6 Manieren Om Je Testosteronniveau Te Verhogen & Je Mannelijke Vruchtbaarheid Te Verbeteren

Verhoog Je Spermahoeveelheid En Verbeter Je Vruchtbaarheid Met Deze 6 Tips


50 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
50 keer gelezen sinds

0
(0)

Spermahoeveelheid is het aantal zaadcellen in een bepaalde hoeveelheid sperma. Volgens de recente richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een gezonde spermahoeveelheid minimaal 39 miljoen per ejaculaat of 15 miljoen per milliliter (ml).

Een spermahoeveelheid onder de 15 miljoen per ml wordt beschouwd als een lage spermahoeveelheid en kan mannelijke onvruchtbaarheid veroorzaken. Vruchtbaarheidsproblemen treffen één op de zes koppels, en onderzoekers schatten dat in één op de drie gevallen de oorzaak bij de man ligt.

Wat bepaalt de kwaliteit en gezondheid van sperma?

Spermahoeveelheid en gezondheid zijn gebaseerd op verschillende factoren zoals beweging, hoeveelheid en structuur. Sperma beweeglijkheid is essentieel omdat het nodig is voor de zaadcel om naar de eicel te zwemmen en deze te bevruchten. Als minstens 40% van je zaadcellen beweegt, heeft dit waarschijnlijk een positief effect op de vruchtbaarheid.

Hoeveelheid en sperma volume zijn ook belangrijk, en als er weinig zaadcellen in een ejaculaat zitten (d.w.z. een verminderde zaadproductie), zal er een lagere spermahoeveelheid beschikbaar zijn om een eicel te bevruchten. Hoewel niet zo belangrijk als beweging en hoeveelheid, geldt: hoe meer zaadcellen met een normale vorm (met een ovale kop en lange staart), hoe groter de kans dat je gezonde zaadcellen produceert en vruchtbaar bent.

Hoe verhoog je de spermahoeveelheid?

Je kunt verschillende dingen doen om de spermahoeveelheid te verhogen en je kansen op conceptie te vergroten. Levensstijlfactoren zoals een gezond dieet, matige alcoholconsumptie, een gebalanceerd dieet, supplementen, voldoende slaap en lichaamsbeweging kunnen allemaal de spermahoeveelheid beïnvloeden. De onderstaande tips en adviezen geven informatie over hoe je zwanger kunt worden, de vruchtbaarheid van sperma kunt verhogen, de spermahoeveelheid kunt verbeteren en de vruchtbaarheidsgezondheid kunt vergroten.

1. Heb een gezond gewicht

Het handhaven van een gezond gewicht is cruciaal voor een gezond leven in het algemeen. Studies suggereren dat als je overgewicht hebt, dit je kansen op mannelijke onvruchtbaarheid kan beïnvloeden. Een studie van Wang et al (2017) suggereert dat een hogere body mass index (BMI) de beweeglijkheid en spermahoeveelheid vermindert. Daarom kan gewichtsverlies en het verzekeren van een gezonde BMI de kwaliteit en het volume van sperma, concentratie en beweeglijkheid aanzienlijk verbeteren en onvruchtbaarheid problemen verminderen.

2. Beweeg regelmatig

Beweging is bewezen om testosteron te verhogen, de spermahoeveelheid te verbeteren en de algehele vruchtbaarheid te verbeteren. Mannen die regelmatig bewegen, hebben hogere testosteron niveaus en betere spermahoeveelheid en kwaliteit volgens onderzoek in het tijdschrift Reproduction. Echter, beweging moet met mate worden gedaan, omdat te veel beweging het tegenovergestelde effect kan hebben en de testosteron niveaus op de korte termijn kan verminderen.

3. Volg een gezond dieet

Het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten is noodzakelijk voor een gezond dieet als je probeert zwanger te worden. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen, die cellen beschadigen, deactiveren. Ze worden gevonden in veel fruit en groenten, en het eten van deze voedingsmiddelen kan helpen om de spermahoeveelheid te verhogen. Het is ook noodzakelijk om gezonde vetten te verhogen, zoals omega-3 en omega-6. Andere voedingsmiddelen die goed zijn voor sperma zijn onder andere vitamine C, antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten.

4. Minimaliseer stress

Stress kan de seksuele tevredenheid en functie verminderen en kan mannelijke vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Het hormoon cortisol kan hiermee geassocieerd zijn, omdat cortisol niet gunstig is en negatieve effecten heeft op de testosteron niveaus. Als je je vruchtbaarheid wilt verbeteren, is het belangrijk om stress effectief te beheersen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, wandelen of iets leuks doen.

5. Neem vitaminen

Vitaminen en supplementen zijn gunstig voor de mannelijke vruchtbaarheid. Een vitamine D-tekort kan de testosteron niveaus en sperma gezondheid beïnvloeden. Evenzo is vitamine C ook nuttig. Er is enig bewijs dat vitamine C de spermakwaliteit kan verbeteren. Het innemen van 1000 mg vitamine C supplementen tweemaal daags gedurende twee maanden verhoogde de beweeglijkheid van sperma met 92%.

Het verhoogde ook de spermahoeveelheid met meer dan 100% en verminderde het aantal beschadigde zaadcellen. Zinksupplementen zijn een ander voedingssupplement dat nuttig kan zijn, omdat het de mannelijke vruchtbaarheid verhoogt. Zink wordt van nature gevonden in dierlijke voedingsmiddelen zoals rood vlees, vis en eieren.

6. Vermijd alcohol en drugs

Hoge niveaus van alcohol- en druggebruik gedurende lange periodes kunnen schadelijk zijn voor een gezonde spermahoeveelheid, beweeglijkheid van sperma en mannelijke vruchtbaarheid. Lage spermahoeveelheden en slechte spermakwaliteit zijn in verband gebracht met mensen die veel drinken, roken en illegale drugs zoals cocaïne gebruiken. Alcohol kan testosteron verminderen en de spermagezondheid beïnvloeden, dus drinken moet echt met mate worden gedaan.

Heeft de spermahoeveelheid invloed op het succes van IVF?

Spermahoeveelheid speelt een cruciale rol in het succes van IVF (In Vitro Fertilisatie) behandelingen. Hoewel IVF-technieken vaak kunnen compenseren voor lagere spermahoeveelheden door het selecteren en gebruiken van levensvatbare zaadcellen voor bevruchting, verhogen hogere spermahoeveelheden over het algemeen de kans op succes.

Een hogere hoeveelheid vergroot de pool waaruit gezonde zaadcellen kunnen worden geselecteerd, wat mogelijk de kwaliteit van de geproduceerde embryo’s verbetert. Hoewel IVF zeker sommige koppels kan helpen met mannelijke vruchtbaarheidsproblemen, kan het handhaven van een gezonde spermahoeveelheid de algehele effectiviteit en slagingspercentage van de behandeling aanzienlijk beïnvloeden.

De mentale impact overwegen

Mannelijke onvruchtbaarheid is niet alleen een fysiek probleem – het brengt ook emotionele bagage met zich mee. Sommige mannen kunnen zich gestrest, inadequaat of geïsoleerd voelen terwijl ze omgaan met vruchtbaarheidsuitdagingen. Het is belangrijk voor iedereen die dit doormaakt om te begrijpen dat deze gevoelens normaal zijn.

Praten met vrienden of professionele hulp zoeken kan een groot verschil maken en biedt een veilige plek om gevoelens te uiten. Partners spelen ook een cruciale rol; open gesprekken kunnen helpen om je relatie te versterken en gevoelens van isolatie te verminderen. Het aanpakken van de emotionele aspecten is van vitaal belang. Vroegtijdige ondersteuning kan je algehele welzijn verbeteren en mogelijk je vruchtbaarheidsresultaten verhogen.

Belangrijke punten over spermahoeveelheid

Deze eenvoudige veranderingen in levensstijl kunnen de mannelijke vruchtbaarheid verhogen, de spermahoeveelheid verhogen en de beweeglijkheid van sperma verbeteren. Het is ook een goede vuistregel om je algemene gezondheid te behouden en te verbeteren voor alle levensfasen.

Hoewel er geen gegarandeerde oplossing is, kan een arts behandelingsopties zoals medicatie voorschrijven om de spermahoeveelheid te verhogen voor degenen met bijkomende gezondheidsproblemen. Als je specifieke vragen hebt, praat dan met je arts, die je behoeften kan beoordelen, een sperma-analyse kan doen en individuele aanbevelingen kan geven.

Geraadpleegde bronnen:

  1. WHO richtlijnen voor spermahoeveelheid
  2. Onderzoek van Wang et al. (2017)
  3. Onderzoek in het tijdschrift Reproduction
  4. Voedingsmiddelen die de spermahoeveelheid verhogen
  5. Bewijs voor de voordelen van vitamine C

Veelgestelde Vragen

Wat Bepaalt De Kwaliteit En Gezondheid Van Sperma?

De kwaliteit en gezondheid van sperma worden bepaald door beweeglijkheid, hoeveelheid en structuur. Een goede beweeglijkheid, voldoende hoeveelheid en een normale vorm zijn cruciaal voor de vruchtbaarheid.

Hoe Verhoog Je De Spermahoeveelheid?

Je kunt spermahoeveelheid verhogen door gezond te eten, regelmatig te bewegen, stress te verminderen, voldoende slaap te krijgen, vitamines zoals vitamine C en D in te nemen, en alcohol en drugs te vermijden.

Heeft De Spermahoeveelheid Invloed Op Het Succes Van IVF?

Ja, hogere spermahoeveelheden kunnen de kans op succes bij IVF vergroten door een grotere pool van gezonde zaadcellen beschikbaar te stellen voor bevruchting.

Welke Voeding Verbetert De Spermahoeveelheid?

Voeding rijk aan antioxidanten, omega-3 vetzuren, vitamine C en D, zoals groenten, fruit, noten en vette vis, kan de spermahoeveelheid verbeteren.

Wat Zijn De Mentale Effecten Van Mannelijke Onvruchtbaarheid?

Mannelijke onvruchtbaarheid kan leiden tot stress, gevoelens van inadequaatheid en isolatie. Open gesprekken en professionele hulp kunnen helpen deze emoties te beheersen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
De Stress test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest