Passie

5 manieren om van je passie je werk te maken932 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
932 keer gelezen sinds

0
(0)

Weet jij wat jouw passie is? Wat jou drijft en bezielt? De meeste mensen die bij mij een loopbaantraject doen, missen ‘iets’ in hun werk. Wat ze precies missen is niet duidelijk, maar dat er iets mist wel.

Dat gevoel van gemis heeft vaak te maken met een gebrek aan passie voor de dingen waar ze mee bezig zijn – zowel in hun werk als daarbuiten.

 
Zelf kan ik me nog goed herinneren hoe het was om zonder passie aan het werk te zijn – en weet ik hoe enorm veel gelukkiger ik ben nu ik wel vanuit mijn passie werk.

Maar hoe doe je dat, je passie in je werk vinden? Hoe maak je van je passie je werk?
Om te beginnen moet je natuurlijk helder hebben wat je passie dan eigenlijk is.
 
En om dat zomaar uit je mouw te schudden is nog niet zo eenvoudig. Deze tips helpen je misschien op weg:

1. Maak voldoende tijd voor jezelf vrij.

Wat je ook voor jezelf wilt verhelderen: dit is altijd een goed begin. Welk antwoord je ook zoekt, het is altijd in jezelf te vinden. Je hoeft alleen maar stil te zijn om naar jezelf te kunnen luisteren. Maak daar dus om te beginnen ruimte voor. Een hulpmiddel kan vervolgens zijn om op een vel papier te schrijven: Mijn passie is……en schrijf vervolgens alles op dat in je opkomt zonder er al te veel bij na te denken.
Laat je verrassen door wat je opschrijft.

2. Welke mensen inspireren jou?

Dit kunnen mensen zijn die je persoonlijk kent, of mensen die ergens bekend door zijn geworden. Misschien zijn het mensen die ooit geleefd hebben of figuren uit een roman. Kijk eens of je 5 mensen kunt bedenken die jou inspireren. Ga daarna na wat de rode draad is. Wat hebben deze mensen met elkaar gemeen? Waar ligt hun passie denk je, als je kijkt naar wie ze zijn en wat ze doen? Wat zegt dat jou over jouw eigen passie?

3. Zet je favoriete boeken en films eens op een rij.

Ga per boek en film na wat het is dat je raakt. Wat maakt dit boek of deze film voor jou bijzonder? Als je dat voor elk item afzonderlijk hebt gedaan, ga dan ook hier op zoek naar de rode draad. Zijn er thema’s die overal terugkomen? Een gemeenschappelijk onderwerp? En wat zegt dat jou over je passie(s)?

Passie4. Welk gespreksonderwerp verveelt jou nooit?

Wat wil je altijd van mensen weten? Waar wil je anderen graag over vertellen? Wat vind jij zo belangrijk dat je het wel van de daken zou willen schreeuwen? Wat fascineert je zo enorm dat je er altijd alles van wilt weten?

Zelf wil ik bijvoorbeeld altijd van mensen weten waarom ze doen wat ze doen – dat heb ik altijd al fascinerend gevonden en vormt nu de basis van mijn werk. Heb jij ook een onderwerp dat jou al zo lang je je kunt herinneren fascineert? Op welke passie(s) wijst jou dat?

5. Welke bezigheden laten je de tijd helemaal uit het oog verliezen?

Waar kan jij je helemaal in verliezen? Dat kunnen totaal verschillende dingen zijn. Het kunnen elementen uit je werk zijn, of dingen die je voor je hobby doet. Schrijf deze dingen eens op. Kijk ook hier weer of je een rode draad kunt vinden. Kun je zien wat ervoor zorgt dat je de tijd uit het oog verliest? Wat is er zo leuk aan om hiermee bezig te zijn? Wat brengt je dat? Welke passie(s) kun je uit deze bezigheden filteren?

Als je eenmaal weet wat je passie is, waar je hart ligt, kun je kijken hoe je dat in je werk kunt integreren.

Want wat is er nou mooier dan werk waar je jezelf helemaal in kwijt kunt? Waar je blij van wordt en je talent tot bloei kan komen?
En hoe jammer is het als je dat niet in je werk of andere bezigheden kunt vinden. Zoals Nietzsche het vrij sterk geformuleerd heeft:
 
“Wat is funester dan te werken, te denken en te voelen zonder een innerlijke noodzaak, zonder een diep persoonlijke keuze, zonder lust? Als een automaat van de ‘plicht’?
 
Ik wens je veel passie toe!

©  Brigitte van Tuijl
 
Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken