Tamarinde

9 Ongelooflijke Gezondheidsvoordelen Van Tamarindesap Ontdekken Voor Een Betere Gezondheid


42 keer gelezen sinds
15
minuten leestijd
15
minuten leestijd
42 keer gelezen sinds

0
(0)

Tamarindesap is een verfrissend, pittig drankje met een unieke, zure smaak dat al eeuwenlang wordt gebruikt in veel Aziatische en Midden-Oosterse keukens.

Maar wist je dat dit exotische vruchtensap ook geweldige gezondheidsvoordelen heeft?

Van het verbeteren van de spijsvertering tot het verlagen van het cholesterolgehalte, tamarindesap is een ware powerhouse voor je gezondheid.

In dit uitgebreide artikel ontdek je 9 ongelooflijke manieren waarop dit heerlijke sap je kan helpen een betere gezondheid te bereiken. We zullen ingaan op de voedings- en medicinale voordelen van tamarinde en je laten zien hoe je het eenvoudig in je dagelijkse routine kunt opnemen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Tamarindesap is een natuurlijk laxeermiddel dat ontstekingsziekten van de darmen kan verlichten.
 2. Het bevat antioxidanten die het immuunsysteem versterken en ontstekingen tegengaan.
 3. Regelmatige consumptie kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetici.
 4. De vitaminen en mineralen in het sap dragen bij aan een gezonde huid.
 5. Het kan bijdragen aan gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren.

Wat is Tamarinde en Waar Komt het Vandaan?

Tamarinde is de vrucht van de Tamarindus indica boom, een plantensoort die voornamelijk groeit in tropische en subtropische gebieden zoals India, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. De vrucht groeit in langwerpige peuldelen en heeft een bruinrode, enigszins korrelige schil met zacht, zuur vruchtvlees omringd door harde, glanzende zaden. Tamarindesap wordt gemaakt door het vruchtvlees uit te persen.

Tamarinde heeft een unieke, pittige en zurige smaak die het ideaal maakt als ingredient in curry’s, chutneys, marinades en verfrissende drankjes. Het is een essentiële smaakmaker in veel keukens over de hele wereld. Naast de smaak is tamarinde ook een waardevolle bron van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B, ijzer, kalium en antioxidanten.

De Medicinale Geschiedenis van Tamarinde

Naast het gebruik in de keuken, heeft tamarinde een lange geschiedenis in de traditionele geneeskunde in vele culturen. In de Indiase Ayurvedische geneeskunde wordt tamarinde al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk medicijn voor verschillende kwalen. Traditionele genezers schreven tamarinde voor als laxeermiddel, maagzuurremmend middel, voor wondgenezing en zelfs behandeling van jicht.

In sommige delen van Afrika en Azië worden verschillende delen van de tamarindeplant, zoals de schors, bladeren, bloemen en zaden, gebruikt voor medicinale toepassingen. Het uitgeperste sap wordt bijvoorbeeld gebruikt als oogdruppels bij droge ogen of als kompres bij bloedende aambeien.

De Voedingswaarden van Tamarindesap

Een van de redenen waarom tamarindesap zo gezond is, is de rijke aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen. In slechts een klein glas zitten onder andere de volgende belangrijke vitaminen en mineralen:

 • Vitamine C: tot wel 14% van de ADH in een kopje
 • Vitamine B1, B3, B6: belangrijk voor energieproductie
 • Kalium: helpt bloeddruk te reguleren
 • Magnesium: ondersteunt spier- en botontwikkeling
 • Koper: draagt bij aan een gezond immuunsysteem

Daarnaast bevat tamarindesap ook een grote hoeveelheid antioxidanten zoals provitamine A (carotenoïden), polyfenolen, anthocyaninen en tannines. Deze antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen, waardoor ze kunnen helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden aandoeningen.

1. Een Natuurlijk Laxeermiddel

Een van de bekendste medicinale toepassingen van tamarindesap is als laxeermiddel. Zowel in de Aziatische als de Afrikaanse volksgeneeskunde wordt het al eeuwenlang op deze manier gebruikt. Een onderzoek uit 2007 bevestigde dat zoet-zure tamarindecultivars uit Thailand een laxerende werking hebben.

De laxerende werking van tamarindesap wordt toegeschreven aan de hoge gehalten van organische zuren, kalium, vezels en andere bioactieve verbindingen. Deze helpen bij het versoepelen van de stoelgang en het reguleren van een gezonde darmwerking. Daardoor kan tamarindesap een effectief natuurlijk middel zijn bij constipatie en andere spijsverteringsproblemen.

Bovendien wordt gesuggereerd dat tamarinde ook kan helpen bij het verminderen van ontstekingsziekten van de darmen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het vermindert de darmontsteking en voorkomt bijkomende zweren en maagzuur.

2. Versterken van het Immuunsysteem

Met het rijke gehalte aan vitamine C, antioxidanten en polyfenolen, is het geen verrassing dat tamarindesap een boost kan geven aan je immuunsysteem. Vitamine C is een essentiële voedingsstof die bijdraagt aan de productie van witte bloedcellen en antilichamen die virussen en bacteriën bestrijden.

De vele antioxidanten zoals fenolzuren, flavonoïden en tannines in tamarinde hebben een krachtige ontstekingsremmende werking. Ze kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en chronische ontstekingen die het immuunsysteem ondermijnen. Hierdoor kan het lichaam effectiever virussen, bacteriën en andere pathogenen bestrijden.

Verschillende studies tonen aan dat extracten van tamarindevruchten en -zaden de activiteit van ontstekingsremmers en antilichamen significant kunnen verhogen. Dit draagt bij aan een verbeterde afweer tegen ziekten zoals verkoudheid, griep en infecties. Regelmatige consumptie van tamarindesap kan dus helpen je weerstand een boost te geven en je beter te beschermen tegen ziekten.

3. Bijdragen aan Hartgezondheid

Door de aanwezigheid van fytochemicaliën, vezels en antioxidanten kan tamarindesap een gunstig effect hebben op je cardiovasculaire gezondheid. Het kan op verschillende manieren bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten:

 • Het verhoogt de niveaus van HDL (het ‘goede’ cholesterol) terwijl het LDL (het ‘slechte’ cholesterol) verlaagt.
 • De antioxidanten remmen de oxidatie van LDL-cholesterol, waardoor plaqueopbouw in de slagaders wordt verminderd.
 • De aanwezige pectineachtige vezels kunnen de opname van cholesterol in het bloed verminderen.
 • Het bevat polyfenolen die de bloeddruk helpen reguleren.

Door deze combinatie van cholesterolverlagende, antioxiderende en vaatverruimende effecten kan het regelmatig drinken van tamarindesap op de lange termijn een beschermend effect hebben tegen hart- en vaatziekten.

Safecourt Kitchen Sapcentrifuge – Juicer voor Groenten & Fruit – Grote Vulopening – 3 snelheden – 1200 Watt
Klik voor prijs bij Bol

4. Verlagen van Bloedsuikerspiegel bij Diabetes

Voor mensen met diabetes type 2 kan tamarindesap een waardevol hulpmiddel zijn om hun bloedsuikergehalte te reguleren. Uit meerdere dierenstudies is gebleken dat tamarinde-extracten een bloedsuikerverlagend effect hebben op zowel diabetische als niet-diabetische proefdieren.

Een belangrijke studie uit 2020 door R. Bhargava et al. toonde aan dat supplementen van tamarindepoeder of -extract de glucose- en insulineniveaus in het bloed significant verlaagden bij ratten met zowel type 1 als type 2 diabetes. De onderzoekers suggereren dat tamarinde waarschijnlijk de afgifte van insuline stimuleert en de gevoeligheid voor insuline verhoogt.

Hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is, wijzen deze studies erop dat het opnemen van tamarindesap in je dieet kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de gevolgen van diabetes te verminderen.

Verklarende woordenlijst

 • Antioxidanten: Stoffen die oxidatie en de vorming van vrije radicalen tegengaan.
 • Polyfenolen: Een groep antioxidanten die van nature in planten voorkomen.
 • Flavonoïden: Een belangrijke klasse van polyfenolachtige antioxidanten.
 • Pectines: Soort vezelachtige koolhydraten die voorkomen in fruit.

5. Ontstekingsremmende Eigenschappen

Chronische ontstekingen in het lichaam spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van vele leeftijdsgebonden ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. De rijke aanwezigheid van antioxidanten en bioactieve verbindingen in tamarindesap kan helpen deze ontstekingen tegen te gaan.

Componenten zoals flavonoïden, fenolzuren en polysacchariden hebben een krachtig ontstekingsremmend effect in het lichaam. Ze remmen ontstekingsprocessen door de productie van ontstekingsstoffen als prostaglandine en cytokine tegen te gaan. Zo kunnen ze beschermen tegen aandoeningen die worden veroorzaakt door chronische ontsteking.

6. Bevorderen van een Gezonde Huid

De rijkdom aan antioxidanten, vitaminen en alfa-hydroxyzuren in tamarindesap maakt het een uitstekende keuze voor een gezonde en stralende huid. De aanwezigheid van vitamine C in het sap is cruciaal voor de aanmaak van collageen, het belangrijkste structuurproteine in de huid dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit.

Daarnaast helpen de alfa-hydroxyzuren (AHA’s) uit tamarinde bij het op natuurlijke wijze verwijderen van dode huidcellen, waardoor een gladder en egaler huidoppervlak ontstaat. Ook hebben de antioxidanten in het sap een beschermende werking tegen vrije radicalen die kunnen leiden tot vroegtijdige huidveroudering.

Hoewel meer onderzoek nodig is naar de topicale toepassingen, wordt tamarindesap al eeuwenlang in natuurlijke huidverzorgingsrecepten gebruikt. Het kan worden aangebracht als gezichtsmasker, scrub of kompres om de huid te verfrissen, te reinigen en te zuiveren.

7. Potentiële Kankerbestrijdende Eigenschappen

Veel onderzoeken suggereren dat de rijke cocktail van antioxidanten in tamarindeplanten, met name de peulen en het sap, mogelijke beschermende effecten heeft tegen bepaalde soorten kanker. De flavonoïden, fenolzuren, alkaloïden en courmarines in tamarinde blijken een remmend effect te hebben op de groei en verspreiding van kankercellen.

In een review uit 2019 wordt gesteld dat tamarindepolyfenolen significant de ontwikkeling van borst-, long-, darm-, lever- en baarmoederhalskanker remmen in in-vitro en diermodellen. De mogelijke onderliggende mechanismen zijn het remmen van celproliferatie, het induceren van celdood en het tegengaan van metastase en angiogenese.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer diepgaand klinisch onderzoek bij mensen nodig om de precieze kankerbestrijdende effecten en potentiële toepassingen van tamarindesap te bevestigen.

8. Bijdragen aan Gewichtsverlies

Een van de fascinerendste gezondheidsvoordelen van tamarindesap is het potentieel om gewichtsverlies te bevorderen. Dit komt door een combinatie van verschillende factoren:

 1. Het sap bevat weinig calorieën maar geeft wel een verzadigend gevoel dankzij de natuurlijke vezels.
 2. Tamarinde heeft een licht laxerende werking die de spijsvertering en darmtransit bevordert.
 3. De polyfenolen en andere bioactieve stoffen kunnen de stofwisseling stimuleren en vetopslag remmen.
 4. Door de aanwezigheid van hydroxycitroenzuur kan het de opname van koolhydraten vertragen, wat de piek in bloedsuikerspiegels matigt.

Jessey Anthony, een fitnessliefhebber en blogger, deelde haar succesverhaal met tamarinde: “Mijn vriend Kikai vertelde me over de voordelen van tamarinde. Hij verloor 4,5 kilo in een week door alleen tamarindesap te drinken, zonder lichaamsbeweging.” Hoewel individuele resultaten kunnen variëren, onderstreept haar ervaring het potentieel van tamarindesap als onderdeel van een gezonde levensstijl voor gewichtsbeheersing.

9. Behandelen van Droge Ogen

Een ongebruikelijke maar effectieve toepassing van tamarinde is voor de behandeling van het droge ogen syndroom. Een studie uit 2012 publiceerde veelbelovende resultaten over het gebruik van kunstmatige tranen met tamarindepolysacchariden bij patiënten met matige droge ogen.

De onderzoekers ontdekten dat het toevoegen van tamarindepolysacchariden aan oogdruppels met hyaluronzuur de symptomen van droge ogen aanzienlijk verbeterde. De deelnemers rapporteerden een significante toename van de hoeveelheid en kwaliteit van hun traanvocht na slechts twee weken gebruik.

De wetenschappers verklaren dit effect door de smerende en vochtinbrengende eigenschappen van de polysacchariden uit tamarindepitten. Het biedt een natuurlijke, veilige oplossing voor mensen die last hebben van chronisch droge, geïrriteerde ogen.

Conclusie

Tamarindesap is een buitengewoon gezonde toevoeging aan iedere voeding en is ook uitermate veelzijdig in huidverzorging en traditionele geneeskunde. De unieke samenstelling van antioxidanten, vitaminen en mineralen biedt talloze gezondheidsvoordelen, van ondersteuning van een gezonde spijsvertering tot bescherming tegen leeftijdsgerelateerde ziekten.

Of je nu het verfrissende sap drinkt, de vruchten gebruikt als smaakmaker in gerechten of het aanwendt als natuurlijk huidverzorgingsproduct – tamarinde zou een vast onderdeel moeten zijn van ieders gezonde levensstijl. Met zijn unieke zure en pittige smaak en veelzijdige toepassingen, is het een feest voor je smaakpapillen en lichaam.

Hoe Maak Je Tamarindesap

Ingrediënten

 • Een halve kop tamarindepods
 • 2 kopjes heet water
 • Suiker naar smaak
 • Een snufje zout

Bereidingswijze

 1. Verwijder de buitenste schillen van de tamarindepods en plaats ze in een kom.
 2. Giet heet water over de tamarinde.
 3. Laat het ongeveer 30 minuten weken om de tamarinde zacht te laten worden.
 4. Breek de tamarinde uit elkaar en haal de pulp eruit.
 5. Zeef de vloeistof in een kan, zorg ervoor dat er geen pulp overblijft.
 6. Voeg suiker naar smaak toe, samen met een snufje zout.
 7. Roer tot het volledig is opgelost.
 8. Koel het tamarindesap en serveer over ijs.

Tamarinde, een exotische vrucht die gewaardeerd wordt om zijn zoete, zure en pittige smaak, wordt wereldwijd gebruikt in sauzen, stoofschotels, specerijen en andere gerechten. Naast het geven van een unieke smaak aan voedsel, bevat tamarinde essentiële voedingsstoffen die je stofwisseling kunnen verbeteren en conjunctivitis kunnen behandelen. Bekijk de infographic hieronder om meer te weten te komen over de top 5 verbazingwekkende voordelen van tamarindesap.

Tamarindesap is rijk aan vitaminen B en C, kalium, magnesium en caroteen. Dit sap is een effectief laxeermiddel en kan helpen bij het beheersen van conjunctivitis, aambeien, diabetes en obesitas. Het kan ook de cardiovasculaire, maag- en huidgezondheid verbeteren. Bovendien kan dit sap de immuniteit versterken en wordt het gebruikt als smaakversterker in veel gerechten.

Tamarindesap kan ook werken als een bloedsuiveraar en lichaamsscrub. Het kan je stofwisseling stimuleren en heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is zeker de moeite waard om dit sap te proberen en op te nemen in je dieet en huidverzorging gewoontes om de voordelen ervan te plukken.

Geraadpleegde bronnen:

 • The laxative effect of fresh pulp aqueous extracts of Thai Tamarind cultivars – Onderzoek naar het laxeermiddel effect van Thaise tamarinde link.
 • Tamarind used as constipation medicine – Rapport over tamarinde als laxeermiddel link.
 • Tamarindus indica: Extent of explored potential – Review van tamarinde toepassingen link.
 • Tamarind – Onderzoek naar tamarinde eigenschappen link.
 • The effect of an artificial tear combining hyaluronic acid and tamarind seeds polysaccharide in patients with moderate dry eye syndrome – Studie naar tamarindepolysacchariden bij droge ogen link.
 • Studies on the antidiabetic effects of Tamarindus indica – Onderzoek naar tamarinde bij diabetes link.
 • Tamarind A diet‐based strategy against lifestyle maladies – Review over gezondheidsvoordelen van tamarinde link.
 • Diabetes as a cardiovascular risk factor – Overzicht van cardiovasculaire risico’s bij diabetes link.

Veelgestelde vragen

Wat is tamarindesap precies?

Tamarindesap is het uitgeperste vruchtenvlees van de tamarindepeulen van de Tamarindus indica boom. Het heeft een uitgesproken zure en pittige smaak en wordt gebruikt in vele keukens wereldwijd als smaakmaker.

Is tamarindesap veilig om te consumeren?

Tamarindesap is over het algemeen veilig voor consumptie in normale hoeveelheden. Mensen die regelmatig antibiotica gebruiken, een allergie hebben of last hebben van maag-darmklachten moeten het echter met mate gebruiken om de toestand niet te verergeren.

Hoeveel tamarindesap kan ik per dag drinken?

Er is geen vastgestelde bovengrens, maar de meeste experts raden aan om maximaal een á twee glazen vers tamarindesap per dag te drinken. Overmatige consumptie kan namelijk schadelijk zijn voor het glazuur van je tanden door de aanwezige zuren.

Kan tamarindesap helpen bij gewichtsverlies?

Ja, verschillende eigenschappen van tamarindesap kunnen bijdragen aan een gezond gewichtsverlies. Het bevat weinig calorieën, vezels die een verzadigd gevoel geven, stoffen die de vetopname remmen en ingrediënten die de stofwisseling stimuleren. Gecombineerd met een gezond dieet en beweging kan het gewichtsverlies ondersteunen.

Zijn er bijwerkingen van tamarindesap?

Tamarindesap wordt over het algemeen goed verdragen, maar te hoge doseringen kunnen mogelijk leiden tot diarree, misselijkheid of buikpijn bij sommige personen. De zure smaak kan ook de vorming van steenstraataandoeningen, zoals nierstenen, verergeren bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Spiritualiteit Test
Emotionele Intelligentie Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl