fbpx
Sulforafaan - De Voordelen, Over Veiligheid en Bij je Voeding

Sulforafaan – De Voordelen, Over Veiligheid en Bij je Voeding


17 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
17 keer gelezen sinds

0
(0)

Sulforafaan is een natuurlijke plantaardige stof die wordt verkregen uit kruisbloemige groenten, zoals broccoli en spruitjes.

Het staat bekend om zijn antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom hebben sommige onderzoeken gekeken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder kankerpreventie en het verbeteren van hart- en niergezondheid.

In de Verenigde Staten reguleert de Food and Drug Administration (FDA) supplementen niet op dezelfde manier als voorgeschreven medicijnen. Dit betekent dat sommige supplementen mogelijk niet de stoffen bevatten die op het etiket staan vermeld. Kies bij het gebruik van supplementen voor producten die door derden zijn getest, en raadpleeg een arts, diëtist of apotheker.

Wat is Sulforafaan?

Sulforafaan is een natuurlijke plantaardige stof die voorkomt in kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool en boerenkool.

Sulforafaan in deze groenten bevindt zich in een opgeslagen, inactieve vorm genaamd glucorafanine. Glucorafanine wordt omgezet in de actieve vorm van sulforafaan door het enzym myrosinase. Deze activering wordt veroorzaakt door het snijden of kauwen, maar kan ook in de darmen plaatsvinden door bepaalde bacteriën.

Voordelen van Sulforafaan

Het gebruik van supplementen moet altijd individueel afgestemd worden en besproken met een zorgverlener, zoals een diëtist, apotheker of arts. Geen enkel supplement is bedoeld om ziekten te behandelen, genezen of voorkomen.

Onderzoekers hebben sulforafaan bestudeerd vanwege de mogelijke gezondheidseffecten bij verschillende aandoeningen, waaronder kankerpreventie, diabeteshartziekten, niergezondheid en autisme.

Kan helpen bij kankerpreventie

Sulforafaan heeft specifieke beschermende eigenschappen, wat betekent dat het helpt om kankerverwekkende stoffen te blokkeren. Daarnaast is het ontstekingsremmend, wat een rol kan spelen bij bepaalde soorten tumoren. Sulforafaan kan dus bijdragen aan de preventie van kanker.

Een gerandomiseerde studie uit 2020 bij volwassenen met alvleesklierkanker die chemotherapie ondergingen, toonde aan dat de overlevingskans hoger was in de behandelingsgroep dan in de placebogroep na zes maanden. De resultaten waren echter niet statistisch significant.

Onderzoek uit 2019 richtte zich op de effecten van sulforafaansuppletie op de progressie van prostaatkanker. De deelnemers kregen broccolisoep met glucorafanine. De testgroep liet een dosisafhankelijke vermindering van de prostaatkankerprogressie zien.

Bovendien toonde een studie uit 2016 een verband aan tussen de inname van kruisbloemige groenten en bepaalde tumormarkers. Onderzoekers evalueerden 54 mensen die gepland stonden voor een borstbiopsie na afwijkende bevindingen op een mammogram. De inname van kruisbloemige groenten werd in verband gebracht met een verminderde celdeling in borstweefsel. Andere stoffen in broccoli kunnen echter ook hebben bijgedragen aan deze resultaten.

Kan helpen bij autisme symptomen

Sommige studies hebben aangetoond dat sulforafaan verbeteringen kan geven in gedrag, communicatie en sociale interactie.

In een gerandomiseerde studie uit 2024, uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers uit China, Johns Hopkins en Columbia University, werden enkele verbeteringen gerapporteerd bij kinderen met autisme die sulforafaan kregen. De behandeling werd goed verdragen, maar verder onderzoek werd aanbevolen vanwege de verschillen tussen scores van clinici en verzorgers.

En toch heeft de QuadKeeper 2 bijzondere
features: 4 rollen op voorraad om simpel
door te schuiven en ruimte om decoraties en
ander items te plaatsen op een 42cm x 15cm plank

Aan de andere kant meldde een studie uit 2023 geen klinisch significante veranderingen bij het gebruik van sulforafaan voor kinderen met autisme.

Meer onderzoek is echter nodig.

