de 9 spirituele wetten van het leven

De 9 Spirituele Principes Die Betekenis Geven Aan Je Leven176 keer gelezen sinds
15
minuten leestijd
15
minuten leestijd
176 keer gelezen sinds

5
(1)

Ben je op zoek naar een paar makkelijk te volgen regels om je leven een beetje de goede kant op te sturen?

Zo ja, dan moet je je richten op het aanleren van juist deze specifieke spirituele principes die je zullen helpen, zelfs bij moeilijke beslissingen.

In deze post gaan we kijken naar de 9 spirituele principes die je kunnen helpen betekenis te vinden in je dagelijks leven. Maar laten we eerst beginnen met deze korte definitie.

Wat Zijn Spirituele Principes?

Spirituele principes worden door het merendeel van de mensen beschouwd als fundamentele waarheden die goed zijn voor jou, je inner circle en vaak ook voor de wereld in het algemeen. Deze principes, die ik beschouw als de spirituele natuurwetten, zijn vergelijkbaar met gewone natuurwetten in die zin dat het belangrijk is om ze zo goed mogelijk na te leven.

Als je dit niet doet, kunnen er vaak ongewenste gevolgen voortvloeien uit je handelingen en gedrag. Bijvoorbeeld, als ik van drie hoog naar beneden spring, breek ik waarschijnlijk mijn beide benen. Als ik mijn hand in de openhaard steek, verbrand ik op zijn minst mijn vingers.

Dit zijn de verwachte uitkomsten die worden beheerst door deze altijd aanwezige natuurwetten. Op dezelfde manier volgt menselijk gedrag en acties een vergelijkbare regel. Als ik bijvoorbeeld consequent de waarheid spreek, zullen mensen mij uiteindelijk vanzelf vertrouwen. Ook dat is een soort natuurwet.

Leren omgaan met stressfactoren

Het menselijk bestaan wordt gekenmerkt door vele stressfactoren, die soms het leven zijn betekenis doen verliezen. Om een zinvol leven te leiden, is het essentieel te weten hoe om te gaan met deze stressfactoren. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door spirituele levensprincipes toe te passen. Volgens psychologie-experts vormen deze principes een basis voor je acties en helpen ze je te bereiken wat je wilt.

In het moderne leven, dat wordt aangedreven door materialisme en constante behoeften, stellen de spirituele principes van het leven ons in staat om echte doelen te vinden en een perfecte balans te bereiken tussen het nastreven van rijkdom en het opbouwen van betekenisvolle relaties. Deze principes fungeren als onze “spelregels”, omdat ze leiden hoe we denken, handelen, geloven en ons verhouden tot anderen. Ze helpen ons bewust te leven, in plaats van op “automatische piloot.

Laten we het nu hebben over de negen spirituele principes waarop je je kunt richten in je leven.

1. Geduld en Tolerantie

Geduld en tolerantie zijn twee kanten van dezelfde munt. Tolerant zijn betekent het toelaten of accepteren van dingen waar je het niet noodzakelijkerwijs mee eens bent. In het dagelijks leven is het makkelijk om mensen te herkennen die niet tolerant zijn. Of het nu gaat om seksuele geaardheid, religie, politiek of andere kritieke kwesties in de samenleving, veel mensen hebben een onbuigzame mening over dingen waarmee ze het oneens zijn.

Intolerante individuen uiten niet alleen hun mening, maar komen ook in actie. Vaak veroorzaakt dit schade of interferentie op een manier die niet acceptabel is volgens de normen van de samenleving. Om betekenis in het leven te vinden, moet men tolerantie cultiveren als een persoonlijk basisprincipe. Begin met het bekijken van dingen vanuit het perspectief van de ander. Uiteindelijk kun je de drang om harde kritiek en oordelen te vellen beheersen. Naarmate je tolerantie oefent, word je geduldiger.

Hoe Oefen Je Geduld en Tolerantie

 • Oefen mindfulness. Wees altijd in het huidige moment, en weersta de drang om te oordelen.
 • Leer je omstandigheden te accepteren. Het is normaal om jezelf in een situatie te vinden die niet aangenaam is. Je positie accepteren maakt je toleranter, hoe onaangenaam het ook mag zijn.
 • Leer dingen te vertragen. Soms komen intolerantie en ongeduld voort uit het gevoel gehaast te zijn. In dergelijke omstandigheden is het het beste om bewust te vertragen.
 • Wees een goede luisteraar. Wanneer andere mensen hun mening geven, luister dan aandachtig en focus op het begrijpen van hun gedachten in plaats van een antwoord te formuleren. Dit maakt je toleranter voor uiteenlopende meningen.

2. Acceptatie

Het acceptatieprincipe gaat over het erkennen en accepteren van de realiteiten van bepaalde situaties in het leven. Acceptatie is nauw verwant aan tolerantie, omdat het niet perse betekent dat je blij bent of akkoord gaat met iets. In plaats daarvan gaat het over het omarmen van situaties en dingen die je niet kunt beheersen. Een van de grootste belemmeringen voor een zinvol leven is de poging om alles om ons heen te controleren.

Wanneer je begint met het beoefenen van acceptatie, leer je wat je kunt beheersen en wat je moet loslaten. Je stopt met klagen over dingen waar je weinig controle over hebt. Acceptatie geeft je gemoedsrust en bevrijdt je van het vechten tegen onvergetelijke, pijnlijke en oncomfortabele realiteiten. Het geeft je een positieve kijk op het leven, en dit kan aanstekelijk werken, ook op anderen.

3. Openheid

In het leven zul je veel mensen tegenkomen die noch respectvol zijn voor, noch ontvankelijk zijn voor nieuwe mogelijkheden. Het kan betekenen dat men ontvankelijk is voor ideeën en suggesties die men nog niet eerder overwogen heeft, of voor perspectieven die verschillen van die van henzelf. Openstaan stelt je in staat om naar tegenovergestelde standpunten te luisteren voordat je conclusies trekt.

Openheid is waarschijnlijk het enige spirituele principe waarvan we geneigd zijn het onszelf toe te eigenen. We kunnen toegeven dat we niet altijd tolerant of accepterend zijn, bijvoorbeeld. Desondanks wil niemand zichzelf beschouwen als gesloten of bekrompen, laat staan dat anderen hen zo zien. Openheid stelt je in staat eerlijk te leven en ontdekkingen te doen.

Hoe Ontwikkel Je een Open Geest

Hier is hoe je ontvankelijker kunt worden voor verschillende ideeën en perspectieven:

 • Bestrijd de drang om boos te reageren op afwijkende meningen. Niet iedereen heeft dezelfde opvattingen en perspectieven als jij. Probeer je daarom altijd in de schoenen van de ander te plaatsen om dingen vanuit hun perspectief te zien.
 • Sluit jezelf niet af. Je kunt alleen opener worden als je situaties verwelkomt die verschillen van wat je gewend bent. Wanneer je wordt blootgesteld aan verschillende ideeën, beschouw ze dan als leerervaringen.
 • Kom uit je comfortzone. Bekrompen mensen hebben vaak angsten en onzekerheden over nieuwe situaties. Uit je comfortzone stappen stelt je bloot aan verschillende ideeën en meningen en nieuwe manieren van doen.
 • Wees niet bang om vragen te stellen. Het is gemakkelijker om je angsten te overwinnen en verschillende meningen te omarmen als je vragen stelt. Je zult een beter begrip krijgen van de dingen waar je angstig over was.

4. Dankbaarheid

Het zit in de menselijke natuur om altijd meer te willen. Maar, voel je je soms ook dankbaar voor wat je al hebt? Op het moment dat je begint met waardering en dankbaarheid voor alles wat je hebt, beoefen je dankbaarheid. Er is veel in het leven om dankbaar voor te zijn, te beginnen met het feit dat je leeft. Dat voorrecht is niet voor iedereen weggelegd. Als je een gezin, een baan en een dak boven je hoofd hebt, is dat al meer dan genoeg om dankbaar te zijn.

Dankbaarheid is het perfecte tegengif voor de hechting aan dingen die we willen maar niet kunnen hebben. Het helpt ons ook om de dingen die we hebben maar niet willen, te waarderen. Dankbaarheid oefenen beschermt ons tegen ontevredenheid door de belangrijkheid van de dingen die we hebben, hoe onbeduidend ze ook mogen lijken, te vergroten. Door je te concentreren op het vinden van het goede in de dingen die je hebt, ontdek je pas echt hoe belangrijk ze voor je zijn. Als gevolg daarvan word je meer tevreden en wijk je af van het idee om na te jagen wat je niet kunt hebben.

Dankbaarheid Cultiveren

 • Erken Wat Je Hebt
  We waarderen niet altijd wat we hebben. Maar om dankbaarheid te voelen, moet je leren accepteren en waarderen wat je op elk moment hebt. Het betekent niet dat je opgeeft op de verandering die je hoopt te creëren. Het gaat eerder over overgave aan wat je hebt.
 • Wees Dankbaar
  We oefenen dankbaarheid door de tijd te nemen om te waarderen wat we hebben. Er is veel om dankbaar voor te zijn, inclusief onze familieleden en het leven zelf.
 • Oefen Eerlijkheid
  Dankbaarheid is de meest authentieke en oprechte emotie die je kunt ervaren. Er is niets gekunsteld of onecht aan oprechte dankbaarheid, omdat het een uiting is van je verbinding met de dingen die je hebt.
 • Wees Blij Met Wat Je Hebt
  Dankbaarheid en geluk zijn als Siamese tweelingen. Het is onmogelijk om gelukkig te zijn zonder een gevoel van dankbaarheid. Evenzo brengt dankbaarheid geluk voort.

5. Hoop en Geloof

Zonder hoop en geloof kun je niets bereiken in het leven. Als je leven zinloos lijkt en je het nieuwe betekenis wilt geven, kan dat alleen als je hoopvol en optimistisch bent. De spirituele principes van hoop en geloof kweken het verlangen om je situatie ten goede te veranderen. Als je leven een puinhoop is, is de enige uitweg hoop en geloof te hebben, omdat je dan een lichtere en betere toekomst voor jezelf en de mensheid zult zien.

Terwijl je probeert je leven om te keren, zal geloof de angst om te bereiken wat je wilt vervangen. Het grootste geloof komt voort uit het onder ogen zien van de omstandigheden waar je het meest bang voor bent. Aan de andere kant zal hoop je ambitie voeden. Als je je angsten en zorgen vervangt door geloof en hoop, zul je niet bang zijn voor de uitkomst van wat je nastreeft.

Hoop en Geloof Beoefenen

In moeilijke tijden kan het spirituele principe van geloof en hoop moeilijk te vinden zijn. Desalniettemin hoef je alleen maar de mindset te ontwikkelen dat er een beter toekomst is, zelfs als de dingen er vandaag niet geweldig uitzien. Sommige dingen kunnen je hoop en geloof doen vervagen. Beperk daarom je blootstelling aan dingen die angst en hopeloosheid bij je opwekken. Bovendien, focus op dingen waar je naar uit kunt kijken en omring jezelf met hoopvolle en liefdevolle moedige mensen.

6. Vergeving

Vergeving is ongetwijfeld het meest ondergewaardeerde en verkeerd begrepen spirituele principe. Vaak, wanneer we ons onrecht aangedaan voelen, is onze eerste reactie de weigering om te vergeven. Onze gedachten kunnen verstopt raken door de verkeerde dingen die ons zijn aangedaan. Echter, vergeving gaat over loslaten, niet over het goedkeuren of accepteren van wat anderen ons hebben aangedaan.

Lees ook: Vergeven Doe Je Voor Jezelf: Het Loslaten Van Wrok En Bitterheid Door Middel Van Vergeving

Als je verstrikt raakt in het web van wraak, bind je jezelf vast aan de bron van je ellende. Dit weegt niet alleen zwaar op je, maar geeft de kwelgeest ook de kans om je verder te slachtofferen. Door je energie te richten op wraak, woede en vergelding, verlies je de focus op zaken die van groter belang zijn.

Je kunt zeker de banden verbreken met de dader, maar het is beter om dit te doen zonder wraakgevoelens of wrok. Wanneer de drang tot wraak overheerst, wordt je emotionele toestand negatief beïnvloed. In zo’n staat is het gemakkelijk om handelingen te verrichten waar je later spijt van krijgt. Vergeving draait om verstandig handelen zonder kwaadwilligheid. Het helpt je om je emotionele balans te behouden en je energie te richten op gezondere doelen.

Vergeving Beoefenen

Vergeving is meer dan alleen loslaten. Hier zijn de stappen om het spirituele principe van vergeving te beoefenen:

 • Weet wat vergeven inhoudt en waarom het belangrijk is.
 • Adres je innerlijke pijn, hetgeen waardoor je je gegriefd voelde.
 • Gebruik empathie om een vergevingsgezinde geest te ontwikkelen.
 • Vergeef jezelf

7. Eerlijkheid

Er is vaak gezegd dat eerlijkheid de beste levensstrategie is. Het kan gemakkelijker zijn om eerlijk tegen anderen te zijn, maar de ware beheersing van het spirituele principe van eerlijkheid begint met eerlijk zijn tegenover jezelf. Eerlijkheid betekent waarachtig zijn, zowel tegenover jezelf als tegenover anderen. Hoe meer je eerlijkheid beoefent, hoe minder manipulatief je gedrag wordt.

Het beoefenen van eerlijkheid kan uitdagend zijn, vooral als de emoties van anderen in het spel zijn. Toch hebben mensen vaak respect voor hen die een eerlijke mening durven te geven. Soms kan het beoefenen van eerlijkheid je bot of ongevoelig doen overkomen. Desondanks is het mogelijk om eerlijk te zijn zonder bot te zijn. Het vereist veel moed om je eigen waarheid te spreken, maar dit kan leiden tot veel positieve uitkomsten.

8. Nederigheid

Hoewel we vaak worden aangemoedigd om met opgeheven hoofd door het leven te gaan, betekent dit niet dat we beter zijn dan anderen. Nederigheid houdt in dat je jezelf accepteert zoals je bent en waar je bent in het leven. Zij die nederigheid beoefenen, bezitten de wijsheid en kracht om de drang te weerstaan zich superieur te voelen.

Het is een menselijke neiging om onze eigen belangrijkheid te vergroten. Dit kan ons echter opslokken en onze aandacht afleiden naar zaken die minder belangrijk zijn. Vaak verspillen we veel energie aan het najagen van betekenis. Het komt regelmatig voor dat mensen boven hun stand leven, simpelweg om er welvarender, wijzer of capabeler uit te zien dan anderen.

Door jezelf op gelijke voet met anderen te plaatsen, erken je de rol die zij in jouw leven spelen. Het is niet nodig om mee te gaan in statusspelletjes of egostrijd om jezelf meer waarde toe te kennen. Nederigheid is bevrijdend omdat het je in staat stelt je doelen in je eigen tempo na te streven, zonder de druk om belangrijker te lijken dan anderen. Een leven waarin je jezelf bevrijdt van de behoefte om superieur te voelen, zal zinvoller en vervullender zijn.

Nederigheid Ontwikkelen

Voor veel mensen is nederigheid de moeilijkste eigenschap om te ontwikkelen. Om te beginnen, moet je eerst erkennen dat je niet altijd gelijk hebt. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om nederigheid op te bouwen:

 • Weersta de neiging om anderen te oordelen om wie ze zijn of wat ze hebben
 • Neem tegenspraak en correcties sportief op.
 • Accepteer dat je soms niet geliefd bent, genegeerd wordt of over het hoofd gezien.
 • Wees dankbaar voor wat je hebt.

fulfilment

9. Intentie

We maken allemaal plannen en stellen doelen vast om in het leven te bereiken. Het spirituele principe van intentie zou de achtervolging van deze doelen moeten sturen. Wanneer je leeft volgens de code van intentie, zal alles wat je doet in lijn zijn met je doelstellingen. Als je van plan bent rijk te worden, zal alles wat je in het leven doet in lijn zijn met het worden van een welvarend persoon. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met verstandig investeren en harder werken dan iedereen.

Het spirituele principe van intentie komt voort uit de overtuiging dat je je gedachten en acties zult richten op het bereiken van je doelen. Het is moeilijk voor iemand die puur met een wetenschappelijke en logische geest denkt om te geloven in intentie. Maar als je leeft volgens een spiritueel credo, is het gemakkelijker om te geloven dat intentie verband houdt met causaliteit. Dat wil zeggen, dingen gebeuren omdat alles is uitgelijnd om dat mogelijk te maken.

Slotwoorden over Spirituele Principes

We stellen allemaal plannen op en bepalen doelen die we in het leven willen bereiken. Het spirituele principe van intentie zou de leidraad moeten zijn bij het nastreven van deze doelen. Wanneer je leeft volgens de code van intentie, zullen al je acties in lijn zijn met je doelstellingen. Als je van plan bent rijk te worden, zal alles wat je doet gericht zijn op het worden van een welvarend persoon. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je verstandig investeert en harder werkt dan anderen.

Het spirituele principe van intentie komt voort uit het geloof dat je je gedachten en acties richt op het bereiken van je doelen. Voor iemand die puur met een wetenschappelijke en logische geest denkt, kan het moeilijk zijn om in de kracht van intentie te geloven. Maar als je leeft volgens een spiritueel credo, is het gemakkelijker om te accepteren dat intentie verband houdt met causaliteit, wat betekent dat dingen gebeuren omdat alles op één lijn ligt om dat mogelijk te maken.

Slotwoorden Over Spirituele Principes

In onze zoektocht naar een zinvol leven worden we vaak verscheurd tussen het pad van materialisme en constante behoefte en het pad van ware geluk en tevredenheid. De spirituele principes van het leven vertegenwoordigen de waarden die men zou moeten nastreven om een zinvol leven te leiden.

Deze principes belichamen de gewoontepatronen en gedragingen die we moeten koesteren om een diepe verbinding te maken met ons authentieke zelf en de wereld om ons heen. Dus, als je een doel wilt vinden in je dagelijks leven, begin dan met het beoefenen van de spirituele principes van het leven.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Spiritualiteit Test
vorm voorkeurstest
Emotionele Intelligentie Test