Image

Alles Over Bacopa monnieri Het Alzheimerplantje – Geschiedenis, Gebruik En Geneeskrachtige Werking


77 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
77 keer gelezen sinds

0
(0)

Bacopa monnieri, ook bekend als Brahmi, is een gerenommeerd kruid in de Ayurvedische geneeskunde dat bekend staat om zijn mogelijke cognitieve verbeterende en beschermende effecten op hersenen.

Dit oeroude kruid wordt al eeuwenlang gebruikt om de mentale helderheid te bevorderen, stress te verminderen en het geheugen te verbeteren.

Lees ook: Wat is Ayurveda?

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft meer inzicht gegeven in de potentiële voordelen van Bacopa monnieri, waardoor het een populair supplement is geworden onder mensen die hun cognitieve functie en algemene hersengezondheid willen verbeteren.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Het bevat actieve verbindingen genaamd bacosiden waarvan wordt aangenomen dat ze het cognitief functioneren verbeteren en de neuroprotectieve werking van de plant veroorzaken.
  2. Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri het geheugen, de concentratie en het leervermogen kan verbeteren bij zowel gezonde mensen als mensen met cognitieve achteruitgang.
  3. Het kruid heeft adaprogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen beter om te gaan met stress door de cortisolniveaus te verlagen.
  4. Bacopa monnieri heeft mogelijk neuroprotectieve effecten doordat het oxidatieve stress in de hersenen vermindert en celdood tegengaat.
  5. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor verschillende aandoeningen zoals angst, epilepsie, slaapstoornissen en ademhalingsproblemen.

Geschiedenis en herkomst

Bacopa monnieri is een kleine, vochtige plant die groeit in warme, tropische gebieden zoals Zuidoost-Azië en India. Het kruid wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, een van de oudste holistische gezondheidssystemen ter wereld.

In India staat Bacopa monnieri bekend als ‘Brahmi’, wat verwijst naar de hindoeïstische scheppingsgod Brahma. Dit geeft aan hoe belangrijk en gerespecteerd deze plant is binnen de Ayurvedische traditie.

minatigreenhouse Bacopa Monnieri Price in India - Buy minatigreenhouse  Bacopa Monnieri online at Flipkart.com

Gebruik in de keuken

Hoewel Bacopa monnieri vooral bekend staat om zijn medicinale eigenschappen, wordt het kruid ook gebruikt in culinaire toepassingen. De blaadjes en stengels van de plant hebben een licht bittere, aromatische smaak.

In India wordt Bacopa monnieri toegevoegd aan curry’s, rijstgerechten en dranken om extra smaak en gezondheidsvoordelen te geven. Het wordt ook weleens toegevoegd aan salades of gebruikt als garnering.

Geneeskrachtige werking

Bacopa monnieri heeft een rijk historisch bewijs als een kruidengeneesmiddel in de Ayurvedische geneeskunde. Hieronder vallen een aantal mogelijke geneeskrachtige werkingen die verder worden onderzocht:

Het kruid staat bekend om zijn cognitief verbeterende effecten zoals het verhogen van het concentratievermogen, het verbeteren van het geheugen en het bevorderen van de mentale helderheid. Dit zou verklaard kunnen worden door de neuroprotectieve werking en invloed op neurotransmitters als acetylcholine.

Spotlight: Bacopa - Isagenix Health

Actieve bestanddelen

De belangrijkste actieve bestanddelen in Bacopa monnieri zijn verbindingen genaamd bacosides, een klasse van triterpeen saponinen. Vooral de bacosiden A en B lijken verantwoordelijk voor de cognitieve en neuroprotectieve effecten van het kruid.

Andere actieve chemische componenten in Bacopa monnieri zijn betulinezuur, betuline, wogonine, bacopaline, monnierine en herpestine. Deze verbindingen lijken bij te dragen aan de antioxidante, ontstekingsremmende en beschermende effecten op hersenen van het kruid.

Verklarende woordenlijst

  • Adaptogeen: Een stof die het lichaam helpt om beter aan te passen aan stress en andere omgevingsfactoren.
  • Ayurvedische geneeskunde: Een van de oudste holistische gezondheidssystemen ter wereld, ontstaan in India.
  • Neurotransmitter: Een chemische stof die zenuwsignalen overdraagt van de ene naar de andere zenuwcel.
  • Neuroprotectief: Beschermend voor zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel.

Geheugenverbetering en cognitieve gezondheid

Een van de meest bestudeerde potentiële voordelen van Bacopa monnieri is de verbetering van het geheugen en cognitieve functies. Verschillende studies hebben aanwijzingen gevonden dat supplementen van dit kruid het verouderingsproces van de hersenen kunnen vertragen en de hersenactiviteit kunnen ondersteunen.

In een review van klinische studies werd geconcludeerd dat Bacopa monnieri mogelijk de cognitie bij ouderen en de alertheid bij jong volwassenen kan verbeteren. Effecten op het geheugen, leervermogen en mentale processing lijken echter eerder bescheiden te zijn.

Klik voor prijs bij Bol
Klik voor prijs bij Bol

Waarom wordt Bacopa monnieri in Nederland het ‘Alzheimerplantje’ genoemd?

De bijnaam ‘Alzheimerplantje’ voor Bacopa monnieri verwijst naar de mogelijke beschermende werking van dit kruid op de hersenen en cognitieve functies. Uit verschillende studies zijn namelijk aanwijzingen gekomen dat Bacopa monnieri gunstige effecten kan hebben bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van cognitieve achteruitgang.

De redenen waarom Bacopa monnieri mogelijk behulpzaam kan zijn bij de ziekte van Alzheimer zijn drieledig:

1. Geheugenverbetering

Eén van de meest bekende effecten van Bacopa monnieri is de potentiële verbetering van het geheugen en de cognitieve vaardigheden. In studies rapporteerden deelnemers verbeteringen in het geheugen, de leerprestaties en het concentratievermogen na inname van Bacopa-supplementen. Dit zou de symptomen van geheugenverlies bij de ziekte van Alzheimer kunnen verminderen.

2. Beschermende effecten op hersenen

Bacopa monnieri bevat krachtige antioxidanten zoals bacosiden die de hersencellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen. Deze processen spelen een rol bij de ziekte van Alzheimer. Bacopa lijkt de vorming van schadelijke eiwitafzettingen (beta-amyloïde plaques) in de hersenen tegen te gaan, een kenmerkend proces bij deze ziekte. Voor meer informatie, zie Examine.

3. Vertraging cognitieve achteruitgang

Uit dieronderzoek is gebleken dat Bacopa monnieri mogelijk de levensduur van zenuwcellen kan verlengen en de degeneratie van hersencellen bij veroudering kan afremmen. Deze resultaten suggereren dat het kruid de cognitieve achteruitgang, een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer, kan vertragen.

Hoewel de naam ‘Alzheimerplantje’ veelbelovend klinkt, moet worden opgemerkt dat de wetenschappelijke bewijzen nog beperkt zijn. Meer grootschalig onderzoek bij mensen met de ziekte van Alzheimer is nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit van Bacopa monnieri. Desalniettemin is het een interessante potentiële behandeloptie die veel aandacht krijgt in de zoektocht naar natuurlijke middelen tegen deze ziekte.

Vermindering van angst en stress

Bacopa monnieri wordt ook wel een adaptogeen genoemd, omdat het kruid mogelijk kan helpen om beter om te gaan met stress en angst. Uit dierstudies blijkt dat supplementen de niveaus van het stresshormoon cortisol verlagen.

In een klinische studie werd aangetoond dat mensen die Bacopa monnieri kregen, verminderde angst- en depressiesymptomen hadden in vergelijking met een placebogroep na 12 weken. Het kruid lijkt de reactie op stress te verbeteren zonder sedatie of andere bijwerkingen.

Overige mogelijke toepassingen

Naast de effecten op cognitie en stress, wordt Bacopa monnieri ook onderzocht voor andere potentiële gezondheidsvoordelen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat het kruid van nut kan zijn bij de behandeling van:

– Epilepsie (mogelijke anticonvulsieve werking)
– ADHD (mogelijk verbetering van symptomen)
– Prikkelbare darmsyndroom (anti-inflammatoire werking)

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat Bacopa monnieri mogelijk beschermend kan werken tegen neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het kruid lijkt oxidatieve stress in de hersenen te verminderen en de vorming van schadelijke eiwitophopingen tegen te gaan. Meer onderzoek is echter nodig om deze potentiële neuroprotectieve effecten beter te begrijpen.

Bacopa monnieri kweken

Bacopa monnieri is een populaire kamerplant en toevoeging aan de kruidentuin vanwege de gemakkelijke groei en fraaie bloemen. Voor een goede groei heeft de plant een zonnige tot licht beschaduwde plek nodig met voldoende water en vochtige, goed gedraineerde grond. Bacopa gedijt uitstekend in hangende manden of potten waar de sierlijke stengels over de randen kunnen hangen.

In koudere klimaten kan Bacopa monnieri het beste in een pot of bak worden gekweekt zodat de plant in de winter naar binnen kan worden gehaald. Verzorg de plant met een lichte, voedzame potgrond en geef voldoende water zonder de wortels te verdrinken. Bij een ideale verzorging zal de Bacopa monnieri snel groeien en de hele zomer lang prachtig bloeien.

Veiligheid en bijwerkingen

Bacopa monnieri wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor kortdurend gebruik in de aanbevolen doseringen. In klinische studies werden doses tot 600 mg per dag goed verdragen zonder ernstige bijwerkingen. Mogelijke milde bijwerkingen zijn misselijkheid, krampen, diarree en spierpijn.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je Bacopa gaat gebruiken, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of bepaalde medicijnen gebruikt. Het kruid kan namelijk interacties hebben met cholinerge medicijnen, schildklierhormonen en bepaalde cytochroom P450-enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van medicijnen.

Dosering

Er bestaat geen universeel aanbevolen dosering voor Bacopa monnieri, maar de meeste studies maken gebruik van doses tussen 300-600 mg per dag voor volwassenen. Voor kinderen met ADHD zijn in sommige onderzoeken lagere doseringen van 225 mg per dag gebruikt.

Supplementen van Bacopa monnieri zijn onder meer verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en gestandaardiseerde extracten. Het is belangrijk een betrouwbare, geteste kwaliteit te kiezen die is gestandaardiseerd op een bepaald gehalte aan actieve bacosiden.

Conclusie

Bacopa monnieri is een veelbelovend kruidengeneesmiddel met een lange traditie in de Ayurvedische geneeskunde. Hoewel er meer grootschalig onderzoek nodig is, suggereren studies dat dit kruid mogelijk cognitieve functies kan verbeteren, angst en stress kan verminderen en beschermend kan werken voor hersencellen.

Met zijn rijke geschiedenis, veelzijdige toepassingen en relatief veilig profiel, wordt Bacopa monnieri steeds meer onderzocht en gebruikt als een natuurlijke optie voor het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie en algemeen welzijn.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat doet Bacopa Monnieri?

Bacopa Monnieri wordt voornamelijk gebruikt voor het verbeteren van het geheugen, het concentratievermogen en de cognitieve functies. Het zou het leervermogen, de mentale focus en het probleemoplossend vermogen ondersteunen door effecten op neurotransmitters als acetylcholine.

Hoeveel Bacopa moet ik per dag innemen?

De meeste studies naar Bacopa monnieri maken gebruik van doseringen tussen 300-600 mg per dag voor volwassenen. Voor kinderen met ADHD worden lagere doses van ongeveer 225 mg per dag aanbevolen op basis van onderzoek. Raadpleeg een deskundige voor een geschikte dosering voor jouw situatie.

Kan Bacopa in de volle zon?

Bacopa houdt van warmte en zon, maar teveel directe felle zon, vooral gedurende de heetste uren van de dag, kan de plant beschadigen. Het is daarom beter om Bacopa op een lichte, zonnige plek te zetten waar het niet de hele dag in de volle zon staat. Zorg ook voor voldoende water.

Wat doet Bacopa met je lichaam?

Bacopa heeft verschillende potentiële gezondheidseffecten. Het wordt vooral geassocieerd met verbeterde cognitieve functies zoals een beter geheugen, concentratie en mentale helderheid. Daarnaast heeft het kruid mogelijk ook een stressverlagende, anti-angst werking door het verlagen van cortisolspiegels.

Hoe snel groeit Bacopa?

Bacopa is een snelgroeiende plant die in ideale omstandigheden binnen enkele maanden een hoogte van 30+ cm kan bereiken. Het heeft behoefte aan veel licht en vocht om optimaal te groeien.

Kan Bacopa in de schaduw?

Bacopa groeit het best op een lichte, zonnige plek, maar kan ook goed in lichte schaduw groeien. De plant heeft voldoende licht nodig voor een goede bloei en groei. Verwijder bovendien uitgebloeide bloemen om de vorming van nieuwe bloemen te stimuleren.

Kan Bacopa overwinteren?

Bacopa monnieri is niet winterhard en kan niet tegen strenge vorst. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen 15-28 graden Celsius. In koude klimaten moet Bacopa daarom in de winter naar binnen gehaald en beschermd worden tegen kou.

Hoe lang bloeit een Bacopa?

Bacopa bloeit doorgaans van mei tot oktober, waarbij de piek van de bloei plaatsvindt in de warmste zomermaanden. De kleine witte of blauwe bloemetjes verschijnen overvloedig aan de hangende stengels

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Libido Test Voor Mannen
Sigma man Test