29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek

29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek Die Je Zelfvertrouwen Geven En Je Angst Bestrijden175 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
175 keer gelezen sinds

0
(0)

Veel mensen leven in constante angst. En misschien heb jij ook angstige gedachten die regelmatig opdoemen op de meest ongelegen momenten van je dag. Eén angstige gedachte leidt vaak tot een andere angstige gedachte en dan weer een andere angstige gedachte, totdat de persoon omringd is door alleen maar deze angstige gedachten. En het wordt steeds moeilijker om ooit weer terug te keren naar die zorgeloze gemoedstoestand die je misschien wel als kind had, maar nu verder weg en onbereikbaar is dan ooit. Dit is wat er gebeurt wanneer deze angstige gedachten de overhand krijgen in je hoofd.

Schrijven als middel tegen angst

Op momenten als deze kan schrijven je helpen je angst te verminderen. Studies hebben aangetoond dat schrijven over hoe iemand zich voelt, de potentie heeft om angst te verlichten bij mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt (zie informatie hier). Schrijven voorkomt dat mensen verdrinken in hun eigen angstige gedachten. Het stelt hen ook in staat hun eigen krachten te zien en nuances van hun persoonlijkheden te ontdekken.

De functie van je gedachten op papier zetten

Je kunt nu eenmaal niet zomaar je gevoelens opschrijven zoals ze in je hoofd rondrazen. Zowel je angsten als je dromen gaan in je hoofd als een gek tekeer en het is lang niet altijd even geordend. Het is eerder chaotisch. Om dit allemaal goed op papier te krijgen, zul je eerst alles moeten ordenen. Je wordt als het ware gedwongen om je gevoelens eerst in je hoofd onder woorden te krijgen. Als je dat lukt en je schrijft het op, dan krijg je een analytisch verhaal over hoe jij je voelt en waar je bang voor bent. En dit is precies waar dit blog over gaat!

29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek

29 schrijfopdrachten die je angst zullen wegnemen

1.
Wat was de moeilijkste ervaring die je ooit hebt gehad, en hoe heb je die overwonnen?
 
Terugdenken aan uitdagende tijden laat ons zien hoe ver we zijn gekomen, en kan ons inspireren om dankbaar te zijn voor alles wat er is gebeurd.
2.
Noem drie dingen die je het meest bang maken, en de redenen waarom.
 
Het onder ogen zien van de dingen die ons bang maken, vermindert hun kracht om ons angstig te maken.
3.
Herinner je drie positieve dingen die je vandaag zijn overkomen en schrijf ze op. Wees zo gedetailleerd mogelijk.
 
Het herinneren van positieve dingen die gedurende de dag zijn gebeurd. Dit verbetert je stemming en motivatie.
4.
Reageer op je eigen zelfkritiek en dan specifiek over je acties en beslissingen.
 
Als het je aandacht vestigt op alle verkeerde dingen die je hebt gedaan, is dit het moment om je te concentreren op de juiste dingen die je hebt bereikt, en om die veel te harde mening van je innerlijke criticus over jou scherp af te wijzen.
5.
Hoe voel je je nu? Beschrijf hoe je je voelt. Schrijf drie positieve punten hoe je je voelt en schrijven drie negatieve punten hoe je je voelt.
 
Vind je het fijn hoe je je nu voelt? Zo nee, hoe zou je je graag willen voelen? Wat kun je doen om te veranderen hoe je je voelt?
6.
Schrijf alle dingen op waar je je op dit moment zorgen over maakt. Maak de lijst zo lang mogelijk.
 
Al je zorgen openlijk uiten voorkomt dat ze te veel ruimte in je hoofd innemen.
7.
Schrijf een brief naar de drie mensen die altijd het meest ondersteunen, hou het kort en kies woorden van dankbaarheid en liefde.
 
Denk aan de mensen die je ondersteunen. Kies er drie. Schrijf vervolgens een brief aan elk van hen waarin je de manieren beschrijft waarop ze je ondersteunen en hen vertelt hoeveel je ze waardeert. Je hoeft de brieven niet te versturen als je dat niet wilt.
8.
Wat zijn de drie dingen die je voor de rest van je leven zou willen doen?
 
Het opschrijven van de dingen die je graag zou willen doen, zelfs zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen, helpt je opnieuw contact te maken met je passies.
9.
Maak een lijst van de complimenten die je van anderen hebt ontvangen.
 
Het opschrijven van de complimenten die je van anderen hebt gekregen, helpt het vertrouwen te vergroten en geeft je weer nieuwe hoop.
10.
Wat zijn vijf momenten in je leven waarvan je kunt zeggen dat je echt gelukkig was?
 
Een studie toonde aan dat mensen (vooral tieners) die gelukkige herinneringen ophalen, veerkrachtiger zijn en minder vatbaar voor depressie.
11.
Denk terug aan een moment waarop je je zwaarste mislukking hebt ervaren. Welke lessen kun je daaruit trekken?
 
Mislukking is soms noodzakelijk. Het wordt beschouwd als de grootste leermeester die we in dit leven zullen hebben. Zonder mislukkingen zijn we niet in staat om grotere prestaties na te streven.
12.
Schrijf een brief aan jezelf. Maak er een liefdesbrief van.
 
Ontdek hoe uniek geweldig je bent terwijl je schrijft over de bewonderenswaardige kwaliteiten die je hebt.
13.
Als je vatbaar bent voor angstaanvallen, schrijf dan alle strategieën op die je in het verleden hebt gebruikt om aan een opleving van je angsten het hoofd te bieden.
 
Deze lijst zal je helpen realiseren dat je altijd iedere angstaanval hebt overleefd, en zal je hoop geven om ook de volgende angst aanval te overwinnen.
14.
Probeert je angst je iets te vertellen? Wat is het?
 
Een nadere blik werpen op je angst helpt je de onderliggende redenen voor je angstige gedachten te ontdekken, en hopelijk motiveert het je om ermee om te gaan op een gezonde manier.
15.
Schrijft een ervaring of een bijzondere belevenis waar je iedere dag naar uitkijkt
 
Schrijven over dingen die ons vreugde geven, verankert de liefde in ons en geeft ons de kracht om vooruit te gaan.
16.
Noem de drie grootste lessen die je hebt geleerd van de angsten waar je nu mee zit.
 
Angst hebben verandert onze kijk op het leven. Schrijven hierover kan je helpen de nieuwe jij te ontdekken die tevoorschijn komt.
17.
Maak een lijst van minstens 10 activiteiten die je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen.
 
Dit is een actieplan om je eraan te herinneren dat jij (je gezondheid en welzijn) belangrijk bent.
18.
Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
 
Weten welke waarden je belangrijk vindt, helpt je je persoonlijke grenzen te definiëren.
19.
Maak een lijst van je angst triggers.
 
Je triggers leren kennen kan helpen de effecten van deze symptomen tijdens een opleving te verminderen, of ze zelfs helemaal te voorkomen.
20.
Denk aan iemand die je heel veel pijn heeft gedaan. Schrijf hem of haar een brief van vergeving. Ook deze hoef je niet te versturen.
 
Het loslaten van woede en wrok bevrijdt onze energie om gelukkiger en meer aanwezig te zijn in ons eigen leven.
21.
Maak een lijst van de vragen die nu constant door je hoofd gaan, en probeer vervolgens elk ervan te beantwoorden.
 
Het brein kan zich niet bezighouden met andere gedachten terwijl je probeert antwoorden te bedenken op vragen die je jezelf hebt gesteld. Het is een manier om je neiging tot piekeren te stoppen.
22.
Schrijf je favoriete inspirerende citaten of songteksten op die je motiveren.
 
Citaten zijn prachtige hulpmiddelen om je uit je hoofd te halen en je aan te zetten tot actie.
23.
Maak een lijst van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Maak de lijst zo lang mogelijk.
 
Dankbaarheid beoefenen verhoogt ons geluk en maakt ons gezonder, zowel geestelijk als lichamelijk.
24.
Wat moet je loslaten? Schrijf je redenen op waarom je eraan vasthoudt.
 
Het besef dat we vasthouden aan herinneringen (vooral pijnlijke) geeft ons de kans om ze eindelijk los te laten als we zien hoe ze ons tegenhouden of onze angst veroorzaken.
25.
Schrijf een brief aan één of beide ouders. Je hoeft deze brief niet te geven of te versturen. Dit is ook weer puur voor jezelf.
 
Het schrijven naar je ouders kan helpen om oude kwesties op te helderen of je te laten begrijpen wat je ouders in je leven betekenen.
26.
Schrijf twee langetermijndoelen. Brainstorm en schrijf je ideeën op om ze te bereiken.
 
Doelen stellen kan helpen sommige symptomen en aspecten van angst te overwinnen. Schrijf je actieplan zo duidelijk mogelijk op.
27.
Visualiseer dat je vrij bent van angst. Schrijf de details op van hoe dit leven eruitziet.
 
Wanneer je je een leven voorstelt dat anders is dan wat je nu hebt, werkt je hele wezen naar het bereiken ervan toe.
28.
Maak een lijst van 10 naar je echt heel erg blij van wordt.
 
Alleen al door het opschrijven van deze 10 ga je je beter voelen je zal je eerst moeten verplaatsen in die situaties om ze op te kunnen schrijven als je bij de 10 bent voel je je beter.
29.
Schrijf drie affirmaties op die je vandaag tegen jezelf kunt zeggen.
 
Door positieve affirmatie’s te maken zit je de deur wagenwijd open om je beter te voelen, de omstandigheden te veranderen en andere uitkomsten te manifesteren.
 

29 Schrijfopdrachten Voor Je Dagboek

Dit waren de 29 schrijfoefeningen om je angsten onder woorden te brengen, ze begrijpen en een plek te geven. Deze techniek zorgt ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen van negatief denken naar naar positief denken. Door door deze nieuwe positieve gedachten zal je zien dat niet alleen de wereld in je hoofd is veranderd, maar ook de wereld om je heen.

Conclusie

Leven met angsten is een grote uitdaging voor iedereen. Maar de vooruitzichten zijn niet zonder. Je angsten overwinnen is heel goed mogelijk als je op het juiste moment de juiste tools gebruikt. Al deze schrijfopdrachten helpen je hierbij. Doe ze dagelijks en neem de tijd.

Het feit alleen al dat je op dit artikel hebt geklikt en zover bent gekomen als deze zin geeft aan dat je de controle over je leven eigenlijk al hebt terug gewonnen.

Leven met een angststoornis is een uitdaging. Echter, de vooruitzichten zijn niet somber. Angst is te overwinnen. Het feit dat je dit artikel leest, bewijst dat je controle neemt over je leven.

Een van de manieren om angst te overwinnen, is het bijhouden van een dagboek. We hopen dat de schrijfoefeningen in dit artikel een instrument zullen zijn in je herstel.

Disclaimer: komen je angsten voort uit diepe trauma dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een professional.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort schrijfoefeningen vind ik in dit artikel?

Je vindt diverse oefeningen die gericht zijn op het verminderen van angst, het versterken van zelfvertrouwen en het stimuleren van persoonlijke groei door creatieve en reflectieve schrijfactiviteiten.

Kan ik deze schrijfoefeningen dagelijks gebruiken?

Ja, deze oefeningen zijn ontworpen om gemakkelijk in je dagelijkse routine te passen en bieden een gestructureerde manier om je gedachten te ordenen en stress te verminderen.

Zijn deze schrijfoefeningen ook nuttig voor mensen zonder angststoornis?

Absoluut, deze oefeningen zijn niet alleen bedoeld voor mensen met een angststoornis, maar ook voor iedereen die op zoek is naar manieren om hun emotionele welzijn en zelfinzicht te verbeteren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Spiritualiteit Test