien tussen de regels door lezen om te zien wat er niet gezegd wordt. Gemiste deadlines of een gebrek aan respons kunnen wijzen op overweldiging.
5. Geef het goede voorbeeld voor je team
Neem vergaderingen terwijl je loopt, stel ze voor aan je kinderen op Zoom (we weten al dat ze er zijn), of verspreid vergaderingen zodat ze wat ademruimte hebben.
6. Wees bewust van de bedrijfscultuur en normen
Probeer een “instant messaging” cultuur niet te normaliseren. Maak duidelijk dat berichten die buiten kantooruren worden verstuurd geen directe aandacht vereisen en vermijd het interpreteren van responsiviteit als betrokkenheid.
7. Respecteer werktijden
Plan geen vergaderingen voor of na werktijd. Dit kan lastig zijn als je met verschillende tijdzones werkt. Moedig je werknemers aan om elke dag op een vast tijdstip te stoppen met werken en check in bij iedereen die je regelmatig buiten werktijd ziet werken.
Werk-privébalans vinden tijdens het thuiswerken
Je zou kunnen denken dat thuiswerken het makkelijker maakt om een werk-privébalans te bereiken. Echter, thuiswerken brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Buiten kantoor werken betekent vaak multitasken, afleidingen en moeite om strikte uren aan te houden – allemaal slecht nieuws voor productiviteit en het scheiden van werk en privé.
Voor de coronaviruspandemie werkte ongeveer 20 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking thuis. Praktisch van de ene op de andere dag schoot dat aantal omhoog naar bijna 70 procent. Huizen werden plekken voor werk, school, maaltijden, vrije tijd en zelfs voor sporten.
Er zijn enkele duidelijke voordelen. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om je eigen lunch mee te nemen naar je werk, de spits is verleden tijd, en het duurt maar een minuut om een was in te schakelen voor je volgende vergadering.
Echter, het deelnemen aan meerdere activiteiten in dezelfde ruimte maakt het moeilijker voor je hersenen om onderscheid te maken tussen werk en vrije tijd. We missen de normale signalen van mensen die het kantoor verlaten om aan te geven wanneer het tijd is om het werk af te ronden.
Wanneer je “kantoor” een hoek van je slaapkamer is of je eettafel, maakt het moeilijk om te stoppen met nadenken over werk als het werk klaar is – en makkelijk om nog een keer je e-mail te checken. En hoewel we tijd terugkrijgen van een woon-werkverkeer, missen veel mensen die ruimte en tijd om over te schakelen van privéleven naar werk en van werk naar privé.
In een tijdperk van sociale afstand houding, worstelt onze werk-privébalans al. Voor velen heeft ons werk zich grotendeels aangepast aan de pandemie, maar veel van onze vrijetijdsactiviteiten en favoriete uitlaatkleppen hebben dat niet gedaan. Daardoor is het nog makkelijker om in het werk gezogen te worden. We hopen misschien dat de vergadering met het marketingteam ten minste een beetje van de felbegeerde sociale interactie en stimulatie zal bieden die we normaal in de sportschool, op een concert of bij het uitgaan met vrienden zouden krijgen.
Vind en behoud een gezonde werk-privébalans
Het ontdekken dat de relatie tussen werk en privéleven uit balans is, is de eerste stap in het corrigeren ervan. Het kan even duren, maar kleine dagelijkse of wekelijkse gewoontes kunnen op de lange termijn een groot verschil maken. Als je hulp nodig hebt bij het opzetten van een plan om je werk-privébalans te verbeteren, kan coaching helpen.
Geraadpleegde bronnen:
- Work-Life Balance: What It Is and 5 Ways to Improve Yours
- Work-Life Balance Is a Cycle, Not an Achievement – Harvard Business Review
- The Importance Of Work-Life Balance And How Leaders Can Make … – Forbes
- 8 Tips for Work-Life Balance – Cleveland Clinic
- The Surprising Benefits of Work/Life Support – Harvard Business Review