jaar 2008

Zo mooi was 2022

Wat gebeurd is in 2022 kan je niet veranderen. Hoe je er op terug kijkt wel.

Vaak zijn mensen geneigd meer aandacht aan het negatieve dan het positieve te geven. Het journaal kijken of de krant lezen helpt daar ook niet bij. Bijna alle jaaroverzichten en terugblikken zetten alle rampen en oorlogen nog eens fijntjes op een rij. Dat versterkt de neiging om je op het negatieve te focussen.

Daarom geef ik je in dit artikel 3 tips om positief terug te kijken op 2022.

1) Waar ben je dankbaar voor?

Maak en lijstje en schrijf alles op dat je dankbaar stemt. Laat het lijstje de komende week liggen en schrijf er steeds iets bij. Door gericht te bedenken waar je dankbaar voor bent, schieten je steeds weer nieuwe dingen te binnen.
Zet alles waar je met een glimlach op terugkijkt erbij.

2) Waar ben je trots op?

Welke dingen heb je gedaan, bereikt, gedurfd of ervaren waar je trots op bent? Ben je ergens mee begonnen of juist gestopt? Heb je jezelf overwonnen? Zet je bescheidenheid vooral even opzij als je dit lijstje maakt. Niemand hoeft te weten wat je opschrijft. Het gaat erom dat je even stilstaat bij wat je goed hebt gedaan, en daar van geniet.

3) Wat heb je geleerd van wat er misging in 2022?

Fouten maken we allemaal, en daar is helemaal niks mis mee. Als je er maar iets van leert.
Durf te kijken naar de fouten die je hebt gemaakt en schrijf ze op. Ook hier geldt weer: niemand hoeft te weten wat je allemaal fout hebt gedaan.

Ga vervolgens na wat je ervan geleerd hebt. Wat ging er mis? Wat was jouw aandeel daarin? Hoe zou je dat een volgende keer kunnen voorkomen?

Als je dit allemaal op een rijtje hebt, beantwoord dan de volgende vraag:

Wat was jouw belangrijkste les in 2022?

Gooi daarna je lijstje met fouten maar in de open haard. Dat hoef je niet te bewaren. Als je de les onthoudt, heb je de positieve boodschap eruit gehaald.

2022
Ik wens je een mooie jaarwisseling en een stralend 2023!

Ook lezen: