Berberine: Een krachtig kruid met veelzijdige voordelen

Berberine: Een krachtig kruid met veelzijdige voordelen436 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
436 keer gelezen sinds

0
(0)

Er zijn veel verschillende kruiden en remedies die hele goeie effecten teweegbrengen, soms zelfs meerdere hele goeie effecten. Maar berberine is wel echt nog van een hoger niveau. Berberine is een stof die voorkomt in verscheidene plantensoorten.

Wat is berberine?

Berberine is een natuurlijk voorkomende alkaloïde en kan worden gevonden in verschillende plantensoorten, waaronder de Berberis-plantenfamilie (vandaar de naam), Europese kruisbes (Berberis vulgaris), gouden zegel (Hydrastis canadensis), kurkuma (Coptis chinensis) en boomkurkuma (Phellodendron amurense), om er maar een paar te noemen.

De exacte methode om berberine uit deze planten te extraheren kan variëren, maar over het algemeen houdt het in dat de plantendelen waarin berberine aanwezig is (meestal de wortels, stelen en schors) worden verzameld, gedroogd en vervolgens verwerkt met behulp van een oplosmiddel (zoals alcohol of water) om de berberine te extraheren. Het oplosmiddel wordt vervolgens verdampt, waardoor de geëxtraheerde berberine achterblijft.

De vele voordelen van berberine

Berberine is bijzonder effectief bij diverse gezondheidsproblemen, waaronder een vette lever, hoge bloeddruk en hoge triglyceriden. Het bestrijdt ook oxiderend LDL, wat veel schade kan aanrichten aan de binnenlaag van je bloedvaten.

Berberine heeft een zeer krachtig effect op de binnenwand van je slagaders, de endotheellaag genaamd. Het onderdrukt oxidatie, wat plaquevorming veroorzaakt, en helpt de plaque verminderen. Daarnaast helpt het insulineresistentie tegen te gaan.

Berberine heeft ook anti-trombotische effecten en kan de symptomen van Alzheimer, ook wel type 3 diabetes genoemd, verbeteren. Bovendien kan het helpen bij het verbeteren van het dawnfenomeen, waarbij je ‘s ochtends wakker wordt met te hoge bloedsuikers vanwege ernstige insulineresistentie.

Andere voordelen van berberine

Berberine kan ook de omzetting van vitamine D naar de actieve vorm activeren. Wanneer je vitamine D inneemt of zonlicht omzet op huidniveau, moet het worden omgezet naar de actieve vorm. Berberine helpt bij deze omzetting.

Berberine kan ook cardiale spierfibrose voorkomen na een hartaanval of enige vorm van schade door een zuurstoftekort, ook wel ischemie genoemd. Het beschermt zeer goed tegen littekenvorming in de hartspier. Berberine is ook neuroprotectief. Als er toxiciteit in de neuronen is, kan berberine helpen de neuronen te beschermen.

Een ander fascinerend effect van berberine is op neurotransmitters. Ik heb het over dopamine, serotonine en noradrenaline in de hippocampus. Het geeft een directe verbetering van je stemming bij depressie of angst. Berberine helpt zelfs bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met een medicijn.

Berberine is ook zeer antimicrobieel, antiviraal, antibacterieel en het heeft het vermogen om je immuunsysteem te verbeteren, met name je T-cellen.

Het meest indrukwekkende aan berberine is dat het mitochondriale schade kan omkeren. Het verbetert de zuurstofopname, ATP-productie, de elektronentransportketen en alle verschillende stadia die plaatsvinden. Het is als de assemblagelijn in de machine in de mitochondriën die je helpt energie te maken, evenals het verhogen van het aantal mitochondriën.

Maar behalve dit alles kan ik nu even geen andere positieve effecten van berberine bedenken.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken