Zink en de Prostaat: De Cruciale Rol van Zink voor Prostaatgezondheid

Zink en Prostaatgezondheid Wat Elke Man Moet Weten714 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
714 keer gelezen sinds

0
(0)

Zink en de Prostaat: De Cruciale Rol van Zink voor ProstaatgezondheidMannen opgelet! Vandaag heb ik een zeer interessant artikel over de prostaat en de belangrijkste voedingsstof om de gezondheid van de prostaat te behouden. Dit onderwerp werd geïnspireerd door mijn nieuwe favoriete boek genaamd “Soil Grass and Cancer”.

Het is een boek dat ik toevallig tegen het lijf ben gelopen en het was belachelijk duur, ongeveer € 250. Ik kon geen tweedehands exemplaren vinden, maar het staat vol met fascinerende voedingsinformatie.

Elk hoofdstuk is zeer verschillend. Het laatste hoofdstuk ging over insuline, waar ik een nog een blog over ga schrijven. Dit hoofdstuk gaat over de relatie tussen zink en de prostaatklier, en er zijn interessante gegevens die ik met jullie wil delen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. De rol van de prostaatklier: De prostaatklier is een belangrijk orgaan in het mannelijk voortplantingssysteem dat een rol speelt bij de productie en afgifte van sperma. Het bevindt zich net onder de blaas en omringt een deel van de urinebuis.

  2. Zinktekort en prostaatklier: Er is een significante relatie tussen zinktekort en de gezondheid van de prostaatklier. Lage zinkwaarden kunnen leiden tot prostaatvergroting, chronische prostatitis en een verhoogd risico op prostaatkanker.

  3. Zink en 5-alfa-reductase enzym: Zink kan fungeren als een natuurlijke remmer van het enzym 5-alfa-reductase, dat betrokken is bij de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), een sterkere vorm van testosteron. Overmatig DHT kan leiden tot aandoeningen zoals prostaathyperplasie (vergroting) en erectiestoornissen.

  4. Oorzaken van zinktekort: Enkele oorzaken van zinktekort kunnen zijn: onvoldoende inname van rood vlees, overconsumptie van granen rijk aan fytinezuur (dat de opname van zink kan blokkeren), gebruik van maagzuurremmers, ouderdom gerelateerde afname van maagzuurproductie, gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica en statines, en overconsumptie van alcohol.

  5. Belang van zinksupplementen voor de prostaatklier: Vanwege het belang van zink voor de prostaat en de vele manieren waarop zinktekort kan optreden, kan het consumeren van voldoende hoeveelheden zink door middel van dieet of supplementen essentieel zijn voor de ondersteuning van de gezondheid van de prostaatklier. De beste voedingsbronnen van zink zijn onder meer schelpdieren, zoals oesters, en rood vlees.

De functie van de prostaatklier

Laten we eerst praten over de verwarring rondom de prostaatklier. Weinig mensen weten wat de prostaatklier doet. Het enige wat ze weten, is dat het groter wordt naarmate je ouder wordt en dat dit invloed kan hebben op het plassen.

Vergroting van de prostaatklier

Ongeveer 50% van de mannen ouder dan 60 jaar krijgt een vergroting van de prostaatklier. Dus wat weten we? Naarmate je ouder wordt, wordt de prostaat groter en dit kan invloed hebben op de urinestroom, het libido, het vasthouden van urine en de ophoping van urine in de nieren.

Het is belangrijk om een beetje te begrijpen hoe de prostaat werkt en waarom dit gebeurt.

Klik voor prijs bij Bol
Klik voor prijs bij Bol

Locatie van de prostaat

Het is eigenlijk vreemd dat een hoog percentage mannen op latere leeftijd prostaatproblemen ontwikkelt en dat een grotere prostaat het risico op prostaatkanker vergroot. Maar een vergrote prostaat betekent niet automatisch dat het kanker is. Laten we beginnen met waar de prostaat zich bevindt.

Er is een klein bot aan de voorkant van het bekken, genaamd de symphysis pubis, en de prostaat bevindt zich direct achter dat bot. De prostaat ligt ook net onder de blaas en er is een klein buisje dat vanuit de blaas naar beneden komt en waar de prostaat omheen zit.

De grootte van de prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot. Het is niet zo groot, maar het kan behoorlijk groot worden. Achter de prostaat bevindt zich de endeldarm.

Nu weet je waar de prostaat zich bevindt, maar wat doet het eigenlijk?

Functies van de prostaatklier

De prostaat bestaat voor ongeveer 70% uit klierweefsel en 30% uit spierweefsel. Het heeft twee functies. Ten eerste helpt het bij het afscheiden van bepaalde vloeistoffen, waar ik zo meteen meer over zal vertellen.

Ten tweede werkt het als een pomp tijdens de ejaculatie, waarbij het helpt om deze vloeistof door de buis te duwen waar ook je urine doorheen gaat en het lichaam verlaat.

Zink en de Prostaat: De Cruciale Rol van Zink voor Prostaatgezondheid

Spermaproductie

Sperma wordt geproduceerd in de testikels en het duurt ongeveer 60 tot 70 dagen voordat sperma zich ontwikkelt. Het sperma reist door dit kleine buisje naar het gebied van de prostaat waar aanvullende klieren vloeistof produceren.

Deze vloeistoffen van de prostaatklier mengen zich samen tot wat sperma wordt genoemd. Het doel van sperma is om eicellen te bevruchten. Sperma bevat de genetische informatie van het mannelijke lichaam, die zich zal verbinden met de genetische informatie van de eicel om een menselijk lichaam te vormen.

Voedingsstoffen en vruchtbaarheid

Om sperma goed te laten functioneren, is voeding nodig. Fructose uit het sperma dient als voedingsstof. Bepaalde enzymen zijn nodig om in de baarmoederwand door het slijm te dringen, samen met andere factoren om het sperma vruchtbaar te houden.

Buiten het lichaam kan sperma ongeveer vijf dagen overleven. Aan de andere kant heb je het ongeactiveerde ei in het vrouwelijk lichaam, dat actief wordt zodra het sperma binnendringt.

Dit is een samenvatting van wat de prostaat doet in relatie tot deze andere factoren.

De rol van zink in de prostaatklier

Wat interessant is aan de prostaatklier is dat het de hoogste concentratie zink heeft van alle organen. De prostaat heeft honderd keer meer zinkconcentratie dan je bloed. Dus als je je bloed test op zink en het is normaal, betekent dat nog niet dat er binnen de prostaatklier niets aan de hand is.

Invloed van zinktekort op de prostaatklier

In dit boek wil ik een paar punten noemen over de relatie tussen een zinktekort en wat er gebeurt met de prostaatklier. Het blijkt dat de prostaatklier vergroot wanneer er een zinktekort is. Er is een onderzoek uitgevoerd waarvan ik enkele links hieronder zal plaatsen, dat een normale prostaat toont met een zinkniveau van ongeveer 744 microgram.

Daarnaast werd een mild vergrote prostaatklier onderzocht die een lager zinkgehalte had, namelijk 486 microgram. Ze hebben ook mensen getest met chronische prostatitis en daar was het zinkgehalte ongeveer 470 microgram. Onthoud dat dit allemaal in vergelijking is met een normale prostaatklier die 744 microgram zink bevat.

Zink en prostaatkanker

Dan heeft hij het over prostaat en kanker in relatie tot zink. Het gemiddelde zinkgehalte bij mensen met prostaatkanker was blijkbaar 273 microgram. Dus er is een verband tussen een zinktekort, ontsteking in de prostaatklier, vergroting van de prostaatklier en het risico op prostaatkanker. Erg interessant.

Zink als remmer van 5-alfa-reductase enzym

Het andere punt dat ik wil bespreken is dat er een zeer krachtige vorm van testosteron is, genaamd DHT. Testosteron kan worden omgezet in DHT met behulp van een bepaald enzym genaamd 5-alfa-reductase. Er zijn bepaalde medicijnen die dat enzym remmen om het DHT-niveau te verlagen.

Dit is gunstig voor aandoeningen zoals kaalheid, prostaathyperplasie (vergroting) en erectiestoornissen, omdat een teveel aan het hormoon DHT nadelige effecten kan hebben. Maar wat interessant is, is dat zink een natuurlijke remmer is van dat enzym.

Zink en testosteron

Fascinerend is ook dat mensen met een laag testosteron meestal een zinktekort hebben. Dus zink is het belangrijkste sporenelement om ervoor te zorgen dat je testosteron hoog blijft, om ervoor te zorgen dat de vruchtbaarheid van het sperma aanwezig is en om ervoor te zorgen dat de grootte van de prostaat behouden blijft.

Zink en de Prostaat: De Cruciale Rol van Zink voor Prostaatgezondheid

Wat veroorzaakt een zinktekort?

Nu wordt het interessanter. Waarom zou iemand een tekort aan zink hebben? Dat is de grote vraag. Ik ga de redenen met je doornemen.

We consumeren niet genoeg rood vlees

Denk hier eens over na. Wat is de grote push nu, vooral bij mannen ouder dan 50? “Eet geen rood vlees, rood vlees is slecht.” Ze maken geen onderscheid tussen de kwaliteit van rood vlees.

Ze dumpen alles op één hoop en zeggen je dat je geen rood vlees moet eten. Ze vertellen je om je cholesterol verlagende voeding te eten, wat nu net “toevallig” de bouwstenen zijn voor testosteron.

En wat zeggen ze dat je moet eten?

Plantaardig voedsel, genoeg volle granen. Deze granen zitten vol met fytinezuur, dat je vermogen om zink op te nemen blokkeert. Wereldwijd hebben twee miljard mensen een zinktekort, waarschijnlijk omdat ze te veel granen en ontbijtgranen consumeren.

Een andere interessante factor: Maagzuur en zinkopname

Een andere interessante factor is dat als je ouder wordt, je de concentratie van maagzuur verliest. En we hebben maagzuur nodig om zink op te kunnen nemen. Als je lage maagzuurwaarden hebt, neem je geen zink op. Bovendien, als je een maagzuurremmer gebruikt, heb je waarschijnlijk ook een zinktekort.

Medicijnen en zinktekort

Diuretica zijn een ander medicijn dat je van je zink kan beroven. Statines veroorzaken ook een aanzienlijk zinktekort. Alcohol is een andere veelvoorkomende oorzaak van zinktekort.

Suiker, insulineresistentie en zinktekort

Vaak eten, zoals veel snacks ‘s avonds terwijl je tv kijkt, leidt tot insulineresistentie, wat ook zink kan uitputten.

Invloed van zinktekort op verschillende aspecten

Ik probeer hier een punt te maken: Als je niet genoeg zink consumeert, heeft dat invloed op je libido, je testosteron, je aantal spermacellen, de grootte van je prostaat en uiteindelijk je urinestroom.

Bronnen van zink: Een van de beste bronnen van zink zijn schelpdieren, zoals oesters, maar de op één na beste bron is rood vlees.

Transparantie over auteurs en supplementen

Nu wil ik transparant zijn en je vertellen dat de auteurs van dit boek, dat echt heel duur was, ook supplementen maken. En ze hebben het over de verschillende soorten supplementen die ze hebben gemaakt.

Ik hou niet van de manier waarop ze hun boek op de markt hebben gebracht, want het is moeilijk om te vinden en ik heb geen affiliatie met ze. Het is echter een zeer interessant boek om te lezen en ik denk dat iedereen het zou moeten lezen. Het heet Soil, Grass and Cancer.

Aanbeveling voor verdere informatie

Ik hoop dat je dit interessant vond. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, raad ik aan om het boek te lezen of op zoek te gaan naar andere betrouwbare bronnen over de relatie tussen zink en de prostaatklier.

Geraadpleegde Bronnen

  • Zinc and Prostate Health: Onderzoek naar de rol van zink in de gezondheid van de prostaat.
  • Zinc and Testosterone: Artikel over de relatie tussen zink en testosteronspiegels.
  • Dietary Sources of Zinc: Overzicht van de beste voedingsbronnen van zink.

Bron: YouTube video

Veelgestelde Vragen

Wat is de rol van de prostaatklier?

De prostaatklier is een belangrijk orgaan in het mannelijk voortplantingssysteem dat betrokken is bij de productie en afgifte van sperma. Het bevindt zich net onder de blaas en omringt een deel van de urinebuis.

Hoe beïnvloedt zink de gezondheid van de prostaat?

Zink speelt een cruciale rol in de gezondheid van de prostaat. Een tekort aan zink kan leiden tot prostaatvergroting, chronische prostatitis en een verhoogd risico op prostaatkanker.

Wat zijn de oorzaken van zinktekort?

Oorzaken van zinktekort kunnen zijn: onvoldoende inname van rood vlees, overconsumptie van granen rijk aan fytinezuur, gebruik van maagzuurremmers, ouderdom gerelateerde afname van maagzuurproductie, bepaalde medicijnen zoals diuretica en statines, en overconsumptie van alcohol.

Hoe helpt zink bij het reguleren van testosteron?

Zink fungeert als een natuurlijke remmer van het enzym 5-alfa-reductase, dat testosteron omzet in dihydrotestosteron (DHT). Dit helpt bij het handhaven van gezonde testosteronniveaus en voorkomt aandoeningen zoals prostaathyperplasie en erectiestoornissen.

Wat zijn de beste voedingsbronnen van zink?

De beste voedingsbronnen van zink zijn schelpdieren, zoals oesters, en rood vlees. Deze voedingsmiddelen bevatten hoge concentraties zink die essentieel zijn voor de gezondheid van de prostaat.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken