Je leven als mens speelt zich af tussen je eerste inademing en je laatste uitademing.
In dit artikel zullen we het fundamentele belang van ademhaling in onze spirituele reis verkennen en de cruciale invloed ervan op onze fysieke en emotionele gezondheid.
We zullen de aard van Prana ontdekken en hoe het leren sturen ervan door de nadis met pranayama’s, of ademhalingsoefeningen, ons bewustzijn en onze spirituele energie kan verhogen, en zelfs de Kundalini kan ontwaken.
We zullen ook de juiste manier van ademhalen onthullen en de grote voordelen die dit ons zal brengen. Aan het einde van dit artikel zal ik je enkele praktische oefeningen laten zien om dit te bereiken.
Je hebt waarschijnlijk gehoord van Maslow’s hiërarchie van behoeften.
- Aan de basis van de piramide staat de onmiddellijke fysieke overleving
- Op het tweede niveau komt Veiligheid en Zekerheid
- Het derde niveau draait om Liefde en Verbondenheid
- Het vierde om Zelfrespect en Medeleven
- En het vijfde om Zelfverwerkelijking
Dit lijkt sterk op de zeven chakra’s, hoewel de chakra’s in plaats van vijf niveaus, in zeven verdeeld zijn. Maslow’s latere modellen voegden twee extra lagen toe, die bijna perfect aansluiten bij de chakra’s.
Als we de onderste laag van de piramide, onmiddellijke overleving, verder opdelen, zien we dat Maslow spreekt over voedsel, onderdak, water en andere basisbehoeften. Maar bij nadere beschouwing zien we dat zuurstof, ademhaling, het meest essentieel is. Zonder zuurstof verliezen alle andere zaken hun belang. Maslow benadrukte dat als basisbehoeften niet vervuld zijn, niets anders ertoe doet. Het heeft geen zin om over liefde te praten als iemand het koud heeft; eerst moeten ze worden opgewarmd. En het heeft geen zin om je zorgen te maken over lichaamstemperatuur als ze niet ademen. Daarom begint alles met ademhalen.
Gezien het essentiële belang van ademhaling, is het verrassend dat we niet van jongs af aan leren om correct te ademen. Er wordt aangenomen dat iedereen weet hoe hij moet ademen, maar dat is niet het geval. Ademhalen is fundamenteel voor ons bestaan en zou een van de eerste dingen moeten zijn die we correct leren doen. Maar ademhalen gaat niet alleen over het inademen van zuurstof; het gaat veel verder.
In de Hindoeïstische filosofie is Prana een fundamenteel concept dat verwijst naar de levenskracht of vitale energie die het universum doordringt en het leven in stand houdt. Afgeleid van het Sanskriet betekent Prana letterlijk leven of vitale adem. Het wordt beschouwd als de energie die door alle levensvormen stroomt en essentieel is voor het behoud van zowel fysieke als mentale gezondheid. Het concept van Prana of vitale energie heeft equivalenten of vergelijkbare concepten in verschillende tradities en culturen over de hele wereld: chi in de traditionele Chinese geneeskunde, ki in de Japanse traditie en mana in de Polynesische culturen en andere culturen van Oceanië.
Prana is onze creatieve levenskracht; hoe meer energie we tot onze beschikking hebben, hoe meer we onze mentale creaties kunnen manifesteren. Door het gebruik van juiste technieken kan Prana onze creativiteit, intuïtie en manifestatiekracht ontsluiten, wat zelfs kan leiden tot spirituele verlichting.
In de yoga-anatomie en fysiologie gaan we verder dan het fysieke lichaam en omvatten we verschillende subtiele lichamen. Volgens de Taittiriya Upanishad zijn er verschillende lichamen in ons systeem, met name vijf belangrijke lichamen: het fysieke lichaam en vier subtielere lichamen. De volgorde van deze lichamen is niet gebaseerd op hun fysieke locatie, maar eerder op hun dichtheid, van het meest dichte tot het meest subtiele. Bijvoorbeeld, het pranische lichaam is veel subtieler dan het fysieke, en het mentale lichaam is nog subtieler dan het pranische. Elk lichaam wordt subtieler naarmate het dichter bij de geest komt, je ware essentie.