Kan hartziekten verbeteren

Aangezien oxidatieve stress en ontsteking markeringen zijn van hartziekten, hebben onderzoekers gekeken naar de mogelijke rol van sulforafaan bij het beschermen tegen hartaandoeningen.

Een studie uit 2015 wees uit dat sulforafaan mogelijk beschermend is tegen hartziekten, waaronder hypertensie en atherosclerose. De bewijslast voor dit gebruik is echter beperkt, dus verder onderzoek is nodig.

Kan helpen bij insulineresistentie bij diabetes

Sulforafaans rol in het behouden van gezonde cellen en genen heeft ertoe geleid dat sommige onderzoekers hebben gekeken naar de mogelijke rol ervan bij diabetes en insulineresistentie (wanneer je lichaam niet normaal reageert op het hormoon insuline).

Een gerandomiseerde, dubbelblinde studie uit 2012 onderzocht de effecten van broccoli op insulineresistentie bij mensen met type 2 diabetes. Onderzoekers analyseerden glucose- en insulinespiegels bij 63 mensen die een placebo of broccoli oeder kregen gedurende vier weken. De resultaten toonden een significante daling van de insulinespiegel en -resistentie bij degenen die dagelijks 10 gram broccoli kregen.

Kan de niergezondheid verbeteren

Preklinisch onderzoek uit 2023 suggereert dat sulforafaan gunstig kan zijn voor de niergezondheid. Onderzoek wijst uit dat sulforafaan mogelijk:

  • De creatinine klaring verhoogt (een maatstaf voor hoe goed de nieren creatinine uit het bloed filteren).
  • De niveaus van creatinine en ureum verlaagt (indicatoren van nierfunctie).
  • Nierbeschadigingen verbetert.
  • Markers van nierschade vermindert.

Het merendeel van deze studies is uitgevoerd op dieren, dus verder onderzoek bij mensen is noodzakelijk.

Andere mogelijke toepassingen

Naast de bovengenoemde toepassingen wordt sulforafaan ook gebruikt voor andere gezondheidsproblemen, hoewel er weinig kwalitatief onderzoek bij mensen naar deze onderwerpen is gedaan. Deze omvatten:

  • Obstipatie
  • Zonschade aan de huid
  • Osteoporose
  • Neurologische ziekten
  • Obesitas

Wat zijn de bijwerkingen van Sulforafaan?

Je arts kan sulforafaan aanbevelen om je risico op kanker, hartziekten of diabetes te verminderen. Het innemen van een supplement zoals sulforafaan kan echter mogelijke bijwerkingen hebben. Deze kunnen mild of ernstig zijn.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Sulforafaan is veilig wanneer het wordt geconsumeerd in plantaardige vormen, zoals boerenkool of broccoli. In supplementvorm heeft sulforafaan weinig tot geen bijwerkingen. De voornaamste bijwerkingen zijn spijsverteringsproblemen, zoals gasvorming en een nare nasmaak. (Broccoli veroorzaakt waarschijnlijk gas.)

Ernstige bijwerkingen

Sommige dierstudies geven aan dat hoge doses sulforafaan de volgende bijwerkingen kunnen veroorzaken die verband houden met toxiciteit:

  • Sedatie
  • Hypothermie (lage lichaamstemperatuur)
  • Verminderde motorische coördinatie
  • Verminderde spierkracht

Hoewel sulforafaan goed lijkt te worden verdragen met minimale bijwerkingen, is er onvoldoende kwalitatief onderzoek om te weten of het veilig is om het oraal in te nemen als medicijn, vooral in hoge doses en voor lange perioden.

Voorzorgsmaatregelen

Sulforafaan is veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding wanneer het wordt geconsumeerd in de vorm van volwaardige voeding, zoals broccoli. Of het veilig is om tijdens zwangerschap en borstvoeding als supplement in te nemen, is echter onbekend. Daarom moet je het supplement vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft, of eerst je arts raadplegen.

Sulforafaan kan ook interfereren met sommige anti-epileptica, waaronder Tegretol (carbamazepine).

Dosering: Hoeveel Sulforafaan moet ik innemen?

Er zijn geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor sulforafaan, en supplementmerken verschillen sterk in de hoeveelheden die ze aanbevelen om in te nemen.

Sommige dierstudies hebben een breed scala aan doseringen gebruikt, variërend van 3–10 µmol/kg tot >100 µmol/kg.

Hoewel sulforafaan in supplementvorm breed beschikbaar is, is meer onderzoek nodig om de ideale dosis, veiligheid en effectiviteit te bepalen. Raadpleeg altijd een arts voordat je een supplement inneemt om ervoor te zorgen dat het supplement en de dosering geschikt zijn voor jouw persoonlijke behoeften.

Wat gebeurt er als ik te veel Sulforafaan inneem?

Hoewel er geen vastgestelde bovengrens is voor sulforafaan, hebben sommige studies bewijs gevonden van toxiciteit bij doses van 150 tot 300 milligram per kilogram lichaamsgewicht (mg/kg).

Zoek onmiddellijk medische hulp als je een van de hierboven genoemde ernstige bijwerkingen ervaart.

Bronnen van Sulforafaan

Sulforafaan is ruim beschikbaar via kruisbloemige voedselbronnen. Daarnaast kun je het als supplement innemen.

Sulforafaan - De Voordelen, Over Veiligheid en Bij je Voeding
Bekijk bij Bol.com

Voedselbronnen van Sulforafaan

Kruisbloemige groenten staan bekend om hun sulforafaangehalte, waaronder:

  • Broccoli
  • Broccolikiemen
  • Boerenkool
  • Bloemkool
  • Spruitjes
  • Witte kool
  • Paksoi
  • Waterkers
  • Raapstelen
  • Knolrapen

Verandert koken de hoeveelheid sulforafaan in voedsel?

Koken lijkt de hoeveelheid sulforafaan in kruisbloemige groenten te verminderen, waarbij rauwe groenten de hoogste niveaus bevatten. Volgens een studie bevat rauwe broccoli tien keer meer sulforafaan dan gekookte broccoli.

Als je liever gekookte kruisbloemige groenten eet, heeft stomen waarschijnlijk de minste invloed op de sulforafaanniveaus. Een studie vond dat het stomen van broccoli gedurende één tot drie minuten de beste manier is om zoveel mogelijk sulforafaan te behouden tijdens het koken, in vergelijking met magnetron- en kookmethoden.

Sulforafaan supplementen

Sulforafaan supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:

  • Tabletten
  • Capsules
  • Poeder
  • Vloeistof

Ze worden vaak gemaakt van broccoli, broccolizaden of extract van broccolikiemen. Sommige fabrikanten van sulforafaansupplementen adverteren ook hun producten als gecombineerd met myrosinase-enzymen voor verbeterde opname.

Hoe bewaar je Sulforafaan?

Bewaar sulforafaan op een koele, droge plaats. Houd het weg van direct zonlicht. Gooi het weg na een jaar of zoals aangegeven op de verpakking.

Conclusie

Sulforafaan is een natuurlijke plantaardige stof die voorkomt in kruisbloemige groenten en supplementen. Het staat bekend om zijn antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige mensen nemen sulforafaan voor gezondheidsredenen, zoals het verlagen van hun risico op kanker, hartziekten, nierproblemen en diabetes, of om matige tot ernstige symptomen van autisme te behandelen. Er is enig bewijs om deze toepassingen te ondersteunen, maar het onderzoek is beperkt.

Veelgestelde vragen

Wat is sulforafaan en waar komt het vandaan?

Sulforafaan is een natuurlijke stof die voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. Het wordt vooral gewaardeerd om zijn antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat zijn de voordelen van sulforafaan voor de gezondheid?

Sulforafaan kan helpen bij kankerpreventie, het verbeteren van hart- en niergezondheid, en het ondersteunen van insulineresistentie bij diabetes. Er is ook onderzoek naar de positieve effecten op autisme.

Wat zijn de bijwerkingen van sulforafaan?

Sulforafaan is veilig in voedselvorm, maar in supplementvorm kunnen spijsverteringsproblemen, zoals gasvorming, optreden. Bij hoge doses kunnen ernstigere bijwerkingen voorkomen.

Geraadpleegde bronnen:

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
De Stress test
Image Not Found