Zijn pruimen gezond? Geschiedenis, herkomst, voedingsstoffen en gebruik in de keuken + recepten

Zijn pruimen gezond? Geschiedenis, herkomst, voedingsstoffen en gebruik in de keuken + recepten



920 keer gelezen sinds
14
minuten leestijd
14
minuten leestijd
920 keer gelezen sinds

0
(0)

Je hebt vast wel eens gehoord van pruimen. Maar wist je al dat ze enorm gezond zijn? En wat doe je er écht mee in de keuken? In deze blog leer je alles over pruimen, hun geschiedenis, voedingsstoffen en allerlei lekkere recepten die je met deze voedzame vrucht kunt maken.

Geschiedenis van pruimen

Pruimen hebben al lange tijd in de geschiedenis een prominente plaats. De herkomst van pruimen is onbekend, maar zij staan bekend om hun oude illustere erfenis. Ze zijn vaak geassocieerd met mythologische figuren en koningen uit het 15de eeuwse Griekenland.

Pruimen worden al heel lang geconsumeerd in het midden-Oosten en Europa, en hun verspreiding over de wereld versnelde na de kolonisatie van Noord-Amerika. Er wordt aangenomen dat ze al langer dan 300 jaar in de VS bestaan. In Amerikaanse Intochtsliederen van vóór 1776 wordt vaak verwezen naar pruimen, dus we weten dat ze rond die tijd populariteit hadden verworven bij de kolonisten in het land.

Pruimen zijn echter meer dan alleen voedsel; ze staan bekend om hun medische voordelen voor zowel interne als externe toepassingen.

Voedingsstoffen en eigenschappen Gezondheidsvoordelen en toepassingen
Antioxidanten (caroteen, bètacaroteen, luteïne, vitamine C) Versterken van het immuunsysteem tegen infecties en ontstekingen
Laxeermiddelen Bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie
Cholesterolremmers Preventie van hartziekten door het verlagen van cholesterolniveaus
Bloedstollingsremmers Verminderen van het risico op bloedstolsels en hart- en vaatziekten
Zuurremmende middelen Verlichten van maagzuur en het voorkomen van zure reflux
Vitamines en mineralen (bijv. kalium) Ondersteunen van een gezond voedingspatroon en het in stand houden van de algehele gezondheid
Ontgiftingsmiddelen Verminderen van de neiging tot allergische reacties en het bevorderen van het natuurlijke ontgiftingsproces
Donkerdere variëteiten (zoals Europese pruimen) met medicinale inhoud Perfect natuurlijk supplement voor dagelijkse consumptie door consumenten, gezondheidswerkers, sporters, diëtisten en liefhebbers van rauw voedsel, vasten, tabletten en speciale diëten. Deze donkerdere variëteiten bevatten een hogere concentratie van de hierboven genoemde voedingsstoffen en eigenschappen, wat hun gezondheidsvoordelen verder versterkt.

Herkomst van pruimen

Pruimen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Er wordt gedacht dat de Prunus domestica, of Europese pruim, een verre verwant is van de inheemse Prunus cerasifera, of zoete pruim. Pruimen werden waarschijnlijk meer dan 4.000 jaar geleden in het Midden-Oosten geteeld en verspreidden zich als handelswaar over de wereld. Ze verschenen in de Keuzes van Plinius als “Kermische druivensap”.

De stad Provence was beroemd om zijn boeiende siroop kersen en druivensiroop, die zowel door Griekse als Romeinse waarnemers werd benoemd en was gemaakt door gezoete sap van wilde pruimen te treffen.

Bronnen suggereren dat pruimen reeds rond 1000 voor Christus door kwekers in nuts-eriaceders, vooral Zuidoost-Europa en Anatolië, werden gecultiveerd tot de variëteit die we nu kennen. In Europa begon hun cultuur tijdens het Romeinse rijk – hun Latijnse naam prunum betekent ‘pruim’ – en later bleven ze tijdens het Byzantijnse Rijk populair.

Hoewel pruimen met succes al vele eeuwen lang over landelijke ongebaande routes over Europa worden verspreid, begonnen Engels geteelde varianten pas na 1488 andere markten te ontmoeten om ook buitengewone smaken aan de rest te tonen.

Hun waarde werd erkend toen Heinrich IV van Frankrijk hen liet samplotten op gestrande bananentuinen langs de Rijn om zo veel mogelijk punten te krijgen voor culinaire evenementen terwijl hij naar Duitsland reisde in 1609. Deze soort is bekend geworden als Prune d’Ente of “Eendeprunus'” genoemd naar zijn fokker.

Heute’s commerciële markten bieden echter eindeloze uitgebreide variabelophangsels aan pruimensoortvariantie, beginnend bij stokvezels tot rode uienacaciashitty fruit variabel component moraceae gehydrofieerbare fruittypes fruitkatoens etc., et cetera.

zijn pruimen gezond Geschiedenis herkomst voedingsstoffen en gebruik in de keuken recepten

Voedingsstoffen in pruimen

Pruimen hebben veel voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B6, K en C, foliumzuur en bètacaroteen. Ze bevatten ook een hoge concentratie antioxidanten, die je kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Andere voedingsstoffen zijn calcium, ijzer, fosfor en natrium.

Eén portie pruimen (ongeveer vijf stuks) bevat ongeveer 30 calorieën. Omdat pruimen laag in calorieën zijn en veel vezels bevatten, maken ze een geweldig tussendoortje als je wilt afvallen. Pruimen bevatten gezonde koolhydraten, wat helpt om je energieniveau te behouden en een goed gevoel van verzadiging. Pruimensap is ook voedzaam, maar minder calorierijk dan het sap van echte vruchten.

De flavonoïden in pruimen hebben anti-inflammatoire eigenschappen die kunnen helpen bij de bestrijding van hartziekten. Cardiovasculaire problemen zoals hartaanval of beroerte wordt vaak gerelateerd aan oxidatieve stress in het lichaam.

Door de anti-oxidant inhoud van pruimen kan lagere oxidatieve stress mogelijk niet alleen voorkomen dat cardiovasculaire problemen optredingen, maar ook dergelijke problemen bestrijden. Magnesium helpt ook bij de regulering van het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Verder hebben sommige onderzoekers ervan uitgegaan dat regelmatig consumeren van pruimen kan heilzaamheid aan andere organische process zoals verteringsproces. De rijkdom aan polyfenolen helpt ook om ontsteking tegen te gaan stagneren it met bacteriële infecties.

[joomdev-wpc-pros-cons disable_title=”no” wpc_style=”wppc-view3″ title_tag=”H3″ title=”Voor- en Nadelen van Pruimen” pros_title=”Voordelen” cons_title=”Nadelen” button_text=”Verdict” disable_button=”yes” button_link=”” button_link_target=”_SELF” button_rel_attr=”dofollow” verdict_text=”Pruimen zijn een gezonde en smakelijke vrucht met verschillende voordelen, zoals het bevorderen van de spijsvertering en het leveren van essentiële voedingsstoffen. Er zijn echter ook enkele nadelen, zoals mogelijke allergische reacties en een hoog suikergehalte. Over het algemeen zijn pruimen een goede aanvulling op een evenwichtig dieet.” ][joomdev-wpc-pros]

  • Rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten
  • Bevordert de spijsvertering
  • Kan helpen bij gewichtsbeheersing
  • Goede bron van vezels en vitamines

[/joomdev-wpc-pros][joomdev-wpc-cons]

  • Mogelijke allergische reacties
  • Bevat relatief veel suiker
  • Kan laxerend werken bij overconsumptie
  • Beperkte houdbaarheid

[/joomdev-wpc-cons][/joomdev-wpc-pros-cons]

Gezondheidsvoordelen van pruimen

Pruimen zijn een sterke bron van voedingsvezels, helpen bij het verlagen van het risico op beïnvloeding en hart- en vaatziekten, bevorderen een gezond cholesterolgehalte en zijn ook een goede bron van voedingsstoffen zoals onverzadigde vetten, alle B-vitamines, vitamine A, ijzer en magnesium.

De voordelen voor de gezondheid worden extra ondersteund door de betacaroteeninhoud in pruimen. Betacaroteen werkt als een antioxidant in het lichaam, wat betekent dat het beschermt tegen schadelijke vrije radicalen die verschillende chronische aandoening kunnen veroorzaken.

Pruimen helpen ook bij het voorkomen van verschillende soorten kanker, zoals mond-, keel-, borst-, maag- en prostaatkanker. Pruimen bevatten ook kalium, dat helpt om stikstofmonoxide in de bloedbaan te behouden en druk veroorzaakt door zoute voedingsmiddelen tegen te gaan.

Verder kan regelmatig consumeren van pruimen leiden tot lagere bloeddruk doordat ze rijk zijn aan kalium -wees hier wel voorzichtig mee; vele mensen moet hun bloeddruk controleren terwijl ze pruimensyrup gebruiken die kalium bevat dus raadpleeg altijd uw arts als u medicijn slikt waarbij u adviseerd word vertell over wat andere ingrediënten die erin zitten.

Kalium kan ook helpen bij blaasproblemen door waterbalans in het lichaam te reguleren. Daarnaast bevatten pruimen polyphenolen die helpen explosieve diarree te bestrijden of te voorkomen.

Zijn pruimen gezond  Geschiedenis, herkomst, voedingsstoffen en gebruik in de keuken + recepten

Gebruik van pruimen in de keuken

Pruimen worden vrijwel wereldwijd gewaardeerd om hun zoete smaak en hun rijke voedingsstoffen. Pruimen zijn heerlijk vers en ook lekker als ingrediënt in gerechten, of zoete traktaties. Over het algemeen kunnen alle soorten pruimvariëteiten worden gebruikt in de keuken, maar de meest populaire soort is de rode of gestreepte Victoria, waarvan de sappige vruchten suikerrijk en zacht zijn.

Pruimen zijn een perfecte aanvulling op salades, klassieke sautés, desserts en cakes. Ze hebben echter ook een interessant karakter dat veel synergie toevoegt aan veel verschillende ingrediëntcombinaties, variërend van boerenkool & pruimentaart tot honing & walnotentaler met pudding van gestreepte Victoria-pruim.

U kunt ook verse pruimenrooster en slingers gebruiken als eenvoudig tussendoortje om aan uw dagelijkse inname van vitaminerijke voedingsmiddelen toe te voegen.

Het maken van jammen met pruimen is ook goed te doen. Je kunt ook je favoriete pruimentaarten bakken of pureren voor versiering op taarten en cupcakes; ze worden even lekker gegeten als je ze raspt op ijs of andere dessertgerechten voor extra smaak en knapperige textuur.

Vergeet niet dat je soms bepaalde soorten moet blancheren (1-2 minuten in kokend water) om de schil makkelijker te verwijderen als je er dunne plakjes bereiden wilt! Uiteindelijk is het er aan jou om te bedenken wat je wilt doen met die prachtig sappige vruchten!

Hieronder staan wat suggesties:

  • Kaneel & walnotentaart met gestreepte Victoria-pruim
  • Gestreepte Victoria Pannenkoek Roletjes met Ricatta Kaas
  • Taart met gehakte amandelcrumble Top & Blackberry Granola Bits
  • Chocolade zoetzure panko crusted bananenzabaglione
  • Lemon avocado pruime salade met appel smout gecombineerd met spinazie

Zijn pruimen gezond  Geschiedenis, herkomst, voedingsstoffen en gebruik in de keuken + recepten

Verschillende soorten pruimen

Pruimen zijn er in een verscheidenheid aan soorten. De meest voorkomende varianten zijn Monal, Santa Rosa, Moongold en Greengage. Buiten de typische pruimkleuren is de ‘President’ of ‘Rainier’, een rozekegelvariant met rode vlekken die erg populair is.

Echte Monal-pruimen hebben een donkere, bijna purperen kleur en hun smaak reikt van zoet tot zuur. Santa Rosas hebben een fruitig aroma maar minder pit dan geelvlezige varianten zoals Moongold & Greengage. De President/Rainier-pruim combineert donkerroze schilderen met goudgele vlekken en heeft vaak een rijke honingsmaak die varieert tussen zoet en zoet-zurig.

De meeste variëteiten kunnen rechtstreeks worden genoten als snack of gebruikt worden om compote, chutney of pittige salade te maken. Kruidig gebraden in boter, paprika en olijfolie maken ze ook eenvoudig echte “star” -ingrediënt bij geroosterde groentesoorten zoals courgette. Specerijboter kan worden toegevoegd tijdens de laatste minuten van de kooktijd om te proeven.

Het recept:

Verse pruim kan ook gemengd worden met granola of yoghurt. Men kan ervoor kiezen om hele ruwe ingrediënten voor het middagdrankje te gebruiken. Pruimen kunnen ook niet worden vergeten in vele verschillende theesoorten, zoals ontstoken brew, helende ontgiftende thee en doorbloeding bevorderende thee (Weishoots).

Recept voor geroosterde groentesoorten met boterpaprika plus specerijboter:

  1. 2 middelgrote watervrije courgettes in plakjes gesneden
  2. 1 ui apartgehakt
  3. 3 el boterbesparingolie
  4. 1 theelepel paprikapoeder
  5. 2 ten magale peper
  6. ½ theelepel chilipoeder

*Serveren op warme borden, waarbij het op een platte of geschulpte schaal wordt geschonken.

Zijn pruimen gezond  Geschiedenis, herkomst, voedingsstoffen en gebruik in de keuken + recepten

Recepten met pruimen

Een pruim is een perfecte snack als je wilt afvallen. Deze bevatten weinig suiker, maar zorgt ervoor dat je gevoed en vol blijft. Pruimen kunnen ook worden gebruikt in allerlei lekkere recepten zoals taarten, pudding, gebak en andere zoetigheden. Hieronder zijn een aantal van de meest populaire receptideeën die je met pruimen kunt maken:

  • Pruimencake: Deze typisch Oost-Europeense cake is eenvoudig en heerlijk. Het vraagt om verschillende kleine soort pruimen (die moeten worden gehalveerd of in stukjes gezaagd), vermengd met boter, bloem, suiker, kaneel en honing.
  • Pruimentaart: Geïnspireerd op de typische Oost-Europese variant maar iets anders qua ingrediënten; dit heerlijke recept vraagt om hete pruimen (zoals Victoria of Black Swan), verse noten (zoals amandel of cashewnoten), biologische bolletjes roomboter en gesmolten kokosolie, roggebloem. Meel (glutenvrije optie kan worden toegevoegd!), bruine basterdsuiker en natuurlijk wat foelie als garnering erbij toppings!
  • Gekonfijte pruimen: Eenvoudig te maken! Kook sinaasappelsap tot het derde deel verwent is, voeg de fijngehakte havermout toe plus licht geraspte citroenschil en wat spiegelei (of poedersuiker) naar smaak. Voeg dan de stukken seizoenspruimen toe en laat 15 minuten pruttelen.
  • Hazelessige compote van pruimensap: Hak ongeveer 8 St Katherine’s-pruimen in partjes uit hun schil bevestigen – schenk er dan wat rietsuiker overheen – warm dat om te help doorweek de inhoud om alle smaken te verwerven – voeg dan iets sterk azijn bij terwille van contrast.

Tips voor het kopen en bewaren van pruimen

Pruimen zijn een interessante eetbare vrucht met veel voedingsmiddelen die kunnen variëren naargelang de variëteit, een combinatie van donkerblauw, dik kerselt en zoete smaak. Het is cruciaal om goed geïnformeerde aankopen te doen wanneer het gaat om pruimen. Dit betekent niet alleen dat u de juiste variant moet kiezen, maar ook dat u weet hoe je ze correct kunt opslaan en bewaren om de best mogelijke smaak en voedingsstoffen behouden.

Om het bewaren van pruimen gemakkelijk te maken is het belangrijk dat ze op de juiste temperatuur bewaard worden. U mag ze nooit invriezen of lang in de koeling bewaren; levenloze bonken zullen ontstaan die uiteindelijk schimmels afgeven.

Als u thuis nog gezonde pruimen krijgt, bedek ze dan met een pluisvrije doek of folie om hun versheid te behouden. Vermijd direct zonlicht en plaats ze/leg ze niet naast andere, smeltende producten in de koelkast (zoals yoghurt).

Pruimen moet ook regelmatig worden gecontroleerd op eventuele schade die kan wijzen op verrotting die ontstaat door warmte of vochtige lucht. Als er beschadiging optreedt binnen 2-3 dagen na aankoop mog veldheer supermarkten doe terug waarbij impliceert pure deliciosasom lekkerder in gerechten is gewoon vastpinnend dag invriezing frescospuerto supremo wetgeving duo permanent ingrediënt.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de geschiedenis van pruimen?

De pruim is een oude fruitsoort die al duizenden jaren wordt gekweekt. Oorspronkelijk komen pruimen uit China en werden ze verspreid in de oudheid via de handelsroutes door het Midden-Oosten naar Europa. Tegenwoordig worden pruimen geteeld in verschillende landen over de hele wereld.

2. Zijn pruimen gezond?

Ja, pruimen bevatten veel vitamines en mineralen, zoals vitamine C, K en kalium. Ook zitten er veel vezels in pruimen, wat bijdraagt ​​aan een gezonde spijsvertering. Pruimen hebben ook antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten.

3. Wat is de voedingswaarde van pruimen?

Een middelgrote pruim bevat ongeveer 30 calorieën, 1 gram eiwit en 7 gram koolhydraten, waarvan 1,5 gram vezels. Pruimen bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine A, calcium en ijzer.

4. Hoe gebruik ik pruimen in de keuken?

Pruimen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Ze kunnen worden gegeten als verse snack, gedroogd als tussendoortje, toegevoegd aan smoothies en fruitsalades en worden gebruikt in gebak, taarten en desserts.

5. Heb je een recept met pruimen?

Ja, hier is een eenvoudig recept voor een pruimentaart:

Ingrediënten:

– 200g bloem

– 100g boter

– 50g suiker

– 1 ei

– 500g pruimen

Bereiding:

1. Meng bloem, boter, suiker en ei in een kom.

2. Kneed het deeg tot het een bal vormt.

3. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm.

4. Snijd de pruimen in tweeën en verwijder de pit.

5. Leg de pruimen op het deeg en druk ze een beetje aan.

6. Bak de taart 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

Bron YouTube video

Kan ik pruimen invriezen?

Ja, pruimen kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit. Leg de pruimen in een enkele laag op een bakplaat en plaats ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kan je ze in een diepvrieszak doen en bewaren in de vriezer. Pruimen kunnen tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231238 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023951 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023605 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023668 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211775 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211045 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021832 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021574 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211159 views