fbpx
Alles Wat Je Altijd Had Willen Weten Over Dru-yoga

Dru-yoga: Alles Over Deze Zachte, Liefdevolle Vorm Van Yoga


310 keer gelezen sinds
15
minuten leestijd
15
minuten leestijd
310 keer gelezen sinds

0
(0)

Als je op zoek bent naar een zachte, liefdevolle vorm van yoga die je helpt meer bij je centrum te komen, dan is Dru-yoga beslist iets voor jou.

In dit diepgaande artikel gaan we alles onthullen wat je ooit had willen weten over deze eeuwenoude traditie.

We duiken in de geschiedenis, filosofie en praktijk van Dru-yoga, zodat je volledig voorbereid bent om de weg van je eigen hart te bewandelen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Dru-yoga betekent letterlijk de ‘yoga van het hart’ en helpt je meer vanuit liefde en mededogen te leven.
  2. Het combineert vloeiende bewegingen, ademhalingstechnieken, visualisatie en ontspanning om je innerlijke kracht te activeren.
  3. De Energy Block Release technieken zorgen ervoor dat je emotionele blokkades loslaat.
  4. Dru-yoga verankert je in het huidige moment, waardoor je meer rust en balans ervaart.
  5. Deze yogavorm is wereldwijd populair met duizenden volgers en is geïnspireerd op eeuwenoude hindoeïstische filosofieën.

Wat maakt Dru-yoga zo uniek?

Hoewel Dru-yoga veel elementen deelt met andere yogavormen, is er iets heel bijzonders aan deze stijl dat haar onderscheidt. Laten we eens kijken naar een paar kerneigenschappen:

Ten eerste is Dru-yoga gericht op innerlijke transformatie. Het gaat niet alleen om fysieke oefeningen, maar vooral om je geest te kalmeren en je hart te openen. De vloeiende bewegingen, ademhalingsoefeningen en visualisaties helpen je los te komen van stress, angst en andere emotionele blokkades.

Een ander uniek aspect is de holistische aanpak van lichaam, geest en ziel. Volgens de filosofie van Dru-yoga zijn we allemaal met elkaar verbonden. Door verbinding te maken met je authentieke zelf, leer je ook meer begrip en mededogen voor anderen te ontwikkelen. Dit draagt bij aan een vredevoller en harmonieuzer bestaan.

Tot slot is Dru-yoga nauw verbonden met de eeuwenoude tradities van yoga, maar dan vertaald naar deze moderne tijd. Deze stijl combineert het beste van beide werelden: tijdloze wijsheden én een hedendaagse, praktische toepassing voor het drukke leven van alledag.

“Toen ik voor het eerst kennismaakte met Dru-yoga werd ik geraakt door de liefdevolle warmte en diepe maar eenvoudige inzichten. Het voelde alsof ik eindelijk thuis kwam bij mezelf.” – Sophie, Dru-yoga leraar

De oorsprong van Dru-yoga

Om Dru-yoga goed te begrijpen is het belangrijk om de geschiedenis ervan te kennen. Hoewel de wortels van deze yogavorm al eeuwenoud zijn, werd Dru-yoga pas eind 20e eeuw wereldwijd verspreid.

De man die ervoor zorgde dat deze bijzondere traditie zijn weg naar het Westen vond is Mansukh Patel. Hij leerde Dru-yoga als kind al van zijn ouders Chagganbhai en Ecchaben, die actief waren in de Indiase onafhankelijkheidsbeweging van Gandhi. Voor hen ging het niet alleen om fysieke yogaoefeningen, maar vooral om een levenswijze van dienstbaarheid, vriendelijkheid en compassie.

Geïnspireerd door deze waarden richtten Mansukh en vier medestudenten in 1978 de Life Foundation op, een spirituele organisatie met als doel de wereld een beetje beter te maken. Via yogalessen en meditatie begonnen ze de leer van Dru-yoga te verspreiden, eerst in Wales en later wereldwijd.

