mango

5 redenen om mango’s te eten voor kinderen en volwassenen1806 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1806 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontdek de verrassende voordelen van mango’s: van het verhogen van je vitamine C- en A-inname tot het verbeteren van je huid en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Lees verder om te leren waarom mango’s de koning van de vruchten zijn en hoe je ze op verschillende manieren kunt eten!

Mango’s zijn al duizenden jaren een populaire vrucht in India, waar ze als heilig worden beschouwd. Ze verspreidden zich geleidelijk over heel Azië en vervolgens de rest van de wereld. Dankzij hun grote pit konden mango’s alleen verspreid worden door mensen. De verspreiding van het boeddhisme in Zuidoost-Azië resulteerde in de verspreiding van mango’s.

De Perzen brachten mango’s naar West-Azië en plantten zaden in Oost-Afrika in de 10e eeuw. Portugezen introduceerden mango’s in Brazilië in de 16e eeuw en vanuit Brazilië verspreidden mango’s zich over heel Amerika. Ze werden voor het eerst geplant in Barbados in 1742 en in de vroege 19e eeuw werden ze in Mexico verbouwd.

mango

In de Verenigde Staten werden mango’s eigenlijk pas in de 19e eeuw verbouwd. Vandaag de dag worden de meeste mango’s die je in de supermarkt koopt, in Florida, Mexico, Haïti en Zuid-Amerika verbouwd. Azië produceert echter 75 procent van alle mango’s ter wereld. Mango’s zijn al eeuwenlang gebruikt in kunst en stoffen.

 1. Mango’s zijn een goede bron van vitamine C, wat nodig is voor een goed functionerend immuunsysteem. Dit is belangrijk voor alle leeftijdsgroepen om ziektes te voorkomen en te genezen.
 2. Mango’s bevatten veel vitamine A, wat essentieel is voor goed zicht en een gezonde huid, haren en tanden. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, die nog steeds groeien en ontwikkelen.
 3. Mango’s bevatten veel vezels, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Dit is belangrijk voor alle leeftijdsgroepen om een gezonde darmfunctie te behouden.
 4. Mango’s kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde bloeddruk en cholesterolgehalte. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, die vaak lijden aan hoge bloeddruk en hoge cholesterol.
 5. Mango’s zijn lekker en kunnen een gezonde snack zijn voor alle leeftijdsgroepen.

Vitamine A is goed voor een aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam. Hieronder staan enkele van de belangrijkste manieren waarop vitamine A nuttig is:

 1. Gezichtsvermogen: Vitamine A helpt bij het behouden van een gezond gezichtsvermogen en is belangrijk voor het functioneren van het netvlies, wat ons helpt om ‘s nachts te zien en om kleuren te zien.
 2. Immuunsysteem: Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezond immuunsysteem en kan helpen om infecties te bestrijden.
 3. Huidgezondheid: Vitamine A is goed voor de huid en kan helpen om de huid te verjongen en om rimpels te verminderen.
 4. Genezing: Vitamine A kan helpen om wonden te genezen en kan ook helpen om het herstel na operaties te versnellen.
 5. Groei en ontwikkeling: Vitamine A is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het menselijk lichaam en is vooral belangrijk voor kinderen die nog in de groei zijn.

mango

21 Leuke en bijzondere feiten over de mango

 1. Mango’s zijn een van de populairste vruchten ter wereld.
 2. Ze zijn een goede bron van vitamine C, vitamine A en vezels.
 3. In India is een mango een symbool van liefde.
 4. Een mandje mango’s is een gebaar van vriendschap in het land.
 5. Mango’s verschenen voor het eerst in India meer dan 5000 jaar geleden.
 6. Rond 300 of 400 na Christus verspreidden de zaden zich vanuit Azië naar het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Zuid-Amerika.
 7. Mango’s zijn verwant aan cashewnoten en pistachenoten.
 8. Hun bomen kunnen tot 30 meter hoog worden.
 9. Bomen kunnen nog steeds vrucht dragen na 300 jaar.
 10. Hun bloemen worden bevrucht door insecten.
 11. Minder dan 1% van de bloemen zal volwassen worden.
 12. Het duurt ongeveer 4 tot 6 jaar voordat een boom vrucht draagt.
 13. Bomen worden één keer per jaar geoogst.
 14. Het duurt ongeveer 4 maanden voordat de vrucht volwassen is.
 15. Mangobladeren zijn giftig voor vee.
 16. Het verbranden van hun bladeren, hout of afval is ook giftig.
 17. De vrucht wordt niet op rijpheid beoordeeld op kleur, maar door te knijpen.
 18. India is de grootste producent van de vrucht, gevolgd door China en Thailand.
 19. Alleen Florida, Californië, Hawaï en Puerto Rico kunnen mango’s kweken in de Verenigde Staten.
 20. De meerderheid van de mango’s die in de Verenigde Staten worden verkocht, komt uit andere landen.
 21. Er zijn meer dan 500 variëteiten van mango’s in de hele wereld.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mango’s?

Mango’s verhogen je vitamine C en A-inname, verbeteren de huid, bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het reguleren van bloeddruk en cholesterol.

Waarom zijn mango’s goed voor het immuunsysteem?

Mango’s zijn rijk aan vitamine C, wat essentieel is voor een goed functionerend immuunsysteem en helpt ziektes te voorkomen.

Hoe bevorderen mango’s een gezonde spijsvertering?

Mango’s bevatten veel vezels, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het behouden van een goede darmfunctie.

Wat maakt mango’s goed voor de huid?

Mango’s zijn rijk aan vitamine A, wat helpt bij het behouden van een gezonde huid, haren en tanden, en kan helpen de huid te verjongen en rimpels te verminderen.

Waar worden mango’s voornamelijk verbouwd?

De meeste mango’s worden verbouwd in Azië, met India als de grootste producent, gevolgd door China en Thailand. In de Verenigde Staten worden mango’s voornamelijk in Florida, Californië, Hawaï en Puerto Rico geteeld.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken