Een studie heeft aangetoond dat sulforafaan, een verbinding die voorkomt in broccolikiemen, de bloedsuikerspiegel bij mensen met prediabetes aanzienlijk verlaagde.
Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben eerder sulforafaan geïdentificeerd als een potentiële antidiabetische stof voor type 2 diabetes. Een klinische studie uit 2017 liet zien dat deelnemers met diabetes significant lagere bloedsuikerspiegels hadden na het innemen van hoge doses sulforafaan, dat gewonnen was uit broccolikiemen.
In hun meest recente studie, gepubliceerd in Nature Microbiology, richtten professor Anders Rosengren en zijn team zich op prediabetes, een aandoening die voorafgaat aan type 2 diabetes en wordt gekenmerkt door een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg van een verminderde insulineproductie.
De studie omvatte 89 mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel, een indicator van prediabetes. De deelnemers hadden overgewicht of obesitas en waren tussen de 35 en 75 jaar oud.
De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een groep die sulforafaan kreeg, of een groep die een placebo kreeg, gedurende een periode van twaalf weken. Noch de deelnemers, noch de onderzoekers wisten wie welke behandeling kreeg. Uiteindelijk voltooiden 74 deelnemers alle fasen van het onderzoek.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Sulforafaan, een stof in broccolikiemen, verlaagt de bloedsuikerspiegel bij mensen met prediabetes. Dit blijkt uit recent onderzoek en biedt hoop op nieuwe behandelmethoden.
- Deelnemers die sulforafaan namen, lieten een grotere verlaging van de bloedsuikerspiegel zien in vergelijking met degenen die een placebo kregen, wat significante resultaten aantoont.
- De studie identificeerde een darmbacterie die de werking van sulforafaan kan verbeteren. Dit opent de deur naar gepersonaliseerde behandelingen.
- Vroege opsporing van prediabetes is cruciaal. Het kan helpen de ontwikkeling van type 2 diabetes te voorkomen.
- Lifestyle factoren blijven essentieel bij de behandeling van prediabetes. Denk aan voldoende beweging, gezonde voeding en gewichtsverlies.
De Invloed van Sulforafaan op Bloedsuikerspiegel
De resultaten laten zien dat de deelnemers die de sulforafaan verbinding innamen een grotere gemiddelde verlaging van de bloedsuikerspiegel vertoonden in vergelijking met degenen die een placebo innamen. Het verschil tussen de twee groepen in het onderzoek was aanzienlijk te noemen.
Een nog groter verschil werd gezien bij het analyseren van klinische subgroepen. De groep die de grootste verbetering liet zien na inname van sulforafaan, vertoonde vroege tekenen van milde, aan de leeftijd gerelateerde diabetes. Ze hadden ook een relatief lage BMI.
Dit in de context van het onderzoek: lage insulineresistentie, een lage incidentie van leververvetting en een lage insulinesecretie.
Verklarende woordenlijst
- Sulforafaan: Een stof die voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bekend om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
- Prediabetes: Een voorloper van type 2 diabetes, gekenmerkt door een hogere dan normale bloedsuikerspiegel, maar niet hoog genoeg om als diabetes te worden geclassificeerd.
- Placebo: Een inactieve stof die wordt gebruikt als controle in een onderzoek om de effecten van een actieve behandeling te vergelijken.
- Insulineresistentie: Een situatie waarbij het lichaam minder gevoelig is voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.
- Darmmicrobiota: De verzameling van micro-organismen die in de darmen leven, die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid.

De Rol van Darmbacteriën bij de Behandeling
De derde fase is uitgevoerd in samenwerking met professor Fredrik Bäckhed aan de Universiteit van Göteborg. Deze fase omvatte het onderzoek naar darmbacteriën. Hierbij werd een darmbacterie ontdekt.
Deze kan interageren met sulforafaan, wat mogelijk kan leiden tot een verder verbeterde werkzaamheid van de broccoli-verbinding.
De verschillen in de bloedsuikerspiegel bedroegen 0,2 millimol per liter tussen alle deelnemers die sulforafaan namen, vergeleken met de placebogroep. Dit verschil was 0,4 in de betreffende klinische subgroep.
En 0,7 bij degenen die zowel in de klinische subgroep zaten als de darmbacterie hadden.

De Toekomst van Prediabetes Behandeling
De prevalentie van prediabetes in Zweden wordt geschat op ongeveer tien procent. Er is momenteel geen duidelijke behandelstructuur. Hoewel de aandoening vaak onopgemerkt blijft, vergroot vroege detectie de kans om de ontwikkeling van type 2 diabetes te voorkomen.
Anders Rosengren benadrukt het belang van vroege en individuele interventies om de ziekte te voorkomen.
“De behandeling van prediabetes schiet momenteel in veel opzichten tekort. Maar deze nieuwe bevindingen openen de weg naar een nauwkeurige behandeling met sulforafaan uit broccoli als functionele voeding.
Lifestyle factoren blijven echter de basis van elke prediabetesbehandeling, zoals voldoende beweging, gezonde voeding en gewichtsverlies,” zegt hij.
“De resultaten van de studie bieden ook een algemeen model van hoe pathofysiologie en darmflora interageren met en invloed uitoefenen op reacties op de behandeling. Een model dat bredere implicaties zou kunnen hebben,” besluit Anders Rosengren.
Geraadpleegde bronnen:
- Referentie: “Effect van broccoli-spruitenextract en uitgangswaarde van de darmmicrobiota op de bloedglucose bij prediabetes: een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde trial” door Chinmay Dwibedi, Annika S. Axelsson, Birgitta Abrahamsson, Jed W. Fahey, Olof Asplund, Ola Hansson, Emma Ahlqvist, Valentina Tremaroli, Fredrik Bäckhed en Anders H. Rosengren, 10 februari 2025, in Nature Microbiology. DOI: 10.1038/s41564-025-01932-w
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is sulforafaan en waar komt het vandaan?
Sulforafaan is een bioactieve stof die voorkomt in kruisbloemige groenten, met name broccoli en broccolikiemen. Het staat bekend om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die potentieel gunstig zijn voor de gezondheid.
Wat is prediabetes en waarom is het belangrijk om het te behandelen?
Prediabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg om als type 2 diabetes te worden geclassificeerd. Het is belangrijk om prediabetes te behandelen, omdat het vaak leidt tot de ontwikkeling van type 2 diabetes als er geen actie wordt ondernomen.
Wat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar sulforafaan bij prediabetes?
Het onderzoek toonde aan dat deelnemers met prediabetes die sulforafaan innamen, een significante verlaging van hun bloedsuikerspiegel ervoeren in vergelijking met degenen die een placebo kregen. Dit effect was vooral merkbaar bij mensen met vroege tekenen van diabetes en een gunstige darmflora.