Prana dient als de verbinding tussen lichaam en geest, maar door slechte gewoonten en blokkades in zowel het fysieke als het subtiele lichaam is deze verbinding vaak erg zwak, waardoor we ons niet volledig kunnen verbinden met onze ware essentie. Zonder Prana is er geen leven in de materiële wereld. In de Hindoeïstische cultuur wordt gezegd dat de dood niets anders is dan Prana die het lichaam verlaat. Prana is de levenskracht die door ons lichaam circuleert. We kunnen ademhaling gebruiken als voertuig ervan, net zoals een goed onderhouden voertuig ons gemakkelijk laat bewegen. Wanneer onze ademhaling optimaal is, kan Prana vrij stromen en meer energie aan ons lichaam leveren, waardoor we een diepere verbinding met onze geest bereiken. Daarom optimaliseren we door aan onze ademhaling te werken Prana in ons systeem, in onze energie.
Prana is niet alleen te vinden in de lucht die we inademen, maar is aanwezig in alles om ons heen. We verkrijgen het uit het aarde-element door het voedsel dat we consumeren, uit het water-element door de vloeistoffen die we drinken, uit het lucht-element door zuurstof in te ademen en uit het vuur-element door de energie die door de zon wordt uitgestraald. We kunnen onze Prana-inname verhogen door ervoor te kiezen om onbewerkt, natuurlijk en vers voedsel te consumeren. Hetzelfde geldt voor water; er is een groot verschil tussen het drinken van water dat direct uit een bron komt en het drinken van kraan- of flessenwater. Er zijn verschillende manieren om water te revitaliseren, zoals het herstructureren van water, bekend als gestructureerd water. Dit houdt in dat er wervelingen worden gecreëerd die water op moleculair niveau revitaliseren, waardoor eigenschappen aan het water worden teruggegeven die vergelijkbaar zijn met die in stromend natuurlijk water.
Zonlicht is een andere bron van Prana. Wanneer we tijd buitenshuis doorbrengen onder zonlicht, absorberen we de energie ervan door onze huid en ogen. Deze energie helpt onze circadiane ritmes te reguleren, verbetert ons humeur en ondersteunt onze algehele gezondheid.
Van al deze elementen is lucht het meest cruciale en altijd beschikbaar voor ons. Bovendien is het degene waartoe we constante en onbeperkte toegang hebben. Prana doordringt alles; het is de goddelijke vonk die al het bestaan in de materiële wereld animeert. Via lucht en onze ademhaling leren we het te beheersen en door ons lichaam te verspreiden, waardoor we worden gerevitaliseerd en onze bewustzijnsniveaus worden verhoogd.
Door middel van ademhalingstechnieken, bekend als pranayama’s, kunnen we leren om Prana bewust te verplaatsen en te vergroten, waardoor de oorspronkelijke energie, Kundalini, wordt geactiveerd, wat leidt tot een staat van verlichting of Moksha. Prana betekent levenskracht, adem of ademhaling. Yama betekent controle. Pranayama is de controle van de levenskracht op het meest basale niveau, het is ademhalingscontrole, de simpele mechanica van ademhalen.
Maar waar wordt Prana opgeslagen en waardoor circuleert het? Er zijn ongeveer 72.000 nadis in ons lichaam die Prana door ons systeem vervoeren. Het woord nadi betekent letterlijk kanaal of leiding. Deze 72.000 nadis zijn kanalen waarlangs energie stroomt. Onder hen zijn er drie die het belangrijkst zijn voor spirituele ontwikkeling: Ida, Pingala en Sushumna, waar we verder op ingaan.
