Probeer steeds voor het begin van je meditatie drie minuten lang in je stoel te zitten om je erop voor te bereiden. Ga zo zitten dat je rechtop zit en je comfortabel voelt. Strek je benen zover dat ze niet sterk gebogen zijn. Dit geldt ook voor je armen en handen. Het doel hiervan is om je bloed vrij te laten stromen.
Kleermakerszit of lotushouding is dan wel een typische houding om te mediteren, maar kan vooral hinderlijk zijn als de meditatie een langere tijd in beslag neemt. Het zou jammer zijn als je die zou moeten onderbreken omdat een been gaat slapen of misschien zelfs zeer gaat doen. Veel mensen klagen wel eens over de luchttoevoer door hun neus.
Er zou niet genoeg lucht door kunnen om een uur lang door te kunnen ademen.
Een paar tips: poets voor je gaat mediteren je tanden of neem een stukje kauwgom, pepermuntof smintjes. Het is wel een tijdelijke oplossing, maar als je eenmaal goed in je meditatie zit, kun je met veel minder zuurstof toe.
Als je er behoefte aan hebt, kun je hier een leuk ritueeltje bij creëren, bijvoorbeeld: bepaalde kleding, een kaarsje aansteken. Het draaien van je favoriete (rustige) muziek. Zorg er wel voor dat het alleen instrumentaal is. Gezongen of gesproken woorden kunnen behoorlijk de aandacht afleiden. Neem muziek die je bekend in de oren klinkt en alle muziekstukken beetje in hetzelfde genre zitten.
Zet het volume laag tot zeer laag. Je zult snel genoeg merken dat een normaal gesproken laag volume tijdens meditatie veel te hard is. Als je mediteert, is vooral het gehoor een versterkt zintuig.
Let er alleen wel op dat het ritueel er omheen niet te belangrijk voor je wordt, of zelfs de boventoon gaat voeren. Je wordt er dan te afhankelijk van en zal je ervan weerhouden een keer spontaan te mediteren wanneer je bijvoorbeeld een boswandeling maakt.
Lees ook: Waarom mediteren? 10 bewezen voordelen
Ga ook niet met een volle maag mediteren, maar drink liever een paar glazen water. Op het moment dat je begint met eten start de spijsvertering en dat is voor je lichaam een intensieve bezigheid, juist nu het rustig zou moeten gaan worden.
Als je eenmaal op je stoel zit en je voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te beginnen met mediteren. Probeer je geest leeg te maken en focus op je ademhaling. Adem diep in en uit, en probeer de lucht te voelen die in en uit je lichaam stroomt. Je zult merken dat je gedachten soms afdwalen, en dat is oké. Laat ze voorbij gaan en breng je focus terug naar je ademhaling.
Het doel van meditatie is om innerlijke rust te vinden en om in het moment te zijn. Het is een manier om stress en zorgen los te laten en om meer inzicht te krijgen in jezelf en je emoties. Het kan je helpen om meer focus en concentratie te krijgen, en om meer verbinding te voelen met de wereld om je heen.
Dagelijkse meditatie
Probeer dagelijks te mediteren, zelfs als het maar een paar minuten is. Het kan helpen om het op een vast tijdstip te doen, bijvoorbeeld ‘s ochtends voordat je aan je dag begint of ‘s avonds voordat je gaat slapen. Door regelmatig te mediteren, zul je de voordelen ervan op de lange termijn ervaren.
Als je moeite hebt om te mediteren, wees dan niet ontmoedigd. Het kan tijd kosten om de juiste techniek te vinden die voor jou werkt. Probeer verschillende benaderingen en blijf open-minded. Meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het bevorderen van je welzijn en innerlijke vrede.
Als je kinderen hebt, kan het moeilijk zijn om tijd te vinden om te mediteren. Maar het is nog steeds mogelijk om te mediteren, zelfs als je kinderen hebt. Hier zijn enkele tips:
- Zoek een rustige plek: Zoek een rustige plek in huis waar je je kunt afzonderen en waar je niet wordt gestoord. Dit kan een slaapkamer, een studeerkamer of zelfs een kast zijn.
- Mediteer ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat: Als je kinderen hebt, zijn de ochtenden en avonden vaak de drukste tijden. Probeer dus vroeg op te staan om te mediteren voordat je kinderen wakker worden of mediteer als ze al in bed liggen.
- Mediteer samen met je kinderen: Meditatie kan ook een leuke en rustgevende activiteit zijn om samen met je kinderen te doen. Probeer bijvoorbeeld om samen te mediteren voordat ze gaan slapen.
- Maak gebruik van apps en korte meditaties: Als je niet veel tijd hebt, kun je gebruik maken van apps of korte meditaties van vijf of tien minuten. Er zijn veel apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor ouders die willen mediteren.
- Wees flexibel: Het belangrijkste is om flexibel te zijn. Als je niet elke dag kunt mediteren, is dat oké. Probeer het gewoon zo vaak mogelijk te doen en wees niet te hard voor jezelf als het niet lukt.
Geraadpleegde Bronnen
- Beginner’s Guide to Meditation – Praktische tips voor beginnende mediteerders.
- Health Benefits of Meditation – Wetenschappelijke voordelen van meditatie.
- How to Meditate – Stap-voor-stap handleiding voor meditatie.
- Meditation Tips for Parents – Meditatie adviezen voor ouders met drukke schema’s.
Veelgestelde Vragen
Wat zijn de voordelen van dagelijkse meditatie?
Dagelijkse meditatie kan stress verminderen, concentratie verbeteren, en emotionele gezondheid bevorderen.
Hoe lang moet ik mediteren als beginner?
Begin met vijf tot tien minuten per dag en verhoog geleidelijk de duur.
Welke houding is het beste voor meditatie?
Een comfortabele en rechte zithouding met gestrekte benen en armen is ideaal.
Wat kan ik doen als mijn gedachten afdwalen tijdens meditatie?
Laat gedachten voorbijgaan en breng je focus rustig terug naar je ademhaling.
Kan ik mediteren met achtergrondmuziek?
Ja, kies voor rustige instrumentale muziek op laag volume om afleiding te minimaliseren.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.