Mansukh Patel groeide uit tot een soort moderne yogagoeroe. Hij trad vaak op tv om te vertellen over Dru-yoga en hindoeïstische filosofieën als de Bhagavad Gita. Ook initieerde hij projecten als wereldvredewandelingen en de Wereldvredesvlam, die nu permanent brandt op verschillende locaties waaronder het Vredespaleis in Den Haag.

De betekenis van de naam

Je vraagt je misschien af waar de naam ‘Dru-yoga’ vandaan komt. Het woord ‘Dru‘ is afgeleid van het Sanskrietwoord ‘dru’ of ‘dra’, wat zoveel betekent als ‘vloeien’ of ‘oplossen’. En dat is precies wat deze yogavorm beoogt: spanningen laten wegloeien en blokkades oplossen, zowel fysiek als mentaal.

De eerste helft van de naam verwijst naar Dhruva Nakshatra, de poolster in het Sanskriet. Net zoals deze ster een vast, onbeweeglijk punt aan de hemel is, zo symboliseert Dhruva de stille kern van ons zijn. Ondanks alle beweging en chaos om ons heen, kunnen we terugkeren naar die innerlijke plek van rust en balans.

Samen verwijst ‘Dru-yoga’ dus naar het vinden van spirituele verlichting en bevrijding, door voorbij je stormen en obstakels te kijken. Het is een pad om los te komen van emotionele barrières en weer in harmonie te komen met jezelf en de wereld om je heen. Een toepasselijke naam voor deze liefdevolle en krachtige yogastijl!

De filosofie achter Dru-yoga

De filosofie van Dru-yoga put uit een aantal belangrijke hindoeïstische geschriften en levensbeschouwingen. Allereerst is er de Bhagavad Gita, een oud wijsheidstekst over het vinden van innerlijke vrede en bevrijding. Centraal hierin staat de leer van zelfrealisatie, gecentreerd in het hart.

Daarnaast wordt in Dru-yoga het concept van chakra’s omarmd. Dit zijn volgens de hindoetraditie energiecentra in ons lichaam. Door ze in balans te brengen, bijvoorbeeld via speciale oefeningen, kunnen we onze levenskracht beter laten stromen.

Een derde belangrijke inspiratiebron is het gedachtegoed van Mahatma Gandhi over ahimsa (geweldloosheid), satya (waarheid) en karuna (mededogen). Net als Gandhi streeft Dru-yoga ernaar om met liefdevolle acceptatie en compassie in het leven te staan.

De filosofie van Dru-yoga leert ons dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Door deze verbondenheid te erkennen en vanuit ons hart te leven, kunnen we meer openheid, mildheid en vertrouwen in het bestaan ervaren. De zoektocht is er één naar zelfrealisatie en verlichting, maar dan op een zachte, liefdevolle manier.

“Ware vrede wordt niet alleen gevonden door onszelf te bevrijden van alle negatieve gedachten en emoties. Maar door ook innerlijke eenheid te realiseren – een eenheid met alle levende wezens.” – Mansukh Patel

Volgens de Dru-filosofie zijn we van nature geen ‘lege vaten’, maar beschikken we over een bron van oneindige wijsheid en kosmische energie. Het is aan ons om die kostbare gave te laten stromen. Met behulp van Dru-yoga leren we de verstoppingen en blokkades weg te nemen, zodat we weer in contact komen met ons ware, stralende zelf.

De praktijk van Dru-yoga uitgelegd

Nu je bekend bent met de achtergrond, is het tijd om te kijken naar de praktijk van Dru-yoga. Hoewel de focus op innerlijke groei ligt, bestaat een typische Dru-yogales uit een mix van verschillende onderdelen:

  • Activatie – Je begint met een korte warming-up om je lichaam en geest voor te bereiden op de les. Dit kan bestaan uit wat zachte strekoefeningen en ademhalingsoefeningen.
  • Energy Block Release (EBR) – Eén van de kenmerkende elementen van Dru-yoga. Via vloeiende, zwiepende bewegingen en gerichte visualisaties laat je opgehoopte spanningen en emoties los.
  • Asana’s en sequenties – Hierna volgen de daadwerkelijke yogahoudingen, vaak in vloeiende volgorden. Deze zijn geïnspireerd op klassieke asana’s maar extra zacht en ontspannen uitgevoerd.
  • Ontspanning – Na de fysieke inspanning is er ruimte om tot rust te komen, zowel voor lichaam als geest. Dit kan in de vorm van een korte, geleide yoga meditatie.
  • Meditatie – Afhankelijk van de les wordt er een langere, zittende meditatie gedaan. Dit kan bestaan uit mantra’s, visualisaties, stilte en/of begeleide oefeningen.

De voordelen van Dru-yoga

Met zo’n holistische aanpak is het geen verrassing dat de voordelen van Dru-yoga zich uitstrekken over verschillende gebieden van je leven. Laten we eens kijken wat deze liefdevolle yogastijl je allemaal te bieden heeft:

Fysieke voordelen

  • Verhoogde flexibiliteit en soepelheid
  • Betere spierkracht en uithoudingsvermogen
  • Verbeterde ademhaling en zuurstofopname
  • Meer ontspanning en minder spierspanningen

Mentale en emotionele voordelen

  • Verminderde stress, angst en negatieve gedachten
  • Meer concentratie, helderheid en aanwezigheid
  • Betere emotionele regulatie en zelfbewustzijn
  • Gevoel van rust, tevredenheid en innerlijke vrede

Spirituele en persoonlijke groei

  • Diepere verbinding met je authentieke kern
  • Verhoogd mededogen en begrip voor anderen
  • Meer zelfvertrouwen en assertiviteit
  • Levensvreugde en aanvaarding van het bestaan

Met andere woorden: Dru-yoga streeft ernaar je compleet in balans te brengen en te laten opbloeien, op alle lagen van je bestaan. Het maakt je fysiek sterker, mentaal robuuster en spiritueel verrijkt.

Verschillende Dru-yoga stijlen

Binnen Dru-yoga bestaan er een aantal verschillende stijlen en accenten. Zo is er bijvoorbeeld de meer dynamische variant die zich richt op vloeiende transities, en de therapeutische variant die meer op fysieke klachten is gericht. Maar ook voor specifieke doelgroepen zoals ouderen, zwangeren en kinderen zijn er speciale Dru-yogalessen ontwikkeld.

Een opvallende stijl is Dru Meditation. Zoals de naam al zegt ligt de focus hier meer op meditatie dan op de fysieke yogahoudingen. Het is een diepgaande, spirituele reis naar binnen via technieken als mantra’s, visualisaties en ademhalingsoefeningen.

Nieuwer is de Dru Power variant, een pittigere vorm van Dru-yoga met krachtigere, uitdagendere houdingen. Wel met behoud van de zachte, elegante stijl die zo kenmerkend is voor Dru.

Welke Dru-yogastijl je ook kiest, het vertrekpunt is steeds zelfrealisatie en spirituele verlichting op een liefdevolle, begripvolle manier. De nadruk kan per les verschillen, maar de onderliggende wijsheid is universeel.

Tips voor beginners

De stap naar je eerste Dru-yogales zetten kan spannend zijn. Maar geen zorgen, met de volgende tips kom je goed voorbereid aan de start:

🧘 Kies een goede, ervaren Dru-yogadocent. Hij of zij kan je begeleiden en de juiste stijl en niveau voor jou bepalen.

👗 Draag loszittende, comfortabele kleding waarin je makkelijk kunt bewegen. En geen strakke jeans!

🍲 Eet niet te veel vlak voor een les en drink voldoende water. Dat voorkomt een ‘zwaar gevoel’ tijdens de oefeningen.

⏱️ Kom op tijd zodat je rustig kunt acclimatiseren. Een yogales is tenslotte ook een moment voor jezelf.

🧑‍🦱 Luister naar je lichaam en forceer niets. Doe alleen waar je je prettig bij voelt en neem pauzes indien nodig.

En de allerbelangrijkste tip: ga met een open geest en zonder oordeel de les in. Omarm Dru-yoga als een ontdekkingsreis naar binnen en vertrouw op het proces. Hoe meer je je overgeeft aan de zachte bewegingen en filosofie, hoe meer je de waardevolle lessen ervan zult ervaren.

Dru-yoga thuis beoefenen

Uiteraard kun je Dru-yoga niet alleen in een yogastudio beoefenen. Een regelmatige, eigen practice thuis is zeer aan te raden om de voordelen optimaal te benutten. Maar hoe begin je daar nu aan?

Ten eerste is het handig om wat basismaterialen te hebben, zoals een yogamatje, meditatiekussen, rustige muziek en eventueel wat wierookstokjes om de juiste sfeer te creëren. Schaf eventueel ook een paar beginnersvideo’s of boeken aan om de basisprincipes onder de knie te krijgen.

Begin je thuismeditaties in eerste instantie kort maar consistent. 10-15 minuten per dag is al voldoende om innerlijke rust en focus te kweken. Bouw dit geleidelijk uit naar 30-60 minuten naarmate je verder groeit.

Zorg dat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Zet je telefoon uit, sluit gordijnen voor verstorende lichtinval, en laat anderen weten dat je even niet gestoord wilt worden. Wat je wel kunt doen is kaarsen aansteken om de sacrale sfeer te versterken.

En onthoud: streng jezelf niet te veel. De sleutel tot een succesvolle Dru-yogapractice is zachtheid, geduld en vriendelijke volharding. Oordeel niet als het soms niet lukt, maar vier juist elke keer dat je de tijd voor jezelf neemt!

Dru-yoga voor specifieke doelgroepen

Door de zachte, ontspannen stijl en vrije aanpasbaarheid leent Dru-yoga zich uitstekend voor specifieke leeftijds- en doelgroepen. We bespreken er hier drie:

Dru-yoga voor ouderen

Met de jaren wordt onze mobiliteit wat minder groot. Daarom ligt de focus bij oudere Dru-yogi’s meer op balans, soepelheid, ontspanning en rustoefeningen. De bewegingen zijn extra zacht en veel houdingen kunnen zittend of met een stoelondersteuning worden gedaan.

Dru-yoga voor zwangeren

Zwanger zijn is een intense ervaring voor lichaam en geest. Dru-yoga kan zwangere vrouwen helpen om beter met de hormoonschommelingen, stressklachten en vragen om te gaan. De zachtere houdingen zijn bovendien veilig voor moeder en kind.

Dru-yoga voor kinderen

Ook kids kunnen al op jonge leeftijd kennismaken met yoga. Dru-yoga for Kids gebruikt visualisaties, spelletjes en meebewegen op muziek om kinderen op een ontspannen manier hun lichaam en aandacht te trainen. In plaats van formele houdingen ligt de nadruk op plezier, fantasie en creativiteit.

Zo zie je: dankzij de flexibiliteit van Dru-yoga is deze liefdevolle yogavorm voor iedereen toegankelijk, ongeacht je leeftijd, beperkingen of thuissituatie.

Dru-yoga lerarenopleiding

Ben je na dit alles enthousiast geworden over Dru-yoga? Zou jij anderen willen begeleiden in hun spirituele ontwikkeling? Dan is misschien een Dru-yoga lerarenopleiding iets voor jou!

De officiële opleidingen van Dru Worldwide zijn zeer uitgebreid. Ze bereiden je voor op het zelfverzekerd en professioneel lesgeven in de Dru-yogafilosofie en praktijk. Niet alleen de fysieke houdingen, maar ook de meditaties, pranayama’s, chakraleer, ademhalingstechnieken en spirituele ontwikkelingsmodellen komen uitgebreid aan bod.

Je kunt de opleiding op verschillende manieren volgen: middels losse dagcursussen, weekendtrainingsdagen of een intensieve, residentiële vorm. Deze laatste variant duurt meerdere maanden en vereist dat je een periode in Wales bij de Dru Worldwide school verblijft.

Na het succesvol afronden van het trainingsprogramma behaal je een internationaal erkend diploma. Je bent dan officieel een Dru-yoga leraar en vrij om in yoga-studio’s, bedrijven, scholen of je eigen praktijk les te gaan geven!

De toekomst van Dru-yoga

Waar gaat de toekomst van deze inspirerende yogavorm naartoe? Hoewel Dru-yoga zijn wortels heeft in de oudheid, blijft het zich continu ontwikkelen bij deze moderne tijd.

Zo zijn er de afgelopen jaren verschillende geavanceerde trainingsprogramma’s bijgekomen voor specifieke doelgroepen en thema’s. Denk aan specialty tracks voor voorlichting, positieve psychologie, kinderyoga, zwanger yoga, yoga voor hoogbegaafden en meer.

Er is ook een groeiende aandacht voor online yogalessen en het gebruik van videotechnologie. In de pandemiejaren heeft Dru Worldwide hierop ingespeeld door een uitgebreide bibliotheek met onlinevideo’s te creëren. Hierdoor is de toegang tot Dru-yoga lessen enorm toegenomen wereldwijd.

Tot slot blijft Dru Worldwide werken aan nieuwe projecten om menselijke waarden als vrede, duurzaamheid en bewustzijnsontwikkeling verder uit te dragen. Meer dan ooit is er behoefte aan zulke positieve krachten om individuen en gemeenschappen te inspireren vanuit het hart te leven.

Met duizenden enthousiaste volgers in tientallen landen over de hele wereld lijkt de toekomst van Dru-yoga rooskleurig. Deze vorm van yoga creëert brug tussen Oosterse en Westerse denkwijzen – en tussen verleden en toekomst. Het is een eeuwenoude tradie, aangepast voor deze tijd, om mensen te helpen herbonden raken met zichzelf, elkaar en het grote geheel.

Veelgestelde vragen

Is Dru-yoga een religie?

Nee, Dru-yoga is geen geloof of religie. Het put weliswaar inspiratie uit hindoeïstische geschriften en filosofie, maar is een seculiere traditie die voor iedereen toegankelijk is ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, niet dogma’s.

Moet ik lenig of sportief zijn voor Dru-yoga?

Absoluut niet nodig. Dru-yoga is juist heel toegankelijk voor beginners of mensen met fysieke uitdagingen. De vloeiende bewegingen zijn rustig en zacht van aard. Jouw huidige conditie is niet zo belangrijk, want je kunt alles op je eigen niveau doen zonder prestatiedruk. Het gaat om de beleving, niet om perfectie.

Hoeveel kost het om Dru-yoga te beoefenen?

De kosten voor Dru-yogalessen variëren, maar over het algemeen is het een betaalbare vorm van yoga. Een losse les bij een studio kost gemiddeld € 10-15. Voor een jaarabonnement of een reeks van 10 lessen betaal je vaak minder per les. Thuis beoefenen met video’s of apps is uiteraard nog voordeliger.

Kan ik ook thuis Dru-yoga doen?

Jazeker, Dru-yoga leent zich uitstekend voor een thuispractice. Met wat basismaterialen zoals een matje en video’s of boeken kun je makkelijk zelf aan de slag. Een thuisomgeving biedt zelfs voordelen zoals rust en privacy. Het is wel aan te raden eerst wat lessen bij een docent te volgen voor de beste begeleiding.

Is Dru-yoga geschikt voor mannen?

Absoluut! Hoewel de meerderheid van de beoefenaars vrouw is, is Dru-yoga zeker niet alleen voor vrouwen bedoeld. De yogavorm combineert zachtheid met kracht op een evenwichtige manier. Daarnaast helpt het mannen juist om meer in balans te komen met hun emotionele, gevoelige kant. Dus mannen: wees niet verlegen en doe mee!

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Gerelateerde Artikelen

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
CliftonStrengths Assessment
Inclusiviteit Test
Image Not Found