Als je energielichaam een soort blokkade heeft, functioneren je nadis niet goed. Er is dan ergens een energetische blokkade. Door het gebruik van ademhaling kunnen we bewust de energie of Prana die door ons lichaam stroomt beïnvloeden en veranderen. Daarom is leren correct ademhalen de basis voor een betere gezondheid en voor het verhogen van ons bewustzijn en onze energie, zowel fysiek als mentaal.
Door onze hoeveelheid Prana te verhogen, kunnen we directer invloed uitoefenen op de wereld om ons heen, wat onze manifestatiekracht in het fysieke vlak versterkt. Hoe meer energie of Prana we beschikbaar hebben, hoe gemakkelijker het wordt om onze wensen te manifesteren in de materiële wereld. Zoals we al weten en uitgebreid hebben besproken op het kanaal, is alles energie, Prana, Chi, Ki. Daarom geeft het beheersen van de kunst van het beheren van deze energie ons meer creatieve kracht.
Het ophopen van Prana en het elimineren van energetische blokkades verhoogt onze vibratie. Door onze vibratie naar hogere en positievere niveaus te verhogen, resoneren we op hogere frequenties die situaties en dingen aantrekken die zijn afgestemd op die vibraties in ons leven. Bovendien vertaalt het hebben van meer energie of Prana zich in een grotere focus en aandacht, essentieel voor elke manifestatie.
Wanneer je bijvoorbeeld de wet van aanname beoefent, waarbij je het gewenste resultaat aanneemt alsof je het al ervaart, maakt een hoger niveau van Prana diepere visualisaties mogelijk, waardoor de tijd tussen visualisatie en materialisatie van het uiteindelijke resultaat wordt verkort.
Het eerste wat we moeten doen om onze Prana-niveaus te verbeteren en blokkades te elimineren, is correct ademen, niet alleen tijdens oefeningen, maar de hele dag door. De juiste manier van ademhalen is door het middenrif. Het middenrif is een koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte. Het is cruciaal voor ademhaling, omdat het controleert hoe we lucht in- en uitademen. Wanneer we inademen, trekt het middenrif samen en beweegt het naar beneden, waardoor er meer ruimte in de borstholte ontstaat en de longen zich kunnen uitbreiden. Dit creëert een negatieve druk die lucht in de longen trekt. Tijdens de uitademing ontspant het middenrif en beweegt het omhoog, waardoor de longen worden samengedrukt en de lucht wordt uitgeademd.
Vanuit een anatomisch en fysiologisch perspectief vergemakkelijkt het middenrif niet alleen een efficiënte ademhaling, maar speelt het ook een cruciale rol in de functionele scheiding tussen vitale organen voor onmiddellijke overleving en organen die nodig zijn voor langdurige gezondheid. Boven het middenrif bevinden zich het hart, de longen en de hersenen, die allemaal essentieel zijn voor onmiddellijke stress- of gevaarrespons (sympathisch zenuwstelsel). Bij een vecht-of-vluchtsituatie richt het sympathisch zenuwstelsel de meeste energie op deze organen om overleving te waarborgen. Aan de andere kant bevinden zich onder het middenrif de lever, nieren, maag, alvleesklier en darmen, essentieel voor langdurige functies zoals spijsvertering, metabolisme en ontgifting (parasympathisch zenuwstelsel). Wanneer het parasympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd, wordt er meer energie naar deze organen geleid om de algehele gezondheid en welzijn te behouden.
Deze functionele scheiding is niet toevallig, maar diep geworteld in de menselijke anatomie en fysiologie. Het middenrif fungeert als een fysieke en functionele barrière tussen deze twee fysiologische werelden. Het middenrif vergemakkelijkt niet alleen een efficiënte ademhaling door de longen uit te breiden en samen te trekken, maar speelt ook een cruciale rol in de verdeling van lichaamsenergie in overeenstemming met de onmiddellijke en langetermijnvereisten van het organisme.
Borstademhalers concentreren zich op het uitzetten van de borst bij het inademen, wat het sympathisch zenuwstelsel activeert. Dit type ademhaling brengt het lichaam in de verdedigingsmodus, verhoogt de hartslag, spant de spieren aan en versnelt de geest, waardoor het in een staat van stress en angst blijft. Het vecht-of-vluchtsysteem wordt geactiveerd, waardoor de bloedstroom naar de buikorganen wordt afgesneden, wat processen zoals spijsvertering belemmert en mogelijk bijdraagt aan chronische, langdurige ziekten.
Daarentegen gebruiken middenrifademhalers het middenrif, dat zich als een plaat afplat bij het inademen. Deze neerwaartse beweging breidt de longen uit terwijl het organen zoals de lever, maag, alvleesklier, nieren en darmen masseert, waardoor er ruimte ontstaat om in de lagere gebieden te ademen. Deze middenrifmassage verhoogt niet alleen het zuurstofgehalte in de longen, maar komt ook ten goede aan de bloedsomloop, het spijsverteringssysteem en het lymfestelsel, die essentieel zijn voor het immuunsysteem. Middenrifademhaling verbetert niet alleen de zuurstofvoorziening en de functie van de buikorganen, maar bevordert ook een betere circulatie en immuungezondheid. Het is een natuurlijke techniek die, hoewel vaak over het hoofd gezien in moderne samenlevingen, fundamenteel is voor algehele gezondheid en fysiek en emotioneel welzijn.
Wanneer je middenrifademhaling beoefent zonder de borst te bewegen, ontstaat er een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Het sympathisch zenuwstelsel begint te vertragen, terwijl het parasympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Dit type ademhaling geeft een signaal aan de hersenen dat alles in orde is, verhoogt je concentratie, verandert je hersengolfpatronen, vermindert angst, verbetert mentale helderheid en verhoogt je bewustzijns- en Prana-niveaus.
Om te controleren of je correct ademt met behulp van het middenrif, plaats je een hand op je onderbuik en de andere op je borst. Als je het goed doet, zou je moeten merken hoe je buik uitzet bij elke inademing terwijl je borst stil blijft. Op je rug liggen maakt het makkelijker om dit te controleren. Let de hele dag door op je ademhaling en corrigeer het indien nodig. Na verloop van tijd wordt dit je gebruikelijke ademhalingspatroon. Deze simpele gewoonte kan een groot verschil maken in je levenskwaliteit, evenals je energieniveaus en bewustzijn.
Na het benadrukken van het belang van middenrifademhaling in ons dagelijks leven, zijn we klaar om over te gaan naar specifieke pranayama’s om onze interne Prana te verhogen.
Terugkerend naar de nadis, zoals eerder genoemd, zijn er drie die fundamenteel zijn voor de circulatie van Prana: Ida, Pingala en Sushumna. Ida, traditioneel geassocieerd met vrouwelijke energie, loopt langs de linkerkant van de wervelkolom en controleert mentale functies en emoties. Deze nadi is verbonden met de maan en koelte. Pingala daarentegen vertegenwoordigt mannelijke energie en loopt langs de rechterkant van de wervelkolom. Het reguleert vitale lichaamsfuncties en wordt geassocieerd met de zon en warmte.
Sushumna, de centrale en meest significante nadi, loopt direct langs de wervelkolom. Het wordt beschouwd als het belangrijkste kanaal voor de stroom van Prana naar de hogere energieknooppunten en speelt een sleutelrol in het ontwaken en opstijgen van Kundalini-energie richting het kruinchakra.
Het bereiken van een balans tussen Ida en Pingala bevordert de opkomst van Kundalini-energie door Sushumna Nadi. Net zoals Ida en Pingala elkaar kruisen in hun opkomst rond Sushumna, leggen ze ook een relatie van onderlinge afhankelijkheid vast in de ademhalingsactiviteit.
Zoals we hebben gezien, zijn Ida en Pingala verbonden met de neusgaten, waarbij de eerste eindigt aan de linkerkant en de laatste aan de rechterkant. De nadis veroorzaken dus een cyclisch functioneren van de neusgaten, zodat onder normale omstandigheden de ademhaling in één van hen overheerst. Bij personen wiens subtiele lichaam in balans is, verandert de ademhaling gedurende de dag van het ene neusgat naar het andere in perioden van 1 tot 2 uur.
Wanneer de ademhaling overheerst in het linkerneusgat en dus de energie wordt gekanaliseerd door Ida, zal de persoon de behoefte voelen om uit te rusten. Hun stemming zal kalm en passief zijn, maar dit kan zich ook uiten in luiheid, overmatige slaap of verdriet. Aan de andere kant, wanneer de ademhaling wordt beheerst door Pingala en energie door het rechterneusgat stroomt, zal er een behoefte zijn aan dynamische actie om taken uit te voeren die tot specifieke doelen leiden, maar dit kan ook leiden tot angst, stress en slapeloosheid.
Aan de andere kant, wanneer de energie die door Sushumna wordt gekanaliseerd overheerst, weerspiegelt dit zich in de gebalanceerde stroom van ademhaling door beide neusgaten. Wanneer dit gebeurt, voelen we ons kalm, vredig en vervuld, maar op een dynamische en actieve manier, een staat die voor de meesten van ons weinig bekend is en zeer vluchtig in ons dagelijks leven.
Slechts Sushumna strekt zich uit tot ons hoogste energiecentrum, het zevende chakra, Sahasrara. De Kundalini-energie, een krachtige en creatieve kracht vertegenwoordigd door Shakti, bevindt zich in een latente staat in het Muladhara-chakra. Wanneer deze door spirituele oefeningen wordt geactiveerd, wordt gezegd dat ze opstijgt door Sushumna en mogelijk de hogere chakra’s opent, wat spiritueel ontwaken faciliteert.
Bij het bereiken van het Ajna-chakra, of derde oog, kan het intuïtie en begrip voorbij de zintuiglijke wereld versterken. De aankomst bij het Sahasrara-chakra wordt beschouwd als het hoogtepunt van zelfrealisatie en eenwording met het goddelijke, wat leidt tot het overstijgen van dualiteit, gesymboliseerd door Shiva en Shakti.
Technieken zoals Nadi Shodhana, ook bekend als afwisselend neusgatademhalen, worden gebruikt om beide zijden van het lichaam en de geest in balans te brengen. Bij de beoefening sluit je één neusgat af terwijl je door het andere ademt, afwisselend gedurende meerdere ademhalingen. Dit proces helpt het zenuwstelsel te kalmeren en een gebalanceerde bewustzijnstoestand te bevorderen.
Om te oefenen, zit comfortabel met een rechte rug en gebruik de duim en ringvinger van één hand om afwisselend elk neusgat af te sluiten. Adem in door het linkerneusgat, terwijl je het rechter afsluit, gedurende 4 seconden. Houd je adem vast gedurende 4 seconden, adem uit door hetzelfde neusgat voor nog eens 4 seconden en houd weer je adem in gedurende 4 seconden. Adem nu in door het rechterneusgat voor 4 seconden, houd 4 seconden vast, adem uit door het rechterneusgat voor 4 seconden en houd de adem weer in voor 4 seconden. Dit voltooit één cyclus.
Je kunt deze cyclus zo vaak herhalen als je wilt, maar 3 tot 5 minuten is meestal voldoende om de laterale kanalen in balans te brengen. Met deze pranayama hebben we de Ida- en Pingala-kanalen gebalanceerd, wat de activatie en zuivering van het centrale kanaal bevordert. Nu zullen we de Prana door het centrale kanaal of Sushumna verhogen met een andere ademhalingstechniek.
Door het beoefenen van deze techniek, naast het opladen met Prana, bevorderen we de verhoging van Kundalini-energie. De volgende ademhalingstechniek of pranayama die je kunt uitvoeren is als volgt: adem gedurende 8 seconden in door de neus, gevolgd door een 3 seconden ademhalingsretentie. Terwijl je inademt, stel je voor dat je jezelf vult met Prana en visualiseer hoe het opstijgt van je eerste chakra naar je Ajna-chakra of derde oog via je centrale kanaal of ruggengraat.
Terwijl je de adem vasthoudt, richt je je aandacht op de ruimte tussen je wenkbrauwen, waar het Ajna-chakra zich bevindt. Bij het uitademen, maak je je geen zorgen over de timing, maar stel je voor dat je die Prana naar je hart stuurt. Visualiseer hoe die levenskracht je hart bereikt en zich uitbreidt, je vult met een gevoel van gelukzaligheid en overvloed.
De inademing is een yogische ademhaling die begint met het vullen van de buik, gevolgd door de onderste longen, de borst en tenslotte het bovenste gedeelte, waarbij je merkt hoe je sleutelbeenderen omhoog komen. Dit is wat men een volledige ademhaling noemt.
Je kunt verschillende intenties stellen terwijl je deze ademhaling beoefent. Een intentie kan simpelweg zijn om jezelf te vullen met Prana en deze door elk van je chakra’s te leiden, met de bedoeling te voelen waar je blokkades hebt en deze met energie en aandacht te helpen opheffen, zodat je Kundalini kan stijgen. Je kunt deze ademhaling ook gebruiken om positieve affirmaties te maken, zoals: “Ik hou van mezelf”, “Ik vertrouw mezelf”, “Ik eer mezelf”, “Ik waardeer mezelf”.
Het proces zou zijn om elke van deze affirmaties vier keer te herhalen tijdens het inademen. Dan, terwijl je de adem vasthoudt, richt je de energie en je aandacht op het derde oog en tenslotte, terwijl je uitademt naar het hart, herhaal je de affirmatie nog een keer en voel je hoe het gevoel zich uitbreidt door je wezen en zich verbindt met je hogere zelf.
Je zou het als volgt kunnen doen: adem in door de neus, terwijl je Prana met je aandacht van de basis omhoog beweegt en door elk chakra naar het Ajna-chakra gaat, terwijl je mentaal zegt: “Ik hou van mezelf”, “Ik hou van mezelf”, “Ik hou van mezelf”, “Ik hou van mezelf”. Houd je aandacht 3 seconden op het derde oog en adem dan uit, herhaal “Ik hou van mezelf” en richt je intentie en opgeladen Prana op het hart.
Je kunt ook elke wens of doel dat je wilt bereiken opnemen tijdens deze ademhaling, volgens hetzelfde proces. Het idee is dat door affirmaties te maken, je deze energiek oplaadt met Prana en de kracht van je intentie. Wanneer je je aandacht en energie naar het derde oog brengt, verbind je je met je hogere zelf of geest, en door het naar het hart te richten, laat je het zich uitbreiden door het kwantumveld door resonantie. Wat je verlangt, nodig hebt of wilt worden, zal soepel naar je toekomen.
Je kunt deze ademhalingsoefeningen ongeveer 5 minuten uitvoeren en meerdere keren per dag doen, en vervolgens doorgaan met meditatie.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is Prana en waarom is het belangrijk?
Prana is de levenskracht die ons lichaam en geest verbindt. Het beheersen van Prana via ademhalingsoefeningen zoals pranayama’s kan je energie verhogen en je spirituele bewustzijn verdiepen.
Hoe kan ik mijn Prana-niveau verhogen?
Je kunt je Prana-niveau verhogen door juiste ademhalingstechnieken te beoefenen, zoals middenrifademhaling en pranayama’s, en door het consumeren van onbewerkt, vers voedsel en het absorberen van zonlicht.
Wat is de juiste manier van ademhalen?
De juiste manier van ademhalen is via het middenrif, waarbij je buik uitzet tijdens het inademen. Dit helpt het zenuwstelsel te kalmeren en verhoogt de energie en Prana in je lichaam.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.