Image

Doe Deze 13-minuten Meditatie Voor Volledige FOCUS En Concentratie Op Lange Termijn


47 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
47 keer gelezen sinds

0
(0)

Meditatie blijkt een krachtig hulpmiddel (volgens dit peer-reviewed onderzoek uit 2019) voor betere focus en concentratie. Doe dagelijks slechts 13 minuten aan meditatie gedurende 8 weken, en je zult al aanzienlijke voordelen ervaren op het vlak van geestelijke scherpte, cognitief presteren, gemoedstoestand en stressniveaus. Deze eenvoudige, natuurlijke praktijk kan een wereld van verschil maken in je mentale fitheid.

De Meditatie Techniek

Dus, je vraagt je misschien af wat deze meditatie precies inhoudt. De meditatie is heel eenvoudig en kan door iedereen worden uitgevoerd. Wat je wilt doen, is een timer zetten op 13 minuten. Ga zitten of liggen, sluit je ogen en focus op je ademhaling. De meeste mensen zullen baat hebben bij alleen ademen door hun neus. Maar als je een soort obstructie hebt of niet alleen door je neus kunt ademen, kun je waarschijnlijk ook ademen door je neus en mond, of alleen je mond. Idealiter adem je echter alleen door je neus gedurende een periode van 13 minuten, waarbij je je concentreert op je ademhaling en je bewustzijn richt op een punt net achter je voorhoofd.

Concentreer je op de Ademhaling

Nu klinkt dat misschien een beetje vreemd, omdat je nog nooit echt ‘in’ je voorhoofd bent geweest, maar ongeveer een centimeter achter je voorhoofd is waar je je concentratie zou willen plaatsen terwijl je je ook op je ademhaling richt. Een belangrijk aspect van meditatie is dat je concentratie af en toe zal afdwalen van je ademhaling en die locatie in je hoofd. Dit gebeurt misschien elke 10 seconden, elke 20 seconden, of zelfs elke vijf seconden. Een cruciaal onderdeel van deze meditatiepraktijk om focus en concentratie te verbeteren, is dat je jezelf steeds opnieuw richt op die specifieke locatie en op je ademhaling.

De Noodzaak van Herhaaldelijke Nieuwe focus

Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Mensen denken dat als je mediteert en je moet je concentreren op je ademhaling, dat als je gedachten afdwalen, je op de een of andere manier gefaald hebt in die meditatie. Maar dat is eigenlijk niet het geval. Een groot deel van het verbeteren van je vermogen om je te focussen en te concentreren door middel van neuroplasticiteit, het herschikken van de circuits voor focus en concentratie, is het herhaaldelijk terugkeren naar een staat van focus vanuit een staat van niet-focus of verminderde focus.

Vergelijking met Autorijden

Denk aan het als het rijden op de snelweg en proberen tussen de rijstrooklijnen te blijven. Elke keer als het voertuig een beetje afwijkt, raak je de geribbelde strook en stuur je weer terug naar het midden. Dat is eigenlijk wat een gefocuste meditatiepraktijk inhoudt, in plaats van te verwachten dat je altijd tussen de mentale lijntjes blijft. Als je dus een dagelijkse meditatie van 13 minuten wilt doen, ga zitten of liggen, sluit je ogen, begin te concentreren op je ademhaling, richt je aandacht op een plek ongeveer een centimeter achter je voorhoofd en verwacht volledig dat je gedachten op een gegeven moment zullen afdwalen. Dat is dan het moment om weer terug te keren naar die locatie en naar je ademhaling.

De Belangrijke Hersengebieden

Door dit herhaaldelijk te doen, train je echt het netwerk binnen je hersenen dat die prefrontale cortex omvat waar je je op richt, evenals enkele andere structuren zoals de temporale cortex en de hippocampus, een structuur geassocieerd met geheugen. Deze onderdelen van het neurale circuit zijn betrokken bij het richten van onze mentale focus en concentratie. Deze meditatiepraktijk, waarbij je je focust en opnieuw focust, is door verschillende studies, waaronder die van het Suzuki-lab, bewezen om het vermogen van mensen om zich te concentreren en gefocust te blijven aanzienlijk te verbeteren.

Verschillende Meditatiepraktijken

In het prachtige boek “Altered States” beschrijven ze verschillende meditatiepraktijken, sommigen iets langer dan degene die ik beschreef, variërend van 17 minuten tot 60 minuten per dag. Hoewel dit vrij lang kan zijn, is het punt hier niet hoe lang je je kunt focussen of proberen volledige focus te bereiken voor de volledige duur van de meditatie. Voor de meeste mensen, inclusief mezelf, is een relatief korte meditatie van ongeveer 13 minuten, waarin je volledig verwacht dat je focus en concentratie zullen afdwalen, maar waarin je jezelf steeds opnieuw richt, het meest effectief. Ja, inderdaad, het meest effectief om jezelf te leren focussen en geconcentreerd te blijven.

Altered Traits: Science Reveals How Meditation Changes Your Mind, Brain, and Body

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat Zijn De Voordelen Van Dagelijkse Meditatie Voor Focus?

Dagelijkse meditatie verbetert focus, concentratie, gemoedstoestand en verlaagt stressniveaus.

Hoe Vaak Moet Ik Mediteren Voor Resultaten?

Mediteren gedurende 13 minuten per dag gedurende 8 weken kan al significante voordelen opleveren.

Wat Is De Beste Manier Om Te Mediteren?

Zit of lig comfortabel, sluit je ogen en focus op je ademhaling en een punt achter je voorhoofd.

Wat Als Mijn Gedachten Afdwalen Tijdens Meditatie?

Het afdwalen van gedachten is normaal. Breng je aandacht telkens rustig terug naar je ademhaling en het punt achter je voorhoofd.

Kan Iedereen Profiteren Van Meditatie?

Ja, iedereen kan profiteren van meditatie, ongeacht eerdere ervaring. Het helpt bij het verbeteren van mentale focus en algehele geestelijke gezondheid.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Doe de ADHD test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest