7 Belangrijke Taurine voedingsmiddelen

7 Belangrijke Taurine voedingsmiddelen569 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
569 keer gelezen sinds

0
(0)

Taurine is wellicht het belangrijkste aminozuur waar je nog nooit van hebt gehoord. Waarom zeg ik dat? Er zijn meerdere redenen en ik ga ze allemaal met je bespreken.

Taurine is een conditioneel essentieel aminozuur bij mensen, en ik zal zo uitleggen wat dat inhoudt. Het is ook een niet-proteïnogeen aminozuur, wat betekent dat ons lichaam dit aminozuur niet gebruikt om proteïnen mee te bouwen. Maar dat maakt het niet minder belangrijk voor de optimale functie van mensen.

Mocht je je afvragen waarom je nog nooit van taurine hebt gehoord als het zo belangrijk is, dan is dat een goede vraag. Maar er zijn meer goede vragen:

 1. Wist je dat taurine het meest voorkomende aminozuur is in het menselijk lichaam?
 2. Wist je dat dit aminozuur het meest voorkomende aminozuur is in het menselijk brein, in het menselijk hart, en in het netvlies achter in je oog?
 3. Wist je dat de meest overvloedige bron van taurine ter wereld menselijke moedermelk is?
 4. Wist je dat elke cel in het menselijk lichaam een actieve transporter op het celmembraan heeft die dit aminozuur de cel in transporteert, daarbij ATP als energie gebruikt?

Cellen werken actief om taurine van buiten naar binnen te transporteren. Dit gebeurt alleen als de cellen taurine nodig hebben.

Is Taurine Essentieel?

Veel voedingsexperts zien taurine als een conditioneel essentieel aminozuur. Dit betekent dat sommige mensen het nodig hebben. Hoewel we soms taurine in ons lichaam kunnen aanmaken, kunnen velen van ons dit niet of niet voldoende doen om aan de behoeften van onze cellen te voldoen.

Er zijn situaties waarin taurine essentieel is, zoals bij premature baby’s, mensen die een trauma hebben doorgemaakt, mensen na een operatie, of mensen met hartfalen. Deze mensen kunnen niet genoeg taurine aanmaken, vooral als hun dieet arm is aan de aminozuren die nodig zijn om taurine te maken. Voor deze mensen wordt taurine dus essentieel.

Voor de gemiddelde persoon, zoals jij en ik, kunnen we misschien genoeg taurine aanmaken, zodat het niet essentieel is om het via ons dieet binnen te krijgen. Er zijn echter voedingsexperts die geloven dat taurine essentieel is voor iedereen. Dit debat is nog steeds gaande en er is dus meer onderzoek nodig.

Voedingsmiddelen Rijk aan Taurine

Laten we eens kijken naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan taurine, zodat je ervoor kunt zorgen dat je deze dagelijks in je dieet opneemt. Dit is vooral belangrijk als je moeite hebt met het aanmaken van taurine, als je een enzymtekort hebt, of als je een aandoening hebt die vereist dat je meer taurine nodig hebt dan je lichaam kan aanmaken.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan taurine:

 1. Hart: Dit kan het hart zijn van elk zoogdier, zoals kip of rund. Het is een van de rijkste bronnen van taurine.
 2. Lever: De lever van elk dier, zoals kabeljauw, kip, rund, varken, lam, hert, geit, is een uitstekende bron van taurine.
 3. Schelp- en schaaldieren: Garnalen, mosselen, kokkels, oesters zijn zeer rijk aan taurine.
 4. Herkauwersvlees: Het spierweefsel van elke herkauwer zoals koe, geit, schaap, hert, of elk ander herkauwend dier.
 5. Vlees van eenmagigen: Dit omvat varkens, kippen, kalkoenen, en alle andere gevogelte.
 6. Eieren: Elk ei van elke vogel is een geweldige bron van taurine.
 7. Zuivel: Melk van elk zoogdier is een zeer rijke bron van taurine.

Andere bronnen van Taurine

Het is belangrijk om te onthouden dat de kooktijd van je eten invloed heeft op het taurinegehalte. Hoe langer je kookt, hoe minder taurine er overblijft.

Als je een veganist of vegetariër bent en geen vlees wilt eten, zijn er ook andere bronnen van taurine. Je kunt een beetje taurine binnenkrijgen door bepaalde schimmels, bacteriën en insecten te eten. Bijvoorbeeld, brouwersgist is een redelijke bron van taurine. Ook algen, die eigenlijk bacteriën zijn, kunnen een beetje taurine leveren. Het eten van de meeste insecten is ook een vrij goede bron van taurine, hoewel dit in het westen niet gebruikelijk is.

Omdat er momenteel geen aanbevolen dagelijkse inname van taurine is, heb ik niet aangegeven hoeveel milligram taurine er in elk van deze voedselbronnen zit. Ik heb ze echter gerangschikt van de hoogste naar de laagste taurinegehalte.

Geraadpleegde bronnen:

 1. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12514918/
 2. Review: Taurine: A “very essential” amino acid https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501277/
 3. Taurine linked with healthy aging – https://www.science.org/doi/10.1126/science.adi3025

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views