De Jodiumdokter: 97% Hebben Jodiumtekort + Aanbevolen Dosis - Dr. David Brownstein

97% Hebben Jodiumtekort + Aanbevolen Dosis – Jodium Specialist: Dr. David Brownstein


134 keer gelezen sinds
13
minuten leestijd
13
minuten leestijd
134 keer gelezen sinds

0
(0)

Jodium is een essentiële mineraal die een cruciale rol speelt in talrijke lichaamsfuncties, maar meer dan 97% van de mensen heeft een tekort aan deze belangrijke voedingsstof. Dr. David Brownstein, een gerenommeerde expert op dit gebied, heeft zijn carrière gewijd aan het bestuderen van de enorme impact van jodium op gezondheid en welzijn.

Hij benadrukt het belang van het behouden van een adequate jodiuminname om een cascade van gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder klieraandoeningen en een verhoogd risico op kanker. Deze uitgebreide gids duikt in de wereld van jodium, verkent de betekenis ervan, de risico’s van een tekort en de optimale dosis.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Jodium is essentieel voor elke cel in het menselijk lichaam, vooral voor zenuwweefsel, de hersenen, lever en nieren.
 2. Een jodiumtekort kan leiden tot de vorming van cysten en knobbels in klierweefsel, waardoor het risico op kanker toeneemt.
 3. Een laag schildklierhormoongehalte hangt samen met een verhoogd risico op hartziekten en atherosclerose.
 4. Jodium helpt de normale architectuur van klierweefsel in stand te houden en ondersteunt de algehele gezondheid en immuunfunctie.
 5. De aanbevolen dagelijkse jodiuminname varieert en is afhankelijk van leeftijd, zwangerschap en bepaalde aandoeningen.

Aanwezigheid van jodium in het lichaam

Jodium is een essentieel spoorelement dat van cruciaal belang is voor een goede werking van het menselijk lichaam. Het speelt een sleutelrol bij de aanmaak van schildklierhormonen en is betrokken bij talrijke andere processen in het lichaam.

Zonder voldoende jodium kunnen de schildklier en andere klieren niet naar behoren functioneren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het van groot belang om voldoende jodium binnen te krijgen via voeding en eventuele supplementen.

Gevaren van een jodiumtekort

Een jodiumtekort kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is een moderne epidemie, waarbij naar schatting meer dan 97% van de mensen een significant tekort heeft aan deze essentiële voedingsstof.

Wanneer het lichaam niet genoeg jodium binnenkrijgt, kunnen de hormoonproducerende klieren zoals de schildklier, eierstokken, baarmoeder, borsten, prostaat en alvleesklier niet goed functioneren. Dit kan op den duur leiden tot de vorming van cysten en knobbels in deze klieren, wat het risico op kanker aanzienlijk verhoogt.

Lage schildklierhormonen en hartaandoeningen

Het verband tussen een laag schildklierhormoongehalte en hartaandoeningen werd voor het eerst gedocumenteerd in 1898. Bij obducties bleek dat personen met een laag werkend schildklierhormoon vaak aderverkalking hadden, een aandoening die wordt gekenmerkt door de verharding en verstopping van slagaders.

Sindsdien hebben talrijke studies de correlatie tussen onderactieve schildklier en de ontwikkeling van atherosclerose bevestigd. Een onderactieve schildklier maakt mensen vatbaarder voor deze aandoening, wat kan leiden tot hartziekten. Dr. Brownstein benadrukt daarom het belang van een holistische aanpak, waarbij een volledige hormonale en voedingskundige evaluatie wordt uitgevoerd bij elke patiënt.

Verklarende woordenlijst

 • Atherosclerose: aderverkalking, een aandoening waarbij de slagaderen vernauwen en verharden door de ophoping van vetten, cholesterol en andere stoffen.
 • Holistische aanpak: een benadering die het gehele lichaam bekijkt en ernaar streeft de balans tussen lichaam, geest en omgeving te herstellen.
 • Spoorelement: een chemisch element dat in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig is, maar essentieel is voor een goede gezondheid.
 • Epidemie: een wijdverspreide uitbraak van een ziekte die veel meer mensen treft dan normaal.

Wat zijn de voordelen van jodium?

Jodium behoort tot de halogenen in groep 17 van het periodiek systeem, samen met fluoride, chloride en bromide. Twee van deze stoffen, jodium en chloride, zijn essentieel voor het menselijk lichaam, terwijl fluoride en bromide giftig en niet-essentieel zijn.

Overmatige niveaus van fluoride en bromide kunnen echter de opname van jodium remmen, waardoor een tekort kan ontstaan. In de VS heeft de aanwezigheid van bromide en fluoride in het milieu het jodiumtekort verder verergerd.

Iodine - Wikipedia

Meer dan alleen de schildklier

Jodium is niet alleen belangrijk voor de schildklier, maar voor elke cel in het lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de goede werking van zenuwweefsel, de hersenen, lever, nieren en andere organen.

Zonder jodium kan het lichaam geen hormonen aanmaken zoals schildklier-, eierstok-, testosteron- en alvleesklierhormonen. Jodium wordt geconcentreerd in klierweefsel via een energieafhankelijk proces, wat aangeeft dat het een essentiële rol speelt bij het in stand houden van de normale architectuur van deze weefsels.

Hoe krijg je jodium binnen?

De hoeveelheid jodium in voedsel is de afgelopen jaren sterk gedaald door milieuvervuiling en veranderingen in landbouwmethoden. De oceanen, de belangrijkste bron van jodium, zijn vervuild geraakt, waardoor zeedieren en zeewieren minder jodium bevatten.

In de moderne wereld is het een uitdaging om voldoende jodium uit voeding alleen te halen. Hoewel zeeproducten en zeewier goede bronnen van jodium zijn, zijn de niveaus hierin gedaald door vervuiling. Bovendien bemoeilijkt de aanwezigheid van giftige halogenen zoals bromide en fluoride in het milieu de opname van jodium. Daarom is suppletie vaak noodzakelijk om voldoende jodium binnen te krijgen en tekortkomingen te voorkomen.

The Benefits of Liquid Iodine for Health and Wellness

Hoeveel jodium heb je nodig?

De gemiddelde dagelijkse dosis jodium voor een volwassene is ongeveer 25 milligram. Personen met klieraandoeningen zoals borst-, eierstok-, baarmoeder-, prostaat- en alvleesklieraandoeningen hebben mogelijk hogere doseringen nodig, variërend van 50 tot 100 milligram of meer.

Kankerpatiënten hebben vaak nog hogere doseringen nodig, soms honderden milligrammen. Het is essentieel om jodium in te nemen met voldoende zout om de ontgifting te ondersteunen en ongewenste reacties te voorkomen. De juiste dosering moet worden afgestemd op de individuele behoeften, daarom is het raadzaam om samen te werken met een zorgverlener die bekend is met jodiumsuppletie.

Effecten van jodium op virussen

Jodium heeft antivirale eigenschappen en kan het lichaam helpen bij het bestrijden van infecties. Dr. Brownstein heeft met succes hoge doses vitamine A, vitamine C, vitamine D en jodium gebruikt om virale ziekten zoals griep en COVID-19 te behandelen.

“Jodium staat bekend om zijn breedspectrum antimicrobiële activiteit tegen bacteriële, virale, schimmel- en protozoaire ziekteverwekkers en wordt al decennia lang gebruikt als antisepticum voor het voorkomen van infecties en de behandeling van wonden.” Bron

Het vernevelenvan een oplossing van waterstofperoxide en jodium is ook een effectieve behandeling gebleken voor luchtweginfecties. Tijdens de COVID-19-pandemie behandelde Dr. Brownstein zijn patiënten met zijn beproefde virusprotocol, inclusief jodium. Zijn patiënten vertoonden aanzienlijk lagere ziekenhuisopname- en sterftecijfers in vergelijking met de algemene bevolking.

Jodium en kanker

Een jodiumtekort wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van verschillende soorten kanker, waaronder schildklier-, borst-, prostaat-, alvleesklier-, eierstok- en baarmoederkanker. Voldoende jodiuminname kan helpen de voortgang van abnormale groei in klierweefsel te voorkomen, waardoor het risico op kanker afneemt.

Onderzoeken hebben aangetoond dat jodium apoptose (celdood) kan induceren in kankercellen en abnormale cellen kan doen terugkeren naar een normale staat. Hoewel jodium alleen misschien geen kanker kan genezen, is het een cruciaal onderdeel van een holistische behandeling. In combinatie met andere voedingsstoffen en therapieën kan jodium het natuurlijke afweersysteem van het lichaam ondersteunen en de algehele gezondheid verbeteren.

Tekort aan Jodium aanvullen

Waarschuwingssignalen voor een tekort

Een jodiumtekort kan zich uiten in verschillende symptomen, vaak gerelateerd aan een onderactieve schildklier. Veelvoorkomende signalen zijn vermoeidheid, onverklaard gewichtsverlies, droge huid, haaruitval, hersenmist, depressie en koudeintolerantie.

Deze symptomen worden vaak verkeerd gediagnosticeerd of over het hoofd gezien, omdat conventionele testmethoden mogelijk geen jodiumtekort of schildklierdysfunctie nauwkeurig kunnen detecteren. Een juiste diagnose vereist een uitgebreide evaluatie van de schildklierfunctie, inclusief TSH, T4, T3, reverse T3 en schildklierantilichamen. Artsen moeten ook rekening houden met klinische tekenen en de medische geschiedenis van de patiënt.

Farmaceutische geneesmiddelen versus holistische aanpak

Voor symptomen van een jodiumtekort, zoals een onderactieve schildklier en depressie, worden vaak farmaceutische geneesmiddelen voorgeschreven. Deze medicijnen pakken echter niet de onderliggende oorzaak van het probleem aan.

Dr. Brownstein pleit voor een holistische aanpak, gericht op het herstellen van de jodiumniveaus en het aanpakken van voedingstekorten om de algehele gezondheid te ondersteunen. Hoewel er in bepaalde situaties een plaats is voor farmaceutische middelen, kan een overmatig gebruik ervan leiden tot sub-optimale gezondheidsresultaten.

Conclusie

Jodium is een essentieel spoorelement dat cruciaal is voor een optimale gezondheid. Een tekort kan ernstige gevolgen hebben voor de werking van het lichaam en het risico op diverse aandoeningen, zoals schildklierstoornissen, hartaandoeningen en kanker, aanzienlijk verhogen.

Door voldoende jodium binnen te krijgen, eventueel via suppletie, en een gezonde levensstijl te omarmen, kunnen veel van deze gezondheidsrisico’s worden verminderd of zelfs voorkomen. Het is van groot belang om alert te zijn op mogelijke tekenen van een tekort en, indien nodig, professionele hulp in te roepen voor een juiste diagnose en behandeling.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een jodiumtekort?

Veelvoorkomende symptomen van een jodiumtekort zijn vermoeidheid, onverklaard gewichtsverlies, droge huid, haaruitval, hersenmist, depressie en koudeintolerantie. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende schildklierdisfunctie als gevolg van een tekort.

Kan een jodiumtekort leiden tot kanker?

Ja, een jodiumtekort wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder schildklier-, borst-, prostaat-, alvleesklier-, eierstok- en baarmoederkanker. Voldoende jodiuminname kan echter helpen de voortgang van abnormale groei in klierweefsel te voorkomen en het risico op kanker te verminderen.

Hoeveel jodium heeft een volwassene nodig?

De aanbevolen dagelijkse dosis jodium voor een volwassene is ongeveer 25 milligram. Mensen met klieraandoeningen of kanker kunnen hogere doseringen nodig hebben, variërend van 50 tot 100 milligram of meer. De juiste dosering moet worden bepaald in overleg met een deskundige zorgverlener.

Kan jodium helpen bij het bestrijden van virusinfecties?

Ja, jodium heeft antivirale eigenschappen en kan het lichaam helpen bij het bestrijden van infecties zoals griep en COVID-19. Dr. Brownstein heeft met succes hoge doses jodium, samen met andere voedingsstoffen, gebruikt om virale ziekten te behandelen.

Wat is de beste manier om voldoende jodium binnen te krijgen?

Het is een uitdaging om voldoende jodium uit voeding alleen te halen vanwege milieuvervuiling en landbouwmethoden. Suppletie met jodiumpreparaten zoals Lugol’s oplossing kan nodig zijn om tekorten te voorkomen en adequate niveaus te behouden voor een optimale gezondheid.

Hoe weet je of je een jodiumtekort hebt?

Je kunt een jodiumtekort herkennen aan symptomen zoals vermoeidheid, slaperigheid, kouwelijkheid, gewichtstoename, constipatie en een droge huid. Andere symptomen kunnen zijn: verminderde vruchtbaarheid, problemen met de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling bij kinderen en gehoorproblemen.

Hoe vul je jodiumtekort aan?

 1. Eet vaker zeegroenten en/of zeevis, die rijk zijn aan jodium.
 2. Neem een jodiumsupplement.

Waar zit veel jodium in voeding?

Voedingsmiddelen uit de zee zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek bevatten van nature grote hoeveelheden jodium.

Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?

Goede bronnen van jodium zijn 200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm), 270 gram platvis (schol, tong, heilbot), 6 gekookte eieren of 450 gram kaas.

Hoe ontstaat een jodiumtekort?

Een jodiumtekort kan ontstaan als er te weinig of geen brood gegeten wordt, ongejodeerd of biologisch brood wordt gegeten en ook geen gejodeerd keukenzout wordt gebruikt.

Hoe lang duurt aanvullen jodiumtekort?

Hoe lang het duurt om een jodiumtekort aan te vullen, hangt af van verschillende factoren zoals de ernst van het tekort en individuele verschillen in stofwisseling en dieetgewoonten.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Vorm Voorkeur Test
Doe de ADHD test