Wat is Kundalini Yoga

Kundalini Yoga Voor Een Verhoogde Staat Van Bewustzijn En Spirituele Verbondenheid


134 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
134 keer gelezen sinds

0
(0)

Kundalini yoga is een krachtige vorm van yoga die ernaar streeft om je bewustzijn te verruimen en een diepe staat van ontspanning te bereiken. Het combineert fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, mantra’s en meditatie om het potentieel van de Kundalini-energie in je lichaam aan te wakkeren.

Deze oude vorm van yoga stamt uit de Indiase tantrische traditie en werd in het Westen geïntroduceerd door Yogi Bhajan in de jaren zestig. Door middel van speciale kriya’s (oefeningreeksen) en technieken wordt geprobeerd om de Kundalini-energie, die als een opgerolde slang aan de basis van je ruggengraat rust, op te wekken en door je chakra’s (energiecentra) te laten stromen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Kundalini yoga maakt gebruik van krachtige ademhalingstechnieken, mantra’s en kriya’s om de Kundalini-energie te activeren.
  2. Het werd in het Westen geïntroduceerd door de Indiase yogi Yogi Bhajan in de jaren zestig.
  3. Het doel is om een verhoogde staat van bewustzijn en spirituele verbondenheid te ervaren.
  4. De oefeningen kunnen zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn en een zeer ontspannend effect hebben.
  5. Kundalini yoga claimt ook praktische voordelen zoals meer energie, jeugdiger uiterlijk en succes in het leven.

Wat is de Kundalini-energie?

In de tantrische filosofie waaruit Kundalini yoga voortkomt, wordt de Kundalini-energie voorgesteld als een opgerolde slang die rust aan de basis van je ruggengraat. Deze energie wordt geassocieerd met onbewust bewustzijn en de primaire levenskracht die in ieder wezen aanwezig is.

Het doel van Kundalini yoga is om deze Kundalini-energie wakker te maken en door je chakra’s of energiecentra te laten stromen. Dit zou dan leiden tot een verruiming van je bewustzijn en een diepere spirituele verbondenheid met het universum. Volgens deze traditie stroomt de Kundalini van je stuitchakra omhoog naar je kruin, waarbij elk chakra een bepaald niveau van bewustzijn activeert.

Kundalini Yoga Benefits, Poses and Practices for MInd and Body - Dr. Axe

De oorsprong van Kundalini yoga

Kundalini yoga stamt uit de tantrische traditie van het hindoeïsme en heeft diepe wortels in de oude spirituele culturen van India. De term ‘tantra’ verwijst naar technieken om bewustzijnsverruiming te bereiken, ook wel ‘uitbreiding van bewustzijn’ genoemd.

Gedurende eeuwen werden de krachtige Kundalini-oefeningen mondeling overgeleverd van meester op leerling, vaak in afgelegen gebieden als de Himalaya. Dit was deels om misbruik van deze krachtige energetische praktijken te voorkomen, aangezien een verkeerde toepassing ervan schadelijke gevolgen kon hebben.

Lees ook: Dit Zijn Verbazingwekkende Voordelen Van Kundalini Meditatie Die Je Moet Ervaren + 10 Stappen Handleiding

Yogi Bhajan brengt Kundalini naar het Westen

De bekendste vertolker die Kundalini yoga naar het Westen bracht, was Yogi Bhajan (1929-2004). Deze Indiase yogi en voormalige functionaris werd in 1968 op uitnodiging van Canadese studenten uitgenodigd om Kundalini yoga te onderwijzen aan de hippies in Noord-Amerika.

Yogi Bhajan slaagde erin om de eeuwenoude wijsheid van Kundalini yoga in een toegankelijke vorm te gieten voor het Westerse publiek. Hij introduceerde aanpassingen zoals het gebruik van Engelse woorden en kledinggewoonten als tulbanden, om de filosofie en praktijk beter te laten aansluiten bij de Amerikaanse cultuur.

Verklarende woordenlijst

  • Kriya: een oefeningen- of bewegingenreeks in Kundalini yoga, gericht op een bepaald effect
  • Mantra: een krachtig woord, klank of zin die bij meditatie wordt herhaald
  • Chakra: een energiecentrum of energiewerveling in het subtiele lichaam volgens de hindoefilosofie
  • Tantra: een hindoeïstische traditie gericht op spirituele bevrijding en bewustzijnsverruiming

De voordelen van Kundalini yoga

Aanhangers van Kundalini yoga claimen een breed scala aan voordelen op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. De dynamische kriya’s zouden bijdragen aan een betere lichaamsconditie, terwijl de ademhalings- en meditatietechnieken zorgen voor diepe ontspanning en stressverlichting.

Daarnaast zou de activering van de Kundalini-energie leiden tot een verhoogd niveau van energie, creativiteit en intuïtie. Sommige beoefenaars rapporteren transcendente ervaringen van eenheid en betere concentratie. Volgens aanhangers zou Kundalini yoga ook bijdragen aan een jonger uiterlijk en zelfs meer rijkdom en succes in het leven.

 

De praktijk van Kundalini yoga

Over het algemeen genomen is een Kundalini yogales behoorlijk intensief en veeleisend. Het bestaat uit dynamische kriya’s, krachtige ademhalingstechnieken als de vuurademhaling, mantra’s en meditaties. De complexe oefeningen worden vaak langdurig volgehouden onder begeleiding van de yogadocent.

De houdingen zijn soms uitdagend, met veel draai- en trekkende bewegingen om de Kundalini-energie op te wekken. Enkele typerende Kundalini oefeningen zijn de Frogpose, Handstand en de Hoelahoep. Vermoedelijk kan dit voor beginners een fikse fysieke uitdaging vormen.

Kundalini Yoga Benefits, Poses and Practices for MInd and Body - Dr. Axe

Opwekking van de Kundalini-energie

Bijna niemand zal direct de volledige opwekking van de Kundalini-energie ervaren tijdens hun eerste lessen. Dit is een geleidelijk proces dat jaren kan duren en veel toewijding en oefening vereist onder begeleiding van een ervaren leraar.

Beoefenaars melden vaak geleidelijke veranderingen zoals een verbeterde concentratie, meer energie, verhoogd bewustzijn en diepe ontspanning. Bij gevorderden kunnen soms piek-bewustzijnstoestanden optreden, waarin ze een intens gevoel van eenheid en verbondenheid met het universum ervaren.

Wellicht is dit wat Yogi Bhajan bedoelde toen hij zei: “Kundalini yoga is de moeder van alle yoga’s, een parel van oneindige waarde.” Voor velen is het een levenspad dat tot hogere staten van zijn kan leiden. Mogelijk ervaar je juist praktische voordelen als een gezonder lichaam, meer vitaliteit en beter humeur. In elk geval is Kundalini yoga een krachtige praktijk die je uitdaagt om uit je comfortzone te stappen en je potentieel te verkennen.

Waarschuwingen rond Kundalini yoga

Hoewel Kundalini yoga veel potentiële voordelen claimt, zijn er ook enkele belangrijke kanttekeningen en waarschuwingen. Sommige deskundigen stellen dat het onbegeleid opwekken van de Kundalini-energie gevaarlijk kan zijn en tot psychische problemen of lichamelijke klachten kan leiden.

Het is verstandig om bij ervaren leraren les te nemen en niet te snel te willen gaan. Een verantwoorde opbouw en begeleiding zijn cruciaal. Een gematigde benadering van Kundalini yoga, zoals die in de meeste lessen wordt toegepast, zal voor de meeste mensen veilig zijn. Het is raadzaam om bij eventuele bijzondere ervaringen dit met je leraar te bespreken.

Yogi Bhajan – Kundalini Women - www.psicoestudi.com

De controverse rond Yogi Bhajan

Hoewel Yogi Bhajan een grote rol heeft gespeeld bij het verspreiden van Kundalini yoga in het Westen, is zijn nalatenschap omstreden. In de jaren negentig doken steeds meer beschuldigingen op van seksueel misbruik en ongepaste relaties met leerlingen binnen de door hem opgerichte organisaties.

Critici beschuldigen hem ervan een sektarische cultus te hebben gecreëerd, met verplichte tulbandracht, strenge regels en een ongezonde verering van zijn persoon. Aanhangers daarentegen blijven hem bewonderen als een visionair die een waardevol stuk oude wijsheid toegankelijk maakte voor het Westen.

Conclusie

Kundalini yoga is zeker een fascinerende maar ook uitdagende spirituele praktijk met wortels in de oude Indiase tradities. Voor velen biedt het een diepgaand pad naar verhoogd bewustzijn en persoonlijke groei.

Bij het nastreven van een fittere fysieke conditie, meer mentale kalmte of een diepere spirituele verbinding, waarschijnlijk kan Kundalini yoga relevante voordelen bieden. Mogelijk is het verstandig je aan te sluiten bij een betrouwbare leraar en organisatie, maar wellicht is het ook goed om een open, kritische houding te bewaren.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Kundalini yoga en andere yogavormen?

Kundalini yoga onderscheidt zich van meer bekende stijlen als Hatha of Ashtanga yoga door het intensievere gebruik van ademhalingstechnieken, mantra’s en meditatieve aspecten. De kriya’s (oefeningenreeksen) zijn dynamischer en gericht op het opwekken van de Kundalini-energie.

Is Kundalini yoga geschikt voor beginners?

Hoewel de oefeningen tamelijk intensief kunnen zijn, is Kundalini yoga in principe geschikt voor alle niveaus. De uitdaging zit hem vooral in volharding en een open, nederige instelling. Een beginnersles bij een ervaren leraar is aan te raden.

Kan ik Kundalini yoga thuis beoefenen?

Zeker, thuis oefenen is goed mogelijk met online Kundalini yogalessen of instructievideo’s. Let er wel op dat je begint op je niveau en de basics goed onder de knie hebt. Voor gevorderden is een echte leraar onmisbaar.

Zijn er risico’s verbonden aan Kundalini yoga?

Als Kundalini yoga op de juiste manier en onder begeleiding wordt beoefend, zijn de risico’s gering. Onbegeleid en te snel opwekken van de Kundalini-energie kan echter leiden tot psychische problemen of lichamelijke klachten. Neem het dus rustig aan.

Is Kundalini yoga een religie?

Nee, Kundalini yoga is een spirituele praktijk maar geen religie. Het heeft weliswaar Hindoe-tantrische en Sikh wortels, maar is in essentie een methode om bewustzijn te ontwikkelen die naast elke levensbeschouwing kan bestaan.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Elderly Woman Doing Yoga Exercise

Waarom Yoga essentieel is voor mensen boven de 50

19 februari 2024161 views13 min leestijd

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
De Stress test
Spiritualiteit Test