Dagelijkse multivitamine supplementen verbeteren het geheugen en vertragen cognitieve veroudering bij ouderen

Dagelijkse multivitamine supplementen verbeteren het geheugen en vertragen cognitieve veroudering bij ouderen690 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
690 keer gelezen sinds

0
(0)

Tweede grote studie van COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) toont aan dat deelnemers die willekeurig een dagelijks multivitamine supplementen kregen, verbeteringen toonden in het geheugen vergeleken met een placebo.

Belangrijke bevindingen van de COSMOS-Web studie

De studie, genaamd COSMOS-Web, betrof meer dan 3500 deelnemers van 60 jaar en ouder die ofwel multivitamines of een placebo namen en drie jaar lang jaarlijkse cognitieve beoordelingen ondergingen.

De multivitaminegroep toonde een significante verbetering van het geheugen, equivalent aan een terugdraaiing van 3,1 jaar van cognitieve veroudering in vergelijking met de placebo-groep.

De grootste voordelen werden waargenomen bij deelnemers met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Deze bevindingen bevestigen die van een andere COSMOS-studie, COSMOS-Mind, die dagelijkse multivitaminesupplementatie in verband bracht met een vertraging van 60% in de algemene cognitieve veroudering.

Het belang van voeding voor de cognitieve gezondheid

Gerandomiseerde klinische onderzoeken hebben weinig effectieve strategieën getoond om het geheugen te verbeteren of cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen te vertragen.

Voedingsinterventies kunnen een belangrijke rol spelen omdat de hersenen verschillende voedingsstoffen nodig hebben voor optimale gezondheid, en tekorten in een of meer van deze voedingsstoffen kunnen de cognitieve achteruitgang versnellen.

De COcoa Supplement en Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), een grootschalige landelijke gerandomiseerde proef uitgevoerd door onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital (BWH), een oprichtend lid van Mass General Brigham, omvatte twee afzonderlijke klinische onderzoeken (COSMOS-Web en COSMOS-Mind) die multivitaminesupplementatie testten op veranderingen in cognitieve functie.

De publicatie van de COSMOS-Web studie

In een studie gepubliceerd op 24 mei in The American Journal of Clinical Nutrition, rapporteren onderzoekers van de Brigham en hun collega’s aan de Columbia University van COSMOS-Web dat dagelijkse multivitaminesupplementen, vergeleken met placebo, het geheugen bij deelnemers verbeterden. De studie is de tweede van COSMOS, naast de eerder gepubliceerde COSMOS-Mind, die een verbetering in de geheugenfunctie constateert bij degenen die een multivitamine innamen.

De mening van de auteurs van de studie

De bevindingen dat een dagelijks multivitamine het geheugen verbeterde en de cognitieve achteruitgang in twee afzonderlijke studies in de COSMOS gerandomiseerde proef vertraagde, is opmerkelijk.

Dit suggereert dat multivitaminesupplementatie belofte inhoudt als een veilige, toegankelijke en betaalbare aanpak om de cognitieve gezondheid bij oudere volwassenen te beschermen,” zei medeauteur JoAnn Manson, MD, hoofd van de afdeling Preventieve Geneeskunde van de Brigham.

Manson is een co-leider van de moederproef COSMOS samen met Howard Sesso, ScD, adjunct-directeur van de afdeling Preventieve Geneeskunde van de Brigham.

Sesso voegt toe, “Met deze twee studies over cognitie in handen voor COSMOS, en meer te komen in COSMOS, is het essentieel om te begrijpen hoe een dagelijkse multivitamine het geheugenverlies en de cognitieve achteruitgang kan helpen voorkomen, en of bepaalde subgroepen op basis van voedingsstatus of andere factoren er meer, of minder, baat bij kunnen hebben.”

Resultaten en toekomstige richting van onderzoek

De recent gepubliceerde COSMOS-Web-proef omvatte meer dan 3.500 deelnemers van 60 jaar en ouder die gedurende 3 jaar jaarlijks vernieuwende webgebaseerde beoordelingen van geheugen en cognitie voltooiden.

Vergeleken met de placebogroep presteerden de deelnemers die willekeurig waren toegewezen aan multivitaminesupplementatie aanzienlijk beter op de geheugentests op het vooraf gespecificeerde primaire tijdstip van 1 jaar, met voordelen die werden volgehouden gedurende de 3 jaar van de follow-up.

De onderzoekers schatten dat de multivitamine-interventie de geheugenprestaties verbeterde met het equivalent van 3,1 jaar in vergelijking met de placebogroep. Interessant is dat beide COSMOS cognitieve studies ook lieten zien dat de deelnemers die het meest profiteerden mogelijk diegenen zijn met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten.

De wetenschappelijke onderzoekers merken op dat de COSMOS-Web-studie bewijs levert dat multivitaminesupplementatie cognitieve voordelen heeft, maar dat verder onderzoek noodzakelijk zal zijn om de specifieke voedingsstoffen te identificeren die het meest bijdragen aan dit voordeel en de onderliggende mechanismen die erbij betrokken zijn.

Extra onderzoek is ook nodig om te bepalen of de bevindingen generaliseerbaar zijn naar een meer diverse studiepopulatie met lagere opleidingsniveaus en een lagere sociaal-economische status.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021532 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views