eettrends van 2023

De eettrends van 2024: Groenten en Paddenstoelen1621 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
1621 keer gelezen sinds

0
(0)

Heeft u al gehoord van de culinaire experts die vooruitkijken naar de eettrends van 2023? We zijn benieuwd wat zij te zeggen hebben over wat we in de toekomst op ons bord kunnen verwachten! Volgens deze experts zullen groenten en paddenstoelen een belangrijk onderdeel vormen van het menu in 2023. In deze blog gaan we dieper in op de redenen waarom deze trend zich voortzet en hoe we groenten en paddenstoelen op een lekkere en creatieve manier kunnen serveren. Dus pak uw koksmuts en schort maar vast uit, want we gaan aan de slag met de eettrends van 2023!

eettrends van 2023

Belang van groenten en paddenstoelen in de eettrends van 2023

Volgens antropoloog en etno botanicus Wouter Bijdendijk zullen groenten en paddenstoelen in 2023 een nog prominentere rol spelen op het menu. Bijdendijk bracht recent een boek uit genaamd “Plantkracht”, waarin hij stelt dat de mensheid een eeuwenoude band heeft met de natuur en dat het goed is om na te denken over hoe we deze band kunnen behouden en versterken in tijden van milieuvervuiling, pandemieën, klimaatverandering en welvaartsziekten.

Daarnaast verwacht medeoprichter van het online videokookboek Cheflix, Thomas van Burg, dat de trend van groenten zich zal voortzetten in de eettrends van 2023. Dit komt omdat mensen vaker thuis zullen gaan eten in plaats van uit eten te gaan, aangezien het leven duurder wordt. Mensen zullen daarom de vaardigheden willen ontwikkelen om thuis te koken en hun eigen gerechten te maken. Dit zal leiden tot een grotere vraag naar en een groter aanbod van groenten op het menu.

Groenten als vlezige braadstukken

De trend van hele groenten als vlezige braadstukken zet zich voort in de eettrends van 2023, volgens foodstylist Sander de Ponti. Hij ziet steeds vaker dat groenten, zoals bloemkolen, worden behandeld als vlees en worden geroosterd of langzaam gegaard in de oven of op de barbecue. Zo worden ze met een lekkere marinade ingesmeerd en net als vlees meerdere keren gebakken. Door groenten op deze manier te behandelen, komen ze net zo mooi uit als grote stukken vlees.

De Ponti benadrukt ook dat kennis uit de vleeskeuken één op één op allerlei groenten kan worden toegepast. Een voorbeeld hiervan is pompoen Wellington, waarbij de ossenhaas uit het klassieke recept is vervangen door pompoen. De pompoen wordt in bladerdeeg ingepakt, met een mengsel van champignons en broodkruim en afgebakken voor een prachtig en verrassend resultaat.

Het behandelen van groenten als vlezige braadstukken is niet alleen lekker, maar ook een creatieve manier om groenten op het menu te zetten en te laten zien dat groenten net zo lekker en smakelijk kunnen zijn als vlees.

Paddenstoelen als onderdeel van het menu:

Naast groenten, verwacht Wouter Bijdendijk ook dat paddenstoelen in de eettrends 2023 een belangrijk onderdeel van het menu zullen vormen. Paddenstoelen zijn niet alleen lekker, maar kunnen volgens Bijdendijk ook ondersteunend zijn voor het lichaam en de geest. Hoewel het idee dat planten en schimmels ons kunnen helpen vaak wordt afgedaan als “bakerpraatjes”, benadrukt Bijdendijk dat planten al duizenden jaren wereldwijd worden gebruikt als medicijn. Het is daarom belangrijk om paddenstoelen serieuzer te nemen en ze op te nemen in ons menu als een bron van voedingsstoffen en gezondheid.

Paddenstoelen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en smaken, wat betekent dat ze op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt in het koken. Zo kunnen ze worden gebakken, gestoofd, geroosterd of ingeblikt en zijn ze een lekkere en smakelijke aanvulling op allerlei gerechten. Dus laat uzelf in 2023 niet beperken tot alleen groenten op het menu, maar experimenteer ook met paddenstoelen en ontdek de vele voordelen die ze kunnen bieden voor uw gezondheid en welzijn.

Verschuiving naar echte voeding en afname populariteit bewerkte voeding

Volgens Wouter Bijdendijk zal de populariteit van supermarkten voor het doen van groenteboodschappen afnemen in de eettrends van 2023. Dit komt omdat er een verschuiving plaatsvindt van bewerkte voeding naar echte voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Bewerkte voeding, zoals diepvriesproducten en verpakte maaltijden, bevat vaak veel suiker, zout en andere toevoegingen die niet goed zijn voor onze gezondheid. Echte voeding, zoals verse groenten en paddenstoelen, bevat daarentegen veel voedingsstoffen en is beter voor ons lichaam.

Daarom verwacht Bijdendijk dat mensen vaker zullen overstappen op platteland winkels en boerderijwinkels om hun groenteboodschappen te doen. Deze winkels bieden vaak verse en onbewerkte producten van lokale boeren, wat betekent dat mensen kwalitatief hoogwaardige en gezonde producten kunnen kopen. Dit is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, aangezien lokale producten minder vervoer nodig hebben en de landbouw in de omgeving steunen. Dus als u op zoek bent naar een gezonde en duurzame manier om uw groenteboodschappen te doen, overweeg dan om in 2023 een bezoek te brengen aan een platteland winkel of boerderijwinkel.

Conclusie:

In dit artikel hebben we gekeken naar de eettrends die we in 2023 kunnen verwachten, volgens culinaire experts. We hebben gezien dat groenten en paddenstoelen een belangrijk onderdeel van het menu zullen vormen in 2023, vanwege hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. We hebben ook gezien dat groenten op een lekkere en creatieve manier kunnen worden behandeld als vlezige braadstukken, door kennis uit de vleeskeuken te gebruiken. Daarnaast zullen paddenstoelen op vele manieren kunnen worden gebruikt in het koken als een bron van voedingsstoffen en gezondheid.

Tot slot zullen we in de eettrends van 2023 waarschijnlijk een verschuiving zien van bewerkte voeding naar echte voeding die rijk is aan voedingsstoffen. Dit zal leiden tot een afname in de populariteit van supermarkten voor het doen van groenteboodschappen en een toename in de populariteit van platteland winkels en boerderijwinkels. Als u op zoek bent naar gezonde en duurzame opties voor uw groenteboodschappen, is het zeker de moeite waard om deze winkels eens te bezoeken in 2023.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231231 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023943 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023665 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211039 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021827 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021569 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views