Hoe Creativiteit Ons Heelt en Waarom Het een Geschenk aan de Wereld Is

Hoe Creativiteit Ons Heelt en Waarom Het een Geschenk aan de Wereld Is108 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
108 keer gelezen sinds

0
(0)

Creativiteit is de manier waarop ik mijn ziel deel met de wereld.” ~ Brené Brown

Vandaag schreef ik een gedicht voor de vrouw van wie ik hield.

Nog maar een paar weken geleden geloofde ik volledig dat zij degene was met wie ik voor altijd zou zijn. Liefde voor altijd. Mijn hart stond wijd open voor haar. We spraken over trouwen en samenwonen dicht bij een bos, kunst maken en een gezin zijn.

Toen werd het moeilijk. We praatten, we probeerden, we lazen boeken, we zonden onze intentie uit in het universum. Maar we konden het gewoon niet bij elkaar houden.

Er was zoveel pijn. Maar ook zoveel liefde. Er waren geen leugens; er was geen verraad. Er was veel vriendelijkheid en begrip, pogingen tot bewustzijn en empathie. Het was echt moeilijk, en mijn hart brak. Maar het komt goed. Het is gewoon een heel andere weg dan ik had verwacht.

Na een paar weken zijn we weer samengekomen als vrienden. Echt goede vrienden. Zoals ze zei: “Ik wil de beste ex-vriendin zijn die je ooit hebt gehad.” En tot nu toe is ze dat ook echt.

Zij daagde ons uit om zoveel mogelijk van elkaar te houden, terwijl we niet samen zijn. Het is een grote vraag. Een diep spirituele vraag die de grenzen oprekt van alles wat we denken te weten over wie we liefhebben, waarom we liefhebben en wat we verwachten in ruil.

Morgen is de verjaardag van de dag dat we elkaar ontmoetten.

Zoals je je kunt voorstellen, zit mijn dichterlijk hart vol liefde, pijn, speculatie, mededogen en het mysterie ervan. En dat brengt me bij mijn punt…

Creativiteit is geen luxeproduct.

Hoe Creativiteit Ons Heelt en Waarom Het een Geschenk aan de Wereld Is

Het schrijven van wat verzen over wat we hadden, wat we droomden en wat we zijn geworden, hielp me mijn gedachten en gevoelens te verhelderen. Het hielp me mijn eigen waarheid te zien.

Voor iedereen die op enigerlei wijze voelt dat ze hun creativiteit willen activeren en ermee in contact willen komen, is het echt zoveel groter dan het lijkt.

Dit is waarom…

Creativiteit helpt ons gezien te worden.

Er lopen iets van zeven miljard mensen rond op deze planeet. Of je nu op de snelweg rijdt, door de straten van je stad loopt of online rondsurft, het is gemakkelijk om je verloren te voelen. Om je onzichtbaar te voelen, onbeduidend. Het is een grote wereld.

Wanneer we iets creëren, of het nu een solovoorstelling is, een geanimeerde video, een gedicht, een lied, wat dan ook, nemen we wat er in ons zit en brengen het naar buiten. Nu kan het worden getoond of gehoord. Nu kan het worden ervaren, overgedragen. Nu kan het worden gedeeld.

Wanneer het wordt gedeeld, worden delen van ons die ooit onzichtbaar, verborgen, onduidelijk waren, bekend.

Misschien krijg je je vijftien minuten en word je populair bij de massa. Waarschijnlijker is dat het met je uitgebreide vriendengroep is of gewoon met een paar naaste mensen. En soms zal je creatie alleen voor jezelf zijn. Zelfs als niemand anders je werk bekijkt, zal het je nog steeds helpen jezelf te zien. Beter bekend worden bij jezelf. Dieper begrijpen wie je bent.

Dit is belangrijk.

Creativiteit helpt ons om beter te worden uitgedrukt.

Uitgedrukt betekent eenvoudigweg het bewegen van potentieel naar werkelijkheid. Een danser die in de hoek zit, wordt op dat moment niet uitgedrukt als danser. Een chef-kok die een blik soep opwarmt, wordt niet uitgedrukt als chef-kok. Je begrijpt het idee.

Zoals mijn poëziedocent op de universiteit zei, is een dichter niet iemand met een boek met gedichten op haar bureau. Het is niet iemand met een lesopdracht of een indrukwekkend C.V. Een dichter is iemand die gedichten schrijft.

Dit lijkt misschien vrij voor de hand liggend, maar het gaat diep. Als mensen is ons ware potentieel bijna onbeperkt. Op basis van de keuzes die we maken, de kansen die we grijpen en de inspanningen die we leveren, gaat ons leven verder in welke koers we dan ook kiezen. We zullen in wezen op verschillende manieren worden uitgedrukt als resultaat van onze keuzes.

Creativiteit, in welke vorm dan ook, helpt ons te worden wie we zijn. Danser, dichter, ondernemer, zanger, kunstenaar, vader, vriend, leraar, geliefde, wat dan ook. Het is jouw keuze. Jouw inzet. Jouw pad. Hoe je ook kiest om jezelf uit te drukken, wordt jouw leven.

Dit is belangrijk.

Creativiteit helpt ons te helen.

Er zijn genoeg manieren om te genezen. Je kunt een therapeut raadplegen, diep in meditatie duiken, een solo-reis over de wereld maken, met je vrienden praten, een zweethut in gaan, of een fantastische innerlijke reis maken. Het is allemaal goed. Wat goed voor jou is, is goed voor jou. Maar er is ten minste één belangrijk verschil bij het gebruiken van creativiteit om te genezen.

Wanneer we iets creëren, verplaatst het zich van het interne (een idee) naar het externe (de expressie). In tegenstelling tot een meditatie of een bezoek aan de therapeut, kunnen onze worstelingen en onze catharsis nu worden gedeeld.

Ik schreef een scenario genaamd PANACEA’S DREAM over een sjamaan en wetenschapper die een pil ontwikkelen die elke ziekte geneest. Het werkt, maar niemand weet echt waarom.

Thematisch gezien gaat het over de dualiteit tussen geloof en wetenschap. Dit is iets waarmee ik mijn hele leven geworsteld heb. Maar nu spelen deze vragen zich af via mijn personages. Ik word op genezende wijze geheeld door dit verhaal te schrijven omdat ik nu de afzonderlijke delen van mezelf kan integreren. Ik kan nu de scepticus in mezelf zien en empathie hebben voor de spiritualist die alleen op geloof vertrouwt.

Iedereen die mijn scenario leest of de film ziet, zal er enig voordeel uit halen. Misschien roept het wat vragen op. Mijn expressie kan worden gedeeld. In tegenstelling tot die reis naar de therapeut of het zweten in de hut.

Dus creativiteit helpt ons gezien, uitgedrukt en geheeld te worden. Dit is fantastisch! Maar ik had onlangs een beetje een openbaring en kwam tot een diepere waarheid terwijl ik met mijn oude liefde sprak.

Uitgedrukt, genezen en gezien worden is eigenlijk een dienst aan de mensheid. Een geschenk aan de wereld.

  • Als we worden uitgedrukt, worden we wie we werkelijk zijn.
  • Als we worden genezen, worden we betere versies van onszelf.
  • Als we worden gezien, schijnt onze waarheid en goedheid in de wereld.
  • En als we onszelf uitdrukken, genezen en schijnen, helpen we anderen hetzelfde te doen.

Dit is belangrijk.

Echt belangrijk.

Morgen ga ik mijn eigen advies opvolgen. Ik ga mijn oude liefde haar gedicht geven. En van haar houden met alles wat ik in mijn hart heb (ook al zijn we niet samen). Ik ga me op manieren uitdrukken, helen en laten zien die ik niet in woorden kan uitdrukken.

Creativiteit is geen luxeproduct.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views