Bilimbi

Bilimbi – De stervrucht uit Zuidoost-Azië93 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
93 keer gelezen sinds

0
(0)

De bilimbi is een bijzondere vrucht uit Zuidoost-Azië met een unieke smaak en uiterlijk. Het behoort tot de klaverzuringfamilie en is nauw verwant aan de carambola. Met zijn korte stam en uitgespreide takken kan de bilimbi boom wel 12 meter hoog worden.

De vruchten van bilimbi hebben een groenige tot donkergele kleur en hebben een ovale vorm met scherpe ribben, waardoor ze op een ster lijken. Het vruchtvlees is stevig, sappig en varieert van lichtgeel tot donkergeel van kleur. Van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië, wordt bilimbi tegenwoordig wereldwijd gekweekt in subtropische en tropische gebieden.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De bilimbi is een stervrucht afkomstig uit Zuidoost-Azië.
 • De vruchten hebben een unieke vorm en kleur.
 • Bilimbi wordt gebruikt als handfruit en garnering.
 • Het eten van bilimbi kan gevaarlijk zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.
 • Er bestaat ook een andere vrucht genaamd zure blimbing die ook veel wordt gebruikt in gerechten.

De bilimbi is een veelzijdige vrucht die niet alleen als handfruit wordt gegeten, maar ook veel wordt gebruikt als garnering in verschillende gerechten. Echter, mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn, aangezien bilimbi een hoge concentratie oxaalzuur en kalium bevat. Naast bilimbi is ook de zure blimbing een bekende vrucht uit Zuidoost-Azië die gebruikt wordt in gerechten of gekookt wordt met suiker. Het is zelfs mogelijk om een zure blimbingboom als kamerplant te houden.

Wat is bilimbi en hoe ziet het eruit?

De bilimbi is een plant uit de klaverzuringfamilie en heeft een opvallende stervormige vrucht. Het is een boom met korte stam en uitgespreide takken, en kan tot 12 meter hoog worden. De vruchten van bilimbi zijn groenig tot donkergeel van kleur en hebben een ovale vorm met scherpe ribben, waardoor ze op een ster lijken. Het vruchtvlees is stevig, sappig en varieert van lichtgeel tot donkergeel van kleur. Bilimbi komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Azië en wordt wereldwijd gekweekt in subtropische en tropische gebieden.

Averrhoa bilimbi en groene bladeren op geweven bamboe, bekend als bilimbi-fruit, komkommerboom, een vruchtdragende boom van het geslacht averrhoa, veel voordelen en vitamines voor de gezondheid, geselecteerde focus. | Premium Foto

De vruchten van bilimbi worden gegeten met de dunne schil. Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar rond de kerstperiode in Nederlandse supermarkten, maar kunnen het hele jaar door op de markt worden gevonden. Bilimbi wordt niet alleen gebruikt als handfruit, maar ook veel als garnering vanwege de stervormige dwarsdoorsnede. Het eten van de vrucht kan gevaarlijk zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.

Daarnaast is er ook informatie gegeven over de zure blimbing, een andere vrucht uit Zuidoost-Azië die verwerkt wordt in gerechten of gekookt wordt met suiker. De zure blimbing groeit aan een tropische boom en kan als kamerplant worden gehouden. De vruchten zijn groen en zuur van smaak.

Al met al is bilimbi een interessante stervrucht uit Zuidoost-Azië die zowel als handfruit als garnering wordt gebruikt. Het is belangrijk om op te merken dat het eten van bilimbi gevaarlijk kan zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.

Culinaire toepassingen van bilimbi

Bilimbi is niet alleen een handfruit, maar ook een populaire garnering in vele gerechten. De unieke vorm van de vrucht, die lijkt op een ster, maakt het een visueel aantrekkelijke decoratie voor salades, desserts en drankjes. De frisse en lichtzure smaak van bilimbi voegt een verrassende twist toe aan gerechten en kan zowel rauw als gekookt worden geconsumeerd.

Een van de meest populaire culinaire toepassingen van bilimbi is als garnering voor visgerechten. De zure smaak van de vrucht balanceert perfect met de vettigheid van vis en voegt een verfrissende en pittige element toe aan het gerecht. Bilimbi kan ook worden toegevoegd aan salades, stoofschotels en sauzen voor een citrusachtige smaak en extra textuur.

Daarnaast wordt bilimbi vaak gebruikt in drankjes zoals sappen, cocktails en limonades. Het sap van de vrucht kan worden geperst en vermengd met andere ingrediënten om een verfrissende en exotische dorstlesser te creëren. Het toevoegen van plakjes bilimbi aan ijsblokjes zorgt voor een feestelijk effect en een subtiele smaak in je drankjes.

Ben je benieuwd naar hoe bilimbi eruitziet en hoe je het kunt gebruiken? Bekijk de onderstaande tabel voor een overzicht van de eigenschappen en culinaire toepassingen van bilimbi.

Bilimbi Culinaire toepassingen
Handfruit Wordt rauw gegeten of gebruikt als garnering in gerechten
Garnituur Toegevoegd aan visgerechten, salades, stoofschotels en sauzen
Drankjes Geperst sap toevoegen aan sappen, cocktails en limonades

Met zijn unieke smaak en uiterlijk is bilimbi een echte culinaire sensatie. Voeg deze exotische vrucht toe aan je gerechten en ontdek de verrassende smaakbeleving die het biedt. Experimenteer met bilimbi in je keuken en laat je verrassen door de veelzijdigheid en frisheid van deze stervrucht uit Zuidoost-Azië.

The Best Bilimbi Plant Nursery in Kadiyam — Kadiyam Nursery

Zure blimbing – Een andere vrucht uit Zuidoost-Azië

Naast bilimbi is er ook de zure blimbing, een zuur smakende vrucht die veel wordt gebruikt in Zuidoost-Aziatische gerechten. Deze vrucht groeit aan een tropische boom en kan zelfs als kamerplant worden gehouden. De zure blimbing heeft groene vruchten die bekend staan om hun zure smaak.

De vruchten van de zure blimbing worden vaak verwerkt in gerechten of gekookt met suiker om ze minder zuur te maken. Door de zure smaak is de vrucht een geliefd ingrediënt in vele traditionele gerechten in Zuidoost-Azië, zoals curry’s en chutneys. De vruchten zijn groen van kleur en hebben een opvallende vorm.

Net als bilimbi is de zure blimbing een interessante vrucht die veelzijdig kan worden gebruikt in de keuken. Of je nu dol bent op de zure smaak of het wilt gebruiken als ingrediënt in een gerecht, de zure blimbing biedt een unieke en exotische smaakervaring.

Tropische boom en kamerplant

De zure blimbing groeit aan een tropische boom die gedijt in warme en vochtige omstandigheden. Het is mogelijk om deze boom als kamerplant te houden, maar het vereist wel specifieke zorg en aandacht. De zure blimbing heeft voldoende zonlicht en regelmatig water nodig om te kunnen groeien en vruchten te produceren.

Bilimbi Fruit Information and Facts

De zure blimbing is niet alleen een smakelijke vrucht, maar ook een interessante toevoeging aan je interieur. Met zijn groene bladeren en unieke vruchten kan de boom een mooie decoratieve plant zijn, mits je de juiste omstandigheden kunt bieden.

Samenvattend

De zure blimbing is een zuur smakende vrucht uit Zuidoost-Azië die veel gebruikt wordt in traditionele gerechten. Het groeit aan een tropische boom en kan zelfs als kamerplant worden gehouden. De vruchten hebben een opvallende groene kleur en zijn geliefd vanwege hun zure smaak. Of je nu een liefhebber bent van zure smaken of het wilt gebruiken als ingrediënt in een gerecht, de zure blimbing voegt een unieke en exotische smaak toe aan je culinaire avonturen.

Groeicondities Verzorgingstips
Zonlicht: Volle zon Plaats de boom op een zonnige locatie in huis of in de tuin.
Water: Regelmatig water geven Geef de boom regelmatig water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.
Temperatuur: Warm Zorg voor een warme omgeving, de boom gedijt het beste bij temperaturen tussen 20°C en 30°C.
Grond: Vruchtbare grond Plant de boom in vruchtbare grond die goed vocht vasthoudt.

Gezondheidsvoordelen van bilimbi

Bilimbi heeft mogelijk enkele gezondheidsvoordelen, waar we hier dieper op ingaan. Deze unieke stervrucht uit Zuidoost-Azië zit boordevol voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam.

Een van de belangrijkste voordelen van bilimbi is het hoge gehalte aan vitamine C. Deze krachtige antioxidant helpt het immuunsysteem te versterken en beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Het regelmatig consumeren van bilimbi kan dus bijdragen aan een gezond immuunsysteem en het verminderen van het risico op infecties en ziektes.

Daarnaast bevat bilimbi ook verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en fosfor. Deze mineralen zijn essentieel voor een goede botgezondheid, spierfunctie en energieproductie. Door bilimbi toe te voegen aan je dieet, kun je bijdragen aan het behoud van sterke botten en een gezonde stofwisseling.

980+ Averrhoa Bilimbi Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Let op: bilimbi bevat een hoge concentratie oxaalzuur en kalium, wat schadelijk kan zijn voor nierpatiënten. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en bilimbi met mate te consumeren als je nierproblemen hebt.

Voedingswaarde van bilimbi (per 100g) Hoeveelheid
Energie 19 kcal
Koolhydraten 3,9 g
Eiwitten 0,6 g
Vetten 0,2 g
Vitamine C 24,7 mg
Calcium 15 mg
Ijzer 0,4 mg
Fosfor 11 mg

Samenvatting

 • Bilimbi is een stervrucht uit Zuidoost-Azië met mogelijk enkele gezondheidsvoordelen.
 • De vrucht is rijk aan vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt en beschermt tegen vrije radicalen.
 • Daarnaast bevat bilimbi ook mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor, die bijdragen aan een goede botgezondheid en energieproductie.
 • Let op: bilimbi kan schadelijk zijn voor nierpatiënten vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur en kalium.

Referentie

Ashraf, U., Sharif, A., & Malik, A. U. (2020). Nutritional study of bilimbi fruit (Averrhoa bilimbi L.) from Pakistan. Food Science & Nutrition, 8(3), 1546–1554. https://doi.org/10.1002/fsn3.1438

Conclusie

Bilimbi is een culinaire sensatie die je moet ontdekken. Het is een unieke stervrucht uit Zuidoost-Azië met een zure smaak die perfect past bij verschillende gerechten.

Bilimbi, ook wel bekend als de stervrucht, is een plant uit de klaverzuringfamilie en is verwant aan de carambola. Het is een boom met korte stam en uitgespreide takken, en kan tot 12 meter hoog worden. De vruchten van bilimbi zijn groenig tot donkergeel van kleur en hebben een ovale vorm met scherpe ribben, waardoor ze op een ster lijken. Het vruchtvlees is stevig, sappig en varieert van lichtgeel tot donkergeel van kleur. Bilimbi komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Azië en wordt wereldwijd gekweekt in subtropische en tropische gebieden.

De vruchten van bilimbi worden gegeten met de dunne schil. Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar rond de kerstperiode in Nederlandse supermarkten, maar kunnen het hele jaar door op de markt worden gevonden. Bilimbi wordt niet alleen gebruikt als handfruit, maar ook veel als garnering vanwege de stervormige dwarsdoorsnede. Het eten van de vrucht kan gevaarlijk zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.

Daarnaast is er ook informatie gegeven over de zure blimbing, een andere vrucht uit Zuidoost-Azië die verwerkt wordt in gerechten of gekookt wordt met suiker. De zure blimbing groeit aan een tropische boom en kan als kamerplant worden gehouden. De vruchten zijn groen en zuur van smaak.

Al met al is bilimbi een interessante stervrucht uit Zuidoost-Azië die zowel als handfruit als garnering wordt gebruikt. Het is belangrijk om op te merken dat het eten van bilimbi gevaarlijk kan zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.

Veelgestelde vragen

Wat is bilimbi?

Bilimbi, ook wel bekend als de stervrucht, is een plant uit de klaverzuringfamilie en is verwant aan de carambola.

Hoe ziet bilimbi eruit?

De vruchten van bilimbi zijn groenig tot donkergeel van kleur en hebben een ovale vorm met scherpe ribben, waardoor ze op een ster lijken. Het vruchtvlees is stevig, sappig en varieert van lichtgeel tot donkergeel van kleur.

Wanneer is bilimbi verkrijgbaar?

Bilimbi is voornamelijk verkrijgbaar rond de kerstperiode in Nederlandse supermarkten, maar kan het hele jaar door op de markt worden gevonden.

Wordt bilimbi alleen als handfruit gegeten?

Nee, bilimbi wordt niet alleen gebruikt als handfruit, maar ook veel als garnering vanwege de stervormige dwarsdoorsnede.

Is bilimbi gevaarlijk voor nierpatiënten?

Ja, het eten van bilimbi kan gevaarlijk zijn voor nierpatiënten vanwege de hoge concentratie oxaalzuur en kalium.

Wat is zure blimbing?

Zure blimbing is een andere vrucht uit Zuidoost-Azië die verwerkt wordt in gerechten of gekookt wordt met suiker. De vruchten zijn groen en zuur van smaak.

Bron Links

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken