Slapen-en-melatonine

Slapen en melatonine

Slapen en melatonine zijn van elkaar afhankelijk en gaan hand in hand. Hier bespreken we de relatie tussen de twee en vertellen we welke biologische slaapmiddelen worden aanbevolen.

De voornaamste conclusies:

 1. Melatonine helpt je biologische klok te reguleren en voldoende slaap is nodig voor je gezondheid.
 2. Natuurlijke voedingsmiddelen zoals amandelen, kamillethee, walnoten, spirulina, zure kersen, kiwi, havermout en groene bladgroenten zijn goede bronnen van melatonine en bevatten ook andere gezonde voedingsstoffen die de slaap bevorderen.
 3. Het consumeren van deze voedingsmiddelen kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.
 4. Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, is belangrijk voor een goede nachtrust.

De pijnappelklier

De pijnappelklier geeft een hormoon af dat helpt je biologische klok of circadiaans ritme op de rails te houden en staat bekend als melatonine. Melatonine regelt het tijdstip waarop je in slaap valt en wanneer je wakker wordt. Als het bijna bedtijd is, maakt je lichaam veel melatonine aan om de slaap op te wekken en ’s morgens zijn je melatonine spiegels laag als je wakker wordt.

Slapen en melatonine

Voldoende slaap krijgen is nodig voor je algehele gezondheid. Het je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, versterkt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je spijsvertering en hersenen gezond zijn. Hoewel het gemakkelijk is om melatonine supplementen over de toonbank te krijgen, of ze online te bestellen, is het aan te raden om natuurlijke voedingsmiddelen te gebruiken die een goede bron van melatonine zijn.

Melatonine innemen

Voordelen

 • Kan helpen bij het verbeteren van slaap
 • Gemakkelijk verkrijgbaar als supplement
 • Kan helpen bij het verminderen van jetlag symptomen

Nadelen

 • Kan slaperigheid overdag veroorzaken
 • Kan bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en prikkelbaarheid
 • Langdurig gebruik kan leiden tot tolerantie en afhankelijkheid

Melatonine kan nuttig zijn om de slaap te verbeteren, maar er zijn ook enkele potentiële nadelen.

Beste voedselbronnen voor slaap en melatonine

Amandelen

Amandelen zijn een goede bron van gezonde vetten die helpen bij de regulering van het melatonine hormoon. Ze zijn ook een bron van magnesium dat ook een verbinding is die ontspannend werkt en de slaap bevordert. Als je voor het slapen gaan voldoende amandelen consumeert, kan dat de slaapkwaliteit helpen verbeteren, vooral als je slapeloosheid hebt.

Kamillethee

Kamille is een kruidenthee die een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Het bevat die antioxidanten die ontstekingen verlagen en je immuunsysteem stimuleren. Kamillethee bevat ook apigenine, een antioxidant die helpt bij het binden aan receptoren in je hersenen. Daardoor kan het de slaap bevorderen en slapeloosheid verminderen.

Walnoten

Walnoten leveren overvloedig veel voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ze zijn ook rijk aan magnesium en gezonde vetten. Bovendien zijn walnoten een goede bron van het hormoon melatonine dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.

Spirulina

Slapen en melatonineSpirulina bevat biologisch eiwit dat een goede bron is van Tryptofaan is een aminozuur dat kan helpen bij het bevorderen van slaperigheid. Het kan ook helpen bij het opwekken van de productie van serotonine die rechtstreeks van invloed is op het melatonine niveau in je lichaam.

Kersen

Kersen zijn ook een andere grote bron van melatonine en antioxidanten die de kwaliteit van de slaap kunnen helpen verbeteren. Het innemen van een glas kersensap voor het slapen gaan helpt bij het stimuleren van de productie van melatonine in je lichaam en geeft je een slaperig gevoel.

Kiwi

Kiwi is rijk aan serotonine waardoor het een goede middagsnack is. Serotonine helpt bij de afgifte van melatonine, waardoor je onmiddellijk in slaap kunt vallen en lang kunt blijven slapen.

Haver

Haver zit boordevol mineralen en vitaminen die helpen bij ontspanning en een gezond zenuwstelsel. Haver helpt je lichaam ook om op natuurlijke manier melatonine af te geven, zelfs als je ze ’s ochtends consumeert. Ze bevatten magnesium, aminozuren en kalium die je kunnen helpen om weg te drijven en je slaap gemakkelijk te reguleren.

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten Slapen en melatoninezoals boerenkool, mosterdgroenten en spinazie bevatten calcium dat je hersenen helpt tryptofaan te gebruiken om melatonine aan te maken. Je kunt ze mengen in een smoothie voor een gezonde en rustgevende snack.

Andere uitstekende voedselbronnen van melatonine die van nature voorkomen en kunnen helpen bij het bevorderen van een goede slaap zijn:

 • Asparagus
 • Tomaten
 • Granaatappel
 • Levensmiddelen
 • Broccoli
 • Groenten
 • Graan
 • Witte rijst
 • Gerolde haver
 • Gerst
 • Mosterdzaad
 • Flax zaden

Gerelateerde artikelen:

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

1 jul 2023154 views4 min. lezen
De Obesitas Paradox

De Obesitas Paradox

14 jun 2023165 views7 min. lezen