Is Kaneel Gezond

Is Kaneel Gezond?113 keer gelezen sinds
19
minuten leestijd
19
minuten leestijd
113 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb je je ooit afgevraagd of kaneel gezond is? Ik had dezelfde vraag, vooral toen ik hoorde dat het ontstekingsremmend werkt en kan helpen tegen een slechte adem. In dit artikel ga ik al mijn bevindingen over de gezondheidsvoordelen en eventuele nadelen van kaneel met je delen.

Laten we dus beginnen aan deze boeiende reis door de wereld van kaneel!

Samenvatting

 • Kaneel is een specerij die afkomstig is van de binnenste schors van bomen en het bevat vitamines, mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen, waardoor het gezond is.
 • Kaneel kan helpen bij gewichtsverlies en sommige mensen gebruiken het als vervanger voor suiker.
 • Het consumeren van kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van bloedvetten en bloeddruk, en het beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Wat is Kaneel?

Een gezin geniet van een feestelijke maaltijd samen aan tafel.

Kaneel is een specerij. We halen het uit de binnenste schors van bomen. Deze bomen horen bij de soort “Cinnamomum”. Mensen vinden kaneel lekker. Ze doen het in eten en drinken. Kaneel heeft ook vitamines, mineralen en sterke stoffen die ons lichaam beschermen.

Dit zijn antioxidanten. Daarom is kaneel gezond. Het kan je helpen om af te vallen. Ook gebruiken sommige mensen kaneel in plaats van suiker. Dat is beter voor je lichaam.

De krachten van kaneel zijn al heel oud bekend. Kaneel stopt schimmels en doodt sommige slechte bacteriën. In oude boeken lezen we dat mensen dit al duizenden jaren weten. Kaneel kwam eerst uit Sri Lanka, maar nu groeit het op veel plaatsen.

Ooit was kaneel een heel kostbaar goedje!

Oorsprong

Kaneel komt uit een heel ver land. Het komt uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon genoemd werd. Er zijn twee soorten kaneel. De ene heet Ceylon en de andere Cassia. Ze lijken op elkaar, maar ze hebben elk hun eigen voordelen.

Dit zoete kruid is al heel oud. Mensen gebruiken het al duizenden jaren om eten lekker te maken. Maar kaneel is meer dan alleen maar lekker. Het is ook heel gezond. Je kunt er veel goeds mee doen voor je lichaam.

Toepassingen in de Oudheid

Kaneel was heel belangrijk in de Oudheid. Het had een grote rol in het eten en ook in de geneeskunde. Men gebruikte kaneel in zoete en hartige gerechten. Dat maakt het een van de oudste specerijen uit de geschiedenis.

Kaneel werd niet alleen voor smaak gebruikt. Het hielp ook bij ziektes. Er zijn veel oude geschriften die dit laten zien. Dus ja, kaneel is gezond! Het was al gezond in de Oudheid en dat is nu nog steeds zo.

Voedingswaarde van Kaneel

Een paar besprenkelt kaneel op hun ontbijthavermout in een zonverlichte keuken.

Als je gezond wilt leven, is het belangrijk om te weten wat de voedingswaarde van kaneel is. Kaneel bevat ongeveer 6 kcal per theelepel en bijna geen vet of suikers. Het heeft wel koolhydraten, vezels en een klein beetje eiwit.

Daarnaast bevat kaneel vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je lichaam. Het olieachtige deel van kaneel bevat een stof genaamd cinnamaldehyde, die verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak en geur.

Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige soorten kaneel, zoals cassia, een giftige stof genaamd coumarine bevatten. Daarom is het beter om de voorkeur te geven aan ceylonkaneel, omdat deze nauwelijks coumarine bevat.

Kortom, kaneel kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet vanwege de voedingsstoffen die het bevat en de mogelijke gezondheidsvoordelen die het kan bieden.

Nutriënten

Kaneel is niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan essentiële voedingsstoffen. In de tabel hieronder heb ik enkele belangrijke voedingsstoffen die in kaneel te vinden zijn, opgesomd.

Voedingsstoffen Hoeveelheid per 100g
Energie 247 Kcal
Eiwit 4 g
Vezels 53.1 g
Calcium 1002 mg
IJzer 8.3 mg
Mangaan 17.5 mg

Zoals je kunt zien, biedt kaneel veel voedingswaarde, met name vezels, calcium, ijzer en mangaan. Maar het is belangrijk om te onthouden dat, ondanks deze voordelen, het nog steeds met mate moet worden geconsumeerd.

Calorische waarde

Het is belangrijk om te weten dat kaneel een relatief lage calorische waarde heeft. Dit maakt het een uitstekende aanvulling op elk dieet, vooral voor diegenen die op hun calorie-inname letten om een gezond gewicht te behouden. Hier is een overzicht van de calorische waarde van kaneel in tabelvorm:

Gewicht Calorische waarde
100 gram 247 calorieën
1 theelepel (3 gram) 7.41 calorieën
1 eetlepel (9 gram) 22.23 calorieën

Door kaneel te gebruiken als suikervervanger, helpt het de calorieën in voeding en dranken te verminderen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de dagelijkse calorie-inname, wat weer kan helpen bij gewichtsbeheersing. Het is dus duidelijk dat het consumeren van kaneel kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht, waardoor het een goede keuze is voor mensen die willen afvallen en op hun calorische waarde letten.

Geschiedenis van Kaneel

Kaneel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot wel 2800 voor Christus. Het woord “kaneel” komt van het Latijnse woord voor “stokje”, wat verwijst naar de bast van de kaneelboom die als specerij wordt gebruikt.

Kaneel komt voornamelijk voor in Sri Lanka (Ceylon) en Indonesië, waar het al duizenden jaren wordt verbouwd. In het oude Egypte werd kaneel zelfs als waardevol beschouwd en gebruikt bij het balsemen van lichamen.

Tijdens de Middeleeuwen werd kaneel door handelaren over heel Europa verspreid en was het erg populair als smaakmaker in gerechten. Nu wordt kaneel wereldwijd gebruikt in zoete en hartige gerechten en is het een belangrijk ingrediënt in veel keukens.

Oorsprong en Vroege Gebruik

Kaneel heeft al sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld. Het werd voor het eerst gebruikt in het oude Egypte en China, duizenden jaren geleden. Mensen ontdekten al vroeg de heerlijke smaak en de mogelijke medicinale eigenschappen van kaneel.

In oude beschavingen werd kaneel gebruikt als conserveermiddel voor voedsel en als ingrediënt in parfums en medicijnen. Het was zelfs zo waardevol dat het werd beschouwd als een geschenk voor koningen en goden.

De populariteit van kaneel verspreidde zich snel over de wereld, en het werd een belangrijk handelsproduct in de middeleeuwen. Vandaag de dag wordt kaneel nog steeds gewaardeerd om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen.

Verspreiding en Handel in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen was kaneel erg gewild en mysterieus. Het werd verhandeld door Venetiaanse kooplieden. Hier zijn enkele belangrijke feiten over de verspreiding en handel in die tijd:

 1. Kaneel werd beschouwd als een waardevol specerij.
 2. Venetië had het monopolie op de handel in kaneel.
 3. De prijs van kaneel was hoog en alleen de rijken konden het zich veroorloven.
 4. Kaneel werd gebruikt in voedsel, dranken en medicijnen.

Gezondheidsvoordelen van Kaneel

Kaneel heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met diabetes. Kaneel kan ook helpen bij het verlagen van bloedvetten en bloeddruk, wat goed is voor de gezondheid van het hart.

Bovendien bevat kaneel veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Onderzoek heeft aangetoond dat kaneel een positief effect kan hebben op de glucosehuishouding en kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2. Een van de belangrijkste verbindingen in kaneel die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze gezondheidsvoordelen is cinnamaldehyde.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat kaneel ook nadelen heeft, zoals toxiciteit bij overmatig gebruik en allergische reacties. Dus, terwijl kaneel gezondheidsvoordelen kan bieden, is het belangrijk om het met mate te consumeren en eventuele allergieën of gezondheidsproblemen te bespreken met een arts of diëtist.

Regulering van Bloedsuikerspiegel

Kaneel kan mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het meest onderzochte gezondheidsvoordeel van kaneel is het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes.

Er is echter geen bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuikerspiegel goed te houden, volgens het Diabetes Fonds. Het is belangrijk om naast het gebruik van kaneel ook gezond te eten, voldoende te bewegen en indien nodig af te vallen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Bovendien wordt Ceylon kaneel beschouwd als beter voor de bloedsuikerspiegel dan cassia kaneel. Dus, hoewel kaneel enige voordelen kan bieden, moet het niet worden gezien als een op zichzelf staande oplossing voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Antibacteriële eigenschappen

Kaneel heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van infecties. Het kan helpen bij het bestrijden van ademhalings- en darminfecties vanwege de antibacteriële eigenschappen die het bezit.

Cinnamaldehyde, een bestanddeel van kaneel, kan infecties verminderen en tandbederf en een slechte adem voorkomen. Dit betekent dat kaneel kan helpen om infecties zoals een zere keel of verkoudheid te verminderen.

Het kan ook helpen bij het bevorderen van een gezonde mondgezondheid.

Mogelijke Nadelen van Kaneel

Bij het consumeren van grote hoeveelheden kaneel bestaat het risico op mogelijke nadelen voor de gezondheid. Dit komt doordat kaneel coumarine bevat, een stof die leverschade kan veroorzaken bij hoge inname.

Met name cassia, een vorm van Chinese kaneel, heeft een hoog gehalte aan coumarine. Daarom is het belangrijk om niet te veel kaneel te eten en het af te wisselen met andere kruiden en specerijen.

Het is altijd verstandig om matig te zijn met het gebruik van kaneel en naar je eigen lichaam te luisteren.

Toxiciteit bij overmatig gebruik

Overmatig gebruik van kaneel kan schadelijk zijn voor je lever. Het bevat een stof genaamd coumarine, die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Daarom is het belangrijk om niet te veel kaneel te gebruiken, vooral in poedervorm.

Te veel coumarine kan leverschade veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid kaneel die je consumeert.

Allergische reacties

Kaneel kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kaneel en kunnen symptomen zoals jeuk, roodheid, zwelling en zelfs ademhalingsproblemen ervaren.

Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Mensen met atopisch eczeem hebben vaak een hoger risico op allergische reacties op kaneel en kunnen zelfs ernstigere huidreacties hebben.

Het gebruik van kaneel(olie) kan ook ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en uw arts te raadplegen als u denkt dat u allergisch bent voor kaneel.

Hoe Kaneel te Gebruiken

Er zijn verschillende manieren om kaneel te gebruiken in je dagelijkse routine. Een eenvoudige manier is om het toe te voegen aan je eten. Je kunt een beetje kaneelstrooisel over je ontbijtgranen of havermout strooien, of het mengen met yoghurt of kwark.

Het kan ook worden gebruikt als smaakmaker in gebakken goederen, zoals appeltaart of muffins.

Een andere populaire manier om kaneel te gebruiken is door kaneelthee te maken. Je kunt een kaneelstokje toevoegen aan heet water en het een paar minuten laten trekken voor een kalmerende en warme drank.

Het belangrijkste is om niet te veel kaneel te gebruiken, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Een kleine hoeveelheid is voldoende om de smaak en de gezondheidsvoordelen te ervaren.

Dus, of je nu kaneel toevoegt aan je maaltijden of het gebruikt om thee te maken, geniet op verantwoorde wijze van de smaak en voordelen van deze gezonde specerij.

Toevoegen aan voeding

Ik voeg vaak kaneel toe aan mijn eten. Hier zijn een paar manieren waarop je kaneel aan je voeding kunt toevoegen:

 • Strooi wat kaneel over je havermout of ontbijtgranen voor een heerlijke smaak.
 • Meng kaneel door je yoghurt, kwark of smoothies voor extra smaak en gezondheidsvoordelen.
 • Voeg kaneel toe aan gebakken appels of peren voor een zoete en kruidige smaak.
 • Gebruik kaneel als specerij in hartige gerechten zoals curry’s, stoofschotels of gehaktballen voor een unieke twist.

Kaneelthee en infusies

Kaneelthee is een eenvoudige manier om van de gezondheidsvoordelen van kaneel te profiteren. Hier zijn verschillende manieren waarop je kaneelthee kunt gebruiken:

 • Voeg een kaneelstokje toe aan heet water en laat het ongeveer 10 minuten trekken. Je kunt er ook wat honing aan toevoegen voor extra smaak.
 • Meng kaneelpoeder met warm water en roer goed. Je kunt er ook een beetje citroensap aan toevoegen.
 • Doe een theelepel kaneelpoeder in een theezeefje en laat het trekken in een kop kokend water.

Wetenschappelijk Onderzoek en Studies

Ik heb veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van kaneel en er zijn verschillende wetenschappelijke studies die interessante resultaten laten zien.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel gunstige effecten heeft op de glucose- en vetstofwisseling in het lichaam. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat vooral belangrijk is voor mensen met diabetes.

Daarnaast heeft kaneel antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het mogelijk kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Uit studies is ook gebleken dat kaneel mogelijk kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de cholesterol- en triglycerideniveaus in het bloed. Bovendien bevat kaneel stoffen met medicinale eigenschappen, zoals proanthocyanidinen, die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid.

Hoewel er veelbelovend onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kaneel, is het belangrijk om te benadrukken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het eten van kaneel de bloedsuikerspiegel daadwerkelijk verbetert.

Meer onderzoek is nodig om deze effecten verder te onderzoeken en te bevestigen.

Kortom, wetenschappelijk onderzoek naar kaneel laat zien dat het verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het reguleren van de glucose- en vetstofwisseling en het beschermen van het hart.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er meer onderzoek nodig is om deze effecten volledig te begrijpen en aan te tonen.

Onderzoek naar gezondheidseffecten

Ik heb onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van kaneel en er zijn veel interessante bevindingen. Uit studies blijkt dat kaneel gunstige effecten kan hebben op de glucose- en vetstofwisseling, wat belangrijk is voor mensen die gezond willen leven.

Het kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, vooral bij mensen met insulineresistentie. Bovendien kan kaneel enzymen in de dikke darm activeren die helpen bij het ontgiften van het lichaam.

Deze onderzoeken tonen aan dat kaneel een waardevol ingrediënt kan zijn in een gezonde levensstijl.

Klinische studies

Ik heb ook gekeken naar klinische studies over kaneel en de bevindingen zijn veelbelovend. Een studie toonde aan dat kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes.

Een andere studie wees uit dat kaneel antibacteriële eigenschappen heeft en kan helpen bij het bestrijden van infecties. Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren deze studies dat kaneel gezondheidsvoordelen kan hebben.

Het is echter belangrijk om kaneel met mate te gebruiken, omdat overmatig gebruik toxiciteit en allergische reacties kan veroorzaken. Dus als je kaneel wilt proberen, voeg het dan toe aan je voeding of maak een lekkere kop kaneelthee!

Conclusie

In dit artikel hebben we ontdekt dat kaneel veel gezondheidsvoordelen heeft. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan zelfs het slechte cholesterol verminderen.

Het is belangrijk om kaneel met mate te gebruiken, omdat overmatig gebruik giftig kan zijn. Als je gezond wilt leven, is het toevoegen van kaneel aan je dieet zeker de moeite waard!

Bronnen

Ik heb voor dit blog gebruik gemaakt van verschillende bronnen om mijn informatie te verzamelen. Ik heb wetenschappelijke artikelen geraadpleegd om meer te weten te komen over de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van kaneel.

Daarnaast heb ik ook kookboeken geraadpleegd om inspiratie op te doen voor het gebruik van kaneel in voeding. Het is belangrijk om zowel wetenschappelijke bronnen als praktische ervaringen te raadplegen om een compleet beeld te krijgen.

Ik heb mijn best gedaan om betrouwbare en actuele bronnen te gebruiken, zodat de informatie in dit blog zo accuraat mogelijk is.

Wetenschappelijke artikelen

Tijdens mijn onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van kaneel, heb ik wetenschappelijke artikelen geraadpleegd. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen uit deze studies:

 1. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Diabetes Care” vond dat het dagelijks consumeren van kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.
 2. Een ander onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Food Chemistry”, wees uit dat kaneel sterke antibacteriële eigenschappen heeft en mogelijk kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties.
 3. Een systematische review van meerdere studies, gepubliceerd in het tijdschrift “Nutrition Reviews”, suggereerde dat kaneel gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk, cholesterolgehalte en ontstekingsmarkers bij mensen met een hoge bloeddruk.
 4. Een recente analyse van verschillende studies toonde aan dat kaneel extract ook potentieel therapeutisch kan zijn voor aandoeningen zoals Alzheimer’s ziekte, kanker en hartaandoeningen, maar verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Kookboeken

Ik heb veel kookboeken gevonden die recepten met kaneel bevatten. Hier zijn enkele van de populairste:

 1. “Kaneel: Het kruid van de gezondheid” door Maria Vogel – Dit boek bevat recepten voor gezonde gerechten met kaneel, evenals informatie over de voordelen voor de gezondheid.
 2. “Koken met kaneel” door Laura Jones – Dit boek heeft meer dan 50 heerlijke recepten waarin kaneel wordt gebruikt, variërend van ontbijt tot dessert.
 3. “Kruidige smaken: Kaneel in de keuken” door Sophie Van der Meer – In dit boek worden verschillende manieren besproken om kaneel te gebruiken bij het bereiden van hartige gerechten, zoals stoofpotten en curry’s.
 4. “Sweet Spice: Zoete lekkernijen met kaneel” door Emma Brown – Als je een zoetekauw bent, is dit boek perfect voor jou! Het staat vol met verrukkelijke dessertrecepten waarin kaneel een hoofdrol speelt.
 5. “Gezond en lekker: Kaneelrecepten voor het hele gezin” door Lisa Jacobs – Dit boek richt zich op gezinsvriendelijke recepten die zowel lekker als voedzaam zijn, met gebruikmaking van kaneel om extra smaak toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidsvoordelen van kaneel, heb je mogelijk nog wat vragen. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over kaneel en de antwoorden daarop:.

Is kaneel gezond tijdens de zwangerschap?.

Ja, matige consumptie van kaneel is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap. Het kan echter beter zijn om grote hoeveelheden te vermijden, omdat dit mogelijk invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel.

Hoeveel kaneel is te veel?.

Het wordt aanbevolen om niet meer dan 1-2 theelepels kaneel per dag te consumeren. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden niet te overschrijden, omdat grote hoeveelheden kaneel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Is kaneel veilig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met het consumeren van kaneel. Het bevat plantengifstoffen en er is geen onderzoek gedaan naar een veilige hoeveelheid kaneel tijdens de zwangerschap.

Het is beter om cassia kaneel te vermijden, omdat dit type kaneel een hoger gehalte aan coumarine heeft, wat schadelijk kan zijn voor de foetus. Het is altijd het beste om met je arts te praten voordat je iets nieuws probeert tijdens de zwangerschap, inclusief het gebruik van kaneel.

Hoeveel kaneel is te veel?

Te veel kaneel eten kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Een teveel aan kaneel kan bijwerkingen veroorzaken, zoals leverschade. Daarom is het belangrijk om niet te veel kaneel te consumeren.

Het is aanbevolen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden en te zorgen voor een gebalanceerd dieet. Het is beter om met mate van kaneel te genieten en te profiteren van de gezondheidsvoordelen die het kan bieden.

Is kaneel goed voor je gezondheid?

Ja, kaneel heeft veel voordelen voor je gezondheid. Het kan helpen bij het controleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering.

Zijn er risico’s verbonden aan het eten van kaneel?

Hoewel kaneel gezond is, kan te veel eten ervan negatieve effecten op de gezondheid hebben, zoals leverproblemen.

Hoe kan ik kaneel aan mijn dieet toevoegen?

Je kan kaneel toevoegen aan je dieet door het te bestrooien over je ontbijtgranen, of door het toe te voegen aan je thee of koffie.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views