Het enige dat je zou moeten weten over jezelf

Het enige dat je zou moeten weten over jezelf

Het enige dat je zou moeten weten om de diepste metafysische geheimen te begrijpen, is dit: voor elke buitenkant is er een binnenkant en voor elke binnenkant is er een buitenkant en hoewel ze verschillend zijn, gaan ze hand in hand.

Een geheime afspraak

Er is met andere woorden een geheime afspraak tussen alle binnenkanten en alle buitenkanten en de afspraak is dit: er zo verschillend mogelijk uitzien en toch onderliggend identiek zijn. Want je vindt de een niet zonder de ander, net zoals Sjors en Sjimmie, Suske en Wiske en Snuf en Snuitje..

Het esoterische en het expliciete

Dus er is een geheim. Wat esoterisch is, wat diepgaand is en wat diep is, noemen we het impliciete. Wat duidelijk is en openlijk, noemen we het expliciete. En ik en mijn omgeving, jij en jouw omgeving, zijn expliciet zo verschillend als maar kan. Maar impliciet horen we bij elkaar en lijken we op elkaar.

De ontdekking van de wetenschapper

En dit wordt ontdekt door de onderzoeker wanneer hij probeert om precies te beschrijven wat er gebeurt. En als hij precies beschrijft wat jij doet, ontdekt hij dat jouw gedrag niet iets is dat kan worden gescheiden van het gedrag van de wereld om je heen. Hij realiseert zich dan dat jij dus eigenlijk iets bent dat de hele wereld doet.

Wij zijn de golven van het universum

Net zoals de zee golven heeft, golft de oceaan. En dus is elk van ons een golf van het hele heelal, het hele werk, alles wat er is. En met elk van ons golft het en zegt: hier ben ik. Alleen doet het het elke keer anders, want variatie is het kruid van het leven.

Onze valse notie van onszelf

Het is grappig dat we niet zo zijn opgevoed om dit te voelen. In plaats van te voelen dat we allemaal deel uitmaken van het geheel van het bestaan, hebben we het gevoel dat we als vreemdelingen in dit bestaan zijn beland.

De spotlight en de schijnwerper

Nu, de reden waarom we deze valse notie van onszelf hebben, is voor zover ik het kan begrijpen, dat we gespecialiseerd zijn in één bepaald soort bewustzijn. We hebben twee soorten bewustzijn. Eén noem ik de spotlight en de andere de schijnwerper. De spotlight is wat we bewuste aandacht noemen en dat wordt ons van jongs af aan aangeleerd als de meest waardevolle vorm van bewustzijn.

Het onbenutte potentieel van de schijnwerper

Maar we hebben ook een ander soort bewustzijn dat ik de schijnwerper zal noemen. Maar omdat we zijn opgevoed om onszelf te identificeren met het spotlight bewustzijn, en het schijnwerper bewustzijn wordt ondergewaardeerd, hebben we het gevoel van onszelf als enkel de spotlight, enkel het ego dat kijkt en aandacht besteedt aan dit en dat en het andere.

De mystieke ervaring

Mensen die volledig bewust worden van hun bredere bewustzijn, ervaren iets wat we een mystieke ervaring of kosmisch bewustzijn noemen. Ze ontdekken dat hun ware zelf, dat wat ze echt zijn in de kern en altijd zullen zijn, eigenlijk het geheel van het bestaan is. Alles wat er is, het hele universum, dat ben jij.

De kosmos danst in jou

Net zoals een zon of ster veel stralen heeft, zo drukt het hele universum zichzelf uit in ieder van ons, in al onze unieke variaties. Het universum danst met oneindige variatie, en elke dans, dat wil zeggen jij, is een uitdrukking van het geheel. Maar vaak vergeten we dit, we weten het niet, omdat we zo zijn opgevoed dat we ons niet bewust zijn van deze verbinding. De buitenwereld is eigenlijk een uitbreiding van jezelf, het is als jouw lichaam, maar dan op de grootst mogelijke schaal.

Meer lezen over dit onderwerp: