Smoesjes Doorgeprikt

Smoesjes doorgeprikt

0

Wat nicotine doet is een mild ontwenningsgevoel teweegbrengen, dat met de volgende sigaret gedeeltelijk wordt opgeheven. Het is hetzelfde mechanisme als het aantrekken van knellende schoenen om daarna het genot van het uittrekken te kunnen ervaren. In tegenstelling tot andere drugs heeft nicotine zelfs geen stemmingsverandering tot gevolg. Ooit gehoord van de “nicotineroes”?

Uit: De Telegraaf (24 augustus 1996) “Rokers van sigaretten hebben meestal grote moeite daarmee te stoppen. Het in sigaretten aanwezige nicotine werkt verslavend. Dit blijkt uit een recente publicatie van Italiaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Volgens hun gegevens werkt nicotine op dezelfde wijze op onze hersenen als drugs. Toen zij nicotine inspoten bij ratten veroorzaakte het dezelfde neuron farmacologische effecten als heroïne en cocaïne. Dit verklaart waarom nicotine even verslavend werkt als deze drugs.”

Uit: De Telegraaf (17 augustus 1996) “Sydney – Vrouwen krijgen van roken eerder kanker dan mannen en ze hebben meer moeite met roken te stoppen. Amerikaanse onderzoekers rekenden uit dat vrouwen die veertig jaar lang ongeveer een pakje per dag roken een drie keer grotere kans op kanker hebben dan mannen die hetzelfde roken. Australisch onderzoek wees bovendien uit dat slechts 18va;n de vrouwen die meer dan 15 sigaretten per dag roken, erin slaagt te stoppen tegenover 25% van de mannen.”

Uit: Privé (19 augustus 1996) “De waarschuwing van Britse onderzoekers dat roken wiegendood kan veroorzaken, geldt niet alleen voor ouders die roken ná de geboorte van de baby. Ook moeders die tijdens de zwangerschap roken, brengen hun kind in gevaar omdat alles wat de moeder inhaleert, doorgevoerd wordt naar de baby. De Britse hoogleraar Peter Fleming, wiegendood expert, zei naar aanleiding van het schokkende resultaat – twee derde van de wiegendood kinderen had gered kunnen worden als in hun omgeving niet was gerookt – “Sigaretten bevatten een cocktail van gevaarlijke chemicaliën.

Baby’s in de baarmoeder van vrouwen die roken hebben nauwere luchtwegen, minder weerstand tegen infecties en de ontwikkeling van organen blijft achter. Moeders die negen sigaretten per dag roken geven hun kind vijf keer zoveel risico mee, met 20 sigaretten per dag stijgt dat risico naar acht keer.”

Maar ook na de geboorte moet de baby rookvrij worden gehouden. Zowel ouders als bezoek dienen niet te roken in de buurt van een baby. De baby rookt dan namelijk mee mee; zelfs nicotineadem is schadelijk in de nabijheid van een pasgeborene. Professor Fleming zegt: “Sinds de ontdekking dat baby’s beter op hun rug kunnen slapen is het aantal wiegendood slachtoffers aanmerkelijk gedaald maar daarna alarmerend stabiel gebleven. Wiegendood in gezinnen waar niet gerookt wordt is een zeldzaamheid. Een vader of moeder die rookt is absoluut de belangrijkste factor die tot wiegendood kan leiden.”

Uit: Nieuwsblad van het Noorden (20 maart 1997) “Pasgeboren baby’s van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben hetzelfde nicotinegehalte in hun bloed als volwassen rokers en hebben de eerste dagen van hun leven ontwenningsverschijnselen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

“De baby van een rokende moeder moet worden beschouwd als een ex-roker”, aldus Dr. Claude Hanet van het universiteitsziekenhuis St. Luc in Brussel. Bijna alles wat in het bloed van de moeder terechtkomt wordt overgedragen aan de foetus in de baarmoeder, inclusief alle chemicaliën die in tabaksrook voorkomen. Bij de Belgische studie waren 273 kinderen betrokken.”

Share.