Zijn vrouwenvriendschappen goed voor je gezondheid?

Zijn vrouwenvriendschappen goed voor je gezondheid?573 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
573 keer gelezen sinds

0
(0)

Zijn vrouwenvriendschappen goed voor je? De wetenschap zegt ja!

vrouwenvriendschappen

Laten we eerlijk zijn: We leven in een tijd waarin onmiddellijke verbinding gemakkelijker is dan ooit. We kunnen vandaag de dag in principe krijgen wat we willen en wanneer we het willen. Wil je de naam onthouden van de acteur die meespeelde in de film waar je van houdt? Je hebt het in 10 seconden gevonden.

Wil je iets heel specifieks eten avonds? Dat bestel je. Wil je een afspraakje voor vrijdagavond? Swipe away!

Nu alles online plaatsvind lijken we meer dan ooit van elkaar afgesloten te zijn.

Verbondenheid met anderen is de kern van wie we als mensen zijn en die verbondenheid is vooral belangrijk voor vrouwen. Er wordt zo veel druk op de moderne vrouw uitgeoefend om “perfect” te zijn, dat we ons tekort gedaan voelen en onze prestaties en zelfs hoe we eruit zien, ons kleden en ons voelen vergelijken met onze leeftijdsgenoten. Dit is waar vrouwenvriendschappen een positief effect hebben op alle vriendinnen in de groep.

Maar als we onze oordelen opzij kunnen zetten en onze verschillen omarmen, zijn we ook in staat elkaar op te beuren en kracht te geven. Quality time doorbrengen met een vriendinnen kan een ongelooflijk effect hebben op je gezondheid.

De wetenschap ondersteund deze stelling

Gezond blijven eten en bewegen is belangrijk, maar soms hebben we dat zetje van buiten nodig om door te gaan. Vrienden of een gezonde vriendschap gebruiken om door een dipje heen te komen maakt een enorm verschil.

En raad eens? De wetenschap is er achter waarom dit zo werkt. Oxytocine, het bindingshormoon, helpt om dopamine te stimuleren, een neurotransmitter die interne beloningen aandrijft en ons aanmoedigt om te leren, te ontdekken en psychologisch welzijn te bereiken. Als het om gedrag gaat is het veel gemakkelijker goede verstandige beslissingen te nemen, in plaats van het gevoel te hebben dat we “moeten” en dat is precies waar dopamine ons mee helpt.

Een nieuw ontdekte response van vrouwen op stress

Stress is een fysiologische reactie op de omgeving, niet alleen een toestand van zijn. Als het lichaam stress heeft komt er een hormoon vrij dat cortisol heet. Ons lichaam weet niet wat de stress veroorzaakt; het weet alleen hoe het de juiste hormonale reactie in werking moet zetten, aka de “vecht of vlucht” stress reactie.

Jarenlang dachten onderzoekers dat dit de enige stress response was bij vrouwen, maar onderzoek toont aan dat er eigenlijk een heel andere response is op het stress mechanismes, dat vriendschappen hechter maakt en dat is uniek is voor vrouwen.

Deze bijzondere stressrespons komt op gang als vrouwen hun meer verzorgende kant uitoefenen: tijd doorbrengen met hun kinderen of gezin, een vriendin bellen, of met een groepje vriendinnen. Activiteiten als deze stimuleren de afgifte van oxytocine (het bindingshormoon). Oxytocine kan helpen het zenuwstelsel te kalmeren en de mate van stress te verminderen. Tijd doorbrengen met je beste vriendinnen kunnen je stressbestendigheid verhogen.

Er zijn nog meer voordelen bij vrouwenvriendschappen

Er gebeurt iets magisch als vrouwen samenkomen – vooral als ze ongeveer in dezelfde leeftijd zijn. Het kan natuurlijk altijd gemakkelijk zijn om verstrikt te raken en onszelf met anderen te vergelijken, maar de waarheid is dat niemand perfect is en dat we allemaal aspecten van het leven en ons lichaam hebben waar we mee worstelen! Met vrouwenvriendschappen wordt dit proces veel veiliger en makkelijker en kan je elkaar op die manier enorm opbouwen.

We denken vaak alleen aan succes voordat we onze doelen bereiken. Maar het bereiken van deze doelen is niet altijd een reis die over rozenblaadjes verloopt. Sociale media is er vooral ook erg goed in om dit te verdoezelen en ons het gevoel te geven dat we “minder zijn” of “niet goed genoeg” zijn. We zien altijd de voor-en-na foto’s, maar hoe ziet het leven er daartussen uit?

De weg van punt A naar punt B is niet altijd lineair

Het samenkomen van leeftijdgenotes in vrouwenvriendschappen herinnert ons eraan dat we allemaal op onze eigen gezondheidsreis zijn. De weg van punt A naar punt B is niet altijd lineair. We leven gezond en zo verstandig mogelijk om het daar kort weer op te verknoeien. Door je vriendinnen blijf je toch makkelijker op de been en kom je weer snel op gang in je leventje. Luisteren naar hoe anderen vooruitgang boeken en hindernissen overwinnen is ongelooflijk empowering, want het herinnert ons eraan dat ook wij alles kunnen bereiken wat we willen.

Samengevat: niemand heeft het perfect voor elkaar! We zijn allemaal op een reis, die zoveel aangenamer is als we vrouwenvriendschappen onderhouden – vooral omdat het zo’n positieve invloed heeft op ons lichaam en gevoel!

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877159/

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Spiritualiteit Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl