Image

Wat- en Waarvoor zijn Cacao Ceremonies?


164 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
164 keer gelezen sinds

0
(0)

Reken je bij het horen van het woord ‘cacao ceremonie’ meteen aan heerlijke chocola? Dan moet ik je echt even van die alom troostende chocoladewolk afplukken, want een cacao ceremonie heeft niks met de gewone chocolade te maken die je gewend bent.

Het gaat hier juist om een eeuwenoud ritueel met diepe spirituele en meditatieve wortels. In dit uitgebreide artikel neem ik je mee in de wereld van de cacao ceremonies. Ik leg je uit waar het precies vandaan komt, wat je kunt verwachten, en waarom dit oude ritueel de laatste jaren zo’n opmars maakt. Bereid je voor op een spirituele ontdekkingsreis!

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Cacao ceremonies ontstonden duizenden jaren geleden bij de Maya’s en Azteken als spiritueel ritueel
 2. Er wordt rauwe, bittere cacao gedronken in plaats van chocolade
 3. Het ritueel helpt je in contact te komen met je intuïtie, creativiteit en innerlijke wijsheid
 4. Cacao bevat veel gezonde voedingsstoffen en geeft een boost aan je immuunsysteem
 5. Cacao ceremonies vinden tegenwoordig veel navolging in het Westen als manier van spiritueel ontwaken

Een korte inleiding over cacao ceremonies

Stel je voor: je zit in een knusse ruimte met een groepje mensen om je heen. Iedereen heeft een kopje met een donkerbruine, bittere vloeistof in de hand. De sfeer is meditatief, mystiek. Zachte klanken van trommels en klankschalen vullen de ruimte. Dit is geen eenvoudige koffiepauze – dit is een cacao ceremonie.

Cacao ceremonies zijn gebaseerd op een eeuwenoude traditie uit Midden- en Zuid-Amerika. De oude Maya’s en Azteken beschouwden cacao als een ‘heilige plant’ en een ‘voedsel van de goden’. Ze gebruikten de rauwe, onbewerkte vorm van cacao in ceremonies om spirituele verlichting en verbinding met hogere krachten te vinden.

“Cacao is een zachte, liefdevolle leraar die je uitnodigt om bij jezelf binnen te gaan, in je hart. In onze ceremonies vinden mensen vaak antwoorden op vragen waar ze al jaren mee worstelen.” – Sara, ceremoniebegeleider

Hoewel deze rituelen al duizenden jaren oud zijn, winnen ze de laatste decennia weer snel aan populariteit in het Westen. Mensen voelen zich aangetrokken tot deze manier van spirituele groei, zelfontdekking en verbinding met zichzelf en anderen. In de volgende hoofdstukken duik ik dieper in deze fascinerende wereld.

De oorsprong van cacao ceremonies

Cacao ceremonies vinden hun oorsprong bij de oude Maya’s en Azteken in Midden- en Zuid-Amerika. Deze inheemse volkeren dronken al duizenden jaren een speciaal bereid cacaodrankje bij hun ceremonies en rituelen. Ze beschouwden de cacaoboom als heilig en geloofden dat het eten of drinken van cacao spirituele verlichting en groei kon brengen.

Voor de Maya’s en Azteken vormden cacao ceremonies een essentieel onderdeel van hun religie en samenleving. Ze gebruikten de ceremonies niet alleen om in contact te komen met hogere machten, maar ook voor geboortes, sterfgevallen, politieke bijeenkomsten en andere belangrijke gebeurtenissen. Cacaodrank werd gezien als een levenselixer en statussymbool. Alleen de hogere klassen mochten ervan drinken.

Wat is rauwe cacao?

Zoals ik al aangaf, heeft de cacao in deze ceremonies niets te maken met de chocolade die wij kennen. Tijdens cacao ceremonies wordt rauwe cacao gedronken, wat een compleet natuurlijk en onbewerkt product is.

Rauwe cacao zijn de cacaobonen die vers van de cacaoplant worden geplukt. Deze rauw gedroogde bonen zijn bitterzuur van smaak. Pas later bij de productie van chocolade worden cacaobonen gebrand op hoge temperaturen, krijgen ze meer aroma en zoete smaken toegevoegd.

Waarom wordt er dan voor de rauwe vorm gekozen in deze ceremonies? Dat heeft twee redenen:

 1. De rauwe vorm is het meest natuurlijk en puur. Dit sluit aan bij het spirituele karakter van de ceremonies.
 2. Rauwe cacao bevat meer van de natuurlijke voedingsstoffen en verbindingen die bij verhitting deels verloren gaan.

De smaak van rauwe cacao wordt vaak omschreven als bitter, aards, nootachtig en kruidig. Zeker geen standaard chocoladesmaak dus! Dit vormt een belangrijk deel van de ceremonie-ervaring.

Wat gebeurt er tijdens een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie heeft een sacraal en ingetogen karakter. Het draait allemaal om zelfreflectie, spirituele verbinding en persoonlijke transformatie. Toch kunnen ceremonies bij verschillende ceremonieleiders een eigen invulling krijgen.

Over het algemeen begint een ceremonie met een openingskring en een uitleg. Vaak hebben deelnemers de kans om hun intenties voor de ceremonie te delen. Denk aan thema’s als meer innerlijke rust vinden, creatieve blokkades verhelpen of je weer dichter bij jezelf voelen.

Daarna is het tijd om de rauwe cacao te drinken. De ceremoniebegeleider of sjamaangeeft daarbij vaak uitleg over de betekenis van cacao. Er kunnen ondertussen gebeden, gezangen en muziek klinken om de setting te versterken. Na het drinken volgt een periode van stilte en meditatie, met de mogelijkheid tot delen van ervaringen.

Hoe precies de ceremonie eruitziet, hangt dus af van de stijl en visie van de ceremonieleider. Maar de primaire focus blijft werken aan je innerlijke ontwikkeling, intuïtie en spirituele groei.

De kracht van cacao: wat zijn de mogelijke effecten?

Waarom is cacao zo’n belangrijk ingrediënt voor deze ceremonies? De Maya’s en Azteken schreven er al heel wat bijzondere effecten aan toe. Maar wat zeggen moderne ervaringen over de mogelijke ‘kracht’ van rauwe cacao? Laten we eens kijken.

Geestelijk niveau:

 • Cacao wordt gezien als een ‘opener van het hart’ die je helpt emotioneel opener en gevoeliger te worden.
 • Het kan je intuïtie en creativiteit versterken.
 • Veel mensen ervaren meer verbondenheid met zichzelf en anderen tijdens een ceremonie.
 • Cacao wordt geassocieerd met liefdevolle, zachte en vrouwelijke energie.

Lichamelijk niveau:

 • Rauwe cacao bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en chroom.
 • Deze voedingsstoffen kunnen gunstig zijn voor je gezondheid en immuunsysteem.
 • De stof tryptofaan in cacao kan je serotoninegehalte verhogen, wat een opgewektere stemming kan geven.
 • Sommige deelnemers ervaren een gevoel van warmte, ontspanning en euforie tijdens de ceremonie.

Uiteraard zijn de effecten van cacao en de ervaring tijdens ceremonies heel persoonlijk en subjectief. Desalniettemin zeggen veel mensen er diepe introspectie, verbinding en zelfontdekking uit te putten. Het belangrijkste is misschien wel de intentie en openheid waarmee je aan een ceremonie begint.

De opkomst van cacao ceremonies in het Westen

Hoewel cacao ceremonies al millennia oud zijn, maken ze de laatste jaren een stevige opmars in het Westen. In de spirituele wereld en verschillende holistische kringen gaan er steeds meer stemmen op om aandacht te besteden aan deze oude traditie.

Maar wat verklaart die plotselinge populariteit? Er zijn een paar belangrijke redenen te noemen:

 1. Er is een groeiende interesse in oude spirituele tradities en manieren van healing uit andere culturen.
 2. Veel mensen zoeken alternatieven en nieuwe manieren van persoonlijke ontwikkeling naast de reguliere paden.
 3. Nieuwe leefstijlbewegingen zoals mindfullness, yoga en plantaardige leefwijzen creëren ook meer belangstelling voor de werking van natuurlijke producten als cacao.
 4. In een drukke, materialistische samenleving voelen sommigen de behoefte aan spirituele verbinding en groei.

Met de opkomst van het internet en sociale media krijgen oude tradities als de cacao ceremonie dus een nieuw platform. In steden als Amsterdam, Londen en New York zijn al verschillende centra en aanbieders te vinden voor cacao ceremonies.

Voorbereiding en rituelen rondom een cacao ceremonie

Een cacao ceremonie is een intense ervaring die de beste voorbereiding verdient. Zoals bij veel spirituele en holistische praktijken worden er vaak specifieke rituelen en adviezen gevolgd voor, tijdens en na een ceremonie.

Voor de ceremonie is het gebruikelijk om een periode van intentie-setting te hebben. Denk na over je motieven en verwachtingen. Ook wordt er vaak gevraagd om de laatste 3 tot 4 uur voor aanvang niet meer te eten, zodat de cacao beter kan worden opgenomen.

Tijdens de ceremonie staat het drinken van een speciaal bereide cacaodrank centraal. Dit is vaak een mix van rauwe cacao, water en eventueel kruiden als kaneel, chilipeper of honing. De bereiding gebeurt volgens traditionele rituelen.

Na de ceremonie krijgen deelnemers vaak de tijd om de ervaring op zichzelf te laten inwerken. Rustig wandelen, schrijven of tekenen kan onderdeel zijn van het verwerkingsproces. Ook volgt soms nog een korte nabespreking.

Net als bij andere spirituele praktijken hechten cacao ceremonieleiders veel belang aan het hebben van de juiste focus en openheid van geest. Dit om optimaal te kunnen groeien en leren van de ervaring.

Zelf een cacao ceremonie bijwonen?

Ben je na dit artikel nieuwsgierig geworden naar dit eeuwenoude ritueel? Dan kun je zelf op zoek naar een lokale aanbieder van cacao ceremonies in jouw regio. Of misschien komt er zelfs wel een workshop of retraite in de buurt.

Bij de keuze van een ceremonie-ervaring is het goed om te letten op een aantal dingen. Kijk of de ceremonieleiders veel ervaring en gedegen kennis hebben, vraag naar hun achtergrond. Een kleinschalige setting met persoonlijke begeleiding kan de intensiteit van de ervaring ook vergroten.

Tot slot: Laat je vooral niet afschrikken door de spirituele inslag en onbekendheid met deze oude traditie. Een open en nieuwsgierige instelling is het belangrijkst. Wie weet wat voor diepe ervaringen en zelfinzichten een cacao ceremonie voor jou in petto heeft!

Veelgestelde vragen

Wat doet cacao ceremonie met je lichaam?

Een cacao ceremonie is een emotionele en zintuiglijke ervaring. Het nodigt je uit om contact te maken met je diepste wezen en de kern van je hart. Het ontgift je lichaam en je ziel en geeft je immuunsysteem een enorme boost dankzij de vele vitaminen, mineralen en antioxidanten in rauwe cacao.

Hoe verloopt een cacao ceremonie?

Deelnemers zitten meestal in een cirkel en stellen intenties vast, bidden of zingen samen met oprechte muziek of delen ervaringen als een groep. De ceremoniebegeleider bereidt een speciale cacaodrank en geeft uitleg over de betekenis ervan. Er kan worden gedanst en vaak klinken genezende geluiden van trommels of klankschalen.

Hoe lang niet eten voor cacao ceremonie?

Op de dag van de ceremonie moet je koffie laten staan, omdat dit niet goed samengaat met cacao. Verder eet je de laatste drie uren voor de ceremonie niets meer. Je gaat met een lege maag de ceremonie in, zodat de cacao sneller in je systeem komt.

Wat kost een cacao ceremonie?

De kosten voor een cacao ceremonie variëren. Een korte, basic ceremonie in een grote groep met beperkte begeleiding vind je al vanaf een paar tientjes. Een langere, kleine ceremonie met veel persoonlijke aandacht zowel tijdens als ervoor en erna kost gemiddeld tussen de €100 en €200.

Hoe voel je je na een cacao ceremonie?

De ervaring van een cacao ceremonie is diep persoonlijk en kan variëren van een gevoel van diepe vrede en verbondenheid tot een krachtige emotionele release. Veel deelnemers melden een verhoogd gevoel van empathie, intuïtie en een diepere verbinding met anderen in de groep.

Wat merk je van cacao ceremonie?

Tijdens een cacao ceremonie kun je zowel mentale als fysieke voordelen ervaren. Dit komt mede door de stof tryptofaan in cacao die je serotoninegehalte een boost geeft. Veel deelnemers voelen zich hierdoor blijer en vrolijker, zelfs na afloop van de ceremonie. Daarnaast profiteer je van de voedingswaarde van rauwe cacao.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
Sigma man Test
Libido Test Voor Mannen