De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀

De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀153 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
153 keer gelezen sinds

0
(0)

Ben jij die chaotische creatieve ziel, vol met kunstzinnige en originele ideeën en stroom je over van inspiratie? Je houdt van je passie, maar gaat met tegenzin naar je werk? Waar ligt dan voor jou de balans tussen stabiliteit en ruimte voor creativiteit?

Een zinvol leven is een gebalanceerde spagaat tussen creativiteit en stabiliteit

Een zinvol leven begint met de juiste fundamenten. Er zijn 6 belangrijke aspecten in het leven die je eerst op orde moet hebben voordat je aan de verwezenlijking van je creatieve ideeën en succes kunt denken:

 1. vrienden/partner
 2. familie/gezin
 3. werk/carrière
 4. voldoende onderwijs
 5. andere hobby’s
 6. gezond/fit zijn

Als deze ontbreken, riskeer je best wel heel voorspelbare problemen omdat je bij tegenvallers nergens op kunt terugvallen. Met alleen je kunst red je het niet. Zeker niet in het beging. Zorg dus dat je op elk vlak stappen zet. Één zoektocht volstaat niet.

De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀

Waar ligt voor jou de balans?

Creatieve mensen scoren vaak hoog op “openheid” en vernieuwingsdrang. Maar die botst nogal eens met “regelmaat” en stabiliteit. Een zekere structuur is ook fijn.

Te strakke kaders beperken je wel. Te veel chaos geeft dan weer praktische problemen. Ga op zoek naar jouw gulden middenweg tussen creativiteit en veiligheid.

Essentie eerst, dan pas zingeving

We maken onderscheid tussen “essentiële” en “existentiële” levensvragen. Essentieel gaat over de basics: relaties, werk, opleiding etc. Existentieel draait meer om geluk en zelfverwezenlijking.

Het is van cruciaal belang eerst de essentiële basis op orde te krijgen, voordat je aan existentiële vragen toekomt. Anders draaien je goede en creatieve ideeën snel op niets uit.

De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀

Offers brengen voor je passie

Echt creatieve mensen zijn vaak emotioneel intelligent én een tikje eigenzinnig in hun ideeën. Dat vraagt offers. De kans is reëel dat je met je gevoeligheid en anders-zijn botst met de conventionele norm.

Wees mentaal voorbereid op hindernissen en afwijzing. Zoek tegelijk ook wat veiligheid en stabiliteit om niet finaal te ontsporen. Doe zo nodig concessies, zonder jezelf geweld aan te doen.

Welk creatief pad kies jij?

Er zijn 2 types creatievelingen:

1. Intuïtieve creatieven: gedijen het best in vrijheid en spontaniteit. Uitstekend voor expressieve kunsten zoals schilderen, schrijven.

2. Systematische creatieven: brengen structuur aan in hun ideeën. Top in film, fotografie, vormgeving.

Kies een medium dat bij jouw natuur past!

Gelukkig met kunst én stabiliteit

In onze samenleving loont structuur meestal beter dan pure creativiteit. Toch betekent dat niet dat tegendraadse artiesten gedoemd zijn tot een ellendig bestaan.

Met wat basisstabiliteit in relaties, werk, gezondheid etc. kun je best gelukkig én creatief succesvol zijn. Het vraagt compromissen, maar is zeker haalbaar.

De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀

Voorbeelden: Goede intenties, verkeerde afloop

De 27-jarige Emma wilde al jaren een roman schrijven over haar jeugd. Ze nam ontslag als marketeer en ging vol overtuiging aan de slag. Maar door haar ongeregelde levensstijl kwam ze amper toe aan schrijven. Ze raakte geïsoleerd en had na een halfjaar alleen wat losse hoofdstukken vol onsamenhangende scènes. Uitgeput en met flinke schulden moest Emma noodgedwongen haar schrijfdroom opgeven.

Ook de getalenteerde muzikant Daan zag zijn ambities stranden. Hij tourde jarenlang vol overgave met zijn band langs kleine podia. Financieel kwam Daan amper rond en zijn relatie liep stuk. Uitgeblust, eenzaam en versleten moest hij na een burn-out zijn muzikale carrière vaarwel zeggen.

Waarom die botsing tussen creativiteit en stabiliteit?

Creatieve geesten scoren doorgaans hoog op ‘openheid’, een persoonlijkheidstrek die gepaard gaat met vernieuwingsdrang en prikkelgevoeligheid. Tegelijkertijd vraagt een stabiel leven juist veel structuur, voorspelbaarheid en routine. Dit fundamentele verschil in behoeftes zorgt voor een inherente spanning tussen wat creatieven energie geeft en wat nodig is voor veiligheid.

Daarbij zijn veel creatieve talenten ook emotioneel diepgaand en gevoelig voor existentiële twijfels. Deze ‘vloeibare’ psychologie botst nogal eens met de meer ‘vaste’ rationaliteit die conventies en instituties doorgaans verwachten. Vandaar het moeizame spanningsveld.

Geschikte beroepen per creatief type

Voor intuïtieve creatieven ligt een vrij beroep zoals schrijven, schilderen of muziek maken meer voor de hand. Systematische creatieven gedijen vaak beter in een meer gestructureerde context, zoals bij fotografie, film, vormgeving of architectuur.

Uiteraard kan iedere creatieveling – ongeacht type – in elk beroep terechtkomen. Sommige intuïtievelingen blijken zeer bekwame designers. En gestructureerde regisseurs kunnen verrassend vrije films maken. Jouw specifieke mix is wat telt!

De 6 belangrijkste aspecten Voor Creatieve Mensen En Kunstenaars om te slagen in het leven 🚀

4 oefeningen voor meer balans

 1. Visualiseer iedere dag je succes op artistiek vlak
 2. Bepaal je kernwaarden op vlak van stabiliteit en creativiteit
 3. Scan je huidige leven: welke gebieden vragen meer aandacht?
 4. Bedenk kleine, concrete acties per levensdomein
 5. Vier succesjes, hoe klein ook. Koester de winst!

Betrek je omgeving erbij

Je partner, ouders en vrienden spelen een grote rol in je zoektocht naar balans. Betrek hen in het proces, maak je ambities en valkuilen bespreekbaar. Laat hen je ondersteunen met mildheid én wissel perspectief: hoe kijken ze eigenlijk naar jouw uitdagingen?

Herkenbaar?

Creatief ondernemer Marjolein: “Mijn leven lang al zoek ik naar houvast én het lef om los te laten. Het blijft schipperen tussen structuur en chaos.”

Kunstenaar Leo: “Alleen maar schilderen in m’n atelier werd me op den duur te veel. Ik heb ook m’n sociale leven, m’n hardlooptrainingen en familie nodig voor de balans.”

Balans vinden kan – met de juiste instelling

De spagaat tussen veiligheid en ruimte voor creativiteit is voor veel artiesten en creatievelingen een blijvende uitdaging. De kans op struikelen is reëel. Toch betekent dat niet dat je gedoemd bent tot falen.

Met de juiste mindset, ondersteuning en kleine aanpassingen kun je de balans geleidelijk vinden die bij jou past. Het vraagt flexibiliteit, mildheid voor jezelf en volharding.

Maar het is beslist mogelijk om zowel je creativiteit als je welzijn tot bloei te brengen. Waar ligt jouw evenwicht? Welke eerste stap richting meer balans kun jij nu al zetten? De reis begint bij jou. Veel inspiratie toegewenst in werk en uitvoering! 

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken