Zink voor gezond en sterk haar - Hoeveelheid, voeding en supplementen

Zink Voor Gezond En Sterk Haar – Hoeveelheid, Voeding En Supplementen145 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
145 keer gelezen sinds

0
(0)

Zink is essentieel voor gezond en sterk haar. Lees alles over de juiste hoeveelheid zink, goede voedingsbronnen en effectieve supplementen.

De belangrijke relatie tussen zink en haar

Het is belangrijk om eerst te praten over de keerzijde van dit mineraal met betrekking tot je haar, aangezien zink waarschijnlijk een van de belangrijkste sporenelementen is voor je haar.

Je moet weten dat te veel dezelfde problemen met je haar kan veroorzaken als te weinig zink. Dus dit mineraal, als sporenelement, is betrokken bij meer dan 300 verschillende enzymen die verband houden met je immuunsysteem, testosteron, reukzin, smaak, visie, voortplanting en huidgezondheid.

Het is betrokken bij bijna elk deel van je immuunsysteem, maar ik wil ingaan op de relatie tussen zink en je haar, omdat veel mensen te veel innemen, wat de reden kan zijn waarom de situatie verslechtert.

De reden waarom je je haar kunt verliezen als je niet genoeg zink hebt, is dat dit mineraal nodig is om de groei van de haarfollikel te ondersteunen.

Wat is de haarfollikel? Het is niet het eigenlijke haar, maar de porie of schacht waar het haar uit groeit, net onder je hoofdhuid. De groei van die follikel is afhankelijk van dit mineraal, en als je geen zink hebt, zul je geen follikels hebben waar het haar uit kan groeien.

Hoe te weinig en te veel zink je haar beïnvloedt

Het is dus ook nodig voor collageen en keratine, twee soorten eiwitten die het haar sterk en elastisch maken. Dus als je een tekort aan dit mineraal hebt, zul je dun en broos haar hebben, omdat het niet elastisch zal zijn. Bovendien is zink nodig om dit enzym Alp te maken.

Ik ga niet in op de naam, want dat is niet belangrijk, maar Alp is betrokken bij drie verschillende paden die de verschillende fasen van haargroei regelen. Dus als je bijvoorbeeld een van de fasen van haargroei hebt die te kort is of zelfs helemaal niet bestaat omdat je niet genoeg hebt, zul je haarverlies ervaren alleen al vanwege dat enzym.

Wanneer je te veel binnenkrijgt, creëer je eigenlijk een kopergebrek in het lichaam, omdat dit mineraal en koper samenwerken als een wip. Net zoals calcium en magnesium werken, maar hoe meer je inneemt, hoe meer koper je nodig hebt.

En als je dit mineraal zonder koper inneemt, kun je problemen veroorzaken. Koper zelf is ook betrokken bij haargroei. Koper behoudt de kleur van je haar, dus als je je haar vaak moet verven, loop je het risico dat je een koper tekort hebt.

Aanbevolen hoeveelheden zink en koper

Wat betreft de dosering, de bovenste tolerantie, de hoeveelheid die je kunt nemen zonder bijwerkingen, ligt ongeveer rond de 40 milligram per dag voor volwassenen.

Dit zal geen negatieve effecten hebben, maar even ter informatie, de negatieve effecten zouden misselijkheid, braken, verminderde eetlust, buikkrampen, diarree en hoofdpijn kunnen zijn.

In bepaalde omstandigheden moet je echter hoge hoeveelheden innemen, zoals bij auto-immuunziekten, infecties, of ontsteking van de darm die de opname van zink belemmert, omdat de meeste opname plaatsvindt in de dunne darm.

Dosering Informatie over Dosering
De bovenste tolerantie voor zink voor volwassenen ligt rond 40 milligram per dag.

Dit niveau zal doorgaans geen negatieve effecten veroorzaken. Het kan echter belangrijk zijn op te merken dat mogelijke bijwerkingen van overmatig zink misselijkheid, braken, verminderde eetlust, buikkrampen, diarree en hoofdpijn kunnen omvatten.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om hogere doses in te nemen.

Dit kan nodig zijn bij aandoeningen zoals auto-immuunziekten, infecties of ontstekingen in de darm, omdat deze de opname van zink in de dunne darm kunnen belemmeren.

Het is echter van cruciaal belang om te onthouden dat hogere doses zorgvuldig moeten worden overwogen en dat het aanbevolen is dit te doen onder begeleiding van een gezondheidsdeskundige om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Over het algemeen zou ik een verhouding van 10 tot 1 aanbevelen, 10 keer meer dan koper. Stel bijvoorbeeld dat je geen auto-immuunziekte hebt, geen infectie hebt en geen problemen hebt met je dunne darm.

Dan zou ik de bovengrens van 40 milligram per dag nemen en ongeveer één milligram koper innemen. Deze cijfers zijn niet exact, maar over het algemeen, als je een verhouding van 10 tot 1 aanhoudt tussen zink en koper, zul je geen symptomen ervaren.

Tips voor betere opname

Als je voedsel eet dat rijk is aan dit mineraal, zoals oesters, vlees, schaaldieren, zeewier of kaas, absorbeer je slechts 20 tot 40 procent van het zink uit die voedingsmiddelen. Maar als je darmontsteking hebt, zal dit minder zijn.

Bovendien verminderen andere factoren de opname van dit mineraal, zoals stress, een koolhydraatrijk dieet en fytinezuur, een antinutriënt in granen dat de opname van zink en andere mineralen voorkomt.

Dus je hebt verschillende opties: zorg ervoor dat je dingen vermijdt die de opname van dit mineraal voorkomen, maar je wilt misschien ook wat extra zink innemen, naast het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit mineraal.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken