tabaksgebruik onder tieners

Tabaksgebruik Onder Tieners: Gezondheidsrisico’s en Stoppen Met Roken941 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
941 keer gelezen sinds

0
(0)

Tabaksgebruik onder tieners kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en een moeilijk te doorbreken verslaving. Leer meer over hoe jonge mensen met deze uitdaging kunnen omgaan en de hulp die beschikbaar is om te stoppen met roken.

Tabaksgebruik onder tieners leidt tot aanzienlijke gezondheidsproblemen bij jonge mensen, waaronder een toename van het aantal en de ernst van luchtwegziekten, een afname van de fysieke conditie en mogelijke effecten op de groei en functie van de longen.

Lees ook: Waarom Elke Puber Moet Stoppen met Roken om Groter en Sterker te Worden

Het belangrijkste is dat dit het moment is waarop een verslaving aan roken ontstaat, vaak voortdurend tot en soms gedurende de volwassenheid. Onder volwassenen die ooit dagelijks hebben gerookt, probeerde 87% hun eerste sigaret voordat ze 18 jaar oud waren, en 95% voordat ze 21 waren.

tabaksgebruik onder tieners

Belangrijke feiten over tabaksgebruik onder tieners

 • Elke dag proberen bijna 2500 tieners onder de 18 jaar hun eerste sigaret, en meer dan 400 van hen worden nieuwe, reguliere dagelijkse rokers. De helft van hen zal uiteindelijk aan hun gewoonte overlijden.
 • Mensen die op jonge leeftijd beginnen met roken, hebben meer kans om een ernstige verslaving aan nicotine te ontwikkelen dan degenen die op een later leeftijd beginnen. Van adolescenten die ten minste 100 sigaretten in hun leven hebben gerookt, melden de meesten dat ze willen stoppen, maar dat niet kunnen.
 • Als huidige tabaksgebruik patronen aanhouden, zal naar schatting 5,6 miljoen jongeren onder de 18 jaar uiteindelijk te vroeg aan een door roken veroorzaakte ziekte overlijden.

Voorkoming van tabaksgebruik onder tieners

 • In 2015 rapporteerde 9,3% van de leerlingen van de middelbare school dat ze in de afgelopen 30 dagen sigaretten hadden gerookt, een daling van 74% ten opzichte van 36,4% in 1997 toen de tarieven het hoogst waren na een stijging in de eerste helft van de jaren 90.
 • In 2015 rookte 2,3% van de leerlingen van de basisschool sigaretten in de afgelopen 30 dagen.
 • De tarieven van algeheel tabaksgebruik blijven echter hoog. In 2015 gebruikten 25,3% van de leerlingen van de middelbare school en 7,4% van de leerlingen van de basisschool een tabaksproduct.
 • Onder leerlingen van de middelbare school in 2015 waren de meest voorkomende vormen van tabaksgebruik elektronische sigaretten (16%), sigaretten (9,3%), sigaartjes (8,6%) en waterpijp (7,2%).
 • In 2015 gaf ongeveer de helft van de leerlingen van middelbare en hogeschool aan dat ze in de afgelopen 30 dagen twee of meer tabaksproducten hadden gebruikt.
 • Sinds 1990 hebben tieners en jonge volwassenen de hoogste tarieven van roken tijdens de zwangerschap gehad. In 2014 rookten 10,2% van de tienermeisjes tussen de 15 en 19 en 13% van de vrouwen tussen de 20 en 24 tijdens de zwangerschap.
 • In 2014 overwogen rond de 62% van de huidige rokers in middelbare en hogeschool serieus om te stoppen. 70% van de leerlingen in de middelbare school en 59% van de leerlingen in de hogeschool hadden geprobeerd om minstens één dag te stoppen met roken.

Aanvullende feiten over tabaksgebruik onder tieners

Gebruik van menthol sigaretten is meer gebruikelijk onder jongere en nieuwere tienerrokers.10 Dit komt doordat jonge rokers menthol sigaretten minder scherp vinden en gemakkelijker te roken.

Een onderzoek toonde aan dat tieners die het meest blootgesteld waren aan roken in films 2.6 keer meer kans hadden om zelf te beginnen met roken in vergelijking met tieners die het minst blootgesteld waren aan roken in films.

Het goede nieuws is dat er hulp beschikbaar is voor tienerrokers die willen stoppen. Het “Not-On-Tobacco” programma van de American Lung Association is speciaal ontworpen voor 14- tot 19-jarige rokers die willen stoppen. Neem contact op met uw plaatselijke kantoor van de American Lung Association om te zien of N-O-T beschikbaar is in uw gebied.

Geraadpleegde bronnen:

 • Preventing Tobacco Use Among Young People: A Report of the Surgeon General, 1994 – Rapport van de Surgeon General over het voorkomen van tabaksgebruik onder jongeren.
 • National Survey on Drug Use and Health, 2014 – Nationale enquête over druggebruik en gezondheid.
 • 2015 National Survey on Drug Use and Health: Detailed Tables – Gedetailleerde tabellen van de nationale enquête over druggebruik en gezondheid van 2015.
 • Sustaining State Programs for Tobacco Control: State Data Highlights, 2006 – Hoogtepunten van staatsprogramma’s voor tabakscontrole.
 • The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General, 2014 – Rapport van de Surgeon General over de gezondheidsgevolgen van roken.
 • U.S. Department of Health and Human Services. Preventing Tobacco Use Among Young People: A Report of the Surgeon General, 1994 – Rapport van de Surgeon General over het voorkomen van tabaksgebruik onder jongeren.
 • Substance Abuse and Mental Health Services Administration. National Survey on Drug Use and Health, 2014. Analysis by the American Lung Association Epidemiology and Statistics Unit Using SPSS Software – Analyse van de nationale enquête over druggebruik en gezondheid door de American Lung Association.
 • Substance Abuse and Mental Health Services Administration. 2015 National Survey on Drug Use and Health: Detailed Tables. 2016 – Gedetailleerde tabellen van de nationale enquête over druggebruik en gezondheid van 2015.
 • Centers for Disease Control and Prevention. Office on Smoking and Health. Sustaining State Programs for Tobacco Control: State Data Highlights, 2006. Accessed on June 9, 2008 – Hoogtepunten van staatsprogramma’s voor tabakscontrole.
 • American Legacy Foundation. 2000. National Youth Tobacco Survey. 2001 – Nationale enquête over tabaksgebruik onder jongeren.

Veelgestelde vragen

Wanneer beginnen mensen meestal met roken?

Veel mensen beginnen met roken tijdens de kinder- en adolescentie, en 87% van de volwassenen die ooit dagelijks hebben gerookt, probeerde hun eerste sigaret voordat ze 18 jaar oud waren, en 95% voordat ze 21 waren.

Waarom is het moeilijk voor jonge rokers om te stoppen?

Mensen die op jonge leeftijd beginnen met roken hebben meer kans op een ernstige verslaving aan nicotine dan degenen die op een later leeftijd beginnen. Veel adolescenten die ten minste 100 sigaretten in hun leven hebben gerookt, melden dat ze willen stoppen, maar dat niet kunnen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van roken voor tieners?

Roken leidt tot een toename van luchtwegziekten, een afname van fysieke conditie en mogelijke effecten op de groei en functie van de longen. Het kan ook leiden tot een levenslange verslaving aan nicotine.

Hoeveel tieners proberen dagelijks hun eerste sigaret?

Elke dag proberen bijna 2500 tieners onder de 18 jaar hun eerste sigaret. Meer dan 400 van hen worden nieuwe, reguliere dagelijkse rokers, en de helft van hen zal uiteindelijk aan hun gewoonte overlijden.

Welke hulp is beschikbaar voor tieners die willen stoppen met roken?

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar voor tieners die willen stoppen met roken, zoals het “Not-On-Tobacco” programma van de American Lung Association, speciaal ontworpen voor 14- tot 19-jarige rokers. Neem contact op met uw plaatselijke kantoor van de American Lung Association voor meer informatie.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Klik voor prijs bij Bol

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken