Image

Bruin Brood Is Niet Altijd Gezonder – Kleurstoffen En Additieven Uitgelegd!


163 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
163 keer gelezen sinds

0
(0)

Bruin brood wordt vaak gezien als de gezondere keuze vergeleken met witbrood. Echter, de donkere kleur van bruin brood is niet altijd een indicator van meer vezels of voedingsstoffen. Kleurstoffen en additieven kunnen gebruikt worden om het brood een bruine tint te geven.

In deze tekst bespreken we de voedings- en gezondheidskwesties rond bruin brood, zodat je beter geĆÆnformeerde keuzes kunt maken bij de aanschaf van brood. We leggen uit hoe je echt volkoren brood kunt herkennen en wat de rol is van additieven en kleurstoffen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. De donkere kleur van sommige broden wordt veroorzaakt door toegevoegde kleurstoffen en caramel in plaats van door het gebruik van volkorenmeel.
 2. Echt volkoren brood bevat de gehele graankorrel, inclusief de zemelrijke buitenste laag, en is daardoor voedzamer.
 3. Sommige broden worden als “bruin brood” verkocht, maar bevatten nauwelijks of geen volkorenmeel en hebben dus een lage voedingswaarde.
 4. Lees altijd de ingrediƫntenlijst om te zien of het brood daadwerkelijk uit volkorenmeel bestaat of dat er kleurstoffen aan zijn toegevoegd.
 5. Zowel witbrood als bruin brood kunnen gezond of ongezond zijn, afhankelijk van de exacte ingrediƫnten en het percentage volkorenmeel.

De rol van volkorenmeel

Echt volkoren brood wordt gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de hele graankorrel, inclusief de zemelen, is gebruikt. Deze zemelen bevatten belangrijke vezels, vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid.

In tegenstelling tot witbrood, dat grotendeels is ontdaan van de voedzame zemelen, bevat volkoren brood meer voedingsvezels en voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder? | Voedingscentrum

Misleidende bruine kleur

Veel consumenten denken dat donkerder brood automatisch gezonder is dan lichter brood. Maar de bruine kleur is niet altijd een garantie voor meer volkorenmeel of voedingswaarde.

Sommige bakkers gebruiken kleurstoffen zoals caramelkleurstof of gembersiroop om hun brood een bruine tint te geven, terwijl het in werkelijkheid grotendeels uit witbloem bestaat met weinig tot geen volkorenmeel.

Lees de ingrediƫntenlijst

Om te weten of een brood daadwerkelijk gezond is, is het belangrijk om de ingrediƫntenlijst te bestuderen. Als het brood echt uit volkorenmeel bestaat, zal dit als een van de eerste ingrediƫnten vermeld staan.

Veel “bruine broden” bevatten echter geclassificeerde kleurstoffen zoals E150a (gekaramelliseerde suiker) of E101 (riboflavine). Dit geeft het brood een bruine kleur zonder dat er veel volkoren ingrediĆ«nten zijn toegevoegd.

Moeten we niet zorgen dat de kleur van brood matcht met de verwachting?'

Verschillende soorten brood

Witbrood is gemaakt van geraffineerde bloem waaruit de vezels en veel voedingsstoffen zijn verwijderd. Het bevat weinig voedingswaarde, maar kan wel verrijkt zijn met toegevoegde vitaminen en mineralen.

Volkoren brood bevat de volledige graankorrel, inclusief de vezels en voedingsstoffen in de zemelen. Het wordt beschouwd als een gezondere keuze dan witbrood vanwege het hogere gehalte aan vezels, eiwitten en andere nutriƫnten.

Verklarende woordenlijst

 • Zemelen: De buitenste, vezelrijke laag van graankorrels.
 • Volkorenmeel: Meel dat de volledige graankorrel bevat, inclusief de zemelen.
 • Geraffineerde bloem: Bloem waaruit de zemelen en kiemen zijn verwijderd, waardoor veel vezels en voedingsstoffen verloren gaan.
 • Kleurstoffen: Natuurlijke of kunstmatige additieven die gebruikt worden om brood een donkerdere kleur te geven.

Gezonde broodkeuzes

Voor een gezonde broodkeuze is het belangrijk om naar de ingrediƫntenlijst te kijken. Kies voor brood met volkorenmeel of volkoren tarwemeel als een van de eerste ingrediƫnten en vermijd broden met veel toegevoegde suikers of kleurstoffen.

Naast volkoren brood kun je ook kiezen voor zuurdesembrood, roggebrood of speltbrood, die rijk zijn aan vezels en voedingsstoffen. Varieer met verschillende soorten brood voor een gevarieerde inname van vezels en voedingsstoffen.

Om bruinbrood donkerder te maken dan het van nature is, kunnen verschillende kleurstoffen en additieven worden gebruikt. Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende stoffen:

 1. Moutsiroop (Malt Extract): Dit is een zoetmiddel gemaakt van gekiemde gerst en wordt vaak gebruikt om brood een donkere kleur en een zoete smaak te geven.

 2. Karwijzaad (Caraway Seeds): Hoewel het voornamelijk wordt gebruikt voor smaak, kan het ook een donkere kleur aan brood geven.

 3. Gebrande suiker (Caramel Color): Dit is een veelgebruikte kleurstof die een diepe bruine kleur aan het brood kan geven zonder de smaak significant te veranderen.

 4. Melasse (Molasses): Een dik, donker bijproduct van de suikerrietverwerking dat een rijke, donkere kleur en een kenmerkende smaak aan het brood toevoegt.

 5. Rogge (Rye Flour): Roggemeel wordt vaak gemengd met tarwemeel om brood een donkerdere kleur en een meer robuuste smaak te geven.

 6. Koffie (Coffee): Soms wordt een kleine hoeveelheid koffie toegevoegd om de kleur te verdiepen, zonder de smaak merkbaar te beĆÆnvloeden.

 7. Cacao (Cocoa Powder): Dit kan worden toegevoegd om het brood een donkere kleur en een lichte chocoladesmaak te geven.

 8. Bietensap (Beet Juice): Hoewel het ongebruikelijk is, kan bietensap soms worden gebruikt om een rode tint te geven die in combinatie met andere ingrediƫnten kan bijdragen aan een donkere kleur.

 9. Azijn (Vinegar): Vooral donkere balsamicoazijn kan worden gebruikt om een rijke kleur te bereiken.

 10. Appelstroop (Apple Syrup): Dit zoetmiddel kan worden toegevoegd om een donkere kleur en een zoete smaak te geven.

Impact op de gezondheid

Het eten van volkoren brood in plaats van witbrood kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals een betere darmgezondheid dankzij de extra vezels, en een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Uit onderzoek blijkt dat een vezelrijke voeding helpt bij het verlagen van de cholesterol en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De extra vezels, eiwitten en nutriƫnten in volkoren granen kunnen dus bijdragen aan een gezonder gewicht en een lager risico op chronische aandoeningen.

Conclusie

Hoewel bruine broden er vaak gezonder uitzien, is de kleur alleen geen betrouwbare indicator van de gezondheidswaarde. Veel bruine broden bevatten toegevoegde kleurstoffen en weinig volkoren ingrediƫnten.

Om ervoor te zorgen dat je een echt voedzaam brood kiest, is het belangrijk om de ingrediƫntenlijst te bekijken en te kiezen voor brood met volkorenmeel als een van de eerste ingrediƫnten. Een gezonde broodkeuze kan bijdragen aan een evenwichtige voeding en een lager risico op chronische ziekten.

Geraadpleegde bronnen:

 • Brood.net – Artikel over bruine broden die vaak gekleurd zijn in plaats van echt volkoren.
 • Men’s Health – Voordelen van volkoren brood in vergelijking met witbrood.
 • NU.nl – Uitleg over waarom niet alle bruine broden echt volkoren zijn.
 • Voedingscentrum – Informatie over gezonde broodkeuzes en de betekenis van de kleur.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen volkoren brood en bruin brood?

Volkoren brood is gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de hele graankorrel is gebruikt. Bruin brood kan ook gemaakt zijn van geraffineerde bloem met toegevoegde kleurstoffen om de bruine kleur te krijgen.

Waarom zijn kleurstoffen in brood ongezond?

Kleurstoffen voegen geen voedingswaarde toe aan brood. Ze kunnen de indruk wekken dat het brood gezonder is dan het in werkelijkheid is. Het is beter om echt volkoren brood te kiezen zonder toegevoegde kleurstoffen.

Is witbrood altijd ongezonder dan bruin brood?

Niet per se. Zowel wit als bruin brood kan gezond of ongezond zijn, afhankelijk van de precieze ingrediƫnten. Het is belangrijk om naar de ingrediƫntenlijst te kijken en te kiezen voor brood met volkorenmeel als eerste ingrediƫnt.

Wat zijn andere gezonde broodopties naast volkoren?

Naast volkoren brood zijn zuurdesembrood, roggebrood en speltbrood ook goede opties omdat ze rijk zijn aan vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen.

Hoe kan ik gezonde broodkeuzes maken?

Bestudeer de ingrediƫntenlijst en kies voor brood met volkorenmeel of volkoren tarwemeel als een van de eerste ingrediƫnten. Vermijd broden met veel toegevoegde suikers of kunstmatige kleurstoffen.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Emotionele Intelligentie Test
Spiritualiteit Test