Vlees

Vlees

0

vlees.2Er wordt tegenwoordig veel over vlees gesproken.
En soms heel negatief.. denk maar aan:

  • Varkenspest
  • Dioxinekip
  • BSE koeien

Als je een 60+ bent, dan kun je je nog wel herinneren,dat je vroeger als kind alleen op zondag een stukje vlees kreeg. (ik zeg stukje: “want vader…..”)   Op woensdag kreeg je dan een balletje gehakt. Je vond het heel gewoon om de rest van de week aardappelen en groenten met jus te eten. Door de welvaart zijn wij ook meer vlees gaan eten. Maar is dat vele vlees nu wel zo goed voor ons (steeds ouder wordende) lichaam?

De wetenschap is het er nu wel over eens, dat veel vlees niet goed voor ons lichaam is. Omdat er tegenwoordig een groeiende belangstelling is voor gezondheid en milieu zijn veel mensen wat kritischer geworden wat betreft het eten van vlees. Denk maar eens aan de bio-industrie en het gebruik van hormonen in vlees. Het is daarom verstandig je eigen vleesgebruik onder de loep te nemen.

Het staat vast dat vegetariërs over het algemeen gezonder zijn dan grote vleeseters. Vooral als je een 60+ bent, kan veel vlees aderverkalking veroorzaken. Ook urinezuurophopingen kunnen ontstaan, wat weer slecht is voor je gewrichten.

Enkele tips:

  • Niet meer dan 1x per week roodvlees (rosbief, biefstuk etcetera.)
  • Geen vet varkensvlees (mager en altijd goed doorbakken)

Ook kip is niet altijd veilig, veel kippen zijn besmet met Salmonella, wat niet te zien is.
Wil je kip eten! Eet smakelijk en denk eraan: alles heel goed verhitten, want voor je het weet zegt Salmonella: ” Kip ik heb je”.

hamburgerJe hoeft geen vegetariër te worden, maar voor je gezondheid is het beter om af en toe een dag geen vlees te eten. Neem die dag meer groenten en fruit, want daar zitten stoffen in die een ontzurende werking hebben. Vooral tomaten hebben die eigenschappen. Laat je door dit alles niet afschrikken. Geniet van je malse biefstuk of varkenshaas. MAAR: Niet te vaak en dan wel van goede kwaliteit!


Nu denk je bij jezelf: “ik wil mijn stukje vlees niet missen!”
Als je meer over vlees wilt weten, dan raden wij je het boek van: Prof. dr. J.G. Defares aan uit onze boekenlijst: “U kunt langer blijven leven” (uitgever: Strengholt.) 

Share.