Zelfliefde - Je kunt niet weggeven wat je niet hebt

Zelfliefde – Je kunt niet weggeven wat je niet hebt409 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
409 keer gelezen sinds

0
(0)

Je kunt niet delen wat je niet bezit

Hoewel dit misschien vreemd klinkt, is er meer aan deze uitspraak dan je in eerste instantie zou denken. Je kunt geen liefde delen als je die zelf niet bezit om te delen.

Als ik je een dozijn sinaasappels wil geven, kan ik dat alleen doen als ik ergens twaalf sinaasappels heb verzameld. Anders zijn het gewoon loze beloften. Hetzelfde geldt voor bijna alles in je leven.

Je kunt geen liefde voor anderen geven als je die liefde niet in jezelf bezit om te geven. Als je in jezelf minachting, woede of angst hebt, dan zijn dat de gevoelens die je in je leven zult doorgeven. Van jezelf houden is het krachtigste wat we kunnen doen, dan stroomt alles moeiteloos.

Ik heb het hier niet over ijdelheid of arrogantie, want dat is geen liefde, dat is altijd angst. Ik heb het over het respecteren en waarderen van de ongelooflijke grootsheid die wij zijn, die jij bent.

Zelfliefde - Je kunt niet weggeven wat je niet hebt

Ons jongste zelf als beste voorbeeld

Baby’s weten hoe ze van zichzelf moeten houden. Ze worden geboren in pure liefde. Er is geen enkele baby die ik ken die kritiek heeft op zijn lichaam of zegt dat zijn heupen te dik zijn.

  • Ze zijn gewoon blij en verheugd dat ze een lichaam hebben.
  • Ze koesteren hun tenen, ze houden van alles aan zichzelf.
  • Ze zijn volledig dol op zichzelf en uiten hun gevoelens zonder angst.
  • Ze leven in het moment, zijn moedig en geweldig.

En wij waren allemaal zo. We moeten dat onthouden. We waren vol moed en liefde, en we adoreerden onszelf enorm toen we klein waren.

Een mindset hebben die alles open tegemoet treedt en aan niets gehecht is

Een van de kernprincipes in mijn leven is dat niemand genoeg kennis heeft om over iets pessimistisch te zijn. Iedereen die zijn geest sluit voor wat mogelijk is voor ons, of voor de mensheid, sluit het genie af dat in elk van ons verblijft.

Een open mindset hebben, die alles verwelkomt en aan niets gehecht is, betekent werkelijk dat we in onszelf het vermogen vinden om een eigenschap los te laten die ik zo vaak tegenkom in de hedendaagse wereld.

Ik weet niet of dit herkenbaar is, maar veel mensen die ik tegenkom zijn in feite continu op zoek naar redenen om zich beledigd te voelen. Ze hopen werkelijk dat ze ergens een aanleiding kunnen vinden om beledigd te zijn, en er is zeker geen tekort aan dergelijke aanleidingen.

De manier waarop iemand zich kleedt, wat iemand anders heeft gezegd, wanneer ze de televisie aanzetten en het nieuws horen, ze voelen zich altijd wel beledigd door iets. Misschien gebruikt iemand taal die ze niet waarderen, of misschien deelt iemand niet dezelfde gewoontes als zij.

Maar een geest die openstaat voor alles en aan niets gehecht is, is een geest die zegt: ik ben nooit op zoek naar redenen om me beledigd te voelen.

Dienstbaarheid en betekenis

Martin Luther King zei dat niet iedereen beroemd kan zijn, maar iedereen kan wel groots zijn, omdat grootsheid wordt bepaald door dienstbaarheid. We leven in een wereld waarin iedereen beroemd wil zijn en waarin we mensen bewonderen om wat ze hebben. We denken dat bekendheid waarde geeft.

Maar de waarheid is dat dit allemaal in de loop van de tijd zal verdwijnen. Over drie jaar kun je waarschijnlijk niet eens meer de winnaars van de laatste zang- of danswedstrijd opnoemen. De echte waarheid is dat dienstbaarheid en de betekenis die je aan je dienstbaarheid geeft, is wat blijvend is.

Dus om in staat te zijn om, ongeacht wat je doet, dienstbaarheid te bieden en betekenis te geven aan die dienstbaarheid, zal succes volgen. Dienstbaar zijn in de geneeskunde, in kunst, in welke vorm dan ook, en je kennis en informatie over hiv, aids en geneeskunde gebruiken om dienstbaar te zijn aan de wereld, dat is wat werkelijk telt.

Drie eenvoudige maar uitdagende principes

  • Je kunt niet delen wat je niet bezit

Mensen die niet goed zijn in het geven van liefde kunnen geen liefde delen, omdat ze het niet bezitten. Om liefde aan anderen te kunnen geven, moeten we het eerst in onszelf bezitten. Als we minachting, woede of angst in ons dragen, zullen we dat naar anderen uitstralen. Het is essentieel om onszelf lief te hebben, zonder arrogantie of ijdelheid. We moeten respect en waardering hebben voor onszelf en ons eigen wezen. Dit is hoe we als kleine baby’s waren, vol liefde en aanbidding voor onszelf. We moeten die oorspronkelijke liefde voor onszelf weer herinneren en cultiveren.

  • Een mindset die open is voor alles en aan niets gehecht is

Het principe van openheid en onthechting houdt in dat we openstaan voor alle mogelijkheden en kennis, zonder gehecht te zijn aan bepaalde overtuigingen of dogma’s. We moeten onszelf toestaan om het potentieel en de mogelijkheden te verkennen. In onze moderne wereld lijken mensen altijd op zoek te zijn naar redenen om beledigd te zijn. Ze vinden overal aanleidingen om boos te worden of zich gekwetst te voelen. Maar als we een mindset hebben die open is voor alles en niets zoekt om beledigd door te zijn, zullen we innerlijke vrijheid en vrede ervaren.

  • Altijd het juiste doen en uitblinken

Het principe van het juiste doen en uitblinken betekent dat we altijd de juiste keuzes maken en een hoge standaard van uitmuntendheid nastreven. We moeten streven naar het dienen van anderen en het toevoegen van waarde aan de wereld. Zelfs als niemand ons daarbij ondersteunt, moeten we toch het juiste doen. Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat juist is, maar als we handelen vanuit onze innerlijke vrede en weten dat we het goede hebben gedaan, zal succes volgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat ons handelen altijd gevolgen heeft, en dat het juiste doen leidt tot vrede en betekenis in ons leven.

Afsluitende gedachten

De keuze om onszelf lief te hebben, open te staan voor mogelijkheden en het juiste te doen, leidt tot succes en betekenis in ons leven. We hebben allemaal het potentieel om groots te zijn.

Door onszelf eerst te dienen en aan onszelf te werken, kunnen we vervolgens dienstbaarheid en betekenis creëren voor anderen. Het is een proces van persoonlijke groei en bewustwording.

Laten we streven naar grootsheid door middel van dienstbaarheid en betekenis, zodat we onvergetelijke mensen kunnen worden en een blijvende impact kunnen hebben op ons eigen leven en de wereld om ons heen.

YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
Emotionele Intelligentie Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl