Zes tips om angst voor de sportschool te overwinnen - Gymtimidation

Gymtimidation – 6 Tips Om Angst Voor De Sportschool Te Overwinnen



214 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
214 keer gelezen sinds

0
(0)

Of je nu nieuw bent in de sportschool of terugkeert na een lange pauze, het kan een intimiderende plek zijn. Er is zelfs een term om het gevoel van nervositeit of angst te beschrijven dat veel mensen ervaren wanneer ze eraan denken: “sportschoolangst”.

Onzekerheid wegnemen als je naar de sportschool gaat

Een enquête wees uit dat maar liefst de helft van de Amerikanen “sportschoolangst” heeft ervaren, terwijl een andere enquête in het Verenigd Koninkrijk meldde dat één op de vier vrouwen dit gevoel had.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen misschien wat angst hebben om naar de sportschool te gaan, waaronder angst om beoordeeld te worden door anderen, geloven dat ze bepaalde oefeningen niet goed kunnen doen en onzekerheid over hoe ze zich verhouden tot andere sportschoolbezoekers.

Maar in de kern is een van de grootste redenen waarom mensen “sportschoolangst” ervaren, omdat velen de sportschool zien als een onbekende of intimiderende plek. Dit komt grotendeels doordat ze zich onzeker kunnen voelen over wat ze daar kunnen tegenkomen, of omdat ze mogelijk niet weten wat ze daar doen.

What Is Gymtimidation?—& How To Feel More Confident Working Out -  FLEETSTREET

Zelfeffectiviteit

Nog een reden waarom mensen zich misschien nerveus voelen om voor de eerste keer naar de sportschool te gaan, is omdat ze een lage zelfeffectiviteit hebben. Zelfeffectiviteit is ons geloof in onze eigen vaardigheden en capaciteiten en in hoeverre we denken dat we de kracht hebben om te slagen in een bepaalde situatie. Het speelt een grote rol in bijna alles wat we doen, omdat het essentieel is voor menselijke motivatie.

Wat is Zelfeffectiviteit?

Zelfeffectiviteit heeft een belangrijke invloed op het succesvol kunnen leren. Zelfeffectiviteit is het vertrouwen van een persoon in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op zijn of haar omgeving, bijvoorbeeld door een bepaalde taak te volbrengen of een probleem op te lossen. Wikipedia

Wanneer we denken dat we iets niet kunnen doen, zijn we minder geneigd om dat ding in de eerste plaats te proberen. Dit verklaart mogelijk waarom veel mensen zich geïntimideerd voelen om naar de sportschool te gaan.

Maar er zijn veel manieren waarop je met deze gevoelens kunt omgaan – zelfs voordat je je eerste bezoek aan de sportschool maakt:

  1. Houd je training aanvankelijk eenvoudig en plan oefeningen die je snel onder de knie kunt krijgen en leuk zult vinden. Het kan ook de moeite waard zijn om enkele alternatieve bewegingen of oefeningen op te nemen die je kunt uitwisselen als de sportschool druk is of een machine in gebruik is.
  2. Zoek de sportschool en apparatuur op om vertrouwd te raken met de lay-out en het soort apparatuur dat je kunt tegenkomen. Het vinden van bronnen of video’s online die je laten zien hoe de apparatuur werkt, kan ook helpen om eventuele zenuwen die je hebt te verminderen en je beter voor te bereiden op wat je kunt tegenkomen voordat je eerste training begint. Een één-op-één sessie met een medewerker of een personal trainer op je eerste dag kan ook helpen.
  3. Vind online een trainingsprogramma. Praat met een personal trainer om je trainingen van tevoren te plannen. Dit helpt je niet alleen om te weten welke machines of welk gebied van de sportschool je nodig zult hebben tijdens je bezoek, maar het geeft je ook de kans om je bewegingen van tevoren te oefenen.
  4. Overweeg om een beginner groepsles bij te wonen. Door te worden omringd door andere mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, kun je je zelfverzekerder en minder angstig voelen – en het kan zelfs gunstig zijn voor je mentale gezondheid.
  5. Begin in eerste instantie op rustige momenten te gaan. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen en vertrouwdheid met de sportschool te ontwikkelen en je zult je minder nerveus voelen als er minder mensen zijn.
  6. Verwacht en accepteer angst en zenuwen. Het is een volkomen normaal onderdeel van het proces om iets nieuws te proberen en iedereen ervaart het – zelfs mensen die al lange tijd gaan. Een manier om met zenuwen om te gaan, is door mindfulness te beoefenen, een vorm van meditatie waarbij je je richt op het huidige moment en eventuele gedachten of gevoelens die je hebt. Dit kan je helpen om voorbij eventuele angstgevoelens te komen.

Door je voor te bereiden voordat je naar de sportschool gaat, kun je weggaan met een gevoel van voldoening en succes. Dit zal je helpen om positieve gevoelens te associëren met de sportschool.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken