wat is spiritualiteit

Wat Is Spiritualiteit?180 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
180 keer gelezen sinds

0
(0)

Spiritualiteit is een breed begrip waarbinnen veel verschillende perspectieven passen. Over het algemeen omvat het een gevoel van verbinding met iets groters dan onszelf en gaat het vaak gepaard met een zoektocht naar de betekenis van het leven. Het is een universele menselijke ervaring die ons allemaal raakt. Mensen kunnen een spirituele ervaring beschrijven als heilig of transcendent of simpelweg als een diep gevoel van levendigheid en onderlinge verbondenheid.

Sommigen vinden dat hun spirituele leven nauw verbonden is met hun band met een kerk, tempel, moskee of synagoge. Anderen bidden misschien of vinden troost in een persoonlijke relatie met God of een andere hogere macht. Weer anderen zoeken betekenis in hun verbinding met de natuur of kunst. Net zoals je levensdoel kan jouw persoonlijke definitie van spiritualiteit gedurende je leven veranderen, aangepast aan je eigen ervaringen en relaties.

wat is spiritualiteit

Spirituele vragen

Onderzoek het doel van het leven. Voor velen is spiritualiteit verbonden met grote levensvragen zoals:

 1. Ben ik een goed persoon?
 2. Wat is de betekenis van mijn lijden?
 3. Wat is mijn verbinding met de wereld om me heen?
 4. Gebeuren dingen met een reden?
 5. Hoe kan ik mijn leven op de best mogelijke manier leiden?

Definities van spiritualiteit volgens de experts

 • Christina Puchalski, MD, directeur van het George Washington Institute for Spirituality and Health, stelt dat “spiritualiteit het aspect van de mensheid is dat verwijst naar de manier waarop individuen betekenis en doel zoeken en uitdrukken en de manier waarop ze hun verbondenheid met het moment, met zichzelf, met anderen, met de natuur en met het heilige of betekenisvolle ervaren.”
 • Volgens Mario Beauregard en Denyse O’Leary, onderzoekers en auteurs van De Spirituele Hersenen, “betekent spiritualiteit elke ervaring die naar verluidt de persoon in contact brengt met het goddelijke (met andere woorden, niet zomaar een betekenisvolle ervaring).”
 • Verpleegkundigen Ruth Beckmann Murray en Judith Proctor Zenter schrijven dat “de spirituele dimensie probeert in harmonie te zijn met het universum, streeft naar antwoorden over het oneindige, en komt in beeld wanneer het individu wordt geconfronteerd met emotionele stress, fysieke ziekte of de dood.”

Relatie tussen religie en spiritualiteit

Hoewel spiritualiteit elementen van religie kan bevatten, is het over het algemeen een breder concept. Religie en spiritualiteit zijn niet hetzelfde, maar ze zijn ook niet volledig van elkaar gescheiden. De beste manier om dit te begrijpen is te denken aan twee overlappende cirkels zoals deze:

 • In spiritualiteit zijn de vragen: waar vind ik persoonlijk betekenis, verbinding en waarde?
 • In religie zijn de vragen: wat is waar en juist?

Waar de cirkels overlappen bevindt zich de individuele ervaring, die invloed heeft op hoe je denkt, voelt en handelt.

wat is spiritualiteit

Spiritualiteit versus emotionele gezondheid

Je zult merken dat veel van de aanbevolen praktijken om spiritualiteit te cultiveren vergelijkbaar zijn met die voor het verbeteren van de emotionele welzijn. Dit komt doordat er een verbinding is tussen de twee – emotioneel en spiritueel welzijn beïnvloeden elkaar en overlappen, zoals alle aspecten van welzijn dat doen.

 1. Spiritualiteit gaat over het zoeken naar een betekenisvolle verbinding met iets groters dan jezelf, wat kan leiden tot positieve emoties zoals vrede, ontzag, tevredenheid, dankbaarheid en acceptatie.
 2. Emotionele gezondheid gaat over het cultiveren van een positieve gemoedstoestand, die je blik kan verruimen om een verbinding met iets groters dan jezelf te herkennen en te incorporeren.

Emoties en spiritualiteit zijn dus onderscheidend maar verbonden, diep geïntegreerd met elkaar.

“Je hoeft niet precies te weten wat er gebeurt, of waar het allemaal naartoe gaat. Wat je nodig hebt, is het herkennen van de mogelijkheden en uitdagingen die het huidige moment biedt, en deze met moed, geloof en hoop omarmen.” Thomas Merton

Een reflectief instrument voor het verkennen van spiritualiteit

Net als andere reflecterende praktijken kan mindfulness een instrument zijn om te ontdekken hoe spiritualiteit zich in je leven manifesteert. Mindfulness leert je bewust te zijn van wat er in je lichaam en geest gebeurt op het huidige moment en er met nieuwsgierigheid en vriendelijkheid voor open te staan. Hierdoor kun je overtuigingen, perspectieven en ervaringen op een nieuwe manier verkennen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten over spirituele vragen.

Geraadpleegde bronnen:

 • Beauregard, M., O’Leary, D. (2009). The spiritual brain. New York: Harper Collins.
 • Carlson, D., Leonard, B. (2013). Spirituality in healthcare. Online module, Center for Spirituality and Healing. Accessed at http://www.csh.umn.edu/Integrativehealingpractices.
 • Murray, R.B., Zentner, J.B. (1989). Nursing concepts for health promotion. London: Prentice-Hall.
 • Pulchaski, C., Ferrell, B., Virani, R., Otis-Green, S., et al. (2009) Improving the quality of spiritual care as a dimension of palliative care: The report of the consensus conference. Journal of Palliative Medicine, 12:886-904.

Veelgestelde vragen

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een breed begrip dat doorgaans een gevoel van verbinding met iets groters dan onszelf omvat. Het gaat vaak gepaard met een zoektocht naar de betekenis van het leven en kan zowel religieuze als niet-religieuze aspecten omvatten.

Hoe verschilt spiritualiteit van religie?

Hoewel beide concepten overlappen, is spiritualiteit in het algemeen een breder begrip dat betrekking heeft op persoonlijke verbinding en betekenis, terwijl religie meer gestructureerde geloofssystemen en praktijken omvat en zich bezighoudt met vragen over wat waar en juist is.

Hoe is mindfulness gerelateerd aan spiritualiteit?

Mindfulness is een reflectieve praktijk die je kan helpen om te ontdekken hoe spiritualiteit zich in je leven manifesteert. Het bevordert het bewustzijn van het huidige moment en stelt je in staat om overtuigingen en ervaringen op een nieuwe manier te verkennen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten over spirituele vragen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken