jouw talent

Hoe ontdek je jouw talent in 2024718 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
718 keer gelezen sinds

0
(0)

jouw talentJa, hoe ontdek je jouw talent? Weet jij eigenlijk waar je goed in bent? Veel mensen beantwoorden die vraag met moeite en soms zelfs liever helemaal niet.

Aanleiding om erover na te denken is meestal een impuls van buitenaf: het wordt je bijvoorbeeld gevraagd tijdens een sollicitatie gesprek.

Op dat soort momenten denken we er wel eens over na. Maar meestal zijn we meer bezig met onze ontwikkel punten en wat we juist niet kunnen, dan dat je je  bewust zijn van jouw talent en kwaliteiten.

Als je al weet waar je goed in bent, betekent dat nog niet dat je dat hardop durft te zeggen.

Want dan ben je zogenaamd weer onbescheiden – en dat is blijkbaar heel, heel erg. Met als gevolg dat de meeste mensen geen idee hebben waar ze nou eigenlijk goed in zijn. Onze ‘slechte’ eigenschappen en ‘zwakke’ punten lepelen we zo op, maar zomaar zeggen waar je goed in bent zonder dat direct weer af te zwakken….

Jammer, want als je niet weet waar je goed in bent en alleen maar weet waar je niet goed in bent, is je zelfbeeld uit balans.

Het maakt het lastig om je talenten en kwaliteiten bewust in te zetten, want je kent ze helemaal niet. Het is ook moeilijk om je talenten verder te ontwikkelen als je niet weet wat ze zijn. Bovendien is het niet motiverend om alleen maar bezig te zijn met wat niet goed gaat. Het is veel leuker om ook eens te genieten van wat je goed kan.
 
Hoogste tijd dus om je valse bescheidenheid opzij te zetten en gewoon te staan voor wie je bent en je te focussen op jouw talent en wat je allemaal kunt. Vergeet daarbij vooral ook niet dat er een groot verschil zit tussen constateren wat je goed kan en dat hardop durven zeggen, of jezelf onbeschaamd opblazen.

Maar hoe kom je er nou achter waar je goed in bent als je daar nog niet eerder bewust bij hebt stilgestaan?

Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Ik noem er hier 3:

1. Ga na welke dingen jij de afgelopen jaren succesvol hebt gedaan, thuis of op je werk

Kijk of je een rode draad ziet in deze situaties, of de manier waarop je dat tot een goed eind hebt gebracht. Kan je zien welke vaardigheden of eigenschappen je succesvol hebt ingezet? Of is er een opvallende overeenkomst in alle situaties?
 

2. Vraag het aan mensen in je omgeving over jouw talent

Zij zien soms beter waar jij goed in bent dan jij het zelf ziet. Wat valt hen in positieve zin aan jou op? Op welke gebieden vragen zij jouw hulp of advies? Wat kunnen ze van je leren? Vraag het eens aan een ander, en ga niet in discussie over het antwoord dat je krijgt! Durf het antwoord in ontvangst te nemen en luister er ook echt naar. Als je niet openstaat voor het antwoord heeft het ook niet zoveel zin de vraag te stellen.

 
3. Wat vind je het allerleukste om te doen?

Wanneer ga je zo in iets op dat je de tijd helemaal vergeet? Dat je zo geconcentreerd bent dat je als vanzelf in een flow terechtkomt? Dat gebeurt bijna altijd bij dingen waar je goed in bent en een talent voor hebt.
Alleen herken je dat vaak niet als iets waar je goed in bent, omdat we vaak het idee hebben dat iets pas ‘goed’ kan zijn als je er eerst hard voor hebt moeten werken. En dat is natuurlijk helemaal niet waar…
 

Waarschijnlijk weet je best wel waar je goed in bent, maar sta je er niet zo bewust bij stil

Hoogste tijd om daar eens mee te beginnen! Het levert je in ieder geval een positiever zelfbeeld op. Als je scherper ziet wat je leuk vindt en goed kan, kun je ook eens kijken of dat voldoende tot zijn recht komt in de dingen die je doet. En als dat niet zo is, hoe je meer gebruik kan maken van jouw talent en kwaliteiten. Zodat je meer voldoening en plezier kunt halen uit de dingen die je doet. 

© Brigitte van Tuijl

 
Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken