Drie Blijvende Levensvaardigheden die je kan Verkrijgen door Meditatie

Drie Blijvende Levensvaardigheden die je kan Verkrijgen door Meditatie336 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
336 keer gelezen sinds

0
(0)

Wanneer men het pad van meditatie betreedt, leert men niet alleen de concentratie op de ademhaling, geluiden of andere meditatie-objecten, maar ontsluit men ook fundamentele levensvaardigheden. Dit artikel onderzoekt wat ik ‘drie cruciale levensvaardigheden’ noem die men kan ontwikkelen door middel van meditatie.

Begrip van de Drie Cruciale Levensvaardigheden

  1. Als ik je vraag niet aan pizza te denken, wat gebeurt er dan? De meeste mensen zullen merken dat hun geest onwillekeurig naar beelden van pizza afdwaalt. Deze ervaring illustreert een belangrijk concept: aversie of weerstand. Wanneer we proberen iets uit onze gedachten te bannen, kan dat object of die gedachte juist prominenter en verstorend worden. Deze dynamiek is van toepassing op relaties, werkomgevingen, studie en meer. We kunnen vaak vaststellen dat we onze eigen conflicten creëren. Gelukkig betekent dit ook dat we het vermogen hebben om ze te verminderen. Dat is het eerste probleem dat we moeten adresseren.
  2. Het tweede probleem is geassocieerd met verlangen. Denk aan die nachten waarin je wanhopig probeert te slapen, maar slaap blijft ongrijpbaar. Of misschien de momenten waarop je jezelf belooft niet naar je smartphone te reiken, maar je doet het toch. Dit zijn manifestaties van verlangen, waarbij ons vermogen tot controle wordt ondermijnd en we gedreven worden door objecten, situaties of mensen.
  3. Het derde probleem is een gebrek aan helderheid of inzicht in de realiteit. We hebben de neiging om de werkelijkheid te zien door de lens van onze vooringenomenheden en verwachtingen. Het vereist wijsheid om dingen te zien zoals ze zijn, ongeacht eerdere ervaringen of vooringenomenheden. Deze drie problemen kunnen allemaal worden aangepakt door de drie cruciale levensvaardigheden die meditatie kan aanleren.

De Drie Cruciale Levensvaardigheden

  1. De eerste vaardigheid is wijsheid – het vermogen om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
  2. De tweede vaardigheid is acceptatie – het vermogen om te accepteren en oké te zijn met onaangename of ongewenste situaties. Dit vereist flexibiliteit, vergeving, vriendelijkheid en medeleven.
  3. De derde vaardigheid is aanwezigheid – het vermogen om volledig aanwezig en betrokken te zijn bij het huidige moment.

Het is van belang op te merken dat gewoonten moeilijk te doorbreken zijn. We kunnen onszelf vaak vastzetten in negatieve patronen zonder een duidelijke uitweg. Echter, meditatie biedt een andere weg. Door te focussen op een neutraal object, zoals je adem, een geluid, een visueel object of iets dergelijks, kunnen we leren om aanwezig te zijn in het moment en onze geest op een gezondere manier te begeleiden.

Drie Blijvende Levensvaardigheden die je kan Verkrijgen door Meditatie

De Fundamenten van Meditatie

Meditatie is in wezen bewustzijn. Het vermogen om je bewust te zijn van wat je denkt, voelt en doet is de kern van mediteren. Als je ogen en geest samenvallen met het object van je meditatie, heb je een meditatieve toestand bereikt. Ademhalingsmeditatie is een techniek die we kunnen beoefenen.

Ademhalingsmeditatie

Stel jezelf de vraag: adem ik op dit moment? Het antwoord is uiteraard ja. Dit lijkt een overbodige vraag, maar het benadrukt het feit dat de ademhaling altijd aanwezig is en een constant, neutraal object kan bieden voor meditatie. Door ons te concentreren op de ademhaling, kunnen we leren om aanwezig te zijn in het huidige moment, wat uiteindelijk leidt tot een dieper begrip en beheersing van de drie cruciale levensvaardigheden.

Jouw Houding Verbeteren tijdens mediteren

Een van de voornaamste voordelen van een meditatiekussen is dat het je helpt om tijdens de meditatie een correcte houding te behouden. Het kussen ondersteunt je bekken, waardoor je je wervelkolom op een natuurlijke en comfortabele manier rechtop kunt houden. Dit voorkomt dat je last krijgt van pijn of ongemak in je rug of nek, wat je meditatie kan verstoren.

Meer Comfort

Het zitten op een meditatiekussen is vaak veel comfortabeler dan het zitten op een harde ondergrond. Het kussen vormt zich naar jouw lichaam en biedt zachte ondersteuning, waardoor de druk op je gewrichten vermindert. Dit is vooral nuttig voor langere meditatiesessies.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken