Goed Nieuws Voor Koffieliefhebbers—drie Kopjes Per Dag Is Gezond Volgens Een Nieuwe Studie

Goed Nieuws Voor Koffieliefhebbers— 3 Kopjes Per Dag Is Gezond Volgens Een Nieuwe Studie


40 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
40 keer gelezen sinds

0
(0)

De studie suggereert dat het dagelijks drinken van matige hoeveelheden koffie de kans op hart- en stofwisselingsziekten met bijna 50% kan verminderen en je welzijn kan verbeteren.

Als je een koffieliefhebber bent, hebben we spannend nieuws voor je gezondheid. Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism op 17 september 2024, onthult dat het consumeren van matige hoeveelheden cafeïne je risico op het ontwikkelen van meerdere hart- en stofwisselingsziekten aanzienlijk kan verlagen, waaronder type 2 diabetes, coronaire hartziekte en beroerte.

Deze bevindingen zijn op het juiste moment, aangezien hart- en stofwisselingsziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn geworden in landen met hoge inkomens.

Volgens de studie wordt het gelijktijdig voorkomen van meerdere hart- en stofwisselingsziekten steeds gebruikelijker. Naarmate meer mensen met deze uitdagende gezondheidsproblemen worden geconfronteerd, is het essentieel om te begrijpen hoe voedingskeuzes zoals koffieconsumptie de langetermijngezondheid kunnen beïnvloeden. Lees verder om meer te weten te komen.

Wat de Studie Heeft Gevonden

Uitgevoerd door onderzoekers van het Suzhou Medical College in China, analyseerde de studie gegevens van de UK Biobank, die meer dan 500.000 deelnemers omvat in de leeftijd van 37 tot 73 jaar. De onderzoekers keken naar mensen die aan het begin van de studie vrij waren van hart- en stofwisselingsziekten, wat resulteerde in een steekproef van 172.315 voor de cafeïne-analyse en 188.091 voor koffieconsumptie.

Vergeleken met mensen die geen koffie dronken, hadden degenen die dagelijks drie kopjes koffie consumeerden, gelijk aan ongeveer 200 tot 300 milligram cafeïne, een 48,1% verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en stofwisselingsziekten. Zelfs degenen die matige hoeveelheden cafeïne consumeerden, zagen een risicoreductie van 40,7%.

De studie concludeerde dat regelmatige koffie- of cafeïne-inname geassocieerd was met een lager risico op het ontstaan van nieuwe hart- en stofwisselingsziekten. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat matige koffie- of cafeïne-inname omgekeerd geassocieerd was met bijna alle stadia van de ontwikkeling van hart- en stofwisselingsziekten. Deze bevinding betekent dat koffie potentiële voordelen heeft voor de hartgezondheid en kan helpen de progressie van verschillende gerelateerde aandoeningen te voorkomen.

“Het consumeren van drie kopjes koffie, of 200 tot 300 mg cafeïne, per dag kan helpen het risico op het ontwikkelen van meerdere hart- en stofwisselingsziekten bij individuen zonder enige hart- en stofwisselingsziekte te verminderen,” zei Chaofu Ke, M.D., PhD, de hoofdonderzoeker van de studie en onderzoeker aan het Suzhou Medical College van Soochow University, in een verklaring. “De bevindingen benadrukken dat het bevorderen van matige hoeveelheden koffie- of cafeïne-inname als een voedingsgewoonte voor gezonde mensen verstrekkende voordelen kan hebben voor de preventie van hart- en stofwisselingsziekten.”

Hoe je je Koffie Geniet voor de Maximale Voordelen

Als je het meeste gezondheidsvoordeel uit je ochtendkoffie wilt halen, houd dan deze tips in gedachten:

  • Consumeer met mate: Streef naar maximaal drie kopjes koffie per dag om eventuele negatieve bijwerkingen zoals angst, zenuwachtigheid of slecht slapen te minimaliseren.
  • Let op toevoegingen: Vermijd het toevoegen van te veel suiker of room, omdat deze de potentiële gezondheidsvoordelen van koffie kunnen tenietdoen. Overweeg in plaats daarvan gezondere alternatieven zoals volle melk, plantaardige melk of een snufje kaneel.

De Kernpunten

Een nieuwe studie van het Suzhou Medical College in China onthult de potentiële beschermende effecten van matige koffieconsumptie tegen hart- en stofwisselingsziekten. De onderzoekers ontdekten dat het drinken van drie kopjes koffie per dag je risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals type 2 diabetes, coronaire hartziekte en beroerte met bijna 50% kan verlagen. Als je vragen hebt over je koffieconsumptie of gezondheidsrisico’s, spreek dan met je zorgverlener voor persoonlijk advies.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Xujia L, Xiaohong Z, Guochen L, et al. Habitual coffee, tea, and caffeine consumption, circulating metabolites, and the risk of cardiometabolic multimorbidityJ Clin Endocrinol Metab. 2024;, dgae552, doi:10.1210/clinem/dgae552

  2. Rakers M, van Hattem N, Plag S, Chavannes N, van Os HJA, Vos RC. Population health interventions for cardiometabolic diseases in primary care: a scoping review and RE-AIM evaluation of current practicesFront Med (Lausanne). 2024;10:1275267. doi:10.3389/fmed.2023.1275267

  3. ScienceDaily. Moderate coffee and caffeine consumption is associated with lower risk of developing multiple cardiometabolic diseases, new study finds.

  4. Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. 2024. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL).

Veelgestelde vragen

Hoeveel koffie moet ik drinken om gezondheidsvoordelen te ervaren?

Matige consumptie van drie kopjes koffie per dag biedt volgens onderzoek de meeste voordelen voor het verlagen van het risico op hart- en stofwisselingsziekten.

Wat zijn de risico’s van te veel koffie drinken?

Overmatige koffieconsumptie kan leiden tot negatieve bijwerkingen zoals angst, slapeloosheid en verhoogde hartslag. Het is belangrijk om niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te consumeren.

Verlies ik de gezondheidsvoordelen als ik suiker of room toevoeg?

Ja, te veel suiker of room kan de gezondheidsvoordelen van koffie tenietdoen. Kies gezondere toevoegingen zoals plantaardige melk of een snufje kaneel